• No results found

NOS Journaal donderdag 25 februari 2010

Bijlage IV Tabellen Information Linking en tekst- en beeldrelaties in nieuwsitems

Protocol 9: NOS Journaal donderdag 25 februari 2010

Tijd Beeld Geluid Verbale tekst Grafische

toepassingen

1 Introductie

0:00 0:01 0:05 0:06 0:10 0:11 0:15 Bumper Achtergrondmuziek Voice-over (Rob Trip)

Bumper

Achtergrondmuziek Voice-over (Rob Trip)

Bumper

Achtergrondmuziek Voice-over (Rob Trip)

Tune

Wilders loopt zich warm in Almere.

Crash Turkish Airlines nog lang niet verwerkt.

En psychische hulp migranten schiet tekort. - Bumper - Logo linksboven: NOS - Bumper - Bumper - Logo 888 teletekst - Trailer

2 Item 1: Gemeenteraadsverkiezingen

0:24 0:55 1:11 Rob Trip Achtergrondgeluid Rob Trip

Dames en heren, goedenavond. Het zijn gemeenteraadsverkiezingen, maar de campagnes worden meer dan ooit gevoerd door landelijke kopstukken. Met de kabinetscrisis net achter de rug en landelijke verkiezingen in juni in het

vooruitzicht, werpt politiek Den Haag zich helemaal op de regio. Geert Wilders is vanavond afgereisd naar Almere, één van de twee plaatsten waar zijn PVV volgende week meedoet aan de

gemeenteraadsverkiezingen. Almere als voorproefje, voor wat er mogelijk straks landelijk gaat gebeuren.

Ja, Arjan Noorlander is ook in Almere. Arjan, Wilders binnen met veel beveiliging, de plaatselijke lijsttrekker De Roon is eigenlijk Tweede Kamerlid, hebben ze in Almere nog wel het idee dat het om

gemeenteraadsverkiezingen gaat?

- Logo rechtsboven: Nederland 1 - Balk: ROB TRIP - Afbeelding links, tekst:

GEMEENTERAADS VERKIEZINGEN

1:17 1:26 1:55 1:58 2:00 2:16 2:19 2:23 2:46 2:51 2:54 3:05 Arjan Noorlander Rob Trip Arjan Noorlander Rob Trip Arjan Noorlander Voice-over (Jeroen Wollaars) Agnes Kant Achtergrondgeluid Interviewer (Jeroen Wollaars) Agnes Kant Voice-over (Jeroen Wollaars)

Nou het gaat natuurlijk voor een groot deel hier in Almere, om de PVV. Wilders en zijn troepen hier in Almere, die stralen ook heel veel zelfvertrouwen uit. Zelfvertrouwen en zij zeggen eigenlijk, wij hoeven hier niet te folderen in Almere, wij hoeven niet naar wijken, wij hoeven niet de hele tijd mensen te overtuigen om op de PVV te stemmen, wij zeggen vooral het verhaal van de PVV is bekend en daarom ook denk ik dat het nu zo is dat de speech die Wilders hield, volledig door de fractiegenoten werd vergezeld en niet door de mensen die hier in Almere op de lijst staan. Hoe is het in Almere zelf, gaat de PVV daar de grootste partij worden? Nou dat zou zomaar kunnen, er is begin deze week een peiling geweest, uit die peiling bleek dat de PVV de grootste zou kunnen worden. En ook een paar maanden geleden bij de Europese verkiezingen, was de PVV hier in Almere de grootste, dus iedereen houdt er rekening mee dat de PVV hier enorm goed gaat scoren. Ja, zeg en als het zo’n landelijke uitstraling heeft, wordt Almere daarmee dan ook echt een proeftuin als je denkt aan al dan niet

samenwerken met andere partijen? Ja dat lijkt er wel op he. Het was een paar jaar geleden ook al zo, in 2002 met de lijst Fortuijn, hij werd groot in Rotterdam en het ging richting die landelijke verkiezingen vooral over Fortuijn. En dat is nu ook met de PVV het geval, als zij hier de grootste worden dan zal iedereen de komende maanden vooral spreken tot de landelijke verkiezingen over de PVV en ook in de stad waar we vandaag zijn geweest, merk je dat het gesprek vooral over de PVV gaat. De PVV keek, zag en of ze

overwinnen moet nog blijken, maar aandacht krijgen ze genoeg, van ook landelijke politici.

