• No results found

NOS Journaal woensdag 27 januari 2010

Bijlage IV Tabellen Information Linking en tekst- en beeldrelaties in nieuwsitems

Protocol 6: NOS Journaal woensdag 27 januari 2010

Tijd Beeld Geluid Verbale tekst Grafische

toepassingen

1 Introductie

0:00 0:01 0:04 0:05 0:09 0:10 0:14 Bumper Achtergrondmuziek Voice-over (Rob Trip)

Bumper

Achtergrondmuziek Voice-over (Rob Trip)

Bumper

Achtergrondmuziek Voice-over (Rob Trip)

Tune

Commissie pleit voor lagere pensioenen.

Topman Spyker wordt toegejuichd in Zweden.

En sloppenwijk Haïti gevaarlijker dan ooit. - Bumper - Logo rechtsboven: Nederland 1 - Bumper - Bumper - Logo 888 teletekst - Trailer

2 Item 1: Pensioenen onder vuur

0:29 0:52 1:01 1:07 1:14 Rob Trip Voice-over (Gert-Jan Dennekamp) Kees Goudswaard Voice-over (Kees Goudswaard)

Dames en heren, alsnog goedenavond.

Na de AOW liggen nu ook de pensioenen onder vuur, als er niks gebeurt dan worden die pensioenen onbetaalbaar, stelt een commissie die is ingesteld door minister Donner. Met hogere premies is dat

pensioenstelsel niet meer te redden en ook hier is het devies langer doorwerken of, andere mogelijkheid, lagere pensioenen.

Lekker van een zeker pensioen genieten, dat is niet langer vanzelfsprekend. De pensioenen worden te duur, werknemers en werkgevers kunnen de premie niet langer opbrengen.

Niets doen is geen optie, want als we niets doen dan stijgen de kosten, die op dit moment ook al erg hoog liggen, die stijgen dan nog veel verder.

Als de premiedruk nog verder oploopt, dan is dat slecht voor de arbeidsmarkt en voor de

concurrentiepositie van Nederland,

- Logo linksboven: NOS

- Balk: ROB TRIP

- Balk: verslag: GERT-JAN DENNEKAMP - Balk: KEES GOUDSWAARD, voorzitter commissie Goudswaard

1:19 1:25 1:33 1:35 1:41 1:47 2:01 2:08 2:14 2:29 2:50 Voice-over (Gert-Jan Dennekamp) Bernard Wientjes Voice-over (Gert-Jan Dennekamp) Kees Goudswaard Voice-over (G.-J. D.) Voice-over (Kees Goudswaard) Voice-over (Gert-Jan Dennekamp) Bernard Wientjes Peter Gortzak

dus wij zeggen inderdaad, de rek is er wel zo’n beetje uit wat betreft de premies.

Werkgevers en werknemers moeten op termijn per jaar tien miljard euro meer bijeen brengen, een

alarmerende conclusie die wordt gedeeld door de werkgevers. Als het zo doorgaat zoals nu, dan worden de pensioenen totaal onbetaalbaar. Die gaan een percentage van een loonsom vormen, dat niet meer opbrengbaar is voor de bedrijven, dat klopt. Er zijn steeds meer gepensioneerden en ze leven langer, dat is mooi maar het kost ook geld. Nu ook nog de opbrengsten op de beurs

tegenvallen, kunnen werknemers er niet meer vanuit gaan dat ze 70 procent van hun slaris krijgen, als ze met pensioen gaan.

We worden inderdaad allemaal ouder, en dat is op zichzelf een prachtige zaak, maar het betekent wel dat de pensioenfondsen steeds meer jaren moeten uitbetalen en dat is ontzettend duur voor de

pensioenen. Dus wat je inderdaad zou kunnen doen, is dat je de pensioenregeling als het ware automatisch koppelt aan de ontwikkeling van de levensverwachting.

Dus dat we later met pensioen gaan. Daar komt het dan inderdaad op neer.

