• No results found

Conclusie ‘adaptatiestrategie’: onderzoeksvraag

In document Klimaatverandering (pagina 73-76)

Contact gehad w/g

Bijlage 7 Conclusie ‘adaptatiestrategie’: onderzoeksvraag

In welke mate heeft een ‘Adaptatiestrategie’ invloed op het beheer en onderhoud van de o.r.

Meting

In de grafiek hieronder zijn de metingen van de vier verschillende categorieën/grootte Gemeenten (meer dan 250.000, 150.000 tot 250.000, 100.000 tot 150.000 en minder dan 100.000)

samengevoegd, waarna er per classificering en onderdelen een totaalgemiddelde is berekend en weergegeven. Op de twee volgende pagina’s staan vervolgens deze meetgegevens per gemeente categorie weergegeven. In figuur 17 hieronder staat de totaal meting, van de vier gemeenten categorieën, grafisch weergegeven.

Uitkomst meting: “Totaal gemeten gemiddelde score” van 17 respondenten.

Figuur 17: grafiek meetgegevens totaal gemeten gemiddelde score van de vier gemeenten categorieën. Resultaat: Gemiddelde totaalscore

Zoals uit de grafiek is op te maken, scoort de classificatie ‘Geringe’ mate van invloed de hoogste score met een percentage van 58,8%. De classificaties ‘Hoge’ mate van invloed scoren een percentage van 23,5%, ‘Zeer Geringe’ van 11,8% en ‘Zeer Hoge’ een percentage van 5,9%

Bevinding:

De meting laat zien, dat dat het overgrote deel ( 58,8%) van de respondenten van mening is, dat een adaptatiestrategie van geringe invloed is op het beheer en onderhoud van de openbare ruimte. Slechts 23,5 procent is van mening, dat dit van ‘hoge’ invloed is en slechts 5,9 procent geeft aan, dat dit van ‘zeer hoge’ invloed is. Verschijnselen/invloeden waar volgens respondenten aandacht naar uitgaan zijn: wateroverlast, boomziekten en insecten plagen

Daartegenover staat, dat 11,8 procent van de respondenten aangeeft dat een adaptatiestrategie een zeer geringe invloed heeft op het beheer en onderhoud van de o.r. Als aanvullende feedback wordt gegeven dat een adaptatiestrategie op dit moment een geringe invloed heeft op het ‘afdelingsbeleid’ bij het beheer en onderhoud van de o.r. Als kanttekening wordt wel aangegeven dat dit in de toekomst ( implementatie adaptatiestrategie) bij herinrichting en nieuwe gebiedsontwikkelingen wel degelijk invloed zal zijn op het beheer en onderhoud van de o.r.

Aanvulling respondenten

Als aanvullende feedback op de onderzoeksvraag geven de respondenten mee:

- Ander beheer noodzakelijk, denk aan machines, bereikbaarheid enz. Natuurlijk/ecologisch beheer in samenwerking met waterschappen. Afkoppelen van hemelwater op het riool. - Alleen op lokaal niveau zijn er kansen voor klimaatadaptatie binnen een gemeente. - Er is een toename van boomziektes in relatie tot klimaatverandering waar te nemen.

Boomziekten als bij de Essen en Kastanjers, maar ook een toename van insecten als de Eikenprocessierups. Adequaat reageren op symptomen is niet snel zichtbaar voor de burger. - Dit heeft geringe invloed op de huidige invulling van het groene deel van de o.r. Het is echter

wel zo dat dit invloed zal hebben op de toekomstige inrichting van de o.r.

Meting: Vier gemeenten met meer dan 250.000 inwoners.

Figuur 18: grafiek meetgegevens gemeenten met meer dan 250.000 inwoners.

Resultaat:

Figuur 18 laat zien, dat de classificering ‘Geringe’ mate van invloed de hoogste score meet met een percentage van 75%.De classificering ‘Zeer Hoge’ Mate van invloed scoort 25%.

Bevinding: Het onderzoek laat zien, dat 75 procent van de respondenten aangeeft, dat een adaptatiestrategie een geringe invloed heeft op het beheer en onderhoud van de o.r. Dit ligt 16,2 procent hoger dan de score uit de totaal gemeten gemiddelde score (gemiddelde score van de vier categorieën gemeenten). Daarnaast zien we opnieuw, dat de gemeten 25 procent in deze meting zich vertaalt naar een percentage van 5,9 procent in de totaal gemeten score. De score Zeer Hoge’ mate van invloed wordt dus ook hier alleen door gemeenten met meer dan 250.000 inwoners gescoord.

Meting: Vier gemeenten met 150.000 tot 250.000 inwoners.

Resultaat:

Zoals uit figuur 19 op de vorige pagina is op te maken, scoort de classificatie ‘Hoge’ mate van invloed de hoogste score met een percentage van 50%. De classificaties ‘Geringe’ en ‘Zeer Geringe’ scoren beiden n 25%.

Bevinding: Het onderzoek laat zien, dat de helft van de respondenten aangeeft, dat een

adaptatiestrategie een hoge mate van invloed heeft op het beheer en onderhoud van de o.r. De invulling van de score op deze classificatie door de categorie (gemeenten met 150.000 tot 250.000 inwoners) in de ‘totaal gemeten gemiddelde score’ is dan ook 75 procent van de meting. De classificatie geringe mate van invloed is ten aanzien van het totaal gemiddelde gemeten score met een score van 25 procent aan de lage kant (verschil 13,2%). De classificering van zeer geringe mate van invloed (25%), is daarentegen iets hoger en staat ook in dit geval voor 75 procent van de ‘totaal gemeten gemiddelde score’.

Meting: Acht gemeenten met minder dan 100.000 inwoners.

Figuur 20: grafiek meetgegevens gemeenten met minder dan 100.000 inwoners.

Resultaat:

Zoals uit figuur 20 is op te maken, scoort de classificatie ‘Gematigd’ mate van invloed de hoogste score met een percentage van 62%. De classificaties ‘Hoge’ mate van invloed scoort een percentage van 25% in de meting en ‘Zeer geringe een percentage van 13%.

Bevinding: Het onderzoek laat zien, dat 62 procent van de respondenten van gemeenten met minder dan 100.000 inwoners aangeeft, dat een adaptatiestrategie een geringe mate van invloed heeft op het beheer en onderhoud van de o.r. Daarnaast geeft 25 procent aan, dat dit van Hoge invloed is en 13 procent, dat dit van zeer geringe invloed is. Als we het resultaat van deze meting spiegelen aan dat van de meting ‘totaal gemeten gemiddelde score’ zien we, dat deze de data hierop aansluit en onderstreept.

In document Klimaatverandering (pagina 73-76)