• No results found

Hoeveel tentoonstellingen hebben jullie gerealiseerd? We hebben vier tentoonstellingen gerealiseerd.

Hoeveel mensen hebben meegewerkt binnen het team aan deze tentoonstelling? Ons kernteam bestond uit ongeveer 7 man.

Welke data staat de tentoonstelling er? Vanaf 18 april tot en met 26 juli.

Wat zijn tot nu toe de reacties van het publiek en verwachten jullie veel publiek?

We hebben de aantallen publiek die we verwachten nooit besproken, we wilden kwaliteit boven kwantiteit. Het is vooral een experiment dus we hadden geen concrete aantallen. Wel hadden we een discussie over de doelgroep, namelijk bij wie je dit uit wilde zetten. Uiteindelijk hebben initiatiefnemers Boerhaave en Kröller Müller gekozen om voor iedereen te kiezen, dus geen specifieke focusmarketing. De afspraak werd gemaakt dat iedereen zelf zou beslissen wie de doelgroep per museum werd, dit was dus ook gelijk een knelpunt.

De bezoekers blijven langer hangen dan verwacht binnen de tentoonstelling. Ook de audiotour wordt erg positief ontvangen. Bezoekers zijn vooral erg verrast door de diversiteit en de speelsheid. Veel mensen vinden het vooral een leuk bijproduct, niet meer en niet minder.

Hebben jullie al eerder ervaring opgedaan met participatieprojecten? Het Amsterdam Museum is actief in veel participatie projecten.

Wat is de reden dat jullie met dit project mee hebben gedaan?

Dit is bij ons vooral aangewakkerd vanuit e-culture (Afdeling). Dit ligt in lijn met de traditie van het Amsterdam museum. E-culture houdt zich vooral bezig met de online zichtbaarheid van het museum en het voor publiek zichtbaar maken van het museum. Later is dit pas richting de presentatieafdelingen gekomen.

Waarom past dit project bij het Amsterdam Museum? Het ligt in lijn met onze participatie instelling.

93 Dit was een project met een open einde, van te voren wisten we niet waar het heen ging. Hier is veel flexibiliteit voor nodig en daar is de organisatie nog niet op ingericht. Als pluspunt is vooral de frisse blik op de eigen collectie te noemen en de onverwachte combinaties die hieruit voortkomen. Daarnaast is het ook een pluspunt dat het is gelukt om op korte termijn samen iets neer te zetten, waarbij terplekke naar oplossingen is gezicht en aanpassingen binnen het budget en de planning moesten gebeuren. Ook houdt het project het museum een soort spiegel voor. De samenwerking met andere musea en deelnemers is ook echt een pluspunt.

Toevoeging Gerrit die dit interview aanhoort (Gerrit heeft de opbouw van de tentoonstellingen begeleidt): Het was een leuk project waar ik met veel plezier aan heb gewerkt, het is weer eens iets anders.

De minpunten: De flexibiliteit ten opzichte van beheer en behoud met groot zijn en daarmee worden bepaalde procedures en regels tegen het licht gehouden. Als kritisch punt kan ook genoemd worden, hoe ver ga je in de één op één begeleiding? Want wacht het breder publiek hierop? Ook moet je realistisch blijven met dit soort projecten, het is nou eenmaal erg druk voor een organisatie.

Wat is de meerwaarde voor geselecteerde deelneemster om mee te doen aan dit project? Voornamelijk dat zij zich gehoord voelen.

Hoe vaak hebben jullie afgesproken met de deelneemster?

We hebben veel telefonisch en mail contact gehad. Van te voren hebben we een algemeen gesprek met de deelnemers gehad in het museum over de inrichting en de objecten met uitleg van de gang van zaken. Daarnaast zijn ze komen kijken bij de inrichting en hebben ze toen ook een audiotour opgenomen. Met de opening erbij zijn de deelnemers in totaal drie keer geweest. Na de opening hebben we ook nog contact gehouden. Ook zijn we met een schoolklas die uitgekozen was op bezoek geweest bij Boerhaave.

In hoeverre hadden de deelnemers zeggenschap binnen dit project?

De deelnemers hadden zeggenschap over de objecten en deels ook over de vormgeving. Ook mochten zij zelf de volgorde van de werken op zaal bepalen en hebben zij zelf een audiotour ingesproken, een interviewfilmpje opgenomen en een blog geschreven.

Hebben jullie van te voren regels gesteld richting de deelneemster?

Nee dit is een van de verbeterpunten. Dit hadden we duidelijker kunnen doen. We hebben wel gezegd wat de tentoonstellingskleuren werden en dat zij hieruit mochten kiezen. Ook hebben we uitgelegd dat ieder een hoek kreeg in de tentoonstelling en mochten zij zelf een hoek kiezen in overleg met ons. We hadden wel exacter hun betrokkenheid in het verdere proces kunnen stellen van te voren. Bijvoorbeeld hoevaak ze verwacht werden. De mate van deze regels die gesteld moeten worden hangt natuurlijk ook af van de persoon waarmee je samenwerkt.

94 Wat is het verschil in aanpak van dit project tussen de zes musea?

De verschillende musea hebben een hele diverse aanpak. Hoe dit precies in elkaar steekt moet nog blijken uit de evaluatie. Ik ben zelf vooral nieuwsgierig naar de verschillen in doorvoering van participatie, daar hoop ik van te leren.

En wat is de meerwaarde voor bezoekers van de tentoonstelling?

Dat de bezoekers onverwachte combinaties van objecten zien. Het is een speelse input. Ook is de audiotour een toevoeging, met name die van de kinderen wordt goed ontvangen.

95

B

IJLAGE

2:V

RAGENLIJSTEN VOOR PARTICIPANTEN

Opmerking: Omwille van de privacy van de participanten en de objectiviteit is er voor gekozen om deze ervaringen anoniem te melden. Vandaar dat namen en specifieke informatie weggelaten zijn binnen de antwoorden.