• No results found

Het beleid van de gemeente Moerdijk dat van toepassing is op het projectgebied is uiteengezet in een drietal paraplunota’s. De thema’s van de paraplunota’s en de samenhang tussen die

paraplunota’s is weergegeven in figuur 3.4.

Figuur 3.4 Thema's en samenhang van de gemeentelijke paraplunota's (bron: gemeente Moerdijk) Een paraplunota is een plan dat alle speerpunten en acties voor de thema’s uit figuur 3.3 samenvat. De centrale uitdaging is om steeds een balans te zoeken tussen de thema’s uit bovenstaande figuur. In onderstaande alinea’s wordt de relevante paraplunota’s beschreven en geanalyseerd.

Ruimtelijke onderbouwing Beleidskader

projectnummer 01.0258075 23 december 2015, revisie 06

3.5.1 Paraplunota Leefomgeving

In de Paraplunota Leefomgeving worden de ambities voor de fysieke leefomgeving van de gemeente Moerdijk uitgesproken. Vervolgens worden die ambities vertaald in doelen. Concreet hebben de ambities en doelen betrekking op:

 de bodemgesteldheid;

 de waterkwaliteit;

 luchtkwaliteit;

 duurzaam gebruik van grondstoffen;

 flora en fauna.

Het deel van de paraplunota over de bodemgesteldheid van de gemeente Moerdijk beschrijft dat aan het aspect natuur een bepaalde minimale bodemkwaliteit is gekoppeld. Het

afvalverzamelpunt ligt op gronden die bestemd zijn als natuur (ecologische hoofdstructuur). Dit betekent onder meer dat het afvalverzamelpunt en/of de activiteiten die bij dat

afvalverzamelpunt plaatsvinden geen nadelige effecten op de bodem mogen hebben.

Samen met het Waterschap Brabantse Delta zet de gemeente Moerdijk zich in om wateroverlast door zwaardere regenbuien te voorkomen. Om de ecologische kwaliteit van het water te verbeteren en het areaal aan natuurgebied te vergroten, zet de gemeente Moerdijk ook in op de aanleg van ecologische verbindingszones. Speerpunten ten aanzien van het aspect water zijn:

 aandacht voor water vergroten;

 in 2015 moet het watersysteem voldoen aan de normen die gesteld zijn in de

‘Kwaliteitsopgave Waterbeleid in de 21e eeuw’ en het ‘Nationaal Bestuursakkoord Water’;

 de waterkwaliteit moet in 2015 voldoen aan de normen zoals die gesteld zijn in de Kaderrichtlijn Water;

 bij alle (her)inrichtings- en reconstructieplannen fungeert water mede als ordenend principe;

 voorkoming van grondwateroverlast;

 waterbeheer- en onderhoud afgestemd op de verschillende functies.

Verder is het van belang dat het watersysteem geschikt is voor de functies die het moet vervullen. Het bunkerschip, havenkantoor en sanitairgebouw moeten dus in deze randvoorwaarden passen.

Conclusie

Paragraaf 4.3 beschrijft dat het afvalverzamelpunt en/of de activiteiten die er plaatsvinden geen effecten hebben op de omringende gronden met een natuurfunctie (ecologische

hoofdstructuur). Uit die paragraaf blijkt ook dat het bunkerschip, havenkantoor, sanitairgebouw en afvalverzamelpunt geen invloed hebben op de waterkwaliteit, wijze van waterbeheer, afvoer of waterbergend vermogen, de voorkoming van grondwateroverlast of de nomen zoals die gesteld zijn in de ‘Kwaliteitsopgave Waterbeleid in de 21e eeuw’ of het ‘Nationaal

Bestuursakkoord Water’. Het voornemen tot legalisatie van de vier voorzieningen past dus in het beleid, zoals dat in de Paraplunota Leefomgeving is vastgelegd.

Ruimtelijke onderbouwing Beleidskader

projectnummer 01.0258075 23 december 2015, revisie 06

3.5.2 Paraplunota Economisch Klimaat

Zoals de naam al impliceert bevat de Paraplunota Economisch Klimaat de ambities die de gemeente Moerdijk heeft voor de verdere ontwikkeling van economie en bedrijvigheid. Maar er wordt niet alleen aandacht besteed aan economie en bedrijvigheid, ook Moerdijk als toeristische bestemming en Moerdijk als gemeente waar het fijn wonen, werken en recreëren zijn belangrijke elementen in deze paraplunota. Fijn wonen wordt gezien als wonen in een omgeving met voldoende voorzieningen zoals winkels en recreatiemogelijkheden.

Centrale thema’s in deze paraplunota zijn:

1. de economische basis op orde;

2. levendige kernen;

3. toeristische bestemming Moerdijk;

4. hoogwaardig logistiek- en industrieel knooppunt Moerdijk.

In het hoofdstuk ‘levendige kernen’ wordt beschreven dat Willemstad een lokaal voorzieningenniveau heeft. Deze kern is daarnaast gericht op recreatie.

