• No results found

Huidige situatie en begrenzing plangebied

Projectgroep bestaande uit:

3 Huidige situatie en begrenzing plangebied

3.1 Huidige situatie

De begrenzing van het plangebied is op Figuur 3.1 aangegeven en omvat de vier voorzieningen in de jachthaven van Willemstad. Het plangebied bevindt zich zowel op het land als op het water.

Figuur 3.1 Begrenzing plangebied en huidige situatie (bron: Bing Maps).

De jachthaven telt circa 150 ligplaatsen. Het bunkerschip, havenkantoor, sanitairgebouw en afvalverzamelpunt zijn in de huidige situatie al aanwezig en in gebruik. Al deze voorzieningen staan ten dienste van de haven omdat zij het mogelijk maken om boten te voorzien van brandstof (bunkerschip), fungeren als coördinatiepunt voor de verdeling van ligplaatsen en de controle over de jachthaven (havenkantoor) of bijdragen aan het comfort van watersporters (sanitairgebouw en afvalverzamelpunt)

Het bunkerschip ligt aan de Benedenkade nabij de rotonde. Het havenkantoor ligt in de monding van de haven en het sanitairgebouw ligt in het zuiden van de haven. Het afvalverzamelpunt ligt op de zuidelijk gelegen waterkering. In Figuur 3.2 is een impressie gegeven van de vier voorzieningen in de jachthaven van Willemstad.

Legalisering activiteiten jachthaven te Willemstad Huidige situatie en begrenzing plangebied

projectnummer 258075 7 mei 2015, revisie 00

Bunkerschip Havenkantoor

Afvalverzamel-punt

Sanitairgebouw

Figuur 3.2. Impressie vier voorzieningen in de jachthaven. Met linksboven het bunkerschip, rechtsboven het havenkantoor, midden links het sanitairgebouw en midden rechts het afvalverzamelpunt.

Legalisering activiteiten jachthaven te Willemstad Huidige situatie en begrenzing plangebied

projectnummer 258075 7 mei 2015, revisie 00

3.2 Ligging plangebied ten opzichte van de natuurwaarden in de omgeving

De jachthaven is nabij een aantal beschermde natuurgebieden gelegen. De jachthaven, met daarbinnen de vier gerealiseerde voorzieningen, is zelf niet aangewezen als Natura 2000-gebied.

Wel ligt het Natura 2000-gebied Hollands Diep in de nabijheid van de haven (op circa 50 meter afstand). Rondom de jachthaven is ook EHS-gebied aanwezig. Het afvalverzamelpunt is daarbij in het EHS-gebied gelegen. De haven is aangewezen als Groenblauwe mantel.

De ligging van het plangebied ten opzichte van de beschermde gebieden in de omgeving is in Figuur 3.3 weergegeven.

In de hierna volgende hoofdstukken zal de relatie en de mogelijke effecten van de voorzieningen op deze beschermde natuurgebieden uiteengezet worden. In Hoofdstuk 4 zal allereerst de toetsing aan de Natuurbeschermingswet 1998 plaats vinden. Vervolgens worden de voorzieningen in Hoofdstuk 5 getoetst aan het beschermingsregime van de EHS. De toetsing aan de Flora- en faunawet vindt plaats in Hoofdstuk 6.

Legalisering activiteiten jachthaven te Willemstad Huidige situatie en begrenzing plangebied

projectnummer 258075 7 mei 2015, revisie 00

Figuur 3.2. Ligging plangebied ten opzichte van omliggende natuurbeschermingsre-gimes; de

Natuurbeschermingswet 1998 (boven, geel gearceerd is de begrenzing van het Natura 2000-gebied Hollands Diep) en de EHS (onder) (bron:

Kaartviewer N-B). Het

Legalisering activiteiten jachthaven te Willemstad Natuurbeschermingswet 1998

projectnummer 258075 7 mei 2015, revisie 00

4 Natuurbeschermingswet 1998

4.1 Algemeen

In het kader van de besluitvorming is het nodig om te toetsen of de onderhavige voorzieningen doorgang vinden in het kader van de Natuurbeschermingswet. Dit volgt uit artikel 19d van de Natuurbeschermingswet 1998. Voorzieningen zijn mogelijk als zekerheid is verkregen dat er geen gevaar voor de instandhoudingsdoelstellingen dreigt. In voorliggende situatie zijn de ontwikkelingen reeds gerealiseerd en betreft het in de huidige situatie vier voorzieningen in de jachthaven van Willemstad.

In dit hoofdstuk zal een korte analyse plaatsvinden van de situatie ten opzichte van het dichtstbijzijnde Natura 2000-gebied Hollands Diep. Indien effecten worden verwacht op dit Natura 2000-gebied zal bekeken worden in hoeverre de effecten reiken tot buiten de grenzen van dit Natura 2000-gebied en zal bepaald worden of andere Natura 2000-gebieden beïnvloed worden.

In dit hoofdstuk zal allereerst een beschrijving plaatsvinden van het relevante Natura 2000-gebied (Hollands Diep) waarbij de natuurwaarden en de instandhoudingsdoelen weergegeven worden (paragraaf 4.2). Vervolgens worden in paragraaf 4.3 de storingsfactoren benoemd die eventueel van toepassing zijn bij de aanwezige voorzieningen. In paragraaf 4.4 zal een nadere beschouwing plaatsvinden of de storingsfactoren in onderhavig plangebied relevant zijn en zullen deze in het perspectief van het aanwezige Natura 2000-gebied gezet worden. Paragraaf 4.5 geeft de conclusie van de toetsing aan de Natuurbeschermingswet 1998.

4.2 Beschrijving Natura 2000-gebied ‘Hollands Diep’

4.2.1 Beschrijving

Het Hollands Diep is een voormalig estuarium dat deel uitmaakt van de delta van Rijn en Maas, die respectievelijk via de Boven-Merwede en de Amer hun water afvoeren naar het Hollands Diep. Het laatste traject naar de zee wordt gevormd door het Haringvliet, dat in november 1970 zijn open verbinding met de zee verloor door sluiting van de Haringvlietdam. Het peil op het Hollands Diep wordt beïnvloed door de Haringvlietsluizen en de bovenstroomse stuwen. Na afsluiting van het Haringvliet is het Hollands Diep snel zoet geworden. Midden in het Hollands Diep ligt een baggerspeciedepot met bosschages. Het gedeelte van het gebied dat onder de Habitatrichtlijn is aangewezen, betreft een aantal platen en gorzen op de noordoever van het Hollands Diep. De Esscheplaat, Zeehondenplaat en Sasseplaat bestaan voor het grootste deel uit getijdengrienden en vloedbossen (doorgeschoten grienden), die in het verleden onder invloed stonden van het getij.

De Oosterse slobbengorzen zijn voormalige slikken en platen, riet- en grasgorzen en grienden. De Hoogezandsche Gorzen zijn buitendijkse grasgorzen (Ministerie van EZ, 2014).

In Bijlage 2 is de ligging van de habitattypen weergegeven binnen het Natura 2000-gebied.

Legalisering activiteiten jachthaven te Willemstad Natuurbeschermingswet 1998

projectnummer 258075 7 mei 2015, revisie 00

4.2.2 Instandhoudingsdoelen

In de onderstaande tabellen (Tabel 4.1) staan de instandhoudingsdoelen weergegeven van het Natura 2000-gebied Hollands Diep.

Tabel 4.2. Instandhoudingsdoelen Hollands Diep

Habitattypen SVI

W Kernopgave met wateropgave

% Sense of urgency: beheeropgave

% Sense of urgency opgave m.b.t. watercondities SVI