Later met pensioen of het risico accepteren van een lager pensioen, dat behoort tot de keuzes die de commissie voorlegt. Werkgevers en werknemers reageren al verdeeld. Nou we kiezen in eerste plaats voor langer werken, niet alleen om de AOW dan betaalbaar te maken, maar ook om het aanvullend pensioen betaalbaar te maken. Dus breng de rechten van 65 jaar naar 67 jaar, dan heb je een groot deel van het probleem opgelost.

Het vult de werknemer, het zijn allemaal risico’s die dus op de werknemer worden gelegd en waarvoor de werkgever geen enkele verantwoordelijkheid meer neemt, nee, sterker nog de commissie zegt dat de premie niet meer omhoog kan en mag. Eh en ik vind dat net even een te vanzelfsprekendheid die uit het rapport spreekt die mij niet welgevallig is.

Polder maakt zich op voor een nieuw conflict over langer werken.

- Balk: BERNARD WIENTJES, werkgevers VNO-NCW - Balk: KEES GOUDSWAARD, voorzitter commissie Goudswaard - Balk: BERNARD WIENTJES, werkgevers VNO-NCW - Balk: PETER GORTZAK, vakbond FNV

2:53 3:09 3:13 3:20 3:33 3:45 4:05 4:17 Rob Trip Voice-over (Ron Fresen)

Piet Hein Donner

Ron Fresen Hans Spekman Interviewer (Ron Fresen) Hans Spekman Ron Fresen Rob Trip

Maar in Den Haag gaat het nog steeds over de pensioenpremies, moeten ze wel of niet omhoog. Regeringspartij P van de A is voor verhoging van de premies, maar coalitiegenoot CDA is tegen en dat zou best nog eens tot een conflict kunnen leiden.

Niks doen vindt ook CDA minister Donner geen optie, maar zegt ie, pensioen en AOW zijn nu al erg duur voor de economie en dus is ie tegen hogere pensioenpremies.

Daar is eigenlijk de rek uit, want dan dreigt gewoon dat werkgevers die daar in belangrijke mate voor opdraaien, ja zullen gaan kiezen voor andere vormen van pensioen, of eventueel voor vestiging in het buitenland.

Maar de partij van de arbeid denkt daar heel anders over dan Donner, hogere pensioenpremies zijn volgens die partij juist nodig om de lasten eerlijk te delen en bovendien vindt de partij van de arbeid het storend dat de CDA minister voor zijn beurt heeft gesproken.

Hij zegt geen lastenverzwaring, dat snap ik allemaal wel, maar eerlijk delen moet ook belangrijk blijven in dit land. En als je zegt geen lastenverzwaring, dus niet aan die premies verhogen, dan betekent dat eigenlijk dat het pensioen misschien verslechterd wordt. En dat is vooral voor mensen met een lager inkomen zeer bezwaarlijk, want die hebben dat nodig.

En zegt u, mensen met een hoger inkomen kunnen best meer premie betalen?

Nou, makkelijker ja.

Ook bij de pensioenen dus het klassieke conflict tussen het CDA en de partij van de arbeid over wel of geen hogere lasten. Dat wordt al wat bij de bezuinigingen en nu dus ook bij de pensioenen.

Rond één april moet het kabinet een standpunt hebben over de adviezen over de toekomst van ons pensioen.

- Foto links

- Balk: verslag:, RON FRESEN

- Balk: PIET HEIN DONNER (CDA), minister van Sociale Zaken en

Werkgelegenheid

- Balk: RON FRESEN

- Balk: HANS SPEKMAN (PVDA), lid Tweede Kamer

3 Item 2: Topman Spyker held in Zweden

4:23 Rob Trip In Zweden wordt ie al de pitbull von

Holland genoemd, in het Zweeds, in het Nederlands de pitbull uit Holland. Omdat hij wel bleef geloven in Saab, terwijl de oude eigenaar, het Amerikaanse General Motors, Saab al bij het vuilnis had gezet. Victor Muller is de held van Zweden, gisteren kocht de topman van Spyker het Zweedse automerk via een ingewikkelde financiële constructie.

