• No results found

Officieel statement.

Toestemming om op te nemen?

Ja.

Ik heb een kaart meegenomen. Hier is het Buikslotermeerplein en dan zitten we hier. Als u bepaalde specifieke plekken bespreekt kunt u die aanwijzen?

Kunt u iets over uw leven vertellen?

Ik heb net al heel veel over mezelf verteld haha. (in informeel gesprek voor het interview. Ik ben geboren in Amersfoort. Toen ik logopedie ging studeren in Amsterdam heb ik mijn man ontmoet. Hij is imunoloog geworden. Toen heeft hij in het VU ziekenhuis geweest. En toen is hij in Leeuwarden gaan werken, omdat daar toen nog geen immunologen waren. Toen zijn we ook naar Tytjerk verhuist. Een klein dorpje in Friesland. En na de pensionering wilde we misschien op een boerderij wonen, maar toen zijn we toch naar Amsterdam gegaan. We gingen hier ook al heel vaak heen, het concertgebouw en de tandarts hadden we hier altijd nog gebleven.

En toen bent u in dit huis gaan wonen?

Ja dat klopt, het was nooit de bedoeling om hier te blijven wonen. Maar we kwamen hier terecht doordat ik onderwijzeres ben geweest. Ik was ook logopediste geworden op een school met slechthorende kinderen. Maar vroeger was het zo, dat als je een kind kreeg, je niet meer mocht blijven werken. Dus alleen moeders die geen man hadden mochten dat. Toen mijn eerste zoon was geboren mocht ik niet meer werken. We woonden eerst ook hier in de buurt. Elpermeer. En toen vonden mensen in het ziekenhuis het vreselijk dat we naar Noord gingen, maar als ze dan zagen wat een tuin we hadden en wat een huis het was… dat wisten ze helemaal niet.

Dat was voordat u naar Leeuwarden ging?

Ja. En het kwam door kennissen van ons die hier zaten dat we wisten dat dit gesloopt werd en dat er een nieuwe flat voor in de plaats zou komen. Hiervoor was dit een studentenflat. Ik heb ook veel patiënten gehad van hier, die moeite hadden met spreken. Maar vanuit

Friesland zijn we toen hier weer terecht gekomen. In ons vorige huis hier hadden we uitzicht op de schooltuinen.

Waarom was het niet de bedoeling om hier te blijven wonen toen u weer terugkeerde naar Amsterdam?

Ja we hadden geld genoeg om iets moois te kopen, maar dat is niet gelukt. Of gegaan. Steeds maar weer uitgesteld.

Waar had u het liefste gewoond?

Hangt er vanaf van welk huis. Ik vond wel 80 huizen mooi, maar mijn man niet. Maar ik vind het nu plezierig om te wonen. Als ik met vakantie ga dan zijn er buren die de planten water geven.

En u woont hier nu 17 jaar zei u?

Ja 17 jaar ongeveer.

Wat houdt u in het dagelijks leven bezig.

Ik zwem twee keer in de week. En ik ben lid van Ons Amsterdam. Vroeger heette dat Heemkennis. Dat zijn allerlei lezingen en uitjes over gebouwen in Amsterdam. Maar

82 inmiddels hebben we heel Amsterdam wel gezien dus nu gaan we ook naar Muiden en Purmerend en zelfs naar Amersfoort. Er is ook een cursus van genaamd kunst en cultuur en die volg ik ook nog.

Okay.

Vroeger was het ook een blad. Elke maand is er een lezing in Noord, Oost, West en Zuid.

En waar gaat dat over? De geschiedenis?

Ja onder andere. En wat er verder te doen is. Ik ben bijvoorbeeld onlangs naar de Bijlmerbaaies geweest. Die lezingen gaan allemaal over Amsterdam. Dat is gewoon geweldig.

Wat leuk.

Ik ben wel erg actief, voor een oudere dame.

Ja, dat is hartstikke goed. Bezig blijven.

Maar dit gaat allemaal niet over het winkelcentrum haha.

