• No results found

4. Kwantitatief onderzoek

4.9 Informatievoorziening over wet en regelgeving

In deze paragraaf beschrijven we de antwoorden van hobbydierhouders op de stellingen die betrekking hebben op informatievoorziening over wet- en regelgeving. Paragraaf 4.9.1 gaat in op de (wenselijke) bronnen van informatie over wet- en regelgeving. Paragraaf 4.9.2 be- schrijft de resultaten die betrekking hebben op de mate van tevredenheid over de informatievoorziening.

4.9.1 Informatiebronnen

Tabel 4.14 geeft overzichtelijk weer of de hobbydierhouders (per diersoort) wel eens in- formatie hebben ontvangen van het ministerie van LNV. Hieruit blijkt dat vooral koeienhouders wel eens informatie hebben ontvangen van LNV en dat dit voor kippenhou- ders het minst het geval is.

Tabel 4.15 Heeft u wel eens informatie ontvangen van LNV?

Houders van…. Ja, in % Nee, in %

Koeien 44 56

Schapen 37 63

Geiten 25 75

Varkens 21 79

Kippen 13 87

De dierenarts blijkt de belangrijkste bron van informatie voor alle hobbydierhouders. Zie tabel 4.16.

Tabel 4.16 Bron van informatie over wet- en regelgeving

Kippen Geiten Schapen Koeien Varkens

1. Dierenarts 1. Dierenarts 1. Dierenarts 1. Dierenarts 1. Dierenarts

2. TV 2. Collega's 2. Collega's 2. Collega's 2. TV

3. Dierenwinkel 3. TV 3. Internet 3. GD 3. Collega's

3. Collega's 4. Internet 4. Vaktijdschr. 3. Vaktijdschr. 3. Vaktijdschr.

5. Internet 5. Vaktijdschr. 5. Veehandelaar 5. TV 5. Dierenwinkel

6. Vaktijdschr. 6. Dierenwinkel 6. TV 5. Internet 6. GD

8. GD 7. GD 7. GD 5. Dierenwinkel 6. Internet

8. Veehandelaar 8. Veehandelaar 8. Dierenwinkel 8. Veehandelaar 8. Veehandelaar

Opleidingsniveau

- laagopgeleiden maken significant meer gebruik van de dierenarts als informatiebron (67%) dan hoogopgeleiden (46%). Hoogopgeleiden verzamelen meer informatie via internet (s.) en vaktijdschriften (s.).

Koeienhouders raadplegen gemiddeld de meeste informatiebronnen, namelijk 4.6. Varkens- en geitenhouders volgen met gemiddeld 3 informatiebronnen. Schapenhouders

raadplegen gemiddeld 2.9 informatiebronnen en de kippenhouders sluiten de rij met ge- middeld 2.5 informatiebronnen. Overigens gebruiken jongeren gemiddeld minder informatiebronnen dan ouderen en zijn hoogopgeleiden bereid om vanuit meer informatie- bronnen hun informatie over wet- en regelgeving te verkrijgen (2.0 bronnen per respondent). Bij laagopgeleiden is dit 1.7. Voor beide groepen is internet het belangrijkst. 65% van de hoogopgeleiden en 49% van de laagopgeleiden koos hiervoor.

De hobbydierhouders zijn tevens gevraagd naar de wijze waarop zij geïnformeerd zouden willen worden over wet- en regelgeving. Vooral het internet en de dierenarts blij- ken wenselijke bronnen van informatie over wet- en regelgeving te zijn (zie tabel 4.17).

Tabel 4.17 Wenselijke bronnen van informatie

Kippen Geiten Schapen Koeien Varkens

1. Internet 1. Internet 1. Internet 1. Internet 1. Dierenarts 2. Dierenarts 1. Dierenarts 2. Dierenarts 1. Dierenarts 2. Info 1e dier 3. Info 1e dier¹ 3. Vaktijdschr. 3. Vaktijdschr. 3. Inforeg LNV2 3. Internet 4. Vaktijdschr. 4. Inforeg LNV2 4. Inforeg LNV2 5. Info 1e dier 4. Vaktijdschr. 5. Inforeg2 LNV² 5. Info 1e dier 5. Info 1e dier 5. Vaktijdschr. 5. Inforeg LNV2 ¹ Informatiepakket bij aanschaf van het eerste dier

² Informatiepakket bij registratie dier bij LNV

Leeftijd

- jonge hobbydierhouders (<24 jaar) kiezen significant vaker voor vaktijdschriften dan de categorie 35-49 jaar;

- oudere hobbydierhouders (>60jaar) willen graag geïnformeerd worden via verenigin- gen (s.);

- de jonge hobbydierhouders voelen meer voor een informatiepakket bij de aanschaf van een eerste dier dan oudere hobbydierhouders (s.).

