• No results found

Interviewguide focusgroepen

In document De regierol van wijkcoaches (pagina 111-114)

- Uitleggen waarom het interview plaatsvindt: in het kader van een onderzoek voor een masterthesis voor de opleiding bestuurskunde aan de Radboud Universiteit

- Aangeven dat informatie geanonimiseerd verwerkt wordt: anonimiteit gewaarborgd - Vragen of er gebruik mag worden gemaakt van een recorder om het interview op te nemen

- Onderwerp onderzoek: de regierol van wijkcoaches. Uit eerder onderzoek van de gemeente Enschede is gebleken dat de regierol van wijkcoaches in sommige gevallen nog onvoldoende vervuld wordt. Doel van het onderzoek is om aanbevelingen te doen voor het versterken van de regierol. Om deze aanbevelingen te kunnen doen, wordt gekeken naar twee soorten kenmerken die invloed hebben op de wijze waarop wijkcoaches hun regierol kunnen invullen: kenmerken van de organisatie waarin wijkcoaches werken en kenmerken van individuele wijkcoaches.

- Hoofdvraag: ‘Welke organisatorische kenmerken en kenmerken van individuele professionals stellen wijkcoaches in staat om invulling te geven aan hun regierol en welke organisatorische kenmerken en kenmerken van individuele professionals beperken wijkcoaches bij het geven van invulling aan hun regierol in gezinnen waar jeugdhulp wordt gebonden?’

- Focus van onderzoek ligt op het voeren van regie op jeugdhulp/in gezinnen waar jeugdhulp wordt geboden

- Aangeven dat de focusgroep plaatsvindt naar aanleiding van eerdere individuele interviews met wijkcoaches en wijkteammanagers. Invloeden op regie die daaruit naar voren zijn gekomen, zullen met behulp van de focusgroep verder worden uitgediept

- Duur van het interview aangeven: ongeveer één uur - Vragen of alles duidelijk is/er vooraf nog vragen zijn

Beginnen met een kort voorstelrondje: wie zijn jullie, in welk wijkteam werken jullie, hoe lang werken jullie al als wijkcoach in de gemeente Enschede?

Onderdeel 1: Wat is regie voeren?

1) Hoe zouden jullie de regierol van wijkcoaches in gezinnen waar jeugdhulp wordt geboden omschrijven?

2) Welke functies hebben jullie gehad voor jullie werkzaam waren als wijkcoach in Enschede? 3) Wat neem je mee vanuit die achtergrond bij het voeren van regie? Speelt de achtergrond een

belangrijke rol bij het voeren van regie? In welke opzicht? Merk je dit ook bij collega’s?

Onderdeel 2: Belemmeringen bij het voeren van regie

Uit de individuele interviews zijn verschillende dingen naar voren gekomen ten aanzien van het voeren van regie. Op basis daarvan zal ik nu twee situaties schetsen. Deze situaties zijn samengesteld op basis van verschillende ervaringen van wijkcoaches. Ik wil graag van jullie weten in hoeverre jullie je daarin herkennen.

Vignet 1:

Wijkcoach X geeft aan het heel druk te hebben en het gevoel te hebben achter de feiten aan te lopen. De wijkcoach geeft aan dat wanneer hij of zij meer tijd zou hebben, hij of zij dingen anders zou doen: vaker langs gaan bij gezinnen, soms eerder ingrijpen. Nu gaat er vaak te veel tijd naar acute

problemen in casussen, waardoor andere, minder urgente casussen soms te lang blijven liggen. De wijkcoach heeft het gevoel minder goed regie te kunnen voeren en kwalitatief minder goed werk te leveren dan mogelijk zou zijn, door een gebrek aan tijd.

 Herkennen jullie je in deze situatie?

 Ervaren jullie ook een gebrek aan tijd bij het uitvoeren van jullie werkzaamheden?  Hoe uit zich dit tijdsgebrek zich bij jullie?

 Hoe beïnvloedt een gebrek aan tijd de wijze waarop jullie de regierol vervullen?  Wijkcoaches hebben verschillende taken – het voeren van regie, maar ook zelf lichte

ondersteuning bieden, preventief werken, aanwezig zijn in de wijk. Als je te maken hebt met een gebrek aan tijd, waar leg je dan je prioriteiten? Welke taken krijgen voorrang? Hoe wordt daarop gestuurd door wijkteammanagers? Ervaar je wel eens rolconflicten?

Vignet 2:

Wijkcoach X geeft aan een gebrek aan kaders te ervaren als het gaat om het voeren van regie. De wijkcoach geeft aan dat hij of zij behoefte heeft aan meer duidelijkheid omtrent regievoering: wat is het precies, hoe geven mensen hier invulling aan? Wijkcoach X zou willen dat hier meer over gesproken zou worden met collega’s, om uit te wisselen hoe invulling wordt gegeven aan de regierol en zo van elkaar te kunnen leren. Regievoering is een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden van wijkcoaches, er zou daarom meer aandacht mogen zijn voor hoe je de regierol in de praktijk vormgeeft. De wijkcoach geeft aan dat een cursus of training die specifiek gericht is op het voeren van regie fijn zou zijn om meer inzicht te krijgen in wat de regierol precies inhoudt en welke vaardigheden daarbij komen kijken.

 Herkennen jullie je in deze situatie?

 Hoe ervaren jullie de aandacht voor het voeren van regie in de praktijk?

 Hoe denken jullie over een cursus of training die specifiek gericht is op het voeren van regie? Er zijn nu twee dingen besproken die uit de individuele interviews naar voren zijn gekomen als een belemmering van de regierol van wijkcoaches: een gebrek aan tijd en een gebrek aan duidelijkheid over wat de regierol precies inhoudt en hoe regie gevoerd moet worden. Zijn er nog andere zaken die jullie als belemmering ervaren voor de wijze waarop jullie regie kunnen voeren?

Onderdeel 3: Het versterken van de regierol

Wat denken jullie dat er nodig is om de regierol te versterken? Welke oplossingen voor de onvoldoende invulling van de regierol zouden jullie aandragen?

 Wat hebben jullie daarin nodig van collega wijkcoaches? Hoe zou samen met collega’s de regierol kunnen worden versterkt?

 Wat hebben jullie daarin nodig van transformatiecoaches en wijkteammanagers?  Wat hebben jullie daarin nodig van de SMD of van de gemeente?

Afsluiting

- Aangeven dat alle vragen zijn behandeld

- Vragen of respondenten nog aanvullende informatie hebben/nog vragen hebben/nog iets willen bespreken

- Vragen of respondenten interviewtranscript voorgelegd willen krijgen - Bedanken voor de tijd en moeite

Bijlage 5 – Overzicht respondenten individuele interviews en

In document De regierol van wijkcoaches (pagina 111-114)