• No results found

Huisartsen

In document Afstudeerscriptie Screenplus (pagina 40-47)

Hoofdstuk 4 Externe analyse

4.2 Vijf krachtenmodel

4.2.5 Macht van leveranciers

4.2.5.2 Huisartsen

Volgens de huidige regelgeving mogen er alleen patiënten worden gescand die zijn doorverwezen door de huisarts. De huisarts kan dus worden gezien als leverancier van patiënten. Op dit moment worden patiënten alleen maar doorverwezen naar het ziekenhuis. Screenplus wil door het openen van klinieken een alternatief bieden voor huisartsen en patiënten. De macht ligt bij de huisartsen, zij kunnen immers bepalen naar wie ze de patiënten doorverwijzen. Het is voor Screenplus dus heel belangrijk om te weten hoe huisartsen tegenover het doorverwijzen van patiënten naar Screenplus staan. Om dit te achterhalen is er een marktonderzoek onder huisartsen verricht. De huisartsen zijn in dit marktonderzoek in eerste instantie telefonisch benaderd met de vraag of een enquête opgestuurd mocht worden via de e-mail of per fax. Daarnaast zijn er brieven verstuurd met enquêtes naar huisartsen in Bussum, aangezien daar de eerste kliniek van Screenplus haar deuren zal openen. Uiteindelijk zijn er in totaal 830 huisartsen benaderd, dat wil zeggen dat ze daadwerkelijk een enquête hebben ontvangen. Dit is ongeveer 10% van alle huisartsen in Nederland.

Afstudeerscriptie

Huisartsen als leverancier

In totaal hebben 79 huisartsen de enquête ingevuld en retour gezonden. Samen hadden zij een patiënten bestand van 222.330 mensen. Dit betekent dat een huisarts gemiddeld 2887 patiënten in zijn of haar bestand heeft.

Voelt de huisarts zich bekwaam om patiënten door te verwijzen voor een CT scan?

Van de 78 huisartsen, die deze vraag beantwoord hebben, voelde 56% zich bekwaam genoeg om een patiënt door te verwijzen voor een CT scan. Dit zijn 44 huisartsen. Dit is interessant voor Screenplus, want een huisarts kan alleen CT-scan aanvragen wanneer hij zich bekwaam voelt. Men kan dus stellen dat het aantal patiënten dat doorverwezen wordt via de huisarts hoger zal zijn wanneer het aantal huisartsen dat zich bekwaam voelt hoger is. Screenplus zou dit aantal door voorlichting en cursussen kunnen laten toenemen.

Hoeveel patiënten verwijst de huisarts door naar een specialist met als doel een CT scan?

Uit de enquête bleek dat 73 huisartsen samen 123 patiënten per maand doorstuurden naar een specialist met als doel een CT scan te laten maken. Gemiddeld betekent dit dus dat één huisarts 20,2 patiënten doorverwijst per jaar. Aangezien het breakeven punt voor een scanner op 4000 scans per jaar ligt, zijn er 4.000/20,2 = 198huisartsen voor nodig. Er zijn dus minimaal 198 huisartsen per scanner nodig, waar Screenplus een afspraak mee moet maken, dat ze hun patiënten doorverwijzen voor een scan naar Screenplus. Hierbij moet wel vermeld worden dat dit getal, gezien het feit dat 56% zich bekwaam voelt een patiënt door te sturen, kan afnemen als er voorlichting en eventueel (opfris)cursussen aan de huisartsen worden gegeven.

Hoeveel patiënten hebben per deelgebied een scan ondergaan?

Wanneer gekeken wordt naar het aantal patiënten die per deelgebied een scan hebben ondergaan, komt er een getal van 233 patiënten per maand uit. Deze zijn als volgt verdeeld;

- een CT scan op Hoofd/Hals - 58 - een CT scan op Thorax - 58 - een CT scan op Abdomen - 59 - een CT scan op Extremiteiten/Rug/Overig - 58

Van deze 233 patiënten werd al eerder duidelijk dat er 123 door de huisartsen waren doorgestuurd met als doel een CT scan te laten maken. Dat betekent dat er 233 – 123 = 110 patiënten overblijven, waarbij de specialist heeft besloten, zonder intentie van de huisarts, een scan uit te voeren.