Als je PVV kiest, dan kies je dus voor tegenstellingen in de samenleving en als je voor de SP kiest, kies je voor samen.

Maar als de lokale fractie hier nou wil gaan samenwerken met PVV, wat zegt u dan tegen ze?

Nee dat gaat niet gebeuren, dat moeten ze natuurlijk helemaal zelf weten, daar hebben wij landelijk niks over te zeggen, maar het is wel heel duidelijk hoe wij daar in de partij over denken.

Toch denken veel inwoners van de stad daar anders over.

- Balk: ARJAN NOORLANDER

- Balk: verslag: JEROEN WOLLAARS

- Balk: AGNES KANT (SP), partijleider

3:16 3:20 3:29 3:36 3:47 3:50 4:01 4:03 4:05 4:09 4:17 4:21 4:29 Vrouw Voice-over (Jeroen Wollaars) Arno Visser Interviewer (J. W.) Arno Visser Voice-over (Jeroen Wollaars) John van der Pauw Interviewer (Jeroen Wollaars) John van der Pauw Voice-over (Jeroen Wollaars)

Martine Visser

Rob Trip

Arjan Noorlander

Voice-over (Rob Trip)

Het speelt heel veel, ik bedoel je kan geen radiozender opzetten of de PVV wordt neergehaald, of wordt er gezegd van hij mag niet meedoen. Is dat democratie?

De lokale VVD sluit samenwerking niet uit en ziet voordelen. Het trekt veel meer aandacht, het trekt vooral veel meer landelijke aandacht, die was er anders ook niet geweest.

Ja wat betekent dat volgens u? Dat er nu veel meer aandacht is voor deze verkiezingen en wij hadden traditioneel een lage opkomst en die zou wel eens veel hoger kunnen zijn. De PVDA baalt juist van al die aandacht.

Ik vind dat u het teveel opblaast. Maar het is een feit dat een hoop mensen zeggen er hierop te willen gaan stemmen.

En dat is nog steeds ruimschoots een minderheid.

Maar het CDA houdt er rekening mee dat de PVV de overhand krijgt, ook daar blijft de deur open.

Uiteraard en ik denk eerlijk gezegd dat dat heel belangrijk is, dat ze laten zien dat ze die verantwoordelijkheid aankunnen en dat ze daadwerkelijk een sluitende begroting kunnen maken, want dan zal er blijken wat het echte gehalte is van de PVV. Nou Arjan, hoe dan ook, de campagne is op stoom, wat is de indruk, is de PVV klaar voor de landelijke verkiezingen?

Ja het is kort dag, die verkiezingen zijn al over 90 dagen, begin juni, dus het is de vraag kan de PVV genoeg kandidaten op die lijst krijgen, goede kandidaten om misschien wel meer dan twintig zetels in de kamer te vullen, maar dat zal moeten blijken. Het is ook waarschijnlijk zo dat de PVV onder andere bij de consultaties de afgelopen dagen de koningin heeft gevraagd, doe die verkiezingen zo laat mogelijk, dus niet eind mei begin juni, zodat wij de tijd hebben de campagne hier goed voor te bereiden.

Arjan Noorlander, dankjewel Arjan.

- Balk: ARNO VISSER (VVD), lijsttrekker

- Balk: JOHN VAN DER PAUW (PVDA), gemeenteraadslid

- Balk: MARTINE VISSER (CDA), lijsttrekker

4:54 Rob Trip Eén van de thema’s in Almere is

veiligheid, bestrijding van de criminaliteit en dat is opvallend, want Almere is nou volgens justitie en politie juist een stad waar het met die criminaliteit nog meevalt. In vergelijking met steden van dezelfde grootte heeft Almere maar liefst twintig tot 25 procent minder criminaliteit. En ook overvallen worden met succes bestreden, zegt