Dat klopt, daar komen we zo wel maakt u zich geen zorgen. Laten we dan meteen maar overgaan op de buurt. Kent u veel mensen in de buurt?

Uhm, nou veel? We hebben gewoon goed contact met elkaar hier in dit pand. Hier hadden we vroeger een keer in de zoveel weken een borrel in een gemeenschappelijke ruimte. De man die dat organiseerde is op een gegeven moment overleden en toen werd er steeds minder vaak geborreld. Maar nu zijn er twee heren die het weer aan het oppakken zijn.

Huisfeestjes haha.

Ja dat is wel leuk, dus misschien gaat dat wel weer beginnen.

Gaf dat veel toevoeging?

Ja nouja, op het laatste niet meer maar eerst wel. Ik was ook wel vrij actief daar. Er zijn ook wel veel mensen hier die niet zo gemakkelijk weg kunnen dus wat dat betreft is het wel fijn dat de borrels weer gaan gebeuren. We hebben ook een tuin hierachter, maar er wordt in de zomer ook niets meer gedaan. Maar hopelijk gaat dat weer gebeuren. En verder ken ik hier ook wel veel mensen doordat ik veel patiënten uit de buurt heb gehad. En toen ik hier weer kwam wonen, woonden vrienden van vroeger hier nog. Met hen heb ik nog steeds contact.

Waar ontmoet u uw contacten?

Meestal bij elkaar thuis. Nou, ik heb wel verschillende vriendinnen waar ik verschillende dingen mee doen. Met de één ga ik naar een museum en met de ander naar concerten, met een andere ga ik naar de sauna of op vakantie.

Spreekt u ook wel eens af in de buurt?

Ja ik heb ook een eetclubje met 8 vrouwen. Alle mannen van die vrouwen heb ik gekend maar die zijn allemaal overleden.

Okay.

Dus alleen de vrouwen leven nog. Dan eten we ééns per maand bij het Schouw. Ook wel eens elders hoor als iemand jarig is of iets dergelijks.

Zou u iets willen veranderen aan de buurt?

Deze straat wonen heel veel buitenlandse mensen. Daar heb je helemaal geen last van hoor maar ook weinig contact mee. En je hebt daar een buurtkamer waar eigenlijk niemand komt.

83 Daar ben ik ook niet geweest. Wij zijn hier eigenlijk gaan wonen omdat je aan het waterland zit. Tussen Sunderdorp. Omdat we in Friesland ook altijd tussen de weilanden zaten. Dat we lekker wandelden daar. Dat heb je hier ook in de buurt. Daar is de keuze om hier te gaan wonen gemaakt. En ik fiets nog vaak in het Waterland.

Als u iets zou willen veranderen, zou dat dan meer contact zijn met andere buurtbewoners?

Nouja, ze doen wel dingen hoor. Ook op het Buikslotermeerplein ook eens in de zoveel tijd lunch op maandag. Maar ik ga er niet naar toe. Dat is ook omdat ik op maandag altijd ga zwemmen. Ik moet zeggen dat er ook weinig te doen is in de buurt. Althans voor mij. 4 keer per kwartaal is er een concert in het stadsdeel kantoor. Of naar het concertgebouw, daar ga ik liever heen, want dat vind ik mooier. En verder heb je het Buiksloterkerkje waar ook allemaal concerten zijn en jazz en allerlei soorten muziek.

Waar zit dat? (niet te vinden op kaart)

Ik ga er wel naar toe maar van dit huis zie ik er nooit iemand.

Heeft u wel eens onprettige situaties meegemaakt in de buurt?

Nee. Misschien een keer iemand die de radio te hard aan heeft. Maar eigenlijk nee.

Dan zet u uw hifi systeem ook gewoon aan toch?

Haha, nee daar is al wat aan gedaan. Diegene heeft een gehoorapparaat gekocht haha.

En bezoekt u het Buikslotermeerplein wel eens?

Ja ik doe daar mijn boodschappen.