- Afbeelding links, tekst: Spyker, SAAB

4:48 4:57 5:05 5:12 5:28 5:40 5:46 5:52 5:57 6:03 6:18 6:33 6:38

Victor Muller (spreekt Engels) Achtergrondgeluid Voice-over (Marieke de Vries) Victor Muller Voice-over (Marieke de Vries) Woordvoerder vakbond If Metall (spreekt Engels) Interviewer (M. de V.) Woordvoerder (spreekt Engels) Voice-over (Marieke de Vries) Werknemer Saab (spreekt Engels) Marieke de Vries

Lang leve Saab!

Op deze woorden had het Saab personeel lang moeten wachten, het maakte van Victor Muller de instant held van Zweden.

Ik denk dat je al gauw de held bent als je een nationaal icoon weet te redden, maar laten we het niet overdrijven, we zijn Hollanders en we staan wel met twee benen op de grond.

Complimenten van de vakbonden, van de media en de auto-industrie, die groot voordeel zien in een alliantie tussen Nederland en Zweden.

Het is goed om een samenwerking in Europa te hebben.

En ik denk dat Zweden en Nederland vergelijkbare landen zijn.

U heeft genoeg van de Amerikanen? - Daar zal ik geen commentaar op geven.

De overname had heel wat voeten in de aarde, Spyker betaalt General Motors 52 miljoen euro contant voor Saab. Daarnaast krijgt GM speciale aandelen, ter waarde van 232 miljoen. GM krijgt daar een gegarandeerd hoog dividend over. Spyker topman Victor Muller leent uit eigen zak 75 miljoen euro aan Spyker voor de aankoop. En ook leent Spyker 150 miljoen van een Amerikaanse durfinvesteerder. Daarnaast krijgt Saab een lening van 400 miljoen euro van de Europese investeringsbank, Zweden staat garant voor de lening.

Saab is voor veel mannen in deze omgeving hun leven. Frederik Ankwist stond al als jonge jongen langs de lopende band, hij heeft alle vertrouwen in de pitbull uit Holland, ook al had ie nog nooit van Spyker of Muller gehoord.

Ik ben blij met een toegewijde eigenaar, die weet wat hij met Saab wil.

Saab is een ongewone auto, in de positieve zin van het woord. En ik denk dat GM gefaald heeft in te zien waar Saab echt voor staat.

Er was een onverschrokken avontuurlijke Nederlandse ondernemer voor nodig om Saab vooralsnog van de ondergang te redden. En ook al kenden veel Zweden het merk Spyker niet, toch zijn de 3500 werknemers van de Saab fabriek hier zeer dankbaar, dat de komende jaren de Nederlandse driekleur boven hun hoofdpoort wappert. - Ondertiteling - Balk: Trolhattan, verslag: MARIEKE DE VRIES - Balk: VICTOR MULLER, directeur Spyker - Ondertiteling - Balk: WOORD-VOERDER VAKBOND IF METALL - Ondertiteling - Ondertiteling - Computerbeeld, tekst: - € 52 mln. - € 232 mln. - Foto, € 75 mln. - GEM, € 150 mln. - European Investment Bank, € 400 mln. - Ondertiteling - Balk: WERKNEMER SAAB - Ondertiteling - Ondertiteling - Balk: MARIEKE DE VRIES, In Trolhattan

6:54 6:59 7:04 7:07 7:23 7:26 7:29 7:44 7:49 8:28 8:32 8:34 Rob Trip Victor Muller Rob Trip Victor Muller Rob Trip Victor Muller Rob Trip Victor Muller

Ja en die topman van Spyker, Victor Muller, is nog steeds in Zweden. Goedenavond meneer Muller. Ehm we zagen u ja als held van de werknemers van Saab, voelde dat vandaag ook zo?

Nou, het was wel heel moeilijk om je niet zo te voelen, het was zonder meer een bijna ontroerende aangelegenheid. Het was zeer indrukwekkend, en ik was blij dat Jan Åke Jonsson, de CEO van Saab, voor mij kon spreken, want je keel wordt gewoon dichtgeknepen, het was zeer indrukwekkend.

De vraag is natuurlijk of u straks ook de held van de belastingbetaler bent he, want er gaat veel staatssteun naar deze operatie.

