• No results found

Enquête JEUGD (12j-18j) en steekproefsgewijs (18j-24 j)

HOOFDSTUK 5 ONDERZOEK EN RESULTATEN

5.2 Resultaten onderzoek doelgroepen

5.2.1 Enquête JEUGD (12j-18j) en steekproefsgewijs (18j-24 j)

Conclusie I

Van alle bij het onderzoek betrokken jeugd gaat 84%(waarvan 19% soms) wel uit en 16% niet. 66% gaat uit in Hulst en/of ongeveer 10% gemiddeld gaat naar België en elders in Zeeland.18% gaat ook ergens anders uit.

Conclusie II

Of iemand wel of niet uitgaat, is gevraagd aan iedereen, ook aan degenen die (nog)niet uitgaan. Daarom is aan iedereen de kans geboden om zijn mening te geven.

Conclusie III

De meeste jongeren, 71%, gaan uit met een groep en 21% met een vriend of klasgenoot (8% geen mening). Op enkele uitzonderingen na gaan alle jongeren altijd samen op stap.

Conclusie IV

Als jongeren buiten Hulst op stap gaan is dat met enige regelmaat, zoals naar andere

gemeenten 1 tot 2 keer per maand en 1 tot 12 keer per jaar en naar België 1 keer per maand tot 1 keer per jaar.

Conclusie V

Als de jeugd uitgaat, gaan zij vooral naar een discotheek 66% en 54% naar een café/bar. Ook een redelijk aantal is te vinden in de sportkantine (33%). 23% gaat daarnaast naar theater en bioscoop. Omdat het hierbij gaat om “en/of”-combinaties is het niet mogelijk om exact op 100% uit te komen. Dit kan men nader onderzoeken.

Van alle jeugd gaat 36% graag eens naar België en 58% komt ook in andere gemeenten. Bij “punt I.” is geconstateerd dat toch tweederde van de jeugd uitgaat in Hulst, dus moet je lezen tweederde van de jeugd gaat in Hulst uit naar discotheek, café/bar, sportkantine en bioscoop en theater.

Conclusie VI

Op enkele uitzonderingen na hanteert de jeugd tot 16 jaar vertrektijden van 19.00 tot 20.00 uur. Van 15-jarigen vertrekken de meesten later, maar weer niet later dan 22.00 uur. Vanaf 16 jaar vertrekken ze van 21.00 tot 23.00 uur, maar de meesten rond 22.00 uur.

Conclusie VII

Op de vraag of iemand voor of tegen sluiten was heb ik een statistisch overzicht gemaakt (uitklapbare BIJLAGE 3). Hieruit blijkt dat van de jeugd van 12 jaar en 13 jaar ze allemaal vóór sluiten zijn, waarbij eenderde geen mening heeft gegeven. Ook van de 14-jarigen is het merendeel voorstander van sluiten. Vanaf 15 jaar voert het aantal tegenstanders de

boventoon; bij deze leeftijdsgroep valt dan ook de grens te trekken, omdat vanaf die leeftijd geleidelijk de tegenstand toeneemt. De breedste top aan tegenstanders vindt men in de 16- jarigencategorie. Over de gehele linie blijkt dat er evenveel voor- als tegenstanders zijn. De verhouding is 50% vóór - 50% tegen.

Conclusie VIII

Ook is gevraagd of men voor of tegen sluiten is met carnaval. Bij de 12-jarigen zijn bij alle vragen het merendeel voorstander van sluiten, ook met carnaval. Omdat bij de 12 jarigen er bij de laatste vraag plotseling door hun wordt afgeweken van de mening over sluiten in het algemeen probeer ik deze volledige omslag te verklaren als volgt.

Ik heb gecontroleerd of het aantal “geen mening” van 12 j bij deze vraag gemiddeld meer voorkomt dan bij de andere vragen, maar het zijn er maar 2, terwijl bij de andere vragen er respectievelijk 3, 4, en 2 geen mening is gegeven. Er is gemiddeld geen afwijkend aantal t.o.v. de vorige vragen.

Conclusie over de vraag om definitief een sluitingstijd in te voeren aan de 12-jarigen: a. De vraag kan verkeerd opgevat zijn, zij denken misschien dat de vraag sloeg op

het nooit meer uit kunnen gaan, omdat de horeca helemaal zou sluiten; b. Een andere redenering kan zijn dat zij bang zijn om definitief een keuze te

maken;

Een verklaring voor deze uitkomst ligt niet voor de hand, men zou kunnen gissen. Wil men toch een verklaring hiervoor formuleren, dan moet deze vraag opnieuw worden onderzocht bij de categorie 12-jarigen.

Tegenstanders: Van het totaal van de jeugd gemiddeld zijn er meer tegenstanders met carnaval dan bij de eerdere vraag of zij voor of tegen sluiten in het algemeen zijn (zie “punt VII” 50%-50%). Met carnaval blijkt 30% vóór- en 70% tegenstander te zijn. Bij evenementen vindt men nog een extra stijging van tegenstanders (15%-85%), terwijl de tegenstand weer licht afneemt (4%) bij de vraag of men voor- of tegenstander is van het definitief invoeren van een sluitingstijd in Hulst, als volgt 19% vóór en 81% tegen, dit sluit weer aan bij de uitslag over het sluiten bij evenementen.