- Afbeelding links, tekst:

GEMEENTERAADS VERKIEZINGEN

5:21 5:29 5:31 5:35 5:42 5:44 5:46 5:48 5:52 6:01 6:11 6:16 6:30 6:32 6:38 6:45 6:53 7:00 7:03 Pauline Broekema Voice-over (Pauline Broekema) Michel Roelvink Voice-over (Pauline Broekema) Gerard Veenstra Voice-over (Pauline Broekema) Leo Dortland Interviewer (P. B.) Leo Dortland Voice-over (P. B.) Michel Roelvink Voice-over (Pauline Broekema) Gerard Veenstra Voice-over (Pauline Broekema) Interviewer (Pauline Broekema)

de politie. Maar die boodschap vindt weinig gehoor bij de inwoners van Almere.

Ze kwamen z’n winkel binnen, ze droegen allebei een integraalhelm en de bloemist wist meteen hoe laat het was. Het werd zijn tweede overval in anderhalf jaar.

Maar dit keer was het anders, niet zoals toen bij die eerste overval. Waren ze heel agressief, vuurwapen, honkbalknuppels en toen kwamen ze echt binnen gerend, en nu waren ze zelfs nog beleefd ook want ze zeiden zelfs nog goedemorgen meneer. Hij bedacht zich niet, vluchtte via de achterdeur, de politie was er vrijwel meteen, de heli verscheen, één overvaller ging er vandoor, de ander kreeg een schot in z’n been, werd aangehouden. Het was een jonge overvaller, dat ziet de politie veel, een criminele carrière die begint met een overval.

Dat is verbazingwekkend, hoe ogenschijnlijk gemakkelijk het soms lijkt om, dat mensen die stap maken en even op een scootertje stappen, integraal helm op, met een mes een winkel binnen lopen en roepen hier die kassa.

Luchtig wordt erover gepraat, merkt de politie als ze voorlichting geeft aan jongeren.

Op het moment dat we praten over overvallen of over straatroof, zijn er gewoon hele, ja eigenlijk

beangstigende toch wel reacties, van ja waar gaat het nou over even een telefoontje trekken-

Een telefoontje trekken?

Telefoontje trekken, dat is gewoon een straatroof, dat is een diefstal, met geweld en dat is een ernstig misdrijf.

Geen idee wat het met mensen doet. Je leven zie je echt aan je voorbij schieten, wat als wat als wat als. Mijn vrouw en mijn kinderen.

En bedreigend voor het publiek, de man in de straat die zich er onveilig door gaat voelen, dat weegt tegenwoordig mee voor justitie. Dan denk ik dat een overvaller, die je trouwens in soorten en maten hebt, maar dat overvallen in het algemeen, tegenwoordig echt zwaarder bestraft worden dan 15 jaar geleden. Zwaardere straffen geëist en opgelegd, ook vanwege het afschrikkingeffect en zo moeten die overvallen stoppen. En de bloemist, hij houdt zijn winkel op z’n pleintje. Bepaalt zoiets wat u heeft

meegemaakt, uw keuze straks bij de stembus? - Balk: verslag: PAULINE BROEKEMA - Balk: MICHEL ROELVINK, bloemist - Balk: GERARD VEENSTRA, hoofdofficier van justitie Flevoland - Balk: LEO DORTLAND, politie Flevoland - Balk: MICHEL ROELVINK, bloemist - Balk: GERARD VEENSTRA, hoofdofficier van justitie Flevoland

7:14 Michel Roelvink Interviewer (P. B.) Michel Roelvink Voice-over (Pauline Broekema)

Nee nee. Ik heb mijn keuze al gemaakt, die staat al een paar jaar vast en ik blijf gewoon hetzelfde stemmen.

Wat is die keuze? Dat houd ik voor mezelf.

En hij blijft wonen in Almere, al is het al lang niet meer die onschuldige polderplaats van toen hij er kwam wonen.