Deze 110 patiënten lijken voor Screenplus moeilijk te bereiken, omdat een specialist de scan in het ziekenhuis zelf kan laten uitvoeren.

Afstudeerscriptie In Amerika is gebleken dat bedrijven die in dezelfde markt opereren als Screenplus, alleen nog maar bestaan, omdat ze een grote groep huisartsen achter zich hebben die hun patiënten in eerste instantie doorverwijzen naar een bedrijf als Screenplus.

Wie bepaalt naar welke specialist er wordt doorverwezen?

Deze vraag werd door 77 huisartsen als volgt beantwoord; - de huisarts - (52) 67,5%

- de patiënt - (2) 2,5% - samen - (23) 30%

Gezien deze uitkomsten wordt het (nogmaals) duidelijk, dat Screenplus zich vooral op de huisarts moet richten en minder op de patiënt zelf.

Zou het voor de huisarts een voordeel zijn wanneer hij rechtstreeks een CT scan zou kunnen aanvragen voor een patiënt?

Deze vraag werd door 76 huisartsen beantwoord. Hierbij werd ook naar de reden gevraagd;

- 30 huisartsen beantwoordden deze vraag met ‘ja’, met als reden;

Tijdsbesparing 33%

Sommige gevallen duidelijk 20%

Gerichter verwijzen 17%

Kostenbesparing 10%

Geen wachttijden 10%

Overig 10%

- 46 huisartsen beantwoordden deze vraag met ‘nee’, met als reden;

(hiervan hebben 40 huisartsen een reden gegeven)

Gebrek aan kennis 65%

Patiënten gaan CT’s eisen 10%

Geen waarde voor huisarts 7,5%

Kosten verwijzen patiënt te hoog 7,5%

Zelden alleen afhankelijk van CT 5%

Overig 5%

Uit bovenstaande cijfers blijkt dat ongeveer 40% van de huisartsen het prettig zou vinden als zij in staat zouden zijn rechtstreeks een CT scan aan te kunnen vragen voor hun patiënten. Dit is een behoorlijk hoog aantal en dus positief voor Screenplus.

Als wordt gekeken naar de reden waarom huisartsen het niet prettig zouden vinden om direct een CT scan te kunnen aanvragen, valt op dat 65% van deze artsen vindt dat ze niet genoeg kennis hebben om dit te kunnen doen.

Afstudeerscriptie Zoals al eerder beschreven in dit marktonderzoek is hierbij ook de aanbeveling om de huisartsen goed voor te lichten, waardoor zij zichzelf wel in staat stellen een CT scan rechtstreeks aan te vragen. Wanneer de groep huisartsen die zich bekwaam voelen om een patiënt door te verwijzen apart wordt genomen, is te zien dat huisartsen die zich bekwaam voelen het vaker een voordeel vinden, om rechtstreeks een CT-scan aan te vragen, dan huisartsen die niet bekwaam zijn. Er kan dus geconcludeerd worden dat hoe meer huisartsen zich bekwaam voelen, des te vaker er doorverwezen zal worden.

Verwijst de huisarts liever door naar een commerciële instelling die gespecialiseerd is in CT diagnostiek of naar een ziekenhuis?

Deze vraag werd door 70 huisartsen beantwoord. Ook waren er huisartsen, die beide antwoorden hebben ingevuld. De volgende verdeling kwam hieruit;

- Specialistische kliniek - (8) 11% - Ziekenhuis - (54) 78% - Beide - (8) 11%

Uit deze cijfers wordt duidelijk dat huisartsen veel liever doorverwijzen naar het ziekenhuis. De redenen hiervoor worden hieronder verduidelijkt.

Hieronder is een overzicht te zien van de redenen waarom een huisarts liever doorverwijst naar een kliniek die gespecialiseerd is in CT diagnostiek;

- Diagnose binnen 24 uur 18%

- Geen wachttijd 18%

- Goede service voor de patiënt 22%

- Expertise 22%

- Anders nl.; 20%

- vergoeding verzekering 17%

- bereikbaarheid/beschikbaarheid 17%

- goed contact met radioloog 17%

- ‘geen’ 33%

- CT onderzoek op indicatie 17%

Onderstaande redenen werden door de huisartsen gegeven om niet naar een specialistische kliniek door te verwijzen;

- Onbekend met commerciële instelling 33%

- Relatie met specialisten en ziekenhuizen is goed 33%

- Anders nl.; 34%

- zorg is geen markt/te commercieel 39%

Afstudeerscriptie - houden zich niet aan evidence-based dingen 9%

- overig 43%

De conclusie die hieruit getrokken kan worden, is dat de redenen voor het wel of niet doorverwijzen naar een specialistische kliniek verdeeld zijn.

