• No results found

Mijn onderzoek gaat dus over het Buikslotermeerplein en dan vooral wat het plein betekend voor ouderen in de buurt en ben in het speciaal geïnteresseerd wat het plein betekend voor het sociale leven van ouderen. Contact op straat maar ook de rol van deze plekken (de Modestraat).

Formaliteiten.

Toestemming om op te nemen?

Ja.

Ik heb een kaart meegenomen van het plein. We zitten nu hier. Dit is dus het gebied waarin ik in het specifiek geïnteresseerd in ben. Als u iets wilt vertellen over een specifieke plek kunt u dat aanwijzen.

Kunt u iets over uzelf vertellen?

Ik werk hier als vrijwilliger (Modestraat). Ik ben er alleen 4 maanden tussenuit geweest vanwege een operatie aan mijn knie. En ik vind het hartstikke leuk werk hier.

Hoe lang werkt u hier nu?

Zo’n twee jaar. Hiervoor heeft hier een wokking gezeten. Een chinese wokking. En een stukje die kant op (riching stadsdeelkantoor) heb ik vijf jaar computerles gegeven. Maar dat heeft niets te maken met dit. Ik ging wel hier eten op vrijdag eens in de twee weken.

Bij de wok?

Nee hier, bij Sweet 70. En op een gegeven moment sprak ik de desbetreffende kok toe. Ik zei dat ik wel van koken hield en nog wat dingen. En hij zei: Oh dat is wel handig. Wil je niet bij ons komen werken? Dus zo is dat gekomen. Een maand daarna is ie weggegaan. Ergens anders naartoe gegaan. En nu is Maria er, niet chefkok, dat is een beetje hoog gegegrepen, maar ze kan lekker koken. En koken is mij hobby, dus zodoende dat ik dat hier doe.

Te gek.

Het is wel hard werken hoor.

Ja snap ik. Is het dan ook echt als restaurant open hier?

Nou ze noemen het wel lunchrestaurant, maar het mag geen naam hebben. Maar je moet wel de hygiëne in acht nemen, dat is makkelijk zat. En voor de rest is het hartstikke leuk. En dankbaar werk. Dat is echt waar.

Wat leuk hee.

En het gaat niet alleen om het eten, daarbuiten doen ze ook allemaal dingen. Je hebt het net wel gehoord. Met de rondvaartboot naar Light festival en dat soort dingen.

Dus het is een soort van sociale hub hier?

Ik zit dan ook op fotografieles, dat doen ze hier ook. Nou dat ik doe ik dan met Mevrouw [naam van de persoon]. Fotografie, maar ook allemaal andere dingen. Niet alleen het eten maar de dingen die er omheen hangen. En dat is het leukste. Heel veel oudere mensen. Een brijclubje hebben ze. Ik doe daar niet aan mee, maargoed. Maar zoals die fotografie, ik vind dat hartstikke leuk. Ik kon helemaal niet fotograferen maar door haar ben ik me ervoor gaan interesseren. En ook veel met de computer bewerken. Dat is mijn grote hobby, computers. En ik probeer mensen er ook een beetje in mee te trekken. Oh, dat ga ik ook doen, een tabletcursus. En niet de Iphone maar de Android. Want ik vind die iOs niets. Want

70 om de haverklap komen er mensen naar me toe. Hoe zit dit, hoe zit dat? Dat vinden ze prachtig. Als mensen een tablet hebben gehad, dan willen ze weten hoe het werkt.

Te gek.

Jaa dat is hartstikke leuk. Het is allemaal vrijwilligerswerk. Je krijgt niet eens een

onkostenvergoeding. Maar daar doe ik het ook niet voor hoor. Het is leuk werk. En verder wordt er gekleid. Door [Naam van de persoon], die doet dat. Hij is ook van de rebellenclub.,

Wat is de rebellenclub?

