• No results found

Concurrentieanalyse van de huidige concurrenten in de markt

In document Afstudeerscriptie Screenplus (pagina 29-33)

Hoofdstuk 4 Externe analyse

4.2 Vijf krachtenmodel

4.2.1 Concurrentieanalyse van de huidige concurrenten in de markt

Op dit moment is er maar één speler actief op de markt van CT diagnostiek, de ziekenhuizen. Dit komt omdat zorg van oudsher door de overheid wordt gereguleerd. Er is dus nog geen sprake van interne competitie in deze bedrijfstak. Screenplus wil door het openen van klinieken de concurrentie aangaan met de ziekenhuizen. In de beginfase zal Screenplus alleen mensen scannen die doorverwezen worden door huisartsen. In de toekomst wil Screenplus ook preventief onderzoek aanbieden. De kans is groot dat ziekenhuizen zich dan ook op deze markt zullen gaan richten, aangezien ze alles in huis hebben om deze deelmarkt ook te bedienen. De ziekenhuizen zullen daarom zowel in een vroeg als later stadium de grootste concurrent van Screenplus zijn. Om een goed beeld te krijgen van de concurrentiepositie van ziekenhuizen zijn er 29 ziekenhuizen geënquêteerd. In deze paragraaf kunt u de resultaten lezen van de geënquêteerde ziekenhuizen. In bijlage IV treft u de enquête voor ziekenhuizen aan.

Aantal CT scanners

In totaal hebben 29 van de 85 ziekenhuizen gehoor gegeven aan het verzoek om de vragenlijst in te vullen. Samen bezitten zij 44 CT scanners. Dit betekent dat sommige ziekenhuizen meerder CT scanners bezitten. Van de ondervraagde ziekenhuizen zijn er 17 ziekenhuizen met 1 scanner, 9 met 2 en 3 met 3 scanners.

Screenplus beschikt over de nieuwste CT scanner en wil zich daarmee onderscheiden van haar concurrenten. Zo kunnen het hart en de darmen alleen met de nieuwste CT scanner goed worden gediagnosticeerd. Het is dus de vraag over welk type CT scanners de ziekenhuizen beschikken. Op de volgende pagina vindt u een overzicht van het type CT scanner en het aantal ziekenhuizen die dat type scanner in huis hebben. Hoe meer detectoren, des te nieuwer en beter is de CT scan.

Afstudeerscriptie

Type CT scanner Aantal ziekenhuizen dat dit type CT scanner bezit

Single slice CT scanner (1 detector) 5 Ziekenhuizen

Multi slice CT scanner:

4 detectoren 10 Ziekenhuizen 6 detectoren 1 Ziekenhuis 8 detectoren 3 Ziekenhuizen 10 detectoren 1 Ziekenhuis 16 detectoren 8 Ziekenhuizen 64 detectoren 4 Ziekenhuizen

Onbekend welk type 4 Ziekenhuizen

Van de ondervraagden blijkt niemand over de nieuwste dual source CT scanner te beschikken. Dit zou betekenen dat alleen Screenplus het hart goed in beeld kan brengen en virtuele colonscopie aan kan bieden. Echter is er uit andere bronnen bekend dat het UMCG en het Erasmus Ziekenhuis in Rotterdam ook over de nieuwste dual source CT scanner beschikken.

Aantal gemaakte CT-scans

In de 29 ondervraagde ziekenhuizen worden gezamenlijk 219.744 CT-scans gemaakt. Gemiddeld betekent dit, dat er per CT scanner 4994 mensen worden gescand. Screenplus moet 4.500 mensen per jaar scannen om break-even te draaien. Bij een maximale bezetting zal Screenplus 18.000 personen in een jaar kunnen scannen.

Wachttijden

Uit het marktonderzoek is gebleken dat wachttijden wel tot 6 weken kunnen oplopen. Uit het onderzoek onder de 29 ziekenhuizen is gebleken dat de gemiddelde wachttijd ruim 11 dagen is. Bij maar liefst 50% van de ziekenhuizen is de wachttijd zelfs langer dan 2 weken.

Wanneer men een CT scanner maximaal benut kunnen er 18.000 scans per jaar gemaakt worden. Het is dan ook vreemd dat ziekenhuizen, waar gemiddeld nog geen 5000 scans per CT scanner gemaakt worden, wachttijden van gemiddeld 11 dagen hebben. Hier kunnen verschillende redenen aan ten grondslag liggen. Zo duurt het maken van een CT-scan met een oudere scanner veel langer dan met de nieuwste CT scanner.

Een andere reden is dat er in het ziekenhuis niet de gehele dag en ook niet in het weekend gescand wordt. Screenplus garandeert dat er geen wachttijden zijn voor het laten maken van een CT-scan.

Afstudeerscriptie Uit het onderzoek onder de doelgroep bleek ook bijna 27 procent van de ondervraagden het zeer belangrijk vindt dat er geen wachttijden zijn. Dit kan Screenplus een concurrentievoordeel opleveren aangezien er bij de ziekenhuizen lange wachttijden zijn

Capaciteit

Uit de beantwoorde enquêtes blijkt dat 5 van de ondervraagde ziekenhuizen niet over voldoende capaciteit beschikken. Deze 5 ziekenhuizen scannen samen 43.100 personen met 6 CT scanners. Dit betekent dat er gemiddeld 7183 personen per CT scanner gescand wordt. Gezien de wachttijden in deze ziekenhuizen kan er worden uitgegaan van een capaciteitstekort van 10 procent. Dit betekent dat er jaarlijks 4308 mensen niet gescand kunnen worden in deze 5 ziekenhuizen. Aan dit onderzoek hebben 29 ziekenhuizen meegewerkt, er valt dan ook te verwachten dat het totale capaciteitstekort van alle ziekenhuizen in Nederland nog groter zal zijn. In dat geval kan Screenplus gaan overwegen om samen te gaan werken met de ziekenhuizen om dit probleem aan te pakken. Een mobiele CT scanner zou een oplossing kunnen zijn.