Wel kan gezegd worden dat het voor Screenplus belangrijk lijkt om het aantrekkelijker voor de huisartsen te maken om hun patiënten door te verwijzen naar Screenplus. Er moet een soort vertrouwensband worden opgebouwd met de huisartsen, die zij nu met het ziekenhuis lijken te hebben. Daarbij is het belangrijk om naamsbekendheid te krijgen. Screenplus zal bijeenkomsten kunnen organiseren waarbij het concept Screenplus wordt toegelicht en de sterke punten van Screenplus worden benadrukt.

Marktonderzoek huisartsen Bussum

Aangezien Screenplus haar eerste vestiging wil openen in Bussum is het belangrijk om ook te kijken hoe alleen de huisartsen in Bussum e.o. tegenover het doorverwijzen van patiënten naar een instelling als Screenplus staan. De huisartsen in Bussum zijn per post benaderd. Er zijn in totaal 120 huisartsen in Bussum e.o. benaderd en de respons was 26. Dit is ongeveer 22%. De respons ligt dus beduidend hoger dan bij alle huisartsen.

Resultaten van het marktonderzoek

De 26 huisartsen uit Bussum hebben samen een patiëntenbestand van 71.845 mensen. Gemiddeld heeft een huisarts 2.763 patiënten in zijn/haar bestand. Dit is iets lager dan het gemiddelde van alle ondervraagde huisartsen.

Voelt de huisarts zich bekwaam patiënten door te verwijzen voor een CT scan?

Van de 26 huisartsen, die deze vraag beantwoord hebben, voelde 61,5% zich bekwaam genoeg om een patiënt door te verwijzen voor een CT scan. Dit zijn 16 huisartsen. Dit is interessant voor Screenplus, want wanneer dit aantal toeneemt, kan ook het aantal scans toenemen. Screenplus zou dit aantal door voorlichting en cursussen kunnen laten toenemen.

Hoeveel patiënten verwijst de huisarts door naar een specialist met als doel een CT scan?

Uit de enquête bleek dat 25 huisartsen samen 53 patiënten per maand doorstuurden naar een specialist met als doel een CT scan. Op jaarbasis zouden er dan 12 x 53 = 636 patiënten worden doorgestuurd voor een scan.

Aangezien het breakeven punt voor een scanner 4000 scans per scanner per jaar is, zijn daar 4000/636 x 25 = 157 huisartsen voor nodig. Er zijn dus 157 huisartsen in Bussum nodig, waar Screenplus een afspraak mee moet maken dat ze hun patiënten doorverwijzen voor een scan naar Screenplus.

Afstudeerscriptie Dit getal is veel te hoog voor Bussum alleen. Er zullen dus ook veel huisartsen in de omgeving van Bussum moeten zijn, die hun patiënten doorverwijzen naar Screenplus. Binnen een straal van 15 kilometer zijn er 120 huisartsen. Het is dus te verwachten dat er binnen een straal van 50 kilometer voldoende aanwezig zijn om dit aantal te halen.

Hoeveel patiënten hebben per deelgebied een scan ondergaan?

Wanneer gekeken wordt naar het aantal patiënten, die per deelgebied een scan hebben ondergaan, komt er een getal van 93 patiënten per maand uit. Deze zijn als volgt verdeeld;

- een CT scan op Hoofd/Hals - 22 - een CT scan op Thorax - 15 - een CT scan op Abdomen - 26 - een CT scan op Extremiteiten/Rug/Overig - 30

Van deze 93 patiënten zijn er 53 door de huisartsen doorgestuurd met het doel een CT scan te laten maken. Dat betekent dat er 93 – 53 = 40 patiënten overblijven, waarbij de specialist heeft besloten, zonder intentie van de huisarts, een scan uit te voeren.

Omdat het hier om een kleiner geografisch gebied gaat en om een minder grote groep huisartsen lijkt een persoonlijke aanpak hier mogelijk. Een team van Screenplus zou op pad kunnen gaan om deze huisartsen ervan te overtuigen hun patiënten naar Screenplus door te verwijzen.