Dat is dus opgezet door [Naam van oprichtster] en dan kan je dus kleien, bloemschikken, breien, ze hebben allemaal kerststukjes zelf gemaakt. En op een gegeven moment hebben ze een hele deken van gebreid. En dan moest daar een foto van gemaakt worden, en dan kom ik. Klik Klik. En ze zorgen voor uitjes, wat hartstikke leuk is. Ik ben er erg druk van. Rondvaartboot, naar het museum dus dat eten is een bijzaak. Kost ook maar 3 euro.

En dat is elke dag of elke week?

Nee elke 2 weken. Ze zijn nogal geminderd in subsidie. Waarom weet ik niet. Waarom doe je dat die mensen aan. Maarja, er moet een beetje gereild en gezeild worden.

En gebeurd er hier iets met statushouders. Ze praten nauwelijks Nederlands, maar hier leren ze hoe ze moeten naaien. En ze leren zo spelenderwijs Nederlands.

Hoe zou u deze plek omschrijven? In één zin?

Culturele werkplaats. Nou is werkplaats een beetje raar maar het is een cultureel gebeuren, je kan hier vanalles doen.

En het is veel gericht op ouderen maar niet alleen op ouderen?

Jawel, vooral voor ouderen.

En is dat belangrijk voor de buurt?

Uhm, ja. Er wonen heel veel ouderen hier, die alleen zijn. En die eigenlijk een beetje aanspraak zoeken en niet achter de geraniums gaan zitten. En ik ben zelf ook alleen, mijn vrouw is 16,5 jaar geleden in ene overleden, dus ik kwam er ook ineens voor te staan. Maarja toen werkte ik nog, dus dan heb je dat. Afleiding heb je. Twee weken daarna ging ik alweer naar mijn werk toe. Niet omdat ik dat zomaar deed, wel mijn pijn in mijn hart maar ik wilde niet thuiszitten. Dus zo zijn er hier heel veel mensen die alleen wonen. Bij mij in de flat alleen al. Tientallen. En zo heb je in heel Noord, want Noord is heel groot hè. Loopt

helemaal door. Heel groot stadsdeel. Er zijn heel veel alleenstaanden. Eenzamen. Kijk in west, daar wonen heel veel gezinnen van allochtone afkomst, dus die zijn niet alleen. En als je een allochtone man of vrouw hebt, die wordt altijd wel opgevangen door de familie. Zo is hun cultuur gewoon. Maarja hier zijn het vooral Nederlanders die hier zitten. Het zijn geen zwarte mensen of allochtonen. Je moet een beetje oppassen wat je zegt. Maargoed, daarvoor doen we het. En daarom heet het ook sweet 70.

En heeft u het idee dat er ook veel mensen bereikt worden? Voelen veel mensen zich aangetrokken om te komen.

Het gaat eigenlijk met een beetje mond op mond reclame hè. Dus die is er geweest en verteld het dan weer door. “Oh, dan ga ik er ook een keer naartoe.” En op een gegeven moment komen er weer één of twee bij. Want ja, ze vinden het leuk. Er is van alles te doen. Er kan hier koffie gedronken worden en je hebt daar een zitkamer. Kan je een boekje lezen. Hartstikke leuk. Maar het moet waarschijnlijk weg. Omdat de subsidie wegvalt. Dat hoorde ik. Ik weet het niet zeker.

71 Ja is van de gemeente. Maar het gaat volgens mij ook plat. Duurt nog wel even hoor maar uiteindelijk gaat dit weg. Ze willen alles hier verbouwen.

Die zekerheid is er dan niet. Nee die is er niet. Maar als we hier uit moeten, vind dan maar eens een plek waar je voor 70 man kan koken. En wie gaat dat betalen.

Er staat volgens mij genoeg leeg in het winkelcentrum.

Jaa daar zitten nu asielzoekers in. De ramen zijn helemaal volgeklad en niemand durft erin. Ze zijn erg aggressief hoorde ik.

Meen je niet?

Ja ik weet niet welke winkel er zat, maar een hele grote winkel zitten ze nu aan.

