• No results found

Interview met Dhr Pipping Assetmanager gemeente Rotterdam

In document Klimaatverandering (pagina 98-100)

Contact gehad w/g

Bijlage 16 Interview met Dhr Pipping Assetmanager gemeente Rotterdam

Voorstelronde

Hr. Van Welzen: De heer Van Welzen is werkzaam als SR toezichthouder bij de BAR- organisatie. Ik doe de directievoering van de bestekken die wij op de markt zetten t.a.v. de afdeling Wijkbeheer. Dat is alles, wat te maken heeft, met het onderhoud in de buitenruimte.

Wij hebben afgesproken als BAR organisatie om het bulk werk door de marktpartijen te laten doen en de regie en het servicewerk door eigen medewerkers te laten uitvoeren. Er zijn een paar uitzonderingen op die afspraak. Dat heeft er mee te maken, dat wij onze eigen mensen ook in de winterperiode aan het werk willen houden.

Wij werken met 6 toezichthouders. Ik ben daar de SR van.

De avondopleiding in Dronten sloot mooi bij mijn werkzaamheden aan. Ik ben op latere leeftijd verder gegaan met leren. Het biedt mij weer mogelijkheden en kansen binnen de organisatie.

Hr. Pipping: De heer Pipping is werkzaam bij gemeente Rotterdam. In oktober 2013 heeft hier een reorganisatie plaatsgevonden. De heer Pipping heeft gewerkt als beheerder groen in de deelgemeentes IJsselmonde en Feijenoord. Zijn werkzaamheden waren: beheer van het groen, spelen, voorzieningen en van het water. Puur het beheerdeel. De werkzaamheden worden uitgezet bij ’Uitvoerende werken’ aan De Costalaan. Daar worden de aanbestedingen en de bestekken verzorgd.

In principe werken we gezamenlijk. Zij zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van het pakket en wij voor de verzorging van het groen. Na de reorganisatie is het beheer meer centraal komen te staan. Al het beheer is gecentraliseerd en zit nu bij elkaar. (het groen, de spelen, het water, de wegen, de civiele kunstwerken, de riolering). Er is een andere beheerfilosofie bedacht. Assetmanagement.

Website gemeente Rotterdam:

Om de buitenruimte in conditie te houden, beheren de vakmensen talloze objecten oftewel ‘assets’ in de stad. Denk dan aan bruggen, riolen en groenstroken, maar ook aan beeldende kunst, wegen, kademuren en lichtmasten.

Hr. Pipping: In oktober is de gemeente Rotterdam met Assets begonnen. In de openbare ruimte wordt nu gewerkt met een stukje risicobeheersing. Voorheen werden zaken niet goed opgeschreven of niet goed vastgelegd. Of er werden bepaalde maatregelen bedacht en de vraag is of die wel werken in de loop van de tijd. In evalueren zijn we niet zo sterk. D.m.v. Assetmanagement worden zaken inzichtelijk gemaakt.

De vragen die nu gesteld worden zijn: Wat is het hoogste risico? Matcht dat met de bedrijfswaarde, die je hebt vastgesteld als gemeente. Bedrijfswaarde, daar bedoel ik mee: de kwaliteit van de leefomgeving, het imago, de

bereikbaarheid, de veiligheid, de wet- en regelgeving, de economie. Als je dat soort zaken inzichtelijk hebt, dan kunnen we onze risicobeheersing daarop inzetten. Het is afwegingskader is begrijpelijk voor politici.

Hr. Van Welzen: Het onbegrijpelijke neerzetten, inzichtelijk maken wat de schade gaat worden en de investeringen daarop instellen. Dan kan het een win, win situatie zijn. Vanuit mijn achtergrond als toezichthouder viel het mij op, dat er

veranderingen zijn in het onderhoud van de openbare ruimte Dat heeft te maken met de invloed van het klimaat. Er is een klimaat verschil in het groeiseizoen en in de groeipieken van de laatste tien jaren. Daar worden we mee geconfronteerd. Dat heeft er toe geleid, dat ik een aantal van de

bestekken op een andere manier heb ingericht en ik zie dat er een andere gemeentes daar ook mee bezig zijn.

Dat betekent, dat we tegenwoordig op een heel andere manier insteken. Hoe zit dat in de rest van het hele groenbeheer? Is dat niet alleen op de werkvloer inzichtelijk, maar zien beheerders en beleidsmedewerkers dat? In onze eigen organisatie heb ik echt moeten stoeien om contracten aangepast te krijgen, want men was heel star in de manier van inrichten. Het groeiseizoen was heilig, de piek liep van dan tot dan. Daarom heb ik gekozen voor het afstudeeronderwerp.

‘Heeft het veranderende klimaat invloed op het groenbeheer van de openbare ruimte’.

In het vooronderzoek heb ik gekeken wat er vanuit de Europese unie bekend is, over het fenomeen. Zijn er regeltjes, zijn er dingen vastgelegd in convenanten? Het onderzoek bestaat uit drie delen:

 Mitigatie strategie (CO2 reductie, voor onze organisatie betekent dat: elektrische voertuigen inzetten)

 Adaptatie strategie; Rotterdam heeft op dit terrein baanbrekend werk verricht. Er is

onderzocht, hoe we een klimaat neutrale gemeente in 2022 worden De Europese gedachte is om in 2040 klimaatneutraal te zijn. Hoe staan andere gemeentes daarin. Rotterdam is heel ver op dit gebied. Wat betekent dit voor het groenbeheer? Als je een vakblad leest is het moeilijk voor te stellen. Ook is het heel moeilijk om er vragen over te stellen, omdat het toch zaken zijn, die nu vanuit beleid ontwikkeld worden.

Uitleg onderzoek

De Persoonlijke ervaring van de respondenten t.a.v. klimaatbeheer is ondervraagd. Die vraag is uiteindelijk uitgezet bij 17 gemeenten.

Er zijn vier types gemeentes.

 > dan 250.000 inwoners, (o.a Rotterdam)

 150.000 tot 250.000 inwoners

 100.000 tot 150.000 inwoners

 < dan 100.000, (kleinere gemeentes, die vaak samenwerkingsverbanden aangaan) 1e groep; respons van 4 personen; 100 procent terugkoppeling

2e groep; respons van 4 personen; 3e groep; respons van 1 persoon 4e groep; respons van 8 personen

In het onderzoek zijn 5 vragen over groenbeheer gesteld en twee aanvullende open vragen.

De heer van Welzen bekijkt eerst via een Helicopterview de resultaten die zijn binnengekomen. Hij maakt het gemiddelde per onderdeel inzichtelijk. Daarna kijkt hij of er bij de kleine gemeenten nog verbanden te ontdekken zijn.

Onderstaand verslag is een bespreking tussen de heer Van Welzen en de heer Pipping over de conclusies, die de heer van Welzen heeft getrokken uit de respons van de verschillende gemeenten.

In document Klimaatverandering (pagina 98-100)