• No results found

NOS Journaal dinsdag 2 februari 2010

Bijlage IV Tabellen Information Linking en tekst- en beeldrelaties in nieuwsitems

Protocol 7: NOS Journaal dinsdag 2 februari 2010

Tijd Beeld Geluid Verbale tekst Grafische

toepassingen

1 Introductie

0:00 0:02 0:06 0:07 0:11 0:12 0:16 Bumper Achtergrondmuziek Voice-over (Sacha de Boer) Bumper Achtergrondmuziek Voice-over (Sacha de Boer) Bumper Achtergrondmuziek Voice-over (Sacha de Boer) Tune

Proces Hofstadgroep moet over, oordeelt het hoogste rechtsorgaan.

Kritiek op CITO toets, hij komt te vroeg in het schooljaar.

Het originele, handgeschreven exemplaar van Max Havelaar in Amsterdam. - Bumper - Logo linksboven: NOS - Bumper - Bumper - Logo 888 teletekst - Trailer

2 Item 1: Vrijspraak Hofstadgroep teruggedraaid

0:26 0:55 1:17 1:20 Sacha de Boer Voice-over (Gerri Eickhof)

Leo van Dorst

Voice-over (Gerri Eickhof)

Dames en heren, goedenavond. Er moet een nieuw proces komen tegen zeven leden van de Hofstadgroep, eerder sprak het gerechtshof ze vrij van deelname aan een criminele organisatie. Alleen Jason W. en een andere man kregen toen een gevangenisstraf, omdat ze een granaat gooiden naar

politiemensen. Maar de Hoge Raad heeft nu bepaald dat het hof zijn werk over moet doen, de hele Hofstadgroep komt dus opnieuw voor de rechter. De meesten van hen zijn nu op vrije voeten.

Het gaat bij dit vonnis om Jason W. en zes geestverwanten. Het gerechtshof had geoordeeld dat zij geen criminele organisatie vormden, maar de Hoge Raad is nu dus tot een andere conclusie gekomen. De zitting van de Hoge Raad is geopend. Bode, kunt u de zaken uitroepen?

In nog geen twee minuten werd de vrijspraak van de Hofstadverdachten, die overigens niet bij de zitting

- Logo rechtsboven: Nederland 1 - Balk: SACHA DE BOER - Foto links - Balk: verslag: GERRI EICKHOF EN MERLIJN STOFFELS

1:32 1:40 1:46 1:54 1:58 2:08 2:40 2:50 3:10

Leo van Dorst

Voice-over (Gerri Eickhof) Gerri Eickhof Voice-over (Gerri Eickhof) Victor Koppe Voice-over (Gerri Eickhof)

aanwezig waren, teruggedraaid. De beslissing van de Hoge Raad leidt daarom in alle zaken, vernietigd de door het gerechtshof te Den Haag gegeven vrijspraken, verwijst de zaken naar het gerechtshof te Amsterdam, om opnieuw te worden berecht en afgedaan.

De Hofstadgroep bestond uit zo’n vijftien Islamitische jonge mannen, die aanslagen wilden plegen en probeerden aan te zetten tot haat en bedreiging. Andere bekende leden waren Samir A., die is veroordeeld in een andere zaak en Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh. Jason W. kwam in november 2004 in het nieuws, in het Laakkwartier in Den Haag gooide hij een granaat naar politieagenten die daarbij gewond raakten. Na urenlange belegering van zijn appartement gaf W. zich over. Hij kreeg vijftien jaar cel wegens poging tot moord. Maar net als zijn medestanders, werd hij vrij gesproken van het vormen van een criminele organisatie.

