• No results found

HOOFDSTUK 5 ONDERZOEK EN RESULTATEN

5.2 Resultaten onderzoek doelgroepen

5.2.6 Interview politie

Met de politie heb ik een vraaggesprek gehouden om inzicht te krijgen in hun werkwijze en waar zij bij de handhaving van de openbare orde knelpunten ervaren of denken te ervaren. Hierbij is gevraagd naar hun mening over het wel of niet hebben van een sluitingstijd voor de horeca. Ook is gevraagd naar de overlast in relatie tot horeca-inrichtingen en met welke vormen van overlast Hulst in het algemeen heeft te maken, welke aspecten een rol spelen bij het bepalen van het beleid en het opmaken van het dienstrooster van de politie.

De gemeente bepaalt het beleid. Hierbij zijn voor een gedeelte de landelijke beleidsuitgangspunten meegenomen.

Deze staan in een landelijke kaderbrief politie van het ministerie van Binnenlandse Zaken, geheten: landelijk kader Nederlandse politie 2003-2006. Op basis daarvan worden kwalificaties bepaald.

Er zijn doelstellingen over verschillende onderwerpen van de politie geformuleerd in deze kaderbrief; een deel van het lokale beleid komt hieruit voort. Regionale

colleges formuleren de

beleidsuitgangspunten. De regionale colleges zijn samengesteld uit 1. De burgemeesters van de Regio Zeeland, die hun zegje doen. Hieruit komt onderling afgestemd beleid voort en dit beleid wordt eerst per gemeente aan de raad voorgelegd, waaruit het specifieke beleid voor de desbetreffende gemeente volgt. 2. De hoofdofficier van Justitie 3. De korpschef, die de verantwoordelijke is bij politie. Namens de regio sluit de korpschef convenant(en) waarin de specifiek geformuleerde doelstellingen voor de regio zijn te vinden.

Hoe groot is de politie-inzet in de gemeente Hulst op vrijdag, zaterdag en zondag tussen 19.00 en 22.00 uur; 22.00 en 02.00 uur en 02.00 tot 06.00 uur? In de gemeente Hulst wordt in het weekend meer politie ingezet dan in de week. De lokale bezetting wordt bepaald op het moment van het maken van de dienstroosters en wordt gekeken wat op bepaalde momenten noodzakelijk is.

Er is altijd een minimale bezetting van bijvoorbeeld vijf man. Evenementen vragen een grotere bezetting (in elk geval als de politie daarvan tijdig van in kennis is gesteld!). De politie werkt districtelijk c.q. regionaal.

Zij hebben altijd de mogelijkheid tot op zekere hoogte om onderling te switchen. Zodra zich calamiteiten voordoen die vragen om een verhoogde politie-inzet binnen de regio kan snel worden geanticipeerd op de vraag en direct extra mankrachten worden ingezet.

Dienstroosters kunnen gemakkelijk worden gevuld, omdat er in uren flexibel wordt gewerkt. Een gegeven feit binnen de gemeente Hulst is dat het werkelijke uitgaansleven plaatsvindt tussen 22.00 uur en 06.00 uur.

Moet de sluitingstijd aansluiten op de huidige dienstschema’s? Hoofdzaak is het dienstschema, daarnaast zijn zaken als wanneer het sluitingsuur is ingesteld niet leidend bij het bepalen van een dienstrooster. Er wordt naar een heel pakket gekeken bij het bepalen van de inzet en daarbij zijn dienstroosters flexibel te maken. Er zijn geen vaste werktijden; die kunnen variëren naar behoefte op dat moment. Zo gaat de politie al jaren te werk.

Zal een sluitingsuur meer inzet vragen dan nu het geval is?

Bij een sluitingsuur tot bijvoorbeeld 24.00 uur zou je kunnen stellen dat tussen 02.00 uur en 06.00 uur er minder mankracht nodig is.

Zal een sluitingsuur niet tot gevolg hebben dat er, gelet op het aantal mensen wat tegelijk op straat komt, nu bij elke sluiting geluidsoverlast optreedt? Het ligt er aan of er nog nachtzaken open blijven of niet. In elk geval zal er minder inzet vereist zijn bij een sluitingsuur.

Je kunt jezelf de vraag stellen of je aan de nachtzaken, als je daarmee zou werken, hogere eisen zou moeten stellen, zoals een verplichte ‘sluis’; dat ramen en deuren gesloten moeten zijn; toezicht aan de deur (gecertificeerde beveiligingsbeambten), een detectiepoortje om wapens op te sporen.

In welke kernen is er overlast op vrijdag, zaterdag en/of zondag en hoe vaak? In Hulst gaat de meeste energie uit naar Kloosterzande en de binnenstad van Hulst en als ze worden gehouden naar evenementen. De bioscoop geeft geen overlast, terwijl men daar toch ook alcoholhoudende drank schenkt.

Wat is de meest voorkomende overlast (dronkenschap, vernielingen, vechtpartijen, geluidsoverlast) bij het uitgaansleven? De grootste overlastproblemen waar de politie mee te maken heeft, zijn voornamelijk de baldadigheden en vernielingen en daarnaast de geweldsfeiten. Hieronder vallen openlijk geweld, ook kleine vechtpartijen, mishandelingen en wapengebruik. Geweld door alcohol valt hier ook onder. Registraties van dronkenschap betreffen over het algemeen het rijden onder invloed.

In de gemeente Hulst varieert de overlast; je kunt zeggen dat er langs aan- en afvoerroutes wel eens vernielingen hebben plaatsgehad. Dit is gebeurd aan bepaalde routes.

Welke voor- en/of nadelen geven een sluitingstijd en wat is het beste tijdstip?

Voordelen van sluitingstijden zijn een duidelijk beleid, rust voor de omgeving en de omwonenden.

De nadelen van een sluitingstijd kan zijn dat de horecabezoeker uit onvrede rumoer en geluidsoverlast op straat veroorzaakt en dan is er meestal sprake van vernielingen.

Het beste sluitingsuur kan je niet zeggen, het is meer de vraag: “Wat binnen de Hulsterse samenleving een gepast sluitingsuur is.” Een gepast sluitingsuur voorkomt het verplaatsen na sluiten met het risico op rijden onder invloed. Voordeel voor de politie zou bij een sluitingsuur kunnen zijn dat diensten kunnen worden gedraaid van 20.00 tot 04.00 uur (flexibele diensten kunnen). Ook kan een voordeel van een sluitingsuur zijn dat je het openbaar vervoer beter kunt inzetten om bezoekers, die op straat staan te wachten sneller af te voeren, waardoor de openbare rust sneller kan terugkeren.

Zijn er ervaringsgegevens van andere korpsen bekend? Het niet hebben van een sluitingsuur leidt tot meer politie-inzet over de gehele linie. Dit blijkt uit ervaringsgegevens van andere korpsen.

Er is behoefte aan een duidelijk horecabeleid bij de politie. Een sluitingstijdenbeleid betekent gerichter regelen van de inzet (“de noodzaak”). Bij de politie spelen bij het bepalen van de noodzaak verschillende zaken een rol.

Worden meer normen en waarden overschreden door overmatig drankgebruik? Drank speelt een rol, maar leidt niet tot verbaliseren op dronkenschap, maar over het algemeen komt daar de baldadigheid uit voort.