• No results found

Officieel statement: anonimiteit waarborgen etc.

Vind u het goed als ik het interview opneem?

Jahoor.

Ik heb een kaart meegenomen. Wij zitten hier hè?

Ja.

Dan is hier het Buikslotermeerplein, het stadsdeel kantoor is hier en hier is de metro. Als u zo iets te zeggen heeft over een bepaalde plek, dan kunt u die aangeven op die kaart.

Kunt u iets over uzelf vertellen?

Na de middelbare school heb ik een opleiding voor onderwijzeres gevolgd. Toen een paar jaar les gegeven op de lagere school. Toen getrouwd. In het huwelijk wel een paar keer een paar maanden of een paar jaar ingevallen voor zieke leerkrachten en nouja, ik ben ook weer gescheiden. Heb twee kinderen. Toen getrouwd met een man die graag in Amsterdam wilde wonen. Toen hebben we hier met zijn 4en gewoond. Maar toen mijn oudste naar de

middelbare school ging, toen zijn we naar Hoorn verhuist. Daar ook in onderwijs gezeten. Mijn man was journalist. Hij was verbonden aan de Leeuwarder Courant. Schreef televisie kritieken en hij hoefde nooit naar Leeuwarden, want ’s morgens schreef hij het en dan belde hij het door. Dat heeft hij heel lang volgehouden. Hij zat bij de vereniging van Journalisten. Eerst was hij journalist bij het Vrije Volk, maar toen dat ophield te bestaan is hij naar de televisie gegaan, bij Achter het Nieuws, dat was van de VARA. Politiek programma. Toen is hij ziek geworden, ten minste afgekeurd, dus we hadden wel een redelijk inkomen. Nouja, en ik ben in Hoorn ook afgekeurd voor het onderwijs. Toen wel omgeschoold, maar hierdoor waren we niet meer aan Hoorn gebonden dus toen zijn we gaan kijken of we weer dichter bij Amsterdam konden wonen. En dit was van de ACO. Amsterdamse Corporatie voor

Onderwijzers. En hij zei, goh, jij bent onderwijzer, kan jij niet even kijken of we daar kunnen gaan wonen. En binnen 14 dagen hadden we de sleutel. Toen moesten we ons huis nog verkopen. Dat was een dijkhuis wat niet erg in trek was, dus dat duurde nog een paar maanden en toen zijn we hier komen wonen. Dat is nog 26 jaar geleden. Vanaf het begin van het gebouw.

Toen het nog naar gipsplaten rook?

Toen we hier in gingen was er nog geen eens verwarming. Dat was voor de vloer niet zo best.

Ja koud?

Nou het was mei dus het seizoen zat mee. Toen we de sleutel hadden zijn we hier ook gaan kamperen. Dan maak je kennis met de naaste buren en daar zijn er ook een heleboel niet meer van.

Dat begreep ik ook.

Ja je moest boven de 50 zijn, wat ik toen was. En ik zat een keer naast een man in de bus en hij zei: We zullen ze allemaal dood zien gaan.

89 Toen heb ik hier in Amsterdam een baantje gehad bij Stadstoezicht. Waar ze het parkeer beheer doen.

Áah, okee. Waar nu die auto’s van rondrijden?

Nee, dat was toen parkeerbeheer. Daar was ontzettend veel fraude. Ik zat bij de

loonadministratie. Die parkeerwachters, er zat geld in de meters vroeger en dan gingen er twee handjes in het kistje van parkeerbeheer en één handje in een tasje. Het hoofd van personeelszaken die wist dit. Maar er zijn echt mensen omgekocht, of zelfs bedreigd. Dat was het echt hele nare situatie. Daar heb ik tot de dag voor mijn 65e verjaardag gewerkt. En daarna met pensioen gegaan?

Ja, en inmiddels was mijn man gaan dementeren, toen was het heel fijn dat ik niet meer hoefde te werken. En ik woon hier en ik blijf hier wonen.