De zeven verdachten werden destijds door het gerechthof vrijgesproken van lidmaatschap van een criminele organisatie, omdat er geen officiële structuur was, geen statuten bijvoorbeeld, geen huisregels, geen bestuur. Maar de Hoge Raad vindt nu dat dat begrip breder gezien moet worden en dat er dus wel degelijk sprake is van een organisatie, ook al stond de Hofstadgroep nergens officieel ingeschreven. De meeste criminele organisaties laten zich trouwens niet registreren bij bijvoorbeeld de kamer van koophandel, of een notaris. Vijf van de zeven verdachten gingen in 2005 helemaal vrijuit, maar straks verdwijnen ze misschien toch achter de tralies, de advocaat van één van hen is teleurgesteld.

Hij woont en werkt gewoon in Amsterdam, ondanks het feit dat hij op de lijst van- de EU lijst staat van personen die lid zijn van een terroristische organisatie. Dus het leven wordt hem zeer moeilijk gemaakt, maar zo goed en zo kwaad als ie kan, heeft hij dat leven weer opgepikt. En het zal hem rauw op zijn dak vallen dat hij binnenkort weer bij het Amsterdamse hof terecht moet staan.

De verdachten kunnen dan maximaal negen jaar cel krijgen.

- Balk: LEO VAN DORST, raadsheer Hoge Raad - Balk: GERRI EICKHOF - Balk: VICTOR KOPPE, advocaat

3:15 Sacha de Boer De nationaal coördinator

terrorismebestrijding, Erik Akerboom, is blij met de uitspraak van de Hoge Raad, hij vindt het belangrijk dat het begrip criminele

3:34 5:17 Erik Akerboom Interviewer (G. E.) Erik Akerboom Interviewer (Gerri Eickhof) Erik Akerboom Interviewer (Gerri Eickhof) Erik Akerboom Interviewer (Gerri Eickhof) Erik Akerboom Interviewer (Gerri Eickhof) Erik Akerboom Sacha de Boer

organisatie duidelijker wordt omschreven. Opvallend is volgens hem wel dat sinds de rechtszaken, terroristische organisaties, zoals de Hofstadgroep, niet meer lijken te bestaan.

Nou de Hofstadgroep is voor een belangrijk deel ontmanteld en dat geldt overigens ook voor een aantal andere netwerken, die op dit moment in rust verkeren. Hoe komt dat?

Voor een belangrijk deel door gezamenlijke aanpak van veiligheidsdiensten, van politie, openbaar ministerie, IND, zijn deze netwerken afgelopen jaren aangepakt.

Is dat de enige reden dat ze in kracht zijn verminderd?

Er zijn wel meerdere redenen, we zien ook dat in- dat ze op weinig steun kunnen rekenen en dat er een vrij grote afkeer eigenlijk ook bestaat van geweld en van deze groepen, binnen de Islamitische gemeenschap. Was dat altijd al zo, of is dat in de loop der jaren toegenomen, die afkeer in eigen kring.

Nou, dat zou ik niet de eigen kring willen noemen. Het is met name de afkeer in de moslimgemeenschap voor geweld, werd veelal niet uitgesproken en is inmiddels ook wel expliciet geworden.

Nu hebben we het over groepen, hoe zit het met individuen?

Het blijft opletten voor de veiligheidsdiensten, want alhoewel er geen- niet veel netwerken meer zijn, bestaan er nog steeds individuen waarop gelet moet worden en met name omdat we zien dat in de strijdgebieden, Somalië, Afghanistan, Pakistan, dat daar nog steeds een vrij grote aantrekkingskracht vanuit gaat op jongeren in Nederland, maar vooral ook in Europa.

Dus er gaan nog steeds jongeren vanuit Nederland naar die gebieden toe?

Dat is wel beperkt, dat zien we meer in het buitenland, maar dat is wel iets waar we zeer beducht voor zijn, omdat daarmee een groep kan ontstaan die gehard en getraind terugkomt, waardoor weer nieuwe netwerken in Nederland kunnen krijgen.