Ik begreep wel dat de het bowlingcentrum gekraakt was.

Ja zoiets begreep ik ook, maar daar weet ik verder niets van. Dat gaat allemaal weg. Ook waar de bussen hebben gereden, het viaduct, alles gaat weg. En de flats hierboven en het café hiernaast ook. Ik zou het heel jammer vinden, niet omdat ik dan geen vrijwilligerswerk meer heb want ik kan overal terecht, maar vooral voor al die oudere mensen.

Ja snap ik, als dat erg belangrijk in de buurt is. Wat u zegt heb ik door veel mensen gehoord, dat er veel ouderen in de buurt wonen waarvan er veel erg gesteld zijn op activiteiten.

Ja dat ze niet thuis zitten. Dat ze niet weten wat ze thuis moeten doen. Dan zitten ze thuis maar op de bank. En nog maar een bak koffie. Ze krijgen er een hele bruine pens van. Ik drink twee bakkie koffie per dag, max en dan is het klaar. Maarja, dan komen ze hier binnen en dan denk ik toch dat het echt nodig is. Mensen worden ook steeds ouder. Ik hoop het ook te worden. Dit soort dingen is gewoon NODIG IN NEDERLAND. Dat moet ik gewoon

ZEGGEN. [Praat hard in recorder]. Kijk ik ben nog mobiel, ik ben 70 en ik hoop 100 te worden, mijn moeder is ook 97 geworden en dat wil ik ook. Maar mensen komen hier binnen en die hopen dat op een gegeven moment ook. Want als ze thuis blijven zitten hebben ze liever dat ze dood zijn. En hier leven ze helemaal op. En onder mekaar en gezellig.

Ja heel bijzonder.

Ja dat is heel bijzonder. Of ook met de makeover die ze hier doen.

En hoe lang woont u hier? Nu zo’n 22 jaar.

En hoever hier vanaf?

IJdorn laan.

Dat is echt wel heel dichtbij.

En u woont 22 jaar in dat huis? Of in Noord?

Ik woon al 22 jaar in Noord in dat huis. Daar heb ik met mijn vrouw gewoond.

En daarvoor in Amsterdam?

Nee Hilversum. Daar heb ik in een drukkerij gewerkt. Maar daarna dacht ik, ik ga het hier proberen.

En is dat een goede keus geweest?

Nou ik zag het in Hilversum niet meer zitten. M’n flat werd steeds duurder. Zo’n 800 gulden werd het toendertijd. En toen ben ik naar Weesp gegaan. Daar heb ik 8 maanden gewoond. Was goedkoop wonen, maar op elke hoek stond er een cokedealer. Ik ben nog nooit zoveel

72 aangesproken. Ik ben daar heel gauw vertrokken. Toen een tijdje bij een vriend gewoond in Amsterdam, toen kwam ik een vrouwtje tegen, das een lang verhaal. Maar toen mee samen mee gaan wonen maar ik heb er niet veel plezier van gehad. Ze is 51 jaar geworden,

maargoed we gaan het over leuke dingen hebben.

Bent u blij met de buurt waarin u woont?

Nou nee. Het is verpauperd. Hoe moet ik het zeggen zonder iemand te kwetsen.

U mag vrijuit praten.

Ja maar ze maken er een zooitje van. En het zijn toch die buitenlanders. En je kan er tegen doen wat je wilt maar ze zetten gewoon vuilniszakken en troep bij de container als ie vol is. Willen niet even naar een andere lopen, en dan wordt het een zooitje. Komen daar weer ratten en muizen op af en vogels, die krabben ook die zakken open en het wordt een

puinhoop. Ik zal het je laten zien. [Respondent laat foto zien op mobiel]. Dit is bij mij voor de deur. Het is een buurt waar ik weg wil. Maar ik woon 4 hoog. Maar het is nog niet zo