Met plezier?

Heel veel plezier.

Dus na 26 jaar gewoond te hebben hier heeft u vast veel van het reilen en zeilen van de buurt meegemaakt, dus ik ben hartstikke benieuwd wat u mij allemaal kunt vertellen.

Jaa, op een gegeven moment waren er ontzettende rellen over een voetbalwedstrijd of in Alkmaar of in Volendam. En daar waren vreselijke dingen gebeurd. Toen waren ze bezig aan de andere kant en toen heb ik nog de politie gebeld.

Tjonge.

Ja dat zal geweest zijn in ‘94 of ’95. Hoe het precies zat weet ik niet. Verder is er ooit een plofkraak geweest. Bij de rabobank, maar dat was toen de ING.

Haha toen zei de ING tegen de Rabo: Gaan jullie er maar in?

Nouja, er zat daar ook een andere bank. Eigenlijk dacht ik toen in december, dat als er een plofkraak ik, hoor je geen verschil met de vuurwerkbommen. Dan wordt er niet gebeld.

En wat doet u momenteel in het dagelijks leven?

Nou eigenlijk vrij relaxed. Ik ben gewoon relaxed gepensioneerd. Ik probeer dagelijk een flink end te wandelen. En als ik daar zin in heb neem ik een tang mee een een vuilniszak en dan ga ik afval opruimen. Dat is wel een paar keer in de week.

Wat te gek dat u dat doet! Krijgt u veel positieve reacties daarop?

Nou, in het begin was ik hier aan de overkant bezig. Daar wonen erg veel buitenlanders. En zij zeiden: Dat moet de gemeente toch doen? En dan had ik eigenlijk moeten zeggen: Nee dit doe ik als taakstraf haha. Ik vind het gewoon heel vervelend als het er ligt en opgeruimd is opgeruimd. En het activeert ook andere. Een eindje verderop zijn er mensen in de flat die ook de straat opruimen.

En misschien inspireert het anderen om minder troep op straat te gooien?

Ja dat weet ik niet. Een keer met Koninginnedag, toen lag er allemala troep naast een prullebak hier. En dat heeft er vervolgens maanden naast gelegen. Niemand deed er iets aan. En toen jaren later, stond er op die prullebak dat ie weggehaald zou worden als die niet geadopteerd zou worden. Toen ging ik op vakantie, kwam ik terug en toen stond het er nog op. Toen heb ik gebeld. Ik kan op de Vollendamerweg vuilniszakken houden.

Wat goed. Wel raar dat er dan een prullenbak geadopteerd moet worden om te kunnen blijven bestaan.

90 Ja maar het is ook zo dat als het niet geadopteerd wordt en mensen gooien het op de grond, dan is het alleen maar meer werk om op te ruimen.

Ik doe het alleen omdat die prullenbak op een steenworp afstand staat van de container.

Te gek dat u daar mee bezig bent. En kent u veel mensen in de buurt?

Nou ik ken vrij veel mensen in dit complex. Ook wel wat in de buurt maar niet zo veel. Ik zit hier in de bewonerscommissie en dan kent iedereen jou in ieder geval.

Vind u het een gezellige sfeer in het pand?

Jawel. Er zijn ook wat lagere panden, en die hebben één lift, terwijl hier 2 liften zijn, en het bijzondere is dat je mensen die andere liften gebruiken veel minder goed kent. De mensen met één lift doen samen iets met kerst en oud en nieuw bijvoorbeeld. En dat heb je hier niet.

Zou dat echt te maken hebben met de liften?

Ja ik denk het wel, als je elkaar bijna dagelijks ziet… Een heleboel mensen kennen mij dus wel.

Dus de lift is een plek waar mensen een praatje maken. En in de buurt kent u ook een aantal mensen zei u net?