Gerri Eickhof was dat, in gesprek met de nationale terrorismebestrijder Erik Akerboom. - Balk: ERIK AKERBOOM, Nationaal Coördinator Terrorismebestrij-ding

3 Item 2: Verdachten strandrellen berecht

5:23 5:38 5:40 5:44 5:47 6:03 6:16 6:32 6:39 6:51 Sacha de Boer Voice-over (Henrik-Willem Hofs) O. Leinarts Voice-over (Henrik-Willem Hofs) Interviewer (Henrik-Willem Hofs) Ernst Pols Voice-over (Henrik-Willem Hofs) Ernst Pols Voice-over (Henrik-Willem Hofs)

In Rotterdam zijn de eerste straffen uitgedeeld voor de Hoek van Holland rellen, vier verdachten stonden vandaag terecht en ze kregen straffen van zes tot tien maanden. De rechter vond het niet nodig om ze ook te verbieden om risicovolle evenementen te bezoeken. De vier verdachten hadden volgens de rechter elk hun aandeel in de strandrellen, één van hen was betrokken bij vechtpartijen vooraf, de andere drie hebben de politie bedreigd en belaagd.

Verdachte heeft zich in de avond nacht van 22 op 23 augustus op het strandfeest Veronica Sunset Grooves, te Hoek van Holland, schuldig gemaakt aan het plegen van openlijk geweld tegen en bedreiging van politieagenten door leuzen te scanderen, de agenten achterna te lopen en ze zo te dwingen achteruit te gaan. De agenten hebben daarbij voor hun leven gevreesd.

Maar de straffen zijn wel een stuk lager dan de vijftien maanden die het openbaar ministerie had geëist en twee van de vier verdachten zijn vandaag vrijgelaten, omdat ze hun straf hebben uitgezeten.

Dat is toch wel een klein beetje een domper, lijkt me.

Nou in ieder geval zijn wij blij dat de vier verdachten door de rechtbank zijn veroordeeld, voor het feit dat ze geweld hebben gebruikt op het strand van Hoek van Holland. Daarbij zijn ook gevangenisstraffen, en in één geval jeugddetentie, opgelegd, dus op zichzelf zijn we daarover niet ontevreden.

Het openbaar ministerie wilde de verdachten ook verbieden risicovolle evenementen te bezoeken, maar daar ging de rechter niet in mee. Nou dat vinden we jammer, we hebben aan de rechtbank uitgelegd waarom wij vinden dat deze mensen die zich hebben misdragen op het strand van Hoek van Holland, niet meer naar evenementen, een aantal nader te noemen evenementen in Rotterdam, toe zouden mogen. De rechtbank vindt dat een te zware sanctie en we zullen nu moeten bekijken hoe we dat dan gaan oplossen.

Vrijdag komen er opnieuw zes verdachten van de rellen in Hoek van Holland voor de rechter.

- Foto links - Balk: verslag: HENRIK-WILLEM HOFS - Balk: O. LEINARTS, voorzitter rechtbank Rotterdam

- Balk: ERNST POLS, Openbaar Ministerie

- Balk: ERNST POLS, Openbaar Ministerie

4 Item 3: Eerste dag CITO toets

6:59 7:23 7:26 7:28 7:31 7:33 7:39 7:45 7:54 8:02 8:07 8:11 8:16 8:24 8:30 8:37 8:42 Sacha de Boer Achtergrondgeluid Voice-over (vrouw) Jongen Interviewer (vrouw) Meisje Voice-over (vrouw) Meisje Jongen Interviewer (vrouw) Jongen Voice-over (vrouw) Marc Boreas Voice-over (vrouw) John Stultjens

Het was een belangrijke maar ook spannende dag voor veel leerlingen van groep acht, meer dan 150 duizend kinderen hebben de eerste dag van de CITO toets erop zitten. Sommige scholen doen hem niet deze week, maar pas eind maart. Afgelopen jaren was er geregeld kritiek op het moment van de toets, die zou te vroeg in het schooljaar zijn. Met de proef moet duidelijk worden of leerlingen beter scoren als ze de CITO toets later in het schooljaar maken. Alsjeblieft.