Antwoord op vraag 9

De mening “vóór sluiten” wordt door 25% onderbouwd met het argument: “mijn vrienden gaan dan ook op tijd naar huis”, enkelen (7,5%) geven aan dat zij “bang zijn voor de criminaliteit in de late uurtjes” en (5,5%) geven aan dat zij “minder alcohol drinken als zij korter uitgaan”.

Degenen die tegen zijn menen “dan naar andere gemeenten zonder sluitingstijd te moeten uitgaan” (9,2%) en ook het argument “dan naar België te moeten uitgaan” (2,7%) wordt genoemd.

Over het algemeen is het sluiten met carnaval 2004 goed verlopen. Wie van mening was dat het niet goed is verlopen, vonden volgens de keuzeantwoorden, dat “de bar/discotheken na 3 uur te druk waren bevolkt”, een enkeling vond “dat het niet veilig was in bepaalde horeca- inrichtingen na 3 uur”. Ook werd gevonden dat er problemen zijn geweest door het

vertrekken in groten getale” en de meerderheid vond dat er sprake was van verstoring van de openbare orde, de lokale veiligheid niet gewaarborgd was en er overlastproblematiek was.

Antwoord op vraag 12

VOOR: ZIE uitklapbare BIJLAGE 3:

Er zijn veel meningen gegeven waarom men voor sluiten is met evenementen. Ik noem hierbij enkele, zoals “dat het er aan ligt”, ook werd gedacht aan “het hierdoor beperken van de overlast voor omwonenden. Dat jeugd dan toch veilig op tijd weggaan.” Een reden is genoemd, “omdat het dan heel druk is en er een eind aan moet komen”. Ook “de

TEGEN: ZIE uitklapbare BIJLAGE 3: Er waren meer tegenstanders om te sluiten met

evenementen. Sommigen vinden dat het moet kunnen, “evenementen juist gezellig zijn", en iedereen blijft omdat het leuk is. “Iedereen gaat dan op zoek naar narigheid. Grote groepen tegelijk op straat hangen. Juist kans op relletjes en geweld. Dat evenementen er niet vaak zijn en het dan juist leuk is om lang uit te gaan. Het duurt te kort als je helemaal van ver moet komen. Als een evenement om 1 uur klaar is, heb je niet zoveel tijd meer om uit te gaan. Er gewoon op straat verder wordt gefeest.”

Antwoord op vraag 13

WEL: ZIE uitklapbare BIJLAGE 3: Van de meningen over het definitief invoeren van een sluitingsuur in Hulst zeggen de voorstanders “het fijn te vinden om tegelijk met vrienden naar huis te gaan, omdat sommigen eerder weg willen en dan moeten we wel.”

Wel een voorstander merkt op dat “het dan juist niet mag met carnaval en evenementen”. “Dan wel met éénrichtingsverkeer”, dat is goed bevallen.

NIET: ZIE uitklapbare BIJLAGE 3: “Je moet het zelf weten wanneer je naar huis gaat. Je mag dat zelf bepalen. Bang voor vechten als iedereen tegelijk op straat komt te staan. Als het gezellig is en je kunt niet blijven dan zoek je wat anders. Er dan op straat verder wordt gefeest. Alle jaren is het goed gegaan en dat een sluitingsuur juist problemen veroorzaakt. Juist winst maken. Het is niet gezellig. Er dan al helemaal niks te doen is. Als je werkt is het onmogelijk om eerder door te gaan. Je bent dan verplicht om op straat te gaan.” Tot slot is “iemand echt tegen en vindt het niet leuk”.

Zie BIJLAGE 4:Als antwoord op de vraag naar wensen en goede ideeën is duidelijk naar voren gekomen dat de jeugd gewoonweg een sterke behoefte heeft aan meer mogelijkheden om uit te gaan in Hulst. Het grootste gemis in de gemeente Hulst is er aan een soos in de plaats Hulst, nu gaat iedereen naar Sint Jansteen of Kloosterzande.

Er zou iets meer te doen moeten zijn voor de jeugd. Er is vraag naar meerdere cafés (Rockcafé) met goede muziek en grotere discotheken, ook een Loungeclub. Wat leukere Hawayfeesten wordt ook genoemd. De muziek die zij wensen is gezien het aantal

opmerkingen hierover voor de jeugd van groot belang te achten. Er is geopperd: Metallica Slipkot – Kom – Metal en Rock - hardcore of techno en hots of recente muziek. Ook is in de stad Hulst zelf behoefte aan een jongerencafé nu Stanleys weg is.

Over het wel of niet hebben van een sluitingstijd wordt als positief genoemd het

éénrichtingsverkeer. Toch wordt nog genoemd het openhouden van de horeca zo lang ze zelf willen. Over sluiten met carnaval werd gezegd dat het juist niet superdruk was in de kleinere dorpen. De behoefte is uitgesproken aan het vroeger opengaan van de discotheek in Hulst. Een late busverbinding. Er is nog gevraagd of er misschien aan wat veiliger omstandigheden kan worden gewerkt, omdat een 15-jarige niet naar de soos mag, omdat ouders het onveilig vinden.

Voor het overige verwijs ik u naar de BIJLAGE 5.

5.2.2 Enquête OUDERS van jeugd (12j-18j) en steekproefsgewijs (18j-24j)