Jaa, iemand die op … woonde is net verhuist. Spelderholt ken ik ook nog iemand. Heb ik net iemand leren kennen. En een masseuze woont hier. En een vriendin woont Jisperveltstraat ergens in de buurt.

Dus u heeft verschillende kennissen door de buurt. En u heeft onlangs iemand ontmoet zei u net? Kunt u iets over deze ontmoeting vertellen?

Ja die ken ik van mijn gymnastiek vereniging. Een project, dat heette in balans in 10 weken. Daar ken ik haar van.

Waar was dat?

Er is er ook eentje geweest in de Die, maar deze was in het Schouw.

Gymnastiek is dus ook een sociale aangelegenheid?

Ja zeker. Ik ging vroeger ook wel naar het zwembad, maar ik vind dat nu vervelend, in die kleine hokjes. Daar heb ik geen zin meer in.

Waar ontmoet u uw contacten vaak?

We hebben een algemene ruimte in het complex. Daar zijn soms vergaderingen, dus daar onder andere. Maar ook op straat kom je mensen tegen en dan ga je weer verder na een praatje.

En is dat hier vooral voor de deur of ergens anders?

Nee op het Plein vaak.

Gaat u ook wel eens met iemand naar het plein? Een kopje koffie drinken bijvoorbeeld?

Een enkel keertje ja. Ja en het is ook wel eens dat je even op een bankje gaat zitten maar ook wel eens iets drinken.

Bezoekt u vaak het plein?

Ja dagelijks. Maar ook Drijverweg voor boodschappen. Zit een turkse supermarkt. Maar ik kom ook veel op het marktplein, op het Buikslotermeerplein. Naar de groenteboer, kaasboer, notenboer.

91 Komt u vooral veel aan die kant van het plein?

Nee, ik ga ook naar Albert Heijn en naar Jumbo.

Ik probeer een beetje te mappen waar u komt. Dus u komt op het hele plein wel eens.

Jaa en ook wel eens in het groen daar. Dat park.

Hoe gaat u naar het plein?

Ik loop, en als ik boodschappen ga doen neem ik een rollator mee. En nouja, ik heb ook een auto. Als ik met het OV ga, neem ik mijn stok mee. Dat zorgt dat die ook wacht tot dat je er in bent. En ja, ik loop heel graag. Tot een jaar geleden fietste ik ook maar dat durf ik nu niet meer.

En voelt het gemakkelijk om op het plein te komen vanaf hier?

Ja, ik weet niet of je het gezien hebt maar het is zo dichtbij. Dat is hartstikke makkelijk. Als ik terug ga loop ik vaak door het park.

U loopt zelfs om, zo dichtbij is het.

En voelt het als een verkeersveilige route om er te komen?

Ja ik heb één keer gehad, dat is vrij kort geleden, toen was ik aan de overkant van het plein, bij Plan van Gool, bij de taxistandplaats en toen wilde ik het zebrapad oversteken. Het was niet dat er iemand hard aan kwam rijden en ik deed drie stappen op het zebrapad en er kwam een auto heel langzaam aanrijden en die stopte echt een heel klein stukje voor me. Dus nu ga ik heel goed kijken, niet zomaar oversteken met de gedachte dat ze wel zullen stoppen. Ik vind dat vervelend, ze was gewoon ergens anders mee bezig. Dan heb je niet de vertegenwoordigheid van geest om te zeggen van sodimiter op. Zat je te bellen??

Tjonge.

Maar eigenlijk verder. En als het kermis is rijden ze met de auto door het (fiets) tunneltje. Maar dat zijn duidelijk kermislui.

Maar geen grote obstakels onderweg?

Nee.

Om welke redenen gaat u naar het plein?

Nouja, boodschappen doen maar ook om buiten te zijn. Ik hoef niet mijn hondje uitlaten maar ik laat mezelf uit.

En doet u dat elke dag?

Ja ik ga dagelijks de deur uit.

En bezoekt u dan winkels?

