• No results found

Misschien is het leuk om even te beginnen met het kijken op kaart...? Even kijken we zitten nu hier. (jorg)

Ja.

Even kijken, we hebben hier dus het Buikslotermeerplein zo. Hier is het winkelcentrum, dan is hier de markt, het stadsdeel loket en dan heb je hier de halte. Misschien even goed om een beeld te hebben van waar we zijn. Ik wil graag eerst starten met de vraag of u iets over uzelf kunt vertellen.

Ja hoor, wat wil je weten.

Nou hoe ziet u leven eruit, wat heeft u gedaan allemaal.

Ik heb altijd in het basis onderwijs gewerkt, 34 jaar in totaal. Begonnen in een dorp, Hoorn. Daar ben ik ook geboren. Mijn man ging studeren in Amsterdam.

Heeft u uw man daar ook ontmoet?

Ik ken mijn man uit Hoorn en toen is hij naar Amsterdam verhuisd. Eerst op kamers. Uiteindelijk hebben we samen een klein appartementje gekocht in de Kinkerbuurt.

Oke.

En toen duidelijk werd dat hij in Amsterdam ook werk kon krijgen ben ik gestopt in het dorp en ben ik in Amsterdam een baan gaan zoeken, eerst in de Kinkerbuurt en later in Noord waar we nu dus ook zitten. Altijd met veel plezier gedaan maar op 63 jarige leeftijd toch besloten te gaan stoppen. Dat kon ook financieel. Het is me altijd goed bevallen, nooit vrijwilligerswerk....

Wat voor werk had u gedaan?

Ik ben kleuterleidster van oorsprong en later heb ik ook nog wel een zogenaamde applicatie cursus gedaan zodat ik ook op de basisschool les mocht geven. Dat was ook verplicht omdat de kleuter een lagere school werd in de jaren 80 werd basisschool. Dat was ook heel leuk. En toen heb ik tot en met groep 4 wel gewerkt en heb op een gegeven moment nog weer een aanvullende cursus gedaan waardoor ik internet begeleider werd op school. Dat deed ik ook in de onderbouw. Daar lag toch mijn specialisatie natuurlijk. Nou ja dat heb ik toch wel van begin tot het einde gedaan. Op een gegeven moment ging ik minder werken toen was dat deel van mn werk een beetje te veel, dus dat is toen afgestoten. Dan had ik nog wel een coordinerende functie. Er kwamen namelijk ook peuters bij ons in de school. Ik weet niet of je ooit van de voorschool hebt gehoord?

Ja.

Dat kwam toen op. Dat die gekoppeld werden aan basisscholen. Nou ja die functie had ik. Het leuke ervan is dat je niet je hele carriere 1 klas hebt lesgegeven, maar dat je ook nog wel andere dingen hebt kunnen doen.

Heeft u dan ook wel eens geen klas les gegeven?

Ik heb altijd wel een deel 1 dag een klas gehad. Dus ik had alijd wel nog feeling met de kinderen. En ja god er kwamen nog vernieuwingen en dat maak je dan ook weer mee.

Ja te gek.

59 gewerkt als docent. Op de Agogische opleiding heette het toen, nu heet het geloof ik weer anders. Waar maatschappelijk werk zit en SPH zit en hij deed Cultureel maatschappleijke vorming CMV, maar hij is econoom dus je zou denken wat heeft dat er mee te maken.

Mag ik wat vragen? Wat is zijn naam?

*Jan Pereman*

Oke nee laat maar haha. Ik sprak laatst een man hier in de buurt en hij was op weg naar de Hva om daar college te geven. Maar hij gaf wel iets mee economie volgens mij. Dus ik dacht misschien... maar dat zou wel heel toevallig zijn.

Nouja daarnaast hebben we 2 kinderen, een jongen en een meisje. Die zijn 34 en 32. Die zijn geadopteerd uit Sri Lanka. Dus dat is ook wel weer speciaal.

Het meisje die heeft een relatie die woont samen op Ijburg en die zit ook in het onderwijs. Die is gymdocent.

Zo moeder zo dochter.

Ja! En onze zoon die werkt dus in de supermarktwereld en die is alleenstaand. Maar woont in Noord ook. wel zelfstandig.

En uw dochter woont op Ijburg.. dus wel allemaal Amsterdam.

Ja klopt.

Uhm ja hoe lang woont u hier in de buurt?

1980 zijn we in Noord komen wonen. We zijn begonnen hier in deze flat en nu wonen we in

deze buurt.

ohja dat is echt wel dichtbij.

Ja het is wel op loopafstand. Maar ik ga meestal even met de fiets. En je bent zo buiten Amsterdam. Ja echt leuk. We wonen heel prettig daar.