Nou ja, er gaat eigenlijk helemaal geen staatssteun naar deze operatie. De Zweedse overheid geeft een garantie af aan de Europese investeringsbank en die leent het geld. Dus zolang Saab rustig blijft ademhalen, wordt er überhaupt geen belastinggeld gebruikt.

Veel mensen in Nederland vragen zich af, doet u dit voor Saab of doet u dit voor Spyker?

Nou dit doe je uiteindelijk voor beide, je doet het primair omdat je een beeldschoon merk in handen kunt krijgen voor relatief heel weinig geld, en dat is alleen maar mogelijk omdat in deze industrie een soort van perfecte storm aan de gang is, die het mogelijk maakt om om prachtige assets en beeldschone merken te kopen voor een, ja eigenlijk een heel laag bedrag. Maar dat blijft, dat blijft niet zo, naar mijn vaste overtuiging, maar Spyker is natuurlijk met name de winnaar in deze, want die kan nu bij haar zusterbedrijf Saab op ongelooflijk veel voordeliger wijze haar engineering laten doen, haar crashtesten laten doen, haar ontwikkeling laten doen. Dus ik ben ervan overtuigd dat Saab voor Spyker een fantastische zustermaatschappij wordt.

Ja, maar er moeten hoe dan ook veel Saabs verkocht worden, he als er winst kan worden gemaakt. Hoeveel eigenlijk per jaar?

Nou als Saab onderdeel wordt van een beursfonds, moet je je verder afhouden van van foreward looking statements. Maar dat het er minimaal honderdduizend zullen moeten zijn, dat spreekt vanzelf, dat zijn cijfers die ook publiekelijk beschikbaar zijn. (Ja.) Dat aantal dat moet je in een aantal jaren kunnen halen.

8:56 8:59 9:03 9:11 Rob Trip Victor Muller Rob Trip Victor Muller Rob Trip Victor Muller

Voice-over (Rob Trip) Victor Muller

Rijdt u zelf-

Vroeger maakte Saab al 130- Sorry. Nee ik wou vragen, rijdt u zelf eigenlijk Saab?

Nou nog niet, maar dat ga ik met ingang van de datum van de closing drastisch veranderen.

Ja. Zeg morgen gaat u terug naar Nederland, gaat u ook trouwens uw eigen personeel toespreken, maar los van het personeel, denkt u dat u in Nederland ook zo’n warm onthaal krijgt?

Nou, ik geloof niet dat dat vreselijk relevant is, dit is een deal die in Zweden plaatsvindt en het is veel belangrijker dat ze in Zeden een warm onthaal geven.

Goed. Mag ik u hartelijk danken voor dit gesprek.

Graag gedaan.

4 Item 3: Luik appartement ingestort

9:23 9:41 9:55 9:58 10:01 10:05 10:14 10:20 10:30 Rob Trip Achtergrondgeluid Voice-over (Wessel de Jong) Wessel de Jong Voice-over (Wessel de Jong) Tune kort

In de Belgische stad Luik is vanochtend een

appartementengebouw ingestort, waarschijnlijk het gevolg van een gasexplosie, twintig mensen zijn gewond geraakt. Reddingswerkers hebben één dode geborgen en eerder vandaag werd nog een meisje levend onder het puin vandaan gehaald, drie mensen worden vermist.

Televisieploegen en

brandweerwagens waren er al toen vanochtend om zeven uur de laatste gevels instortten van Leopoldstraat nummer achttien, in het centrum van Luik. Voor zevenen was er nog contact met de mensen die bekneld zaten, daarna niet meer.

De oorzaak zou een gasexplosie zijn, het opvallende is, afgelopen weekend was hier een gasalarm. De brandweer is toen ter plekke geweest en constateerde, de installaties zijn nieuw, er is niks aan de hand. Misschien hebben ze toch geen gelijk gehad.

De brandweer is nu met man en macht aan het zoeken naar lichamen en hopelijk overlevenden die zich onder het puin bevinden. Koning Albert kwam zich vanmiddag persoonlijk op de hoogte stellen van de werkzaamheden en opvang, Luik is dus een nationale ramp.