Ja ook wel maar als ik dat niet doe dan heb ik meestal een vuilniszak bij me. Ook soms als ik wel naar een winkel ga.

Wat voor een activiteiten voert u uit op het plein? Rondlopen, bezoeken van winkels?

Ja nouja, verder geen activiteiten. Ik kijk een beetje rond en als je kennissen tegenkomt blijf je even praten.

92 Ja. Het is zelfs zo, als je haast hebt dan kom je ze zeker tegen. Afgelopen week moest ik naar de fysio en toen kwam ik drie mensen tegen. En dan ook nét na nieuwjaar, dus dan wil iedereen een praatje maken. Ohja, en ik heb dus ook fysiotherapie naast het

stadsdeelkantoor. Tandarts hier om de hoek.

Vind u het leuk als u kennissen tegenkomt op het plein?

Ja zeker.

En heeft u ook wel eens contact met mensen die u niet kent?

Ja soms, ik ben niet eenkennig. Ik zeg altijd iedereen gedag.

Ook als u mensen niet kent?

Ja, nouja niet iedereen maar ja even een vriendelijk woord, dat is een kleine moeite. Of even een opmerking over iets. Vanmiddag zag ik een kind, volgens mij was dat nog geen jaar en die was echt voor het eerst aan het lopen en toen zei ik tegen die moeder, die is er vroeg bij. En dan ga ik ook verder door hoor.

En hoe reageerde die moeder?

Ja die zei: Ja dat is ie zeker.

Heeft u dat regelmatig, dergelijke kleine conversaties?

Ja zeker.

Ik probeer dus in beeld te krijgen welke vormen van interacties er plaatsvinden. Dus een vriendelijk knikje naar iemand geven is ook al een vorm van interactie. Ik probeer een beeld te krijgen van dergelijke situaties dus ik vind het hartstikke leuk dat u mij dit verteld.

Want die moeder kende ik echt niet hoor. Maar als je de vrouw van de boekhandel tegenkomt dan maak je ook vaak een praatje met haar. Dat ze vraagt: Goh, heeft u uw rollator niet bij u?

Eigenlijk een soort van smalltalk?

En zijn er ook mensen die u herhaaldelijk tegenkomt?

Ja zeker.

En bouwt u dan ook een band op met deze mensen?

Ja, maar dat zijn vooral mensen uit de flat. Of af en toe de groenteman daar, maar ook een andere groenteboer. Of de kaasboer. Maar verder uit de winkels niet echt.

Dus u gaat ook wel regelmatig naar de markt zei u. En spreekt u ook wel eens af met mensen op het plein?

Nou, als ik met mensen uit de stad afspreek, heb ik eerder de neiging om bij de pont af te spreken. Hoewel het nu met de metro sneller is.

Misschien eerst met de metro en dan de pont?

Nou, nee bus 38 gaat vanaf hier naar de Buiksloterwegveer.

En waarom spreekt u aan de IJoever af?

Nou omdat iedereen die van buiten Amsterdam komen vinden het enig. In plaats van dat ze met de auto vanuit bijvoorbeeld Den Haag komen, komen ze met de trein om dan met de pont te gaan. Ja dat is echt. Een nichtje uit Heemstede komt ook met de trein.

93 Toch de pontervaring die mensen leuk vinden?

Ja ik vind het zelf ook altijd leuk hoor.

Buikslotermeerplein is wat dat betreft wel minder in trek?

Ja, ik heb wel eens ergens gegeten of koffie gedronken maarja, dan kook ik liever thuis. Ik heb met niemand rekening te houden. En mijn man vond het ook altijd gezellig hoor.

U gaat dus niet echt samen naar het plein om met iemand te shoppen bijvoorbeeld?

Nouja shoppen doe je hier niet hè. Ben je wel eens over het plein gelopen? Het is echt armoedig. Er is zoveel dicht en dan komen er alleen maar van die dumpzaken in. Telefoons, brillen van dat afgekeurde mode spul. Nee. Voor de dagelijkse boodschappen kan je er terecht. En daar ben ik erg blij om. V&D was was. Die is er ook niet meer.