U woont al wel echt heel lang hier dus, u bent al helemaal Noord Gestoord dus.

Ja haha zo zou je het kunnen noemen.

Voelt u zich echt een Noorderling?

Nou ja, wat is een Noorderling... Ja ik woon hier wel heel prettig. Ik zou hier ook niet weg willen. Ik heb wel een tijdje gehad van nou als we alle twee met pensioen zijn is het misschien wel leuk om naar Hoorn terug te verhuizen. Ik had weer contact met oude vriendinnen dat is een tijdje wat minder geweest, maar op een gegeven moment pak je het toch weer op. Dus dan denk je het is toch wel weer gezellig ga ik daar weer wonen, woont ook wel wat familier.

Maar ja nu heb ik zoiets van de kinderen wonen hier, we wonen in een hartstikke leuk huis, je bent overal zo. het is ideaal. Ik vind het een leuk stadsdeel. Ja de echte oude

Noorderlingen zijn niet zo blij met alle yuppen, zoals ze dat steeds maar roepen die erbij zijn gekomen. Maar ik vind het juist erg fijn, ik vind het gewoon leuk dat het wat diverser is geworden. Dat is ook per wijk weer anders hoor, dat je hier woont of waar ze allemaal nieuw bouw plegen.

60 Ja precies, waterlandplein buurt. Het echte oude Noord daar heb ik altijd lesgegeven. Dus dat ken ik ook heel goed. Bij het Mosplein. Van der Pekbuurt en de Vogelbuurt.

Dus u heeft er altijd tussengezeten?

Ja, echt leuk hoor, ik heb het altijd heel fijn gevonden. Om daar juist ook met andere culturen in aanraking te komen. Dat heb je in mijn buurtje, dat kleine buurtje hier dus niet. Dat mengt nog niet zo. Mijn kinderen zaten op deze school hier, nouja dan merk je al direct dat het veel diverser is. En dat vond ik ook heel leuk dat ze daarmee in aanraking kwamen.

Snap ik.

Dat is toch de maatschappij toch?

Heeft het u denkt u ook veranderd? Om in Noord les te geven op zo'n diverse school?

Nou dat denk ik eigenlijk niet, ik ben altijd heel openminded geweest juist naar andere culturen toe. Dat vond ik altijd erg interessant, ik hou ook heel erg van rezien. En dus ik vond het alleen maar leuk dat ik daarmee in aanraking kwam. Als je er een beetje een aversie tegen hebt dan kan ik me voorstellen dat je dan als je op school komt werken dat je er veel meer begrip voor gaat krijgen en het ook leuker gaat vinden of dat je denkt hier hoor ik niet thuis. Dat heb ik ook wel meegemaakt collega's die zeiden ik wil hier weg, dit is niks voor mij. Terwijl ik het juist een uitdaging vind. dat is toch je werk denk ik, wie je ook binnenkrijgt.

Dus u vond het eigenlijk meer een plus de diversiteit?

Ja. Ik vond het echt heel erg leuk! Want toen ik ook naar Amsterdam ging verhuizen en om te werken toen zeiden mensen in die dorpen ook: Ga je in Amsterdam werken? Oh daar wonen allemaal moeilijke kinderen enzo. Nee hoor. Echt niet. Nou ja die zijn er wel, een paar. Maar die zijn daar ook haha.

Ja haha.

Die waren echt daar ook. Alleen dat waren allemaal witte kindjes. Haha.

Wat houd u op dit moment bezig?

Nouja ik dacht dat toen ik met pensioen zou gaan, van nou ik ga even kijken hoe me dat bevalt maar er is toch een grote kans dat ik vrijwilligerswerk ga doen. Nou dat doe ik dus helemaal niet. Ik probeer gewoon te genieten van het leven en leuke dingen te blijven doen. Ik ben gister bijvoorbeeld naar de bioscoop geweest overdag en volgende week ga ik weer met een vriendin naar het Rijksmuseum naar een tentoonstelling over de 80jarige oorlog. Ik ben ook wel in geschiedenis geinteresseerd en ja ik lees best wel veel. Ja god, fietsen, reizen daar geniet ik wel erg van. Sinds mijn man met pensioen is gaan we ook wel een 2 keer per jaar een reis doen. Dat kon eerder alleen in de zomervakantie en dan zijn er toch bepaalde landen waar het bloed heet is en waar je denkt daar wil ik nu niet zijn. Dan ga ik liever in het na jaar. Ik ben pas naar Peru geweest, een prachtige reis gehad.

Overwinteren?

Nouja nee. Je denk dat het warm is maar omdat het zo hoog ligt en dicht langs de kust, qua koude golfstroom dus het is er ook niet heel erg warm. Ja heel apart.

Weinig water ook he?