- Foto links

- Balk: Luik, verslag: WESSEL DE JONG

- Balk: WESSEL DE JONG, In Luik

- Trailer kort

5 Item 4: Rechter geeft Minister Klink gelijk

10:34 Rob Trip Minister Klink mag voorlopig

doorgaan met bezuinigen op de tarieven van de medische specialisten, dat heeft de rechter vanmiddag in een kort geding bepaald.

10:42 10:47 10:51 10:55 10:58 11:03 11:09

Voice-over (Rob Trip)

Willem van der Ham

Bumper

Volgens die rechter is de bezuiniging fors en omstreden, maar leent de zaak zich niet voor een kort geding. Minister Klink kan op den duur nog problemen verwachten, want de specialisten krijgen op veel punten wel gelijk. De rechter noemt het financieringssysteem ondoorzichtig en twijfelt over de cijfers die de minister hanteert. De specialisten beraden zich op volgende stappen. Eerst gaan we een ledenvergadering bijeen roepen, en gaan luisteren wat mijn leden willen, maar de

actiebereidheid is erg groot.

- Balk: WILLEM VAN DER HAM, Orde van Medisch

Specialisten - Bumper

6 Item 5: Bokken en rammen niet gedood

11:10 11:13 11:17 11:20 11:25 11:29

Voice-over (Rob Trip)

Bumper

Bokken en rammen op bedrijven die zijn besmet met Q-koorts worden voorlopig toch niet gedood. Minister Verburg en minister Klink maakten gisteren bekend dat de

mannetjesdieren moesten worden geruimd, maar een meerderheid van de Tweede Kamer vindt die maatregel onnodig en wil dat de dieren eerst uitgebreid worden getest om te kijken of ze echt ziek zijn.

- Balk: BOKKEN EN RAMMEN NIET GEDOOD

- Bumper

7 Item 6: Schietincident Noord- en Zuid-Korea

11:30 11:40 11:43 11:45 11:47 11:52 11:54

Voice-over (Rob Trip)

Bumper

Noord- en Zuid-Korea hebben elkaar vannacht opnieuw beschoten. Noord-Korea zou vanaf land het vuur hebben geopend op een Zuid-Koreaans schip in de Gele zee. Het Zuid-Koreaanse schip zou hebben teruggeschoten. Vorig jaar was er ook al een schietincident tussen beide landen en net als toen, vielen er ook deze keer geen gewonden. De twee Korea’s zijn het al tientallen jaren met elkaar oneens over de exacte zeegrens.

- Geografische kaart, tekst: NOORD-KOREA, GELE ZEE, ZUID-KOREA - Balk:

SCHIETINCIDENT

Bumper

8 Item 7: Oppositie Sri Lanka naar rechter

11:55 11:58 12:02 12:07 12:11 12:16 12:19 12:27

Voice-over (Rob Trip)

Bumper

De oppositie in Sri Lanka erkent de uitslag van de presidentsverkiezingen van gisteren niet. Zittend president Rajapaksa is uitgeroepen tot de winnaar, maar zijn rivaal generaal Fonseka gaat de uitslag bij de rechter aanvechten. De president schreef vervroegde verkiezingen uit om te profiteren van zijn populariteit, na de overwinning op de Tamil Tijgers. De rebellenbeweging werd vorig jaar verslagen, na een opstand die 25 jaar duurde. Maar de generaal die de strijd tegen de Tamil Tijgers leidde, stelde zich ook kandidaat en

sindsdien zijn de twee elkaars vijand.

- Balk: OPPOSITIE SRI LANKA NAAR RECHTER

9 Item 8: Botsing A73

12:28 12:32 12:36 12:40 12:47 12:50 12:53

Voice-over (Rob Trip)

Rob Trip

De A73, in de richting Nijmegen richting het zuiden, is tot halverwege de middag dicht geweest. Bij Kuik reden vanochtend, even voor zeven uur, vijf vrachtwagens op elkaar. Eén van de chauffeurs zat bekneld in zijn cabine en raakte gewond aan zijn been. Vermoedelijk reden twee vrachtwagens bovenop een truck met pech, vervolgens botsten twee andere chauffeurs daar weer bovenop. Onderzoek en het ruimen van de ravage duurde uren. Alle chauffeurs die bij het ongeluk betrokken waren zijn door de politie gehoord.