3 Item 2: Herdenking crash Turkish Airlines Schiphol

7:21 7:46 8:02 8:05 8:08 8:11 8:17 8:20 8:23 8:26 8:39 8:47 8:52 9:03 9:07 Rob Trip Achtergrondgeluid Voice-over (Marieke de Vries) Theo Weterings Voice-over (Marieke de Vries) Marry Bos Voice-over (Marieke de Vries) Voice-over (Theo Weterings)

Precies één jaar geleden stortte een toestel van Turkish Airlines neer, vlucht TK één negen vijf één, vlak voor de polderbaan bij Schiphol. Het vliegtuig brak in drie stukken, negen inzittenden kwamen om het leven, tachtig mensen raakten gewond. Vandaag werden in de

Haarlemmermeer de slachtoffers herdacht en ook kregen de

omstanders die eerste hulp boden na dat ongeluk, een onderscheiding. De Turkse, de Nederlandse en de Amerikaanse vlag hangen halfstok. Van de kleine 300 slachtoffers en nabestaanden uit de drie verschillende landen, waren de meesten nog niet terug geweest naar de polder waar het vliegtuig vorig jaar neerstortte.

Iedereen die in het toestel heeft gezeten, zal de dag van 25 februari 2009 blijven herinneren als de dag die zijn of haar leven definitief had kunnen veranderen.

Precies een jaar geleden kwam de Turkish Airlines boeing neer in de akker voor het bedrijf van Marry en Ad Bos. Ze verleenden na de crash onmiddellijk hulp en werden daarvoor, net als zestien andere burgerhulpverleners, vandaag geëerd met een erespeld van de gemeente Haarlemmermeer.

Ik holde al naar de weg en daar kwamen de eerste mensen al aan, in shock en bebloed en ja opvangen, meteen die knop omzetten en helpen.

Op de gedenkplek staan negen bomen voor de negen overleden slachtoffers en er ligt een steen, in de vorm van de romp van het vliegtuig, met een tekst.

De tekst luidt, uw leed is ons leed, sizin aciniz bizim acimis, your grief is our grief. - Foto links - Balk: verslag:, MARIEKE DE VRIES - Balk: THEO WETERINGS (VVD), burgemeester Haarlemmermeer - Balk: MARRY EN AD BOS

9:11 Rob Trip Overlevenden worstelen nog altijd

met de trauma’s van de crash. De Nederlandse slachtoffers kregen daarbij alle hulp die ze nodig hadden, maar voor de slachtoffers die terugkeerden naar Turkije geldt dat niet.

9:23 9:28 9:36 9:44 9:56 10:00 10:04 10:11 10:17 10:27 10:36 10:47 10:52 11:01 11:05 11:06 11:08 11:09 11:10 11:11 11:12 11:13 11:14 11:15 11:16 Voice-over (Bram Vermeulen) Mustafa Mermer (spreekt Turks) Voice-over (Bram Vermeulen) Mustafa Mermer (spreekt Turks) Voice-over (Bram Vermeulen) Mustafa Mermer (spreekt Turks) Voice-over (Bram Vermeulen) Achtergrondgeluid Mustafa Mermer

Hoewel de Turkse bloemenkweker Mustafa Mermer graag beweert dat planten een bron zijn van geluk, kostte de handel erin hem bijna zijn leven. Precies een jaar geleden nam hij Turkish Airlines vlucht TK 19 51, om bloemen te gaan kopen in Nederland. Toen het vliegtuig vlak voor landing begon te slingeren, besefte hij dat dit weleens zijn laatste vlucht kon zijn.

Ik was stil. De mensen schreeuwden. Ik kon zelf niet schreeuwen. Ik heb mijn handen op knieën gelegd en gewacht op het moment van de crash.

Toen crashten we.

Dit was wat Mustafa zag toen hij weer bij bewustzijn kwam, hij werd met stoel en al gelanceerd in het weiland voor de polderbaan bij Schiphol. Hij is de passagier die links op de foto in de modder ligt in deze Turkse krant, die hij nog altijd heeft bewaard.

Ik stond op en dacht: Oh mijn God, ben ik al dood de paspoortcontrole geweest?

Toen keek ik rond en zag ik overal modder, het regende en ik droeg alleen een shirt.

En toen ik me omdraaide zag ik dat het vliegtuig was gecrasht.