Komt u daar wekelijks of dagelijks?

Wekelijks. Ik ga er niet elke dag heen.

En voelt het gemakkelijk om het plein te bereiken?

Ja voor mij wel. Ik hoef alleen het poortje onderdoor en dan ben ik er. Want ik heb twee nieuwe heupen en dan kan je pas na 3 weken weer een beetje bewegen, maar met een rollator kon ik gewoon naar de supermarkt en de hema enzo. Dat vond ik echt fijn.

Heeft u bepaalde obstakels of ongemakken op de route?

Neehoor.

Ervaart u de route er naar toe als veilig?

Ja. Ik heb wel ’s avonds rond een uur of 23, als ik dan van waar de bus vroeger ging op het platform naar huis liep, vond ik het eng om daar ’s avonds in mijn eentje door het

winkelcentrum te gaan. Er is nooit iets gebeurd hoor maar ik vond het niet prettig.

En is dat prettiger geworden sinds de metro is gaan rijden?

Ja vind ik wel hoor. Nu gaat er bus 36 of 37, die ik dan ’s avonds neem naar mijn huis. En u gaat dus vooral naar het Buikslotermeerplein voor uw boodschappen?

Ja, en er zit nog een winkel. Weet niet hoe die heet. Allerlei speciale dingentjes. Een soort apotheek. En van Alem, daar koop ik vaak kleding. Dat is de enige winkel waar ik mijn kleding kan kopen.

84 Ja op het horeca pleintje zit het Grand Café. Dat vind ik wel leuk. Ik eet daar ook wel eens met vriendinnen of ook wel eens van de cliëntenraad. Maar als je daar echt gaat eten moet je om 20 uur al de deur uit. Dus je kunt er niet echt gezellig gaan eten, maar een klein hapje ofzo.

Ja dat klopt, ze gaan vroeg dicht.

Het zijn wel aardige mensen vind ik. En dat mis ik hier ook. Dat er geen leuk café is hier. Vroeger zat er een jazzcafé. Bij de markt. Maar alles is daar weg. Maar nu op de markt ga ik naar de groenteboer, de viskraam en de kaasman.

Gaat u wel eens zonder reden naar het Buikslotermeerplein?

Om gewoon even een rondje te lopen? Nou dan ga ik niet langs die winkels lopen. Dan ga ik een ander rondje doen.

Welke kant gaat u dan wel op?

Nouja er is hier een park hè. Dan ga ik daar langs, of een rondje helemaal langs de

buitenkant. Maar niet naar het Buikslotermeerplein. Want er zijn gewoon geen mooie winkels meer. Ik geloof dat er wel 11 of 12 dicht zijn. En dan komen zo’n elk half jaar andere winkels, met kleding of nog meer brillen. Dat is jammer. Dan denk ik, er wonen hier bijna 100.000 mensen, het is gewoon een stad. Terwijl er niets is. Ik denk dat er wel 6 of 7 telefoonwinkels zijn. En ook brillen winkels. Of een boekwinkel. Nouja daar ga ik ook wel heen, naar van de Plas, als ik een boek nodig heb. Maar verder is het weinig.

En heeft u dat zien veranderen afgelopen 17 jaar?

Nou nee, ik ging meestal naar het Gelderlandplein of elders. Ik heb hier vooral boodschappen gedaan.

Dus u heeft niet het idee dat het is veranderd?

Nee dat vind ik niet. Ik was laatst bij de Action, om zo’n vuurwerk fonteintje te kopen. En dat zag er echt heel gevaarlijk uit. Maar bij een vergelijkbare winkel ernaast hadden ze dat wel. Maar als je ziet wat mensen er allemaal kopen… Met tassen lopen ze de winkel uit. Het kost ook allemaal niets natuurlijk. Ik ga wel eens naar de Lidl, want daar hebben ze heel goed groente en fruit. Maar niet voor mijn andere boodschappen.

Gaat u ook wel eens samen met iemand naar het Plein?