Wie bepaald er naar welke specialist er wordt doorverwezen?

Deze vraag werd door 25 huisartsen als volgt beantwoord; - de huisarts - (19) 76%

- samen - (6) 24%

Uit deze cijfers wordt, net als bij het onderzoek onder alle huisartsen, duidelijk dat Screenplus zich vooral moet richten op de huisartsen en minder op de patiënten.

Zou het voor de huisarts een voordeel zijn wanneer hij rechtstreeks een CT scan zou kunnen aanvragen voor een patiënt?

Deze vraag werd door 26 huisartsen beantwoord. Hierbij werd ook naar de reden gevraagd;

- 12 huisartsen beantwoordden deze vraag met ‘ja’, met als reden;

(hiervan hebben 11 huisartsen een reden gegeven)

Snellere diagnostiek 46%

Verdenking op pathologie die ernstig is 27%

Aanvullende informatie 18%

- 14 huisartsen beantwoordden deze vraag met ‘nee’, met als reden;

(hiervan hebben 12 huisartsen een reden gegeven)

Afstudeerscriptie Druk van patiënt voor CT scan dan te hoog 17%

Bij pathologie verwijzen naar specialist 17%

Voor uitslag afhankelijk van specialist 8%

Overdiagnostiek 8%

Uit deze cijfers blijkt dat 46% van de huisartsen het prettig zou vinden als zij in staat zouden zijn rechtstreeks een CT scan aan te kunnen vragen voor hun patiënten. Dit is een behoorlijk hoog aantal en dus positief voor Screenplus.

Als gekeken wordt naar de reden waarom huisartsen het niet prettig zouden vinden om direct een CT scan te kunnen aanvragen, valt op dat net als bij alle huisartsen de helft van deze artsen vindt dat ze niet genoeg kennis hebben om dit te kunnen doen. Dit lijkt toch het grootste probleem te worden. De huisartsen moeten het gevoel krijgen dat ze deze kennis wel hebben. Wederom luidt het advies om veel voorlichting en eventueel cursussen te geven aan deze artsen.

Verwijst de huisarts liever door naar een commerciële instelling die gespecialiseerd is in CT diagnostiek of naar een ziekenhuis?

Deze vraag werd door 22 huisartsen beantwoord. Ook waren er huisartsen, die beide antwoorden hebben ingevuld. De volgende verdeling kwam hieruit;

- Specialistische kliniek - (3) 14% - Ziekenhuis - (17) 77% - Beide - (2) 9%

Uit deze cijfers wordt duidelijk dat huisartsen veel liever doorverwijzen naar het ziekenhuis. De redenen hiervoor worden hieronder verduidelijkt.

Hieronder staan de redenen waarom een huisarts liever doorverwijst naar een specialistische kliniek;

- Diagnose binnen 24 uur 20%

- Geen wachttijd 24%

- Goede service voor de patiënt 24%

- Expertise 20%

Afstudeerscriptie Als wordt gekeken naar de reden van de huisarts om niet naar een specialistische kliniek door te verwijzen, zijn de volgende uitkomsten te zien;

- Onbekend met commerciële instelling 34%

- Relatie met specialisten en ziekenhuizen is goed 38%

- Anders nl.; 28%

- Te commercieel (geen nazorg/niet prettig) 66.7%

- Versnipperen zorg is ongunstig 16,7%

- Geen mogelijkheid tot behandeling 16,7%

De conclusie die hieruit getrokken kan worden, is dat de redenen voor het wel of niet doorverwijzen naar een specialistische kliniek ook bij de huisartsen in Bussum verdeeld zijn. Gezegd kan worden dat het voor Screenplus belangrijk lijkt om het aantrekkelijker voor de huisartsen te maken om hun patiënten door te verwijzen naar Screenplus. Zeker in Bussum en omstreken is het heel belangrijk dat de huisartsen achter Screenplus staan en hun patiënten willen doorverwijzen. Als de start in Bussum goed is, zal er meer naamsbekendheid ontstaan en kan er in een tweede vestiging van Screenplus makkelijker een vertrouwensband met de huisartsen worden opgebouwd, omdat ze de naam Screenplus tegen die tijd zeer waarschijnlijk kennen.

In document Afstudeerscriptie Screenplus (pagina 40-47)