Dus voor u is er weinig winkelaanbod?

Nouja, de boekwinkel, Albert Heijn. En nouja ik ga wel eens naar de Lidl. Blokker. Nouja ik heb net gemerkt, ik had iets nodig van de Blokker en ze hadden hier iets niet, dus toen ging ik naar de Banne, was ie weg, ging ik naar Waterlandplein, was ie ook al weg. Dus dan denk je, hoelang zit ie hier nog? En het zou ook wel lekker zijn als hier een bibliotheek zit, maar die zit bij waterlandplein.

Als u iets zou kunnen veranderen aan het plein, wat zou dat dan zijn? Ach, aan het plein zelf… Ik zou willen dat er meer mensen woonden. Ja, meer buurtbewoners.

Dat er dus boven de winkels woningen zouden zitten. En ja, een gevarieerder winkelaanbod. Want het is uitgestorven.

Dat lijkt me ook wel een goed idee, woningen boven de winkels.

Ja die mensen willen daar ook graag een goed winkelaanbod.

Als u denkt aan de mensen die u tegenkomt op het Buikslotermeerplein, voelt dat dan alsof de mensen tot uw sociale categorie behoren?

Gedeeltelijk. Er zijn weinig waar ik tegenop kijk en ik probeer niet neer te kijken.

Okay, het hoeft ook niet negatief te zijn maar ik bedoel meer dat de mensen als de ander voelen voor u en andersom.

Ik kan wel erg goed contact maken met iedereen. Althans de meeste. Maar je moet niet als je ’s morgens om 9 uur naar de fysiotherapie zeggen tegen mensen: je mag hier niet fietsen, hoor want dan haal je de fysiotherapie niet haha.

Dat heb je nog meer fysiotherapie nodig haha.

Nee maar dat is echt. Ik heb laatst tegen een jongen gezegd: Heb je dat er voor over? 75 euro boete? En die schrok daar van. Die zei 75 euro?? Dat heb ik een keer iemand horen zeggen.

Dat is wel een goede manier om mensen bewust te maken denk ik. Stoort u zich aan fietsers, die over het plein fietsen?

Ja daar stoor ik me wel aan.

94 Ja echt door het winkelcentrum. Dat vind ik vervelend. Je hebt al van die scootmobiels die heel hard gaan, maar als er dan ook nog eens fietsers bij komen… Maar daar moet je niet te ernstig op reageren.

Vind u het een gemengde groep mensen die op het plein komen?

Ja, dat is heel gemengd. Bijvoorbeeld is er een paar keer in het jaar een stoffenmarkt. En dan lopen er alleen mensen in lange jurken. Want zij hebben veel stof nodig natuurlijk. En dan loop je echt op een Noord-Afrikaanse markt. Ik ga dat niet uit de weg.

En dat is dan op het Marktpleintje.

Ja waar normaal de markt is. Is dan op een zondag.

En bezoekt u verder nog andere evenementen op het plein?

Ja wel eens met kerst of zoiets. Dan blijf ik soms even staan. Maar als ik de andere kant op wil dan ga ik de andere kant op. Maar dat is wel leuk dan. Dan sta ik ook altijd even met kennissen te praten.

Komt u dan vrijwel altijd kenissen tegen?

Jaa dan kom je altijd wel mensen tegen die je kent.

Maar u gaat niet speciaal voor de evenementen erheen?

Nouja, een enkele keer wel.

Okay. Vind u het leuk, wat voor een evenementen er worden georganiseerd?

Nouja, er is wel eens iets aardigs. Ik kan niet zo 123 iets bedenken. Dus het maakt niet al te veel indruk. Ik ga wel meestal op Koningsdag even een rondje lopen om te kijken wat er