Nou niet echt. Misschien als je iemand tegenkomt.

Met uw kinderen misschien?

Nee die vinden het hier verschrikkelijk. Die dachten altijd god, mam waarom moet je daar blijven wonen.

Beleeft u het hier anders dan uw kinderen?

Nou zijn hebben nu gewoon goede banen, met mooie huizen. Daarom vragen ze zich wel eens af hoe ik hier zo prettig kan wonen. Maar ik heb nergens last van. Ik vind het wel prima hier.

En u zei net, als u iemand tegenkomt, dat u dan wel eens wat tijd met iemand doorbrengt?

Ja dan gaan we wel eens koffie drinken, bij de hema bijvoorbeeld. En sinds kort zit er een bakker en die heeft ook een koffie corner en dat ziet er wel leuk uit. Maar vaak als ik iemand tegen kom, dan gaan we gewoon thuis even wat drinken. En ook nog wel eens bij het Grand Café. Maar dat is jammer dat er niet iets leuks is. Er zit wel een kroeg aan het einde van de markt, maar daar ben ik nog nooit geweest. Er zitten ook nooit mensen op het terrasje. Nou

85 het lijkt me niets. Misschien is het wel heel gezellig, maar het spreekt me niet aan. En dan vind ik het raar dat je zo’n enorme buurt hebt en dat er niet een paar leuke dingen zijn. Bij het Eye heb je vanalles. En in Noord is er genoeg te doen, maar hier niet.

Hier in Noord-Oost vind u het een beetje een gat. Spreekt u bekenden ook wel eens kort op het plein?

Ja altijd, want iedereen die hier woont doet daar boodschappen. Ook mensen die ergens anders wonen. Kennissen, maar ook soms vrienden.

En spreekt u ook wel eens mensen die u helemaal niet kent?

Nou daar maak ik geen probleem van. Als ik iemand iets wil vragen dan doe ik dat.

Vind u dat leuk? Het contact met onbekenden op het plein?

Nou dat doe ik niet vanuit mezelf. Kijk, ik zie ook vaak ouders van kinderen die ik op les heb gehad. En dan vertellen ze hoe het nu met ze gaat en daar heb ik wel contact mee. Maar dat ik zomaar dingen ga vragen. Misschien van: “Weet u wanneer die winkel open is?” of “waar is die winkel”? Ik ben niet zo dat ik me buitensluit.

Ziet u de ouders van vroegere patiënten als kennissen?

Nou nee niet als kennissen. Gewoon als ouders van leerlingen. Maar ik ben altijd wel geïnteresseerd hoe het nu met ze gaat. Vooral stottertherapie, heeft het geholpen?

En heeft het geholpen?

Ja godzijdank wel. Ik heb altijd echt wel goede resultaten gehad. Dat is echt waar.

Voelt het alsof u een andere sociale achtergrond heeft dan de meeste mensen op het plein?

De meeste behoren denk ik wel tot een andere sociale categorie denk ik. Maar dat vind ik helemaal niet erg. Maar dat is wel zo.

Op welke manier zijn andere mensen anders?

Nou er zijn heel veel mensen uit het buitenland, niet dat ik dat erg vind hoor. Maar ik heb gewoon een heel ander leven gehad. Ik ben met een specialist getrouwd geweest. Ik heb zelf een goede baan gehad. Wij komen uit een ander milieu. Vroeger al toen we hier

woonden. Maar niet dat ik dat erg vind want ik kan met iedereen goed opschieten. Nu vertel ik dit, maar ik zou dit ook niet aan anderen vertellen.

Nee precies.

Maar als je zo op het plein loopt heb ik wel het idee dat het andere mensen zijn. Ook de winkels waar ze heen gaan. Ook outletwinkels en dergelijke. Ik vind het fijn dat ze er zijn voor ze hoor. Maar ik kan er nooit iets vinden.

Maar u voelt zich niet misplaatst?