Ja en dan denk je nou die grote Andes met de smeltende sneeuw. [gesprek over de Andes]

61 Nouja veel mensen, ik ken natuurlijk heel veel mensen van m'n werk nog maar die wonenn natuurlijk in de van der Pekbuurt en ook wel een aantal collega's in Noord. Maar er woont wel een vriendin van mij aan de andere kant van het winkelcentrum. Ik heb nog wel

gevraagd wil je eventueel ook geïnterviewd worden. Maar dat wil zij niet zo graag dat soort dingen. En wat buren enzo en ik zit ook op een koor in Noord waar ik mensen van ken.

Te gek.

Twee koren eigenlijk, eentje in Durgerdam en eentje echt in Noord in Schellingwoude. Dus ja ik ken wel wat mensen.

En ontmoet u die vaak?

Nouja als ik dus naar het koor ga. Maar ook als we het nu even over het winkelcentrum hebben ik spreek hier dus ook best veel mensen. Hier, of hiernaast of bij de HEMA en vroeger ook in de V&D maar die is dus weg. Dat doe ik ook wel vaak dus in die zin heeft het winkelcentrum voor mij wel een sociale functie.

Ja precies, want dat is ook wat... ik wil graag weten hoe het in mensen hun hoofd zit. Wat ze er bij voelen, denken. Wat betekent het in het sociale domein, omdat dit vaak wat minder tastbaar is.

We spreken dan eerder hier af dan dat we thuis gaan zitten. Dan gaan we gelijk door boodschappen doen. Want in die zin heeft het winkelcentrum voor mij ook een functie. Ik ga ook welleens naar Dirk vd Broek. Maar meestal ga ik hier naar AH, dat is zo vertrouwd. [gesprek over parkeren].

Als u iets mocht veranderen in de buurt. Wat zou dat dan zijn.

Qua winkelcentrum.. of bedoel je de hele buurt.

Ja allebei als u ergens een idee over heeft.

Hmm ja nee, qua buurt niet zo veel. Ik vind iegenlijk Noord enorm groen. Ik heb ook een vriendin die woont in een flat en als je daar naar beneden kijkt dan denk je: Wauw wat is het groen. Echt super. Nee dus dat eh... nouja er wordt nu op Elzehagen weer gebouwd en daar hebben ze natuurlijk bomen voor moeten kappen, das zonde. Das echt zonde. Maar ja men wil ook woningbouw en dat is dringend nodig in Amsterdam. Dat is gewoon niet anders. Maar ik hoop wel dat ze het in stand houden en terug planten zo ver dat mogelijk is.

Ja zeker.

Maar dat is ook het beleid volgens mij dus daar maak ik me verder niet zo druk over. Maar qua winkelbestand is ons winkelcentrum natuurlijk een beetje, nou ja nogal aan het achteruit gaan. Je hebt veel van het hetzelfde veel telefoon winkels en veel zaken met goedkope spulletjes zoals de action, solo. Dus wat meer diversiteit in het winkelbestand dat zou ik wel fijn vinden.

En wanneer is voor u het punt geweest dat u dacht dit gaat achteruit.

Nouja veel leegstand. En dan komen er van die hele korte paar maanden pop-up winkeltjes in. En dan denk ik dat ziet er niet uit. Als het echt zo leeg is dan denk ik dat ziet er armoedig uit. Maar dan ben ik ook wel weer niet iemand die van hele dure spullen houdt. Dat ik denk ik moet allemaal van die dure winkels hebben. Daar is het ook geen stadsdeel voor, denk ik. Maar ja nu met de Noord-Zuid lijn erbij dan denk ik als het allemaal wat meer diverser wordt en wat aparter, heb je veel kans dat er toch wel wat meer mensen komen… dat het een aanzuigende werking kan hebben. Wat het vroeger ook wel was, en dat hoor je mensen ook wel zeggen, toen er nog geen betaald parkeren was hadden we een centrum met regio

62 functie. Er kwamen mensen uit purmerend, en al die dorpen kwamen hier winkelen en nu gaan ze allemaal naar purmerend. Dat is toch wel voor de winkeliers moeilijk geweest, de huren waren hier ook heel hoog. Ze hebben ze wel verlaagd, maar nog. Ik denk toch dat het wel wat moeilijk is voor winkeliers om hier wat te starten. Maar goed daar zijn wel

deskundigen voor om dat te onderzoeken. Alleen daar wordt dus wel veel over geklaagd, ik weet niet of je dat zelf ook al hebt gehoord?