De eerste dag van de CITO toets op basisschool De Bolleberg in het Limburgse Baarlo, geconcentreerde gezichten. De komende dagen krijgen de kinderen 200 meerkeuze vragen, rekenen, taal, begrijpend lezen, alles komt aan de orde om hun niveau te toetsen. Misschien wel de

spannendste dag van de afgelopen acht jaar.

Ja, want dat is toch wel CITO en dat, ja dat bepaald toch waar je naartoe gaat, of op de hogeschool. Heb je je goed voorbereid? Ja, ja het is niet echt voorbereiden, maar wel dat je goed heb geleerd en dat je weet wat er op je afkomt. Daar maken de leerlingen van deze meester, op basisschool de Octopus in Swalmen zich nog niet druk om, die maken de toets pas over zo’n twee maanden. Ze doen mee aan een proef.

Best wel fijn, want je kunt langer leren en je hoeft je niet extra op te jagen.

Van de ene kant is dat fijn, maar van de andere kant weer niet.

Want?

Want je kan langer oefenen, maar dan heb je wel ook de spanning in je. De proef moet uitwijzen of extra weken les invloed heeft op de score van de leerlingen.

Je kunt wellicht meer stof nu aanbieden in die extra weken, dan dat je zou doen als je nu de CITO zou aankijken en we moeten dus gaan kijken of die opbrengst, of die er inderdaad is.

In Baarlo hebben ze alle stof die voor groep acht staat inmiddels

behandeld, maar dat betekent niet dat ze de komende maanden niets meer hoeven te doen.

Het is niet zo dat na de CITO toets alles afgelopen is. We gaan evengoed door, de kinderen krijgen evengoed

- Foto links, tekst: C¿TO - Balk: MARC BOREAS, basisschool De Octopus - Balk: JOHN STULTJENS, basisschool De

8:46 8:53 8:57 9:01 9:05 9:12 9:24 9:28 Voice-over (vrouw) John Stultjens Voice-over (vrouw) Achtergrondgeluid

huiswerk en ze moeten evengoed hard werken.

Afgelopen week kregen deze kinderen al te horen welk niveau volgens de meester bij hen past, VMBO, HAVO of VWO, een advies gebaseerd op jarenlang lesgeven aan de kinderen. Dat moet de druk voor deze toetsweek een beetje wegnemen, toch kijken veel middelbare scholen vooral naar de uitslag van de toets.

In die zin is het belangrijk, dat de toets eigenlijk moet bevestigen, het idee dat wij van het kind op dit moment hebben. Dus iemand die een stevig advies krijgt, daar verwachten we ook een stevige uitslag van.

Of de kinderen die verwachting waar kunnen maken, weten we over een paar weken, tegen de tijd dat ze in Swalmen aan de toets beginnen.

Bolleberg 9:32 9:46 10:06 10:14 10:25 Sacha de Boer Sjoerd Slagter Sacha de Boer Tune kort

Op termijn kan de CITO toets misschien wel helemaal verdwijnen, denkt de voorzitter van de raad van het voortgezet onderwijs, zegmaar de club van middelbare scholen. Het advies van de basisscholen zelf is belangrijker dan de toets, vindt hij. Onze scholen hechten toch de meeste waarde aan advies van de basisschool, omdat dat recht doet aan het langere ontwikkel- en groeiproces van de leerlingen. Je zou kunnen zeggen de CITO toets is een foto, een momentopname, maar een film die over een langere periode geldt, die doet meer recht aan de kwaliteiten en talenten van leerlingen. En naarmate we meer investeren in de kwaliteit van het advies en dat groeit, dat groeit, hebben we misschien straks die CITO toets niet meer nodig.

En die discussie over wat belangrijker is, de CITO toets of het advies van de basisschool, zal nog wel even voortduren en op onze site NOS punt nl kunt u laten weten wat u daarvan vindt.

