• No results found

SP1: Leuk dat je deze app wilt testen! Ik zal even kort wat uitleg geven over de app. Het is een app voor mensen met prediabetes, zij voelen zich nog niet ziek maar hebben wel een verhoogd risico om diabetes te ontwikkelen. Met deze app kunnen zij hun voeding per dag bijhouden en de app geeft hierover informatie en advies. De app focust niet op calorieën en koolhydraten, maar kijkt naar de glykemische index. De index geeft aan hoe snel voeding de bloedsuikerspiegel laat stijgen. Uit onderzoek is gebleken dat dit de beste manier is voor patiënten met een verhoogd risico op diabetes. Het is een eerste versie van de app en informatie is incompleet of klopt niet helemaal. Tijdens deze test gaat het vooral om de functies en het design en ik hoor graag jou mening hierover. Mag ik misschien eerst vragen wat je doet in het dagelijks leven en hoe oud je bent?

SP2: Zoals je weet ben ik huisarts. Mijn leeftijd is 61. Wat betekent recent toegevoegd? Dit is toegevoegd aan de mogelijkheden die je hebt om te ontbijten.

SP1: Ja daar kan je diverse producten invoeren, op basis van wat je gegeten hebt. Ja goed, daarop klikken en dan moet je weer terug gaan naar het dagboek, en dan staat het product erin als het goed is. SP2: Oke. Een gekookte eierdooier dat zou ik wel eten, maar ik zie dus dat dat niet zo goed is. En dan heb ik een broodmaaltijd in de middagpauze. We gaan ervan uit dat die kleuren bekend zijn he? Van lichtgroen tot donkergroen. Ik zou daar een smiley aan toevoegen eerlijk gezegd. En dan heb je ook een neutrale met een recht mondje, voor de lichtgroene of gele bijvoorbeeld.

SP1: Zijn de functies duidelijk die in de app zitten?

SP2: Nee, nog niet. Ik denk dat het zo is, dat