Een jaar later kampt ie nog steeds met de gevolgen, hij slaapt slecht, hij slikt medicijnen en zo gauw hij weer op een vlucht moet om in Nederland planten aan te kopen, krijgt hij last van hartkloppingen en andere symptomen van trauma. Eén keer per maand belt een dokter uit Nederland om te kijken hoe het met hem gaat, maar heeft hij ooit nog iets van Turkish Airlines gehoord?

Niets. Helaas. Helemaal niets.

Zo reageert Turkish Airlines op die beschuldiging, geen commentaar omwille van de rechten van patiënten en internationale regelgeving tot het eindrapport van de onderzoeksraad voor veiligheid, wat volgende maand wordt verwacht.

In dit reclamespotje van Turkish Airlines, waarin de vliegmaatschappij zijn klanten voorhoudt ze te behandelen als filmsterren, staat volgens Mustafa Mermer haaks op zijn ervaring.

Als ze me echt gelukkig hadden

- Balk: Istanbul, verslag: BRAM VERMEULEN - Ondertiteling - Balk: MUSTAFA MERMER (OVERLEVENDE) - Ondertiteling - Ondertiteling - Ondertiteling - Ondertiteling - Ondertiteling - Ondertiteling - Computerbeeld, balk: TURKISH AIRLINES, tekst: geen commentaar… - tot eindrapport Onderzoeksraad. - Ondertiteling

11:18 11:19 11:21 11:29 11:37 (spreekt Turks) Voice-over (Bram Vermeulen) Tune kort gemaakt…

…dan had ik een beter rol kunnen spelen dan Kevin Costner.

Dus, toch nog een lach omdat ie uiteindelijk ook beseft dat hij een jaar geleden een dodelijke crash wonderbaarlijk overleefde.

- Ondertiteling

- Trailer kort

4 Item 3: Verdachte steekpartijen aangehouden

11:40 11:50 11:53 11:56 11:59 12:01 12:04 12:07 Rob Trip

Voice-over (Rob Trip)

Bumper

De politie in Lelystad heeft een 25 jarige man aangehouden in verband met vier mysterieuze steekpartijen, waarbij destijds één slachtoffer om het leven is gekomen.

Tussen kerst 2008 en maart 2009 werden in Lelystad vier verschillende inwoners op straat neergestoken door een onbekende man. De steekpartijen leidden tot veel onrust, ondanks massale politie inzet en landelijke media aandacht, kon de politie de dader niet opsporen.

- Bumper

5 Item 4: Kraak pinautomaat mislukt

12:08 12:11 12:14 12:18 12:22 12:26 12:29

Voice-over (Rob Trip)

Bumper

Voor de negende keer in drie maanden tijd is in Limburg geprobeerd met explosieven een pinautomaat te kraken. Criminelen wilden een automaat in de plaats Beegden, bij Roermond opblazen. Ze hadden een gasfles geplaatst met een slang naar de pinautomaat, maar sloegen op de vlucht toen de politie hen ontdekte. Afgelopen maandag werd een pinautomaat in Roermond opgeblazen.

- Balk: KRAAK PINAUTOMAAT MISLUKT

- Bumper

6 Item 5: Staatsgreep Suriname was juiste keuze

12:30 12:32 12:35 12:39 12:43 12:44 12:46 12:51 12:54 12:58

Voice-over (Rob Trip)

Bumper

De staatsgreep in Suriname in 1980 was de juiste keuze, dat zegt oud legerleider Desi Bouterse. Vandaag is het precies dertig jaar geleden dat de militairen in Suriname de macht grepen. Afgelopen nacht kwamen aanhangers van Bouterse bijeen om de staatsgreep te herdenken. Bouterse zelf maakte van de gelegenheid gebruik om te wijzen op de komende verkiezingen van 25 mei, hij rekent op een klinkende overwinning voor zijn NDP, de grootste politieke partij van Suriname.