- Foto links, tekst: C¿TO Balk: SJOERD SLAGTER, voorzitter VO-raad - Balkje linksonder: webadres nos.nl - Bewegend beeld website op scherm achtergrond - Trailer kort

5 Item 4: Consumentenbond kort geding verloren

10:29

10:42

Sacha de Boer

Voice-over (Sacha de Boer)

De consumentenbond heeft een kort geding tegen T-Mobile en Vodafone verloren. De bond stelde dat de twee telefoniebedrijven klakkeloos bedragen incasseren namens SMS diensten en dat klagen weinig zin heeft.

De rechter vindt dat de

consumentbond dat onvoldoende heeft aangetoond, de bond moet nu op de website een bericht plaatsen

10:45 10:48 10:55 10:59 11:05 Bumper

waarin staat dat Vodafone en T-Mobile ten onrechte zijn beschuldigd. Staatssecretaris Heemskerk kondigde vorige maand al aan dat hij de regels voor SMS diensten aanscherpt, bedrijven die SMS diensten aanbieden moeten duidelijker maken wat iemand koopt en wat de kosten zijn.

- Bumper

6 Item 5: Melkgeitenbedrijven

11:06 11:09 11:13 11:17 11:20 11:24 11:29 11:34 Voice-over (Sacha de Boer) Bumper

Van de grote melkgeitenbedrijven in Noord-Brabant staat bijna de helft te dicht bij de bebouwde kom, blijkt uit een onderzoek van de provincie. Om besmetting met Q-koorts te voorkomen, moet een geitenhouderij minstens 500 meter van woningen staan. Sommige Q-koorts experts vinden dat die afstand zelfs twee kilometer moet zijn, in dat geval staat bijna geen enkel Brabants melkgeitenbedrijf op de goede plek. De provincie Noord-Brabant bekijkt of bedrijven moeten worden verplaatst.

- Balk: MELKGEITEN-BEDRIJVEN

- Bumper

7 Item 6: Explosieven aangespoeld Israël

11:35 11:40 11:44 11:47 11:53 11:55 11:59 Voice-over (Sacha de Boer) Bumper

In Israël zijn op het strand twee vaten met explosieven aangespoeld. Na de vondst heeft het Israëlisch leger de stranden meteen afgesloten, militairen zoeken op het strand naar meer explosieven. Drie Palestijnse groeperingen zeggen de

provisorische zeemijnen te hebben gemaakt, ze kunnen volgens de organisaties op afstand tot ontploffing worden gebracht en waren bedoeld om Israëlische schepen mee op te blazen.

- Balk: EXPLOSIEVEN AANGESPOELD

- Bumper

8 Item 7: Thuishulp krijgt levenslang

12:00 12:05 12:09 12:13 12:17 12:21 12:23 Voice-over (Sacha de Boer) Bumper

Thuishulp Monique B. is veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf voor het doden van een vrouw van 78. Justitie had achttien jaar cel geëist, maar de rechtbank in Den Haag legde een veel hogere straf op omdat B. weigerde mee te werken aan een psychologisch onderzoek. Monique B. stak vorig jaar de vrouw bij wie ze werkte met vijftig messteken dood, ze was uit op haar geld.

- Balk: LEVENSLANG

- Balkje linksboven, tekst: Beeld: Omroep West

- Bumper

9 Item 8: Nominaties Oscars

12:24 Voice-over (Sacha de

Boer)

En zo werden de nominaties voor de Oscars bekend gemaakt en helaas voor regisseur Martijn- Martin Koolhoven, zijn film Oorlogswinter zat niet bij de vijf genomineerden voor de beste niet Engelstalige film.

- Balk: NOMINATIES OSCARS

12:37

12:58

Martin Koolhoven

Sacha de Boer

Ja ik baal wel, maar vooral omdat ik nu niet weet wat er, wat ik mis. Weet je, ik had heel graag, had ik daar naartoe gegaan en me onder laten dompelen in, in dat hele Oscar gebeuren. Ja dat, ik weet natuurlijk niet of ik ooit nog die kans krijg, dat weet je niet, dus dat is heel jammer. De grootste kanshebbers bij de komende Oscaruitreiking zijn de film Avatar met negen nominaties en The Hurtlocker, ook met negen

nominaties. De uitreiking van de Oscars is in de nacht van zeven op acht maart.