Aandoeningen

Screenplus kan met behulp van een CT scanner de abdomen, hersenen, thorax en extremiteiten/rug/overige scannen. Screenplus zal zich voornamelijk gaan richten op het scannen van het hart, longen en darmen. Er wordt verwacht dat voor deze deelgebieden de meeste vraag is. Uit de enquête onder de ziekenhuizen is gebleken dat de abdomen het vaakst worden gescand, 45,7 procent. Hieronder staan de klachten die een reden kunnen zijn om een CT-scan van de abdomen te laten maken;

- Analyse pijn rechter bovenbuik (galblaas, galstenen)

- Analyse pijn in epigastrio (ulcus, hiatus hernia etc.) - Analyse pijn linker onderbuik (diverticulitis)

- Analyse pijn rechter onderbuik (appendix, crohn)

- Analyse pijn flanken/rug (nierstenen, pyelonefritis, tumor) - Analyse vaatstelsel (aneurysmata, bekken-benen)

- Analyse darmproblemen/screening (virtuele colonscopie)

Screenplus zal voornamelijk de abdomen scannen voor de virtuele colonscopie.

Screenplus heeft niet de intentie om zich te gaan richten op screening van de hersenen, maar uit dit onderzoek blijkt dat het toch een veel voorkomende scan is (37 procent). Er wordt alleen een CT-scan gemaakt wanneer er klachten zijn. Het scannen van de hersenen leent zich dus minder goed voor preventief onderzoek. Voor de onderstaande klachten wordt er een scan gemaakt van de hersenen;

- Analyse hoofdpijn (tumor) - Analyse otitis, mastoiditis - Analyse bloeding/infarct

Afstudeerscriptie De thorax is een deelgebied dat ook vaak gescand wordt, 23,9 procent.

- Analyse hoesten, benauwdheid - Analyse pijn bij ademhalen, zuchten

- Analyse hart/screening risicofactoren (coronary calcium scoring) Screenplus wil met de thorax scan het hart en de longen in kaart brengen.

In 25 procent van de gevallen wordt er op andere deelgebieden gescand. Dit kan bijvoorbeeld voor onderstaande klachten worden gedaan;

- Analyse rugklachten, met of zonder uitstraling (bijv bij claustrofobie) - Analyse gewrichten / fractuurgenezing - Analyse zwelling borst-/buikwand/extremiteit (lipoom etc.)

- Analyse botdichtheid (BDM), osteoporose

Screenplus zal zich niet specifiek gaan richten op het scannen van mensen met bovenstaande klachten, omdat deze groep te klein en te divers is.

Conclusie

Op dit moment zijn de ziekenhuizen de enige grote aanbieder van CT diagnostiek. Er is dus nog geen sprake van interne concurrentie. Met het aanbieden van snelle en kwalitatief goede CT diagnostiek wil Screenplus gaan concurreren met de ziekenhuizen. Om zich te onderscheiden van haar concurrenten zal Screenplus gebruik maken van de nieuwste en beste CT scanner. Het UMCG, Erasmus ziekenhuis in Rotterdam en Screenplus zijn de enige organisaties die de nieuwste CT scanner bezitten en kunnen dus een kwalitatief goede scan maken.

Naast kwaliteit wil Screenplus zich ook onderscheiden met de snelle behandeling en geen wachttijden. Uit het onderzoek onder de ziekenhuizen bleek dat wachttijden wel tot 6 weken kunnen oplopen en dat de gemiddelde wachttijd ruim 11 dagen is. Bij maar liefst 50% van de ziekenhuizen is de wachttijd zelfs langer dan 2 weken. Screenplus garandeert dat mensen binnen 24 uur gescand kunnen worden en de uitslag hebben. Dit kan een groot concurrentievoordeel voor Screenplus opleveren.

Sommige ziekenhuizen blijken een tekort aan capaciteit te hebben. Door samenwerkingsverbanden met deze ziekenhuizen aan te gaan, zou Screenplus het capaciteitstekort op kunnen vangen. Hierdoor ontstaat er een win-win situatie. Een mobiele CT scanner zou dan een goede optie zijn voor dit probleem.

Afstudeerscriptie Screenplus wil zich focussen op het screenen van het hart, longen en darmen. Uit dit onderzoek blijkt dat de ziekenhuizen ook het vaakst op deze deelgebieden scannen. Ze zijn dus directe concurrenten en Screenplus zal daarom een manier moeten vinden om zich te onderscheiden van haar belangrijkste concurrent, de ziekenhuizen. Uit het marktonderzoek blijkt dat Screenplus een goede positie kan innemen ten opzichte van de ziekenhuizen. Zo beschikt Screenplus over het beste apparatuur en kan het snelle behandelingen en geen wachttijden bieden. De verwachting is dan ook dat Screenplus de interne competitie binnen de bedrijfstak met de ziekenhuizen wel aankan.

In document Afstudeerscriptie Screenplus (pagina 29-33)