- Balk: ‘STAATGREEP WAS JUISTE KEUZE’

7 Item 6: Volkskrant op tabloid-formaat

12:59 13:03 13:08 13:11 13:17

Voice-over (Rob Trip)

Rob Trip

De Volkskrant komt vanaf 29 maart in zijn geheel uit op het zogenoemde tabloid formaat, dat stond in een e-mail die de medewerkers van de krant vandaag hebben gekregen. De Volkskrant durfde de overstap tot nu toe nog niet helemaal aan, alleen het tweede deel van de krant werd in klein formaat afgedrukt. Kranten als Het Parool, Trouw en Algemeen Dagblad, zijn afgelopen jaren al, met wisselend succes, overgestapt op dat tabloid formaat.

- Balk: VOLKSKRANT OP TABLIOD FORMAAT

8 Item 7: Jeugdcriminaliteit migranten

13:26 13:51 14:01 14:09 14:30 14:35 14:38 14:43 Rob Trip Voice-over (Lidwien Gevers) Erol Interviewer (L. G.) Erol Voice-over (Lidwien Gevers) Albert Boon

In de criminaliteit terecht komen omdat je een psychische stoornis hebt, die niet of te laat wordt herkend, dat overkomt naar verhouding veel kinderen van migranten. Onderzoek van de stichting De Jutters heeft dat uitgewezen, een stichting voor geestelijke gezondheidszorg voor de jeugd. Kinderen van migranten ontwikkelen even vaak een psychische stoornis als andere kinderen en toch is de kans dat hun probleem wordt behandeld veel kleiner.

Erol heeft vandaag een gesprek met z’n psycholoog, drie jaar geleden gaf de rechter hem jeugd TBS vanwege een geweldsdelict en sinds drie maanden is hij met proefverlof. Erol heeft al sinds hij kind was

gedragsproblemen, later bleek ie ook ADHD te hebben, maar hij is er nooit voor behandeld.

Ik was gewoon druk, ik had moeite met concentreren bijvoorbeeld en dat werd niet gezien, maar mijn fouten werden wel gezien en daardoor werd ik geschorst en heb ik geen hulp gekregen en ja omdat ik geen hulp had gekregen, begon zegmaar het begon steeds meer te groeien en te groeien en ja. En uiteindelijk ging het mis. Uiteindelijk ging het mis en ben ik in de gevangenis terecht gekomen. Veel jongens zoals Erol komen in de jeugd TBS terecht, maar er zijn ook veel migrantenkinderen met depressies of extreme angsten die onbehandeld blijven, want hun ouders trekken nu eenmaal veel minder snel bij een psycholoog aan de bel.

Nederlandse ouders die signaleren veel eerder als een kind bijvoorbeeld een gedragsstoornis heeft, ADHD, ja de Libelle, de Margriet, al dat soort bladen wordt daarover gepubliceerd,

- Bewegende achtergrond op scherm - Balk: verslag:, LIDWIEN GEVERS - Balk: EROL - Balk: ALBERT BOON, onderzoeker

14:55 14:58 15:01 15:19 15:25 15:32 15:40 Voice-over (Lidwien Gevers) Albert Boon Voice-over (Lidwien Gevers) Nordin Dahhan Voice-over (Lidwien Gevers)

dus daarmee is het veel dichterbij. Volgens de onderzoeker kunnen ook scholen eerder signaleren dat er iets aan de hand is.

Ik heb zelf nog een kind op de basisschool en daar zie ik wel dat er van kinderen van niet Nederlandse herkomst snel gedacht wordt van, ja die zijn nu eenmaal anders, jongetjes zijn nou eenmaal drukker, waardoor dus ook het perspectief is. Plus dat zo’n leerkracht in oudergesprekken bij Nederlandse kinderen,

waarschijnlijk de problemen ook op een andere manier aan zal kaarten. Kinderarts Dahhan ondervindt dagelijks hoe moeilijk het is om migrantenkinderen door te verwijzen naar de geestelijke gezondheidszorg. Daar is veel overtuigingskracht voor nodig en als het lukt, haken ze door de wachtlijsten makkelijk weer af. Als je een groep hebt, die groep heel veel moeite moet doen om ze te overtuigen dat ze naar de GGZ gaan en dat zou langer duren, dan gaan ze