- Balk: MARTIN KOOLHOVEN, regisseur

10 Item 9: Tien jaar geleden stortte Concorde neer

13:12 13:40 13:43 13:46 13:49 14:00 14:08 14:13 14:17 14:22 14:26 14:29 14:33 14:48 Sacha de Boer Voice-over (Saskia Dekkers) Saskia Dekkers Ooggetuige, man (spreekt Frans)

Het is bijna tien jaar geleden dat bij Parijs een Concorde van Air France neerstortte en na lang onderzoek is vandaag het strafproces begonnen, dat duidelijk moet maken wie de schuld krijgt van de ramp. De Concorde stortte in de zomer van 2000 neer, vlak na de start, meer dan honderd mensen kwamen bij die ramp om het leven. Het ongeluk luidde het einde in van het Frans-Britse prestigeproject, tegelijk het einde van het tijdperk van supersonische passagiersvluchten. Waardoor ontplofte het wiel van de Concorde, de cruciale vraag waar de rechters zich vier maanden lang over moeten buigen. De Concorde, het supersonische vliegtuig, sneller dan het geluid, totdat het fout gaat. 25 juli 2000, op die dag richt een toevallige voorbijganger zijn camera op de Franse trots, hij ziet hoe de Concorde een staart van vuur achter zich aan sleept, een paar seconden later stort de Concorde neer, bovenop een hotel. De 109 inzittenden zijn meteen dood, ook vier mensen in het hotel overleven het ongeluk niet. Onderzoek wijst uit dat de oorzaak een metalen beugel was, rondslingerend op de startbaan, verloren door een toestel van Continental Airlines. Het stuk metaal veroorzaakt een klapband, stukken rubber doorboren de brandstoftank en een motor vat vlam.

Dit is de plek waar de Concorde is neergestort, een afgelegen terrein dat de gemeente Pontoise de vorige week nog tevergeefs heeft proberen te verkopen. Het onkruid heeft de sporen van het drama uitgewist, maar ooggetuigen zullen het nooit vergeten.

Hier stond het hotel, hij raakte een groot deel ervan.

Ik zag hem niet aankomen. Ik was in de receptie en hij ontplofte vlak voor me als een bom.

- Foto links - Balk: Pontoise, verslag: SASKIA DEKKERS - Balk: SASKIA DEKKERS, In Pontoise - Ondertiteling - Balk: OOGGETUIGE - Ondertiteling - Ondertiteling

15:03 15:09 15:17 15:34 Voice-over (Saskia Dekkers) Advocaat Continental (spreekt Frans) Voice-over (Saskia Dekkers)

Die vlammen, 200 á 300 meter hoog.

Drie Franse technici, de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Continental en twee van hun medewerkers, staan terecht. Ze riskeren vijf jaar

gevangenisstraf, maar Continental zegt dat de Concorde al eerder vlam vatte.

Ik houd de onderzoekers verantwoordelijk die niet partijdig waren.

Ik houd degenen verantwoordelijk die de waarheid niet willen weten. Ik houd Air France verantwoordelijk… …want het is duidelijk dat op die 25ste juli 2000 deze Concorde nooit had mogen opstijgen.

De uitspraak wordt pas in de herfst verwacht. - Ondertiteling - Ondertiteling - Balk: ADVOCAAT CONTINENTAL - Ondertiteling - Ondertiteling - Ondertiteling

11 Item 10: België huurt Nederlandse cellen

15:37 15:58 16:01 16:07 16:11 16:18 16:22 16:34 16:36 16:43 Sacha de Boer Voice-over (Wessel de Jong) Interviewer (W. de J.) Kevin Voice-over (Wessel de Jong) Achtergrondgeluid (gevangene) Man Achtergrondgeluid Voice-over (Wessel de Jong) Interviewer (W. de J.) Man

Noem het burenhulp, maar ook al is het niet gratis, België heeft