Opleidingsniveau

- hoger opgeleiden voelen meer voor een informatiepakket bij de aanschaf van een eerste dier of informatiebijeenkomsten dan laagopgeleiden (s.).

Overig

- mannen zijn enthousiaster over Internet als informatiebron dan vrouwen (s.);

- vrouwen voelen meer voor een informatiepakket bij aanschaf van een eerste dier dan mannen (s.);

- hobbydierhouders die op een boerderij zijn opgegroeid hebben meer behoefte aan in- formatie via vaktijdschriften dan hobbydierhouders die niet op een boerderij zijn opgegroeid (s.). Zij kiezen weer vaker voor Internet of een informatiepakket bij de aankoop van een eerste dier dan hobbydierhouders afkomstig van een boerderij (s.).

4.9.2 Mate van tevredenheid over informatie

De helft van de hobbydierhouders vindt de informatie over wet- en regelgeving duidelijk en de helft vindt dit niet1. Grootste bron van onduidelijkheid is dat men de informatie on-

logisch vindt, daarna volgt moeilijk taalgebruik (zie tabel 4.18). Overigens vinden

laagopgeleiden (26%) de informatie significant lastiger te begrijpen door het moeilijke taalgebruik dan hoger opgeleiden (14%).

Tabel 4.18 Percentage van houders eens met de stelling (het 'meest positieve' percentage is in het blauw weergegeven, het 'meest negatieve' percentage is in het rood weergegeven)

Stellingen/Houders van… Kippen Geiten Schapen Koeien Varkens

'Informatie over wet- en regelgeving is duidelijk voor mij'

47 47 46 63 57

'Informatie is vaak niet logisch voor mij' 32 36 37 13 29 'Vanwege het moeilijke taalgebruik begrijp

ik de informatie vaak niet'

14 16 18 19 14

Meer dan de helft van de hobbydierhouders is ontevreden over de manier waarop de informatie is verkregen. Het kostte deze hobbydierhouders veel tijd en/of moeite om de in- formatie te achterhalen. Voor de hobbydierhouders van alle diergroepen geldt overigens ongeveer hetzelfde percentage. Kippenhouders hebben het minst vaak informatie van LNV gekregen (s.). De oudere hobbydierhouders zijn het meest tevreden (s.).

Hobbydierhouders die op een boerderij zijn opgegroeid, zijn meer tevreden over de manier waarop men informatie heeft verkregen (s.).

1

Als we specifiek kijken voor direct van LNV ontvangen informatie dan zien we dezelfde verdeling. De helft van de 129 hobbydierhouders die aangeven via de LNV internetsite informatie te hebben verkregen en van de 21 houders die telefonisch of schriftelijk informatie van LNV ontvangen hebben vindt de informatie duide-

De grootste groep hobbydierhouders is noch tevreden, noch ontevreden over de klantvriendelijkheid, zorgvuldigheid en duidelijkheid van het ministerie van LNV (zie fi- guur 4.18). De mate van begrip van LNV wordt het meest negatief gewaardeerd door de hobbydierhouders. Koeienhouders lijken over het algemeen nog het meest tevreden (ns).

Inwelke mate bent u tevreden over de volgende aspecten van het ministerie van LNV?

8% 8% 10% 7% 9% 5% 10% 8% 44% 47% 46% 38% 35% 36% 31% 44% 4% 3% 3% 3% 3,2 3,2 3,1 3,3 Klantvriendelijkheid LNV Zorgvuldigheid LNV Mate van begrip LNV Duidelijkheid LNV

Zeer ontevreden Ontevreden Tevreden noch ontevreden Tevreden Zeer tevreden

Figuur 4.18 Mate van tevredenheid door LNV