Neehoor, helemaal niet. En iedereen is altijd aardig en je bent ook zelf altijd aardig tegen anderen. Ik heb nog nooit iets naars meegemaakt. Ik ken ook heel veel mensen van het Schouw, omdat ik in de clientenraad zit.

Wat is de clientenraad eigenlijk?

Dat is wettelijk verplicht. Elke verzorgingshuis heeft een clientenraad en wij moeten er voor zorgen dat dingen die beter kunnen onder de aandacht gebracht wordt en kijken ook of dingen verbeterd zijn. Het is vrijwilligerswerk hoor. Je verdient er geen cent mee. Meestal zijn het kinderen of ooms of tantes van mensen die er zitten. Ik heb er niemand wonen maar toch hebben ze gevraagd of ik in de clientenraad wil. Elke maand hebben we een

86 vergadering met de manager. Gaat over het eten, medische verzorging, zijn de kamers schoon etc.

Wat goed dat dat er is.

We hebben al heel veel voor elkaar gekregen. Het is ook wettelijk verplicht. Maar het is ook bijna een baan hoor.

Ja? Bent u er veel tijd mee bezig?

Ja. Er zijn workshops, ook in het land. Naar Utrecht, en dan gaat er één van ons naar die bijeenkomsten.

En blijft u de komende jaren in de clientenraad?

Ja ik weet het niet. Ik ben ook 80 jaar. Hopelijk wel. Maar ik zit nu al iets van 7 jaar in de raad. Eigenlijk mag dat maar 4 jaar. Maar het is moeilijk om andere mensen te krijgen want het kost heel veel tijd. Je moet toch ook wel weten wat er rijlt en zeilt. Dus dat doe ik ook nog hè.

Ja, tjonge. Vind u het plein een verzorgde uitstraling hebben?

Ja, dat weet jij ook maar waar Albert Heijn zit, daar hebben ze ’s zomers wel leuke terassen gemaakt. En ze hebben bloembakken. Ze doen echt wel hun best. En er is ook wel eens iets met muziek. En als ik er dan ben als ze aan het spelen zijn vind ik het wel leuk om even 10 minuutjes te kijken maar ik ga er niet voor heen.

U voelt zich niet aangetrokken om naar dergelijke evenementen te gaan?

Nee niet zozeer. Het is wel leuk voor kinderen en voor echte amsterdammers die allemaal meezingen. Daar is het wel leuk voor. En dat vind ik ook leuk om te zien. Maar ik zal er niet tussen gaan staan zingen.

In termen van ”de ander”, denkt u dat het plein dan beter geconfigureerd is voor anderen in tegenstelling tot u?

Nee ik denk het niet.

Zou het plein andere mensen beter dienen als u?

Nou dat weet ik eigenlijk niet. Het heeft ook met je financiën te maken, toch?

Ja dat kan ik me goed voorstellen.

Zoals de Lidl en de action, daar zijn heel veel mensen heel erg blij mee. Maar wat ik dan niet snap is dat mensen met weinig geld dan met gigantische tassen uit die winkel komen. Maar ik denk dat de huur te hoog is voor goede winkels. Dat hoor ik van veel mensen. Jammer is dat, dat de winkels het daardoor dan niet kunnen halen. Het ziet er ook niet echt mooi uit vind ik. Als je er zo doorheen loopt. De architectuur zal ik maar zeggen, dat vind ik zo verschrikkelijk jammer. Ook het pleintje bij de Modestraat, die huizen, ik vind dat qua architectuur verschrikkelijk.

Dat wilde ik u net gaan vragen haha.

Oh echt? Haha, ja ik vind architectuur geweldig. Maar hier vind ik het erg jammer.

Hoe had u het liever gezien?

Nou ben je al bij Zeeburg geweest? Dat nieuwe gedeelte? Er was laatst een atelier route. Ik was stomverbaast hoe mooi het daar wordt.

87 R: Nee, dat niet. Ik vind het hier wel fijn. Je bent zo in het waterland, wat echt mijn favoriete