• No results found

Voordat ik begin met de interviewvragen wil ik graag weten sinds wanneer je stage loopt bij HJS en hoe het hier bevalt. Ook zou ik willen weten of je al voorkennis hebt van het arbeidsrechtelijke aspect in het insolventierecht/faillissementsrecht.

Gugarsha loopt sinds februari 2016 hier stage. Ze doet de opleiding HBO-Rechten en geeft aan dat ze geen voorkennis heeft m.b.t. dit onderwerp. Wel over het faillissementsrecht.

Interviewvragen

Wat zijn volgens jou de gevolgen voor werknemers als een werkgever (bijna) failliet wordt verklaard?

- Waarschijnlijk moet een werknemer aangemeld worden bij het UWV. Volgens mij komt er dan een collectieve ontslagprocedure. Waarschijnlijk krijgt hij een WW-uitkering, daarna inschrijven bij het UWV als werkzoekende.

Cindy:

Worden werknemers denk je altijd werkloos door een faillissement?

- Nee dat denk ik niet. Vaak hebben ze bij de afwikkeling nog werknemers nodig. Bij winkels hebben ze alle werknemers nog nodig. Bij een advocatenkantoor hebben ze vaak de werknemers niet meer nodig.

Cindy:

Weet je ook wat de gevolgen zijn voor het inkomen van werknemers als de werkgever in surseance terecht komt of failliet wordt verklaard?

- Sowieso krijgen zij geen salaris meer, want werknemers komen onderaan de ranglijst. In de meeste gevallen krijgen ze geen salaris.

Hoe start jij met het doen van juridisch onderzoek? (Welke stappen neem je als eerst?)

- Eerst kijken of je genoeg informatie hebt van de cliënt. Ik selecteer de belangrijke feiten en zoek naar wet- en regelgeving en literatuur. Daarna trek ik mijn conclusie.

Cindy:

Maar welke databank of welk middel gebruik je om informatie te zoeken of om jouw zoektermen in te typen?

Gugarsha:

Legal intelligence, Kluwer, rechtspraak.nl. Of bij Google beginnen en daarna dieper op het onderwerp ingaan. Meestal begin ik bij Google om een start te hebben, soort van basis zodat je weet waar je verder kan zoeken. Vaak bij zaken waar ik minder van afweet of bij moeilijkere zaken begin ik bij Google. Ook gebruik ik Webblogs van advocaten.

Loop je tegen knelpunten aan tijdens het zoeken van juridische informatie? Zo ja, zijn er verbeterpunten die HJS moet doorvoeren?

- Weleens gehad, komt meestal doordat cliënten niet voldoende producten hebben aangeleverd. Daarnaast kan je sommige informatie gewoon niet vinden. Dan ga ik het navragen aan Lilian, of zij misschien weet hoe ik ermee kan beginnen.

In hoeverre denk jij dat er al kennis is ‘in huis’ is m.b.t. de arbeidsrechtelijke positie van werknemers ten tijde van een faillissement? (Denk aan expertdocenten)

- Ik denk dat over het algemeen iedereen wel ‘iets’ weet hierover, maar geen helder en duidelijk beeld heeft. Er is denk ik niet echt een specialist in huis die hier iets over weet. Volgens mij hebben we ook geen expertdocent die gespecialiseerd is in het insolventierecht.

Grote ondernemingen zoals V&D, Perry Sport en Actiesport zijn onlangs failliet verklaard. Als we alleen de werknemers van V&D meetellen, dan zijn er al ruim 8000 mensen door heel Nederland ontslagen.

Verwacht jij dat de ontslagen werknemers terecht zullen bij HJS voor juridische hulp?

- Ik denk het niet, want de meeste van de werknemers zijn lid van een vakbond en dan word je doorverwezen naar het UWV. Als je bij het UWV komt, dan word je doorverwezen naar het Juridisch Loket.

Cindy:

Je zegt dat ze dan worden doorverwezen naar het Juridisch Loket, maar wat zou het Juridisch Loket meer kunnen betekenen voor de cliënten dan dat HJS voor hen zou kunnen betekenen dan? (De reden waarom ik deze vraag stel is omdat HJS soortgelijke diensten aanbiedt als het Juridisch Loket en ook geheel gratis).

Gugarsha:

Ik denk niet dat HJS veel voor hen kan betekenen, want als een onderneming failliet is, dan is de onderneming failliet. Dan kan niemand hen meer helpen. Als er cliënten langskomen bij HJS, dan zullen het studenten zijn die om advies komen vragen.

Cindy:

Studenten? Verwacht je dan wel of niet dat er in de toekomst cliënten terecht zullen bij HJS omdat ze zijn ontslagen wegens een faillissement?

Gugarsha

Ja dat denk ik wel.

HJS verwacht wel dat er in de toekomst veel vraagstukken zullen binnenkomen m.b.t. het onderzoeksonderwerp.

Wat zou je vinden van een intern kennisdossier waarin er informatie te vinden is over de arbeidsrechtelijke positie van werknemers in geval van insolventie van de werkgever?

- Het is heel handig en het is ook goed om dat soort dingen te weten voor jezelf. Ter voorbereiding op de spreekuren is het heel handig en leerzaam om een intern kennisdossier te hebben binnen HJS.

Zou je kunnen benoemen welk soort informatie je wenst te krijgen?

- Wat de werknemers kunnen doen, bijvoorbeeld of ze aanspraak kunnen maken op achterstallig loon. Het is ook handig om wet- en regelgeving te krijgen. Dan hebben de stagiaires van HJS al een begin en basis voor hun analyse.

Op welke wijze wens je de informatie te krijgen?

inhoudt. Met stappen en artikelen, bijvoorbeeld waarin er wordt toegelicht wat de werknemer kan doen etc.

Website

HJS heeft ook een website die kan worden bezocht door potentiele cliënten.

Jij bent bekend met de werkzaamheden binnen HJS, vandaar dat ik aan jou wil vragen welke informatie jij zou plaatsen op de website, vanuit het oogpunt van een cliënt? (informatie m.b.t. de

arbeidsrechtelijke positie van werknemers in geval van insolventie van de werkgever).

- Alle stappen na een faillissement, wat zijn/haar positie is. Wat ze kunnen doen, m.b.t loonvordering of dat ze misschien overgeplaatst kunnen worden.

Interview met Melissa