makkelijk om een ander huis te vinden. Ik heb wel mijn woningbouwvereniging benaderd dat ik best bereid ben om mijn 4 kamer appartement beschikbaar te maken voor een gezin en dat ik dan in een twee kamer appartement in de buurt ga wonen. En dat kon ook wel maar dan zou ik 750 euro huur betalen, terwijl ik nu 500 betaal. Ik zeg: Ik blijf lekker in mijn flat, daag. Maar mijn zusje zegt het ook, zodirect gebeurd er wat met je. Je wordt ouder en ouder. En dan kan je die trappen niet meer op. Dan moet je toch verhuizen. Maar dat is voor latere zorg. Anders ga ik naar een bejaardentehuis.

Er zitten hier wel een paar leuke bejaardentehuizen.

Ja, er zitten hier inderdaad wel een paar leuke. Maar dan ben je wel je AOW kwijt.

Dus u bent niet tevreden over de buurt waarin u woont.

Nee echt niet. Ik heb ook weinig contact met mensen.

In uw directe woonomgeving?

Ja maar wel al mijn buren. Die naast me wonen.

Daar heeft u geen contact mee?

Nee geen contact mee, alleen maar ruzie mee. Ik ben de enige Hollander die er woont. Het is geen discriminatie ofzo maar hebben hun eigen cultuur en niemand mag er iets van zeggen. Maar ik zeg er wel iets van. En dan zijn ze boos.

Vervelend dat die frictie er is.

Ja dat is heel vervelend.

En hier bij het plein, bent u u tevreden over deze omgeving?

Ja heel tevreden. Ook de markt. Je mag met me meelopen zo, alle marktlui kennen me van naam. Ze krijgen ook allemaal een kerstkaart van me. Al die lui. En het is wel makkelijk, als ik naar de groenteboer ga op zaterdag krijg ik wat bananen in mijn zak gestopt. Ze doen net alsof ik armoedig ben. Maar dat ben ik niet, maar ik vind het leuk. Of de Jumbo, al die cassières kennen mij. Ik zit ook wel veel te lullen. Ik praat misschien ook te veel haha. Maar dat is gewoon zo, ik maak heel vlug contact. En ook op de tram ook. Had ik altijd vaste passagiers. En dan heb je contact met ze. Ik weet niet hoe dat werkt maar dan heb je contact met ze. Ik vind dat prachtig.

73 Ik ben heel open en ik maak gauw vrienden want ik heb een hekel aan vijanden. Zo simpel is het.

Dat is wel een prettige persoonlijke eigenschap lijkt me?

Ja zeker. Haar ook, die ken ik al zolang ik hier woon. Ik heb ook wel een slechtere tijd gehad hoor. Toen ze net was overleden heb ik aardig zitten zuipen, maar daar gaat het niet over nu. Maar het gaat nu weer goed. Ik kom al 13 jaar niet meer in de kroeg.

In uw directe omgeving kent u dus weinig mensen maar begrijp ik dat goed?

Ja wel wat mensen die ik gedag zeg soms maar ik kom niet bij ze op visite.

En als ik uw sociale gebied mag afbakenen, dan begrijp ik dat u hier (op het Buikslotermeerplein) meer sociale contacten heeft.

Ik ga hier elke dag heen. Ik kom hier elke dag. Ik vind dat leuk. Daarom vind ik zondag en maandag de ergste dagen, want dan is er niets te doen. Geen markt en hier (modestraat) niets. En er zit hier een kapstertje hier ook een vriendin van me.

Ik had het gezien inderdaad.

Maar ook zoals toen ik in het ziekenhuis lag zijn allemaal mensen langsgeweest (betrokken bij de Modestraat). Iedereen is geweest. Dit en deze mensen zijn echt mijn woonoord. Ik slaap alleen nog thuis. Maar als ik dan thuis kom, en dat mag je best weten, voel ik me eigen gewoon kut. Maar ik eet wel slaap goed enzo. Maar voor de rest heb ik er niets. Ik leg het liefst hier een bed hier neer haha.