Ten aanzien van het thema ‘toeristische bestemming Moerdijk’ streeft de gemeente naar versterking van het recreatieve en toeristische mogelijkheden. Water is een belangrijke drager van die recreatieve en toeristische mogelijkheden. Zo wordt onder andere gestreefd naar extra aanmeermogelijkheden voor boten en worden oevers geschikt gemaakt voor recreatie. Recreatie en toerisme hebben zowel een economische als een maatschappelijke functie. Dat maakt dat het benutten van deze aspecten tot win-winsituaties kan leiden.

Willemstad is een belangrijke recreatieve en toeristische trekpleister, in de paraplunota wordt de nadruk gelegd op de verder ontwikkeling van Willemstad als zo een trekpleister. Willemstad fungeert zelfs als zwaartepunt voor watergerelateerde recreatie en watergerelateerd toerisme in de gemeente Moerdijk. De toeristisch-recreatieve potentie van het water in en om de gemeente moet sterker benut worden. De nadruk ligt daarbij op recreatie op en bij het water. Ontwikkeling en versterking van routestructuren vormen belangrijke kernpunten van deze ambitie.

Ten aanzien van recreatie heeft de gemeente Moerdijk de ambitie om het aantal toeristische overnachtingen en bestedingen met 5% te vergroten. Verder spreekt de gemeente de ambitie uit om qua toeristische en recreatieve voorzieningen door zowel inwoners van als toeristen in de gemeente met een 8 beoordeeld te worden.

Conclusie

Willemstad is een kern die volgens het gemeentelijk beleid zoals vastgelegd in de Paraplunota Economisch Klimaat sterk gericht is op recreatie. Die recreatiegerichtheid mag zelfs nog verder versterkt worden. Water is een belangrijke drager van recreatie en toerisme en er wordt dan ook nadruk gelegd op versterking van recreatie in en op het water. Legalisatie van de vier

voorzieningen past hierin omdat het de recreatieve aantrekkelijkheid van de jachthaven op niveau houdt. De jachthaven kan hierdoor blijven functioneren als een centrale plek voor watersporters van waaruit zij via routestructuren de gemeente kunnen verkennen.

Legalisatie van de voorzieningen past ook in de gemeentelijke ambitie om het aantal toeristische overnachtingen en bestedingen met 5% te vergroten. Immers, als de voorzieningen niet

gelegaliseerd worden en daardoor niet meer gebruikt mogen worden nemen de

Ruimtelijke onderbouwing Beleidskader

projectnummer 01.0258075 23 december 2015, revisie 06

aantrekkelijkheid en de bruikbaarheid van de jachthaven als overnachtingsplaats voor

watersporters af. Een goed voorzieningenniveau van de jachthaven draagt er ook aan bij dat het niveau van toeristisch-recreatieve voorzieningen door recreanten goed beoordeeld wordt.

3.5.3 Paraplunota Maatschappij

Deze paraplunota bevat een uitwerking van ambities om te komen tot een duurzame

maatschappij. Het onderwerpen van de paraplunota zijn de mensen die in de gemeente Moerdijk samenleven en de omgeving waarin zij dat doen. De Paraplunota Maatschappij is verdeeld in de volgende vijf thema’s:

Onder het thema wonen wordt toegelicht hoe gestreefd wordt naar een passende

woningvoorraad en levensloopbestendigheid van die woningvoorraad. Ten aanzien van het thema gezondheid wordt gemeld dat de gemeente Moerdijk een gezonde levensstijl onder haar inwoners wil stimuleren. Verder wordt ingezet op een goede en veilige woonomgeving die gebaseerd is op behoeften en het draagvlak van bewoners. De sociale structuur wordt gezien als de basis voor levendige kernen en ondersteuning dichtbij. Daarmee wordt bedoeld dat mensen door andere in hun directe omgeving worden ondersteund.

Het thema uit deze paraplunota dat relevant is voor de voorgenomen legalisatie van de vier voorzieningen is het thema ‘woonomgeving’.

In de Paraplunota wordt voorzien dat de gemeente Moerdijk in 2030 een gemeente is die voorziet in een leefbare woonomgeving met werkgelegenheid in de nabijheid. Een gemeente die rust, ruimte en recreatie en toeristische mogelijkheden biedt. Verder streeft de gemeente Moerdijk naar het handhaven van buitensportvoorzieningen in iedere kern.

Conclusie

De vier voorzieningen zijn bestaand en in gebruik door watersporters die de jachthaven aandoen.

Zonder deze voorzieningen, dus zonder legalisering, zal de aantrekkelijkheid van de jachthaven voor watersporters afnemen. Legalisatie van de voorzieningen is noodzakelijk om het recreatieve en toeristische potentieel van Willemstad op minstens het huidige niveau te houden. In de Paraplunota Maatschappij wordt ingezet op de verdere ontwikkeling van de gemeente Moerdijk die grote recreatieve en toeristische mogelijkheden biedt. Legalisatie van de vier voorzieningen past in het gemeentelijk beleid om het recreatief en toeristisch potentieel van de gemeente Moerdijk te behouden of nog verder te versterken.

Ruimtelijke onderbouwing Randvoorwaarden

projectnummer 01.0258075 23 december 2015, revisie 06

4 Randvoorwaarden

Voor externe veiligheid, water en ecologie is in verband met de omgevingsvergunning aanvullend onderzoek vereist. In dit hoofdstuk worden deze onderzoeken en de effecten behandeld.