Maar het is niet zo dat ik hier niet meer loop, dat heb je gezien haha. Want soms heb je toch wel iets bij de etos nodig of wat huishoudelijke apparatuur, dan loop je eens bij de Blokker binnen die er nu nog wel is. Ja dat houdt me niet tegen, maar dat komt ook omdat ik er zo dicht omheen woon natuurlijk. Ik ken ook mensen die wat verder wonen die zeggen ik ga er niet meer heen, ik vind het helemaal niet meer fijn. Nou dat vind ik toch heel jammer, het zou veel meer kunnen betekenen.

Heeft u wel dat u minder vaak hier komt om met mensen af te spreken dan?

Nee, nee dat zeg ik al dan kom je meer hier terecht. Dat is geen probleem. Ik vind het wel jammer dat de La Place en V&D weg zijn, dat vind ik wel. Dat is ook weer zoiets, het was toch een beetje ander segment eng gaf toch een beetje variatie.

En vanaf weer is het betaald parkeren?

Sinds de media markt er is… maar nu weet ik even niet… kun je wel ergens vinden. Hoe vaak bezoekt u het plein?

Dagelijks, bijna dagelijks wel.

Boodschappen doen natuurlijk..

En hoe gaat u..

Op de fiets..

En als u een plek kan aanwijjzen, u gaat veel naar de albert heijn…

Ja daar zet ik de fiets ook neer. En als nog wat meer boodschapjes moet doen dan ga ik lopend verder, loop ik even heen en weer. Er is voor mij nog wel diversiteit genoeg maar in he algemeen wordt er over geklaagd. Persoonlijk valt het wel mee.

Soms is het lekker weer en dan denk ik laat ik even heen en weer lopen en dan kom je ook wel eens wat mensen tegen. Dat is dan ook wel weer leuk. Dan sta je te kletsen of je gaat even op een bankje ziten samen. Dat vind ik dan ook wel weer leuk. Dat zijn ook wel vaak mensen die ik in de klas heb gehad.

Wat leuk dat het zo’n sociaal netwerk

Dat het in dat opzicht nog wel een centrale functie zo heeft.

Kijk het zijn geen mensen waar je zo mee afspreekt maar waarvan je wel wil horen hoe het gaat.

Waardeert u dat?

Ja dat vind ik toch wel erg leuk.

Heel wat kinderen die nu met toekomst bezig zijn… Hoe lang duurt het om hier te komen op de fiets?

63 3 minuten ofzo haha, ik kan het ook lopen.

Makkelijke route?

Ja, er rijdt ook bina geen verkeer, er loopt ook een fietspad helemaal.

Liggen alleen wat tegels los, daar heb ik even over geklaagd bij de gemeente. Ja ik vind het eng, niet zo zeer voor mezelf maar voor nog oudere mensen… Er zit daar natuurlijk het Schouw, het bejaardenverzorgings tehuis en aan de andere kant van het fietspad zitten aanleunwoningen, dus veel mensen met rollators die het fietspad oversteken. Ik vind het dan niet kunnen…

De route is ook wel erg belangrijk.

Ja ja.

Oh hier is trouwens een heel mooi park.

Ja! Inderdaad. Toen ik vroeger naar school fietsen fietste ik altijd er zo doorheen…Je kan bijna vanaf de pont door groen fietsen.

Komt u daar dan vaak?

Nou sinds de hond er niet meer is niet zo erg vaak, maar dat is ook alweer een paar jaar geleden hoor. Een enkele keer als ik ga wandelen, maar niet echt vaak.

Vind u het verkeersveilig om hier te komen?

Ja. Dat is ook wel het fijne van Noord dat er veel fietsvrije, liggende fietspaden zijn. Het is ook lastig om mensen uit te leggen hoe ze, ja nu met Google Maps gaat het wat makkelijker. Maar vroeger hebben we wel gehad dat mensen ons niet konden vinden toen we net in Noord gingen wonen, irritant haha.

Uw activiteiten zijn dus vooral boodschappen…

Ja ik koop ook wel eens kleiding, enkele keer maar dat ik naar de stad ga. Als ik specifieks wil hebben dan ga ik daarheen.

Mijn man houdt er niet van. Hij zei: Ik heb er niks over te vertellen. Ik weet er helemaal niks van.

Ik kan hem misschien nog wel even overhalen…

Welleens met mn dochter, ga ik hier winkelen en mn zoon ook trouwens laat ik die niet vergeten. Ook wel met vriendinnen… maar dan gaan we naar het centrum.

Gaat u welleens naar de markt?

Ik loop er welleens overheen… maar ik heb geen specifieke kraam ofzo, naja stofzuigerzakken haha, die zijn daar dan wel.

En qua activiteien op het plein, bijvoorbeeld de ijsbaan die er nu staat, wat vindt u daarvan?

Ja ja, schaatsen doe ik niet meer, dat gaat niet meer. Maar ik vind het wel erg leuk dat ie er