Nou, wel mooi dat deze plek zo veel voor u betekend.

Ja dat is het. Maar ook zoals iets als een buurthuis, mensen komen daar om een beetje contact te maken met andere mensen. En dat is dit ook (de modestraat).

Is dit eigenlijk ook een soort buurthuis?

Ja eigenlijk wel. Zo kan je dat wel zien. Er zitten verschillende dingen in. Daar doen ze het ene en daar heb je de klere winkel, die heb je misschien wel gezien. Nouja geen klere winkel maar klerenwinkel. Daar kan je kleding ruilen tegen andere kleding.

Ik had het gezien inderdaad.

En dan heb je die koffiecorner, en daar die zitkamer. Dus het is echt een beetje een buurthuis. Ik zou het echt jammer vinden als het wordt opgeruimd.

Er zitten in de buurt ook veel andere buurthuizen. Komt u daar wel eens?

Ik zou het niet weten. Ik kom alleen hier. En dat zeg ik, ik heb tram gereden in de stad maar ik ga daar nooit meer heen. Sinds ik gepensioneerd ben, ga ik er nooit meer heen. En als ik toch ergens heen moet heb ik vrij vervoer.

Wat leuk, vanwege dat u gewerkt hebt?

Ja als je gewerkt hebt bij de GVB krijg je gratis vervoer. Althans 95 euro per jaar, belastingtechnisch. Alleen laatst ben ik gerold, dus sindsdien heb ik geen pasje meer. Maarja ik ken ongeveer al die jongens.

Is uw portomonnee op het plein gestolen?

Ik zou het echt niet weten. Ik was hem ineens kwijt. Ik weet niet waar. Ze zijn rap hoor met die dingen. Hier op het plein wordt wel heel veel gejat wist je dat?

74 Ja heel veel.

Oei, dan mag ik wel meer op mijn hoede zijn terwijl ik hier onderzoek doe.

Vooral vrouwen hebben hun mobiel in hun achterzak, en die zijn zo weg.

Zou u iets willen veranderen in de buurt?

Hier of in de buurt?

Allebei?

Nou in de buurt zou ik wel wat meer toezicht willen. Hier ook. Toen ik met krukken liep ben ik voor mijn donder gereden op aan de buitenkant van het plein. Een keer sprak ik een wijk agent, ik ken hem en vroeg hem wanneer ze een keer gaan controleren. Ze staan er wel met kerst, als het stervensdruk is, maar op een gewone dag staan ze er niet. Maarja, op het plein verder zou ik niet echt iets willen veranderen. Het gaat toch allemaal verbouwd worden.

Ja wat gaan ze veranderen aan het plein?

Ja vanalles, de markt wordt anders geplaatst en de kroeg hiernaast gaat weg. Ik denk dat een ander dan wel weer een kroeg wil. Er is al een andere kroeg weggegaan. Ook waar febo zat, zat ook een kroeg. Zou leuk zijn als er een caféetje is, want mensen ontmoeten elkaar daar.

Aan de andere kant van het plein zitten wel wat kroegen. Komt u daar wel eens?

Ja daar zitten nog een paar kroegen en een limburgse vlaaienzaak, maar ik heb daar verder niets mee. Ik kom er wel langsgelopen, maar ga er nooit zitten.

Okay. Heeft u wel eens onprettige sitaties meegemaakt op het plein?

Ja, Ik ben een keer 800 euro afhandig gemaakt. Ik had net gepind, en liep vervolgens richting de kroeg, toen een paar jongens vroegen of ik wat geld voor hun kon wisselen. Dus ik zeg: “Ja hoor dat kan wel”. Maar op het moment dat ik mijn portemonnee te voorschijn haalde, pakte ze die uit mijn handen en renden razendsnel weg. Een politieman zag dit van afstand gebeuren en schakelde meteen hulp in van zijn collega’s. Ik rende er achteraan maar kon ze natuurlijk niet bijhouden. Ik had wel een vermoeden waar ze heen zijn gegaan