• No results found

De ligging van het projectgebied in de groenblauwe mantel noodzaakt tot het in acht nemen van artikel 6.10, lid 2 van de Verordening ruimte 2014. Dat artikel stelt dat rekening gehouden moet worden met de zorgplicht voor ruimtelijke kwaliteit, zoals bedoeld in artikel 3.2 van die

verordening. Kort gezegd betekent dit dat een investering in de landschappelijke kwaliteit gedaan moet worden om te compenseren voor de mogelijke negatieve consequenties die (de activiteiten in) het projectgebied heeft/hebben op de groenblauwe mantel.

Het afvalverzamelpunt ligt in de ecologische hoofdstructuur (tegenwoordig Natuurnetwerk Nederland). Voor activiteiten in de ecologische hoofdstructuur is een investering in natuur en/of landschap nodig. Deze investering in natuur en/of landschap compenseert als het ware de ligging van het afvalverzamelpunt in de ecologische hoofdstructuur. En met die investering wordt voldaan aan het provinciaal beleid ten aanzien van de ecologische hoofdstructuur en groenblauwe mantel zoals beschreven in paragraaf 3.3.

Bijlage V beschrijft dat deze investering concreet bestaat uit verdere versterking van de als ecologische hoofdstructuur (Natuurnetwerk Nederland) aangewezen gronden ten oosten van de jachthaven. Deze gronden hebben het natuurbeheertype ‘bloemdijk’ en de voorgenomen investering voorziet dan ook in uitbreiding van het areaal ‘bloemdijk’ in de nabijheid van het projectgebied. Hiertoe wordt een nieuw stuk ‘bloemdijk’ (circa 3.715 m2) gerealiseerd op het talud van het bestaande dijklichaam direct ten oosten van de jachthaven, dat betekent dat de nieuw te realiseren ‘bloemdijk’ direct aan de jachthaven grenst. De nieuw te realiseren

‘bloemdijk’ heeft een breedte van circa 10 meter en beslaat daarmee het volledige aan de jachthaven grenzende talud van de dijk ten westen van de jachthaven (zie ook figuur 5.1). Bijlage V bevat de volledige specificatie van de investering in natuur en/of landschap.

Met de bovenstaand beschreven maatregelen wordt zowel voldaan aan de eisen gesteld in artikel 3.2 (zorgplicht voor ruimtelijke kwaliteit) van de Verordening ruimte 2014 als aan de investering in natuur en/of landschap die noodzakelijk is omdat het afvalverzamelpunt in de ecologische hoofdstructuur ligt.

Op basis van de berekening die ten grondslag ligt aan de ‘Investeringsregeling Ruimtelijke Kwaliteit’ (zie bijlage V), kan worden gesteld dat de kosten van de landschappelijke kwaliteitsinvestering voldoen aan de minimaal vereiste tegenprestatie van 20% van de berekende toename van de grondwaarde. Dat betekent dat wordt voldaan aan de vereiste kwaliteitsverbetering van het landschap volgens artikel 3.2 van de Verordening ruimte 2014.

Ruimtelijke onderbouwing Investering in ruimtelijke kwaliteit

projectnummer 01.0258075 23 december 2015, revisie 06

Figuur 5.1 Visualisatie van de te realiseren ‘bloemdijk’

Zoals de naam al impliceert bestaat de ‘bloemdijk’ uit bloemrijk grasland. De realisatie van bloemrijk grasland tast de cultuurhistorische waarden van het dijklichaam in kwestie niet aan, maar versterkt die juist omdat dijken met bloemrijk grasland cultuurhistorische elementen zijn (zie bijlage V). Daarmee voldoet de investering in landschappelijke kwaliteit aan het beleid ten aanzien van cultuurhistorie zoals dat beschreven is in de Verordening ruimte 2014 (zie ook paragraaf 3.3).

Ruimtelijke onderbouwing Uitvoerbaarheid

projectnummer 01.0258075 23 december 2015, revisie 06

6 Uitvoerbaarheid

6.1 Economische uitvoerbaarheid

In het geval dat met een omgevingsvergunning een bouwplan, conform artikel 6.2.1 Bro, mogelijk wordt gemaakt, moet op basis van artikel 6.12 Wro een exploitatieplan worden opgesteld. Dit geldt niet indien het kostenverhaal anderszins is verzekerd. De aan te vragen

omgevingsvergunning maakt geen bouwplan mogelijk conform artikel 6.12 Wro. In dat kader is het opstellen van een exploitatieplan niet nodig.

De voorgenomen legalisering is een initiatief van de gemeente Moerdijk. De te legaliseren activiteiten liggen reeds in en rondom de haven. Om te voldoen aan de zorgplicht zoals bedoeld in artikel 3.2 van de Verordening ruimte moet een investering in natuur en/of landschap gedaan worden. Die investering bestaat in dit geval uit het aanleggen van een bloemrijk grasland op het talud van het dijklichaam aan de oostkant van de jachthaven. Met het aanleggen van dat bloemrijk grasland is een bedrag van € 4.108,79 gemoeid (zie bijlage V). Dit bedrag moet door de gemeente gereserveerd worden. De gronden waarop de investering plaatsvindt zijn reeds gemeentelijk bezit. Deze investering compenseert voor zowel de ligging van het projectgebied in de groenblauwe mantel als voor de ligging van het afvalverzamelpunt in de ecologische

hoofdstructuur.

6.2 Maatschappelijke uitvoerbaarheid

Voor deze ontwikkeling heeft vooroverleg plaatsgevonden met de provincie Noord-Brabant en het waterschap Brabantse Delta. Een eerste versie van deze ruimtelijke onderbouwing is ook toegezonden aan Rijkswaterstaat. Deze organisatie heeft echter geen gebruik gemaakt van de mogelijkheid om de reageren op de conceptversie van de ruimtelijke onderbouwing. De

vooroverlegreacties van deze organisaties zijn opgenomen als bijlage III respectievelijk bijlage IV.

Verdere procedure

Het ontwerpbesluit tot het verlenen van de omgevingsvergunning wordt gedurende zes weken ter inzage gelegd. In deze periode kan eenieder zienswijzen kenbaar maken. Het ontwerpbesluit wordt ter inzage gelegd op het gemeentehuis van de gemeente Moerdijk en is in te zien via de gemeentelijke website. De aankondiging van de terinzagelegging wordt gepubliceerd in de Staatscourant, de lokale huis-aan-huiskrant en op de gemeentelijke website. Het ontwerpbesluit wordt eveneens toegezonden aan de betreffende overlegpartners.

Vervolgens wordt het definitieve besluit genomen tot het verlenen van de omgevingsvergunning.

Ook dit besluit ligt gedurende zes weken ter inzage. In deze periode kunnen belanghebbenden bij de rechtbank beroep instellen. Het besluit wordt ter inzage gelegd op het gemeentehuis en is in te zien via de gemeentelijke website en via ‘ruimtelijkeplannen.nl’. De aankondiging van de terinzagelegging wordt gepubliceerd in de Staatscourant, de lokale huis-aan-huiskrant en op de gemeentelijke website. Het besluit wordt toegezonden aan degenen die naar aanleiding van het ontwerpbesluit zienswijzen hebben ingediend.

Ruimtelijke onderbouwing Bijlagen

projectnummer 01.0258075 23 december 2015, revisie 06

Bijlagen

Bijlage I: Nota externe veiligheid