- Balk: BOTSING A73

10 Item 9: Cité Soleil na de aardbeving

12:59 13:17 13:22 13:24 13:27 13:30 13:33 13:38 13:45 13:47 13:51 13:54 13:59 14:03 14:06 14:11 14:13 Rob Trip Voice-over (Marjon van Royen) Achtergrondgeluid

Marjon van Royen

Voice-over (Marjon van Royen) Marjon van Royen

Interviewer (M. v. R.) Man (spreekt Spaans) Interviewer (M. v. R.) Man (spreekt Spaans) Interviewer (M. v. R.) Man (spreekt Spaans) Interviewer (M. v. R.) Man (spreekt Spaans)

Voice-over (Marjon van Royen) Vrouw (spreekt Spaans)

Cité Soleil is een heel gevaarlijke sloppenwijk in Port au Prince, in Haïti, een wijk waar je normaal gesproken met een grote boog omheen loopt. Maar onze

correspondent Marjon van Royen en haar cameraman Dolf van Stapelen, waagden het erop, want hoe is het daar na de aardbeving van twee weken geleden.

Het leven is weer voorzichtig op gang aan het komen. En ook de autoriteit is weer op straat.

Zelfs in Cité Soleil, de grootste sloppenwijk van de stad, waar voor de aardbeving al driehonderdduizend mensen leefden van bijna niets. Cité Soleil is niet alleen berucht om zijn armoede, maar ook om zijn criminaliteit, bendes beheersen hier alle wijken.

En zeker nu met het instorten nu van de gevangenis, zijn drieduizend 500 criminelen weer op vrije voeten. De terreur in Cité Soleil, is na de aardbeving weer helemaal terug.

Hoe is het me de veiligheid? - Slecht, heel slecht. Is er veel geweld?

- Ja. Maar er is hier altijd geweld. Nu meer dan eerst?

- Ja.

Er zijn nu 3500 gevangenen op vrije voeten. Merken jullie dat?

Ik ken ze niet. Maar ze zijn zeker niet hier.

Je denkt misschien dat ik een bandiet ben. Maar dit is gewoon mijn stijl. Iedereen kent me hier.

Toch blijft de criminaliteit z’n tol eisen.

Mijn enige zoon is dood.

Niet door de aardbeving, maar door het probleem van het geweld.

- Foto links

- Balk: Cité Soleil, verslag: MARJON VAN ROYEN

- Balk: MARJON VAN ROYEN, In Cité Soleil - Ondertiteling - Ondertiteling - Ondertiteling - Ondertiteling - Ondertiteling - Ondertiteling - Ondertiteling - Ondertiteling - Ondertiteling

14:30 14:34 14:44 14:49 14:54 14:57 14:59 15:05 15:17 15:20 15:22 15:24 Voice-over (Marjon van Royen) Voice-over man (spreekt Spaans) Voice-over (Marjon van Royen)

Man (spreekt Spaans)

Voice-over (Marjon van Royen)

Moge God ons bijstaan.

De Verenigde Naties hebben de afgelopen jaren flink wat bendeleden in Cité Soleil opgepakt.

Op elke honderd bandieten waren er misschien nog twee of drie over… …die we niet konden pakken.

En volgens het hoofd van de VN politie in Cité Soleil is het nu de bedoeling dat de bevolking zelf die afrekend met ontsnapte bendeleden.

Als ze erachter komen dat zo’n meneer hun iets wil aandoen… …pakken ze hem en lynchen ze hem. Ik heb het gezien. Een opengesneden lichaam.

Ze zeiden dat het een dief was.

Ook vannacht gaat de voor de VN opgeleide politie weer op patrouille in de sloppenwijk. Tot nu toe blijft alles rustig. - Ondertiteling - Ondertiteling - Ondertiteling - Ondertiteling - Ondertiteling - Ondertiteling - Ondertiteling

11 Item 10: Herdenking Holocaust en genociden

15:26 15:50 16:02 16:06 16:09 16:14 Rob Trip