• No results found

Dit is een transcript van een gesprek met Gerdina, die mij de buurt liet zien.

We fietsen nu aan de buitenkant van het winkelcentrum. Mensen zijn ontevreden over het winkelcentrum omdat er weinig variateit is. Het zijn brillen of kleiding of mobiel winkels en er staat heel veel leeg. Dat komt vanwege de hoge huren. Zo’n 800 euro in de maand.

Zohee.

En dan moeten ze nog personeel, licht, inkoop, dus voor mensen is het niet meer te doen.

Tenzij je een witwas praktijk hier hebt.

Of grote bedrijven, zoals C&A of Lidl. Lidl en de action zijn hier onlangs gekomen, wat wel heel goed is vind ik. Want daardoor komen er weer veel meer mensen. Maar het is toch armoedig hier. 7 jaar terug was er een uitbreiding gepland. In verband met de Noord-Zuidlijn, maar de project ontwikkelaar hebben zich teruggetroken, dus we weten nog steeds niet wat er gaat komen. Of alle winkels gaan weg. En dan kom ik, want ik woon op het

Buikslotermeerplein, midden in tussen de winkelstraat te wonen. En daar heb ik ook al allemaal brochures en foto’s van. Dus dat staat nog allemaal op de planning.

En vind u dat leuk? Als het meer een winkelstraat wordt dan een plein?

Nee tuurlijk niet. Maarja, je kan ontwikkeling ook niet tegen houden. Alles veranderd, zo is dat in het leven. We komen nu aan bij het Schouw. Hier zitten bejaarde mensen, natuurlijk. Hier heeft mijn moeder ook gezeten en ik wil je even laten zien hoe bijzonder dit is.

Okay leuk.

Hier is ook een huis voor de buurt. En hier ga ik ook vanuit wandelen elke maandag. Dan wandelen we van 11 tot 12 en dat is ontzettend leuk.

Wat leuk, ik wil ook wel een keer meewandelen.

Ja je bent helemaal welkom. Er is hier ook een project geweest dat ze hier met kerst alles prachtig versiert hadden. Was dan een cadeautje van ING of van de rotory groep. En hier eten de mensen.

Bent u hier sinds kort vrijwilliger?

Ja, maar ik kwam hier al veel toen mijn moeder hier zat.

Okay, en bent u daarom ook vrijwilliger geworden hier? Omdat uw moeder hier heeft gewoond?

Nou, ik werkte eerst op maandag bij de Bloemenman, maar die is gestopt en nu had ik ineens weer tijd op maandag. Ik ben alleen, dus ik wil gewoon een goede invulling hebben. En omdat ze zo goed voor mijn moeder zijn geweest dacht ik, ik wil hier vrijwilligerswerk doen. En dan werken we met licht dementerende mensen. Dit is dus de eetzaal, en hier zitten we dan ook wel. Maar er gebeuren ook wel andere dingen. Muziek spelen, schilderen.

Er zijn hier heel veel buurthuizen hè?

Ja, er is natuurlijk ook wel veel behoefte aan. De vergrijzing is zo ontzettend groot.

En als u het vergelijkt met de rest van Noord? Denkt u dat de vergrijzing vooral hier groot is of ziet u het overal?

Nou het is ten eerste dat er ook heel veel verzorgingstehuizen zijn gesloten.

67 Nou niet alleen hier in de buurt maar je merkt dat er dan ook heel veel mensen daardoor hier zijn komen wonen.

Kijk hier is de dagbesteding. Voor mantelzorgers, die altijd maar aan het verzorgen zijn. Dan kunnen de mensen hier heen overdag zodat de mantelzorgers even ontlast zijn.

[Vrouw doet de deur open]

Het is voor ontlasting van de partners maar ook ontlasting van de kinderen. Maar ook mensen die alleen wonen die vergeten boodschappen te doen en te eten. Hier krijgen ze een warme maaltijd. Maar het is ook voor mensen om onder elkaar te zijn en te praten. Dit is ook een sociale ontmoetingsplek. Mensen lopen hier ook gewoon binnen. Het is hier erg open.

Okay te gek. Mijn onderzoek richt zich op de sociale ontmoetingsplekken van ouderen hier in de buurt. Dus dit is heel interessante plek dan.

Ja en de bcc. Daar zitten ook heel vaak ouderen te hangen. Hangouderen zijn het haha.

Ik hoorde dat van veel mensen maar ik heb ze nog niet aangetroffen daar. Het is ook veel slecht weer geweest.

Ja ze zitten er op een dag wel weer hoor. Misschien nu wat minder in de winter.

[Verdere rondleiding in het Schouw]

Je hebt hier ook woningen waar mensen kunnen wonen die nog helemaal gezond zijn, maar als ze dan iets hebben kunnen ze dan terecht bij de zorg van het verzorgstehuis.

[We lopen de tuin in].

Kijk dit is wel heel erg, hier hebben ze wel last van gehad. (Groep jongeren hangt bij

bankjes). Ook ‘s nachts zitten ze hier te zuipen en ze hebben een nieuwe bank hier in brand gestoken. Daar worden ze niet echt vrolijk van. Hier lopen ook wel oudjes en dan hadden ze een keer een vrouwtje beroofd van haar kettinkje en de struik in geduwd. Hier in de tuin wilde ze wel iets doen maar ze hadden geen geld om het te onderhouden dus ze vroegen mensen wel, ook aan mij, dat als ze hier een project wilde beginnen dat kon. Hier (een stukje verderop) gaat gebouwd worden, een gezondheidscentrum komt hier. En hier, is een heemtuin, met allemaal stenen enzo. Een natuurlijke tuin. Deze tuin wordt nog steeds gekoesterd en onderhouden als de heemtuin. Het is de bedoeling dat hier groeit wat er groeit. Het wordt niet gecultiveerd.

Het ziet er wel mooi uit.

En hier ook zitten vaak jongeren. Zetten ze ’s avonds de bank ergens anders neer omdat het daar beschut is maar dan maken ze lawaai enzo.

Dat is niet prettig.

Nee inderdaad. En hier lopen ouderen dan vaak een rondje. Dit is ook waar ze die vrouw de bosjes in hebben geduwd.

[Stukje verderop]

Hier was het heel donker, want er stonden heel veel bomen. Nu hebben ze heel veel gekapt. Kijk hier heeft mijn moeder gewoond. Alleen je kon zo de trap op en bij mensen naar binnen kijken. Maar ik had allemaal plantenbakken hier opgehangen en een tuinhekje gemaakt, dus ze voelde zich er wel veilig.

Hier aan de overkant loop ik ook met de mensen, daar is een heel mooi bos daar. Daar loop ik onder andere met de mensen.

68 Ook heel dichtbij.

Ja je moet maar eens mee lopen. Sommige mensen kunnen maar een half uurtje en dan gaat er iemand met die mensen terug en dan lopen wij nog verder. Dan zijn mensen in de buitenlucht en ook in beweging enzo. Dat doet veel met mensen. We beginnen dan met koffie en dan gaan we lopen en daarna gaan we gezamenlijk lunchen en vervolgens gaat ieder zijn eigen weg weer. Tot zover wilde ik het even laten want ik moet zo weer naar mijn schildersclub.

Ja snap ik. Ik vind het al heel leuk om dit gezien te hebben. Dit is erg van waarde voor mijn onderzoek.

Ik doe wel echt heel veel in de buurt.

Te veel?

Nou nee ik bepaal mijn grenzen wel hoor. Maar ook vrijdag ga ik met een vrouw haar rugzak voorbereiden.

Wat betekend dat de rugzak?

Nou, dan hebben we het over de positieve dingen van iemands leven. Dan begint het met een kopje thee en dan vervolgens komen de fotoboeken uit de kast en gaan mensen verhalen vertellen. En dan heb ik mijn doel bereikt, dan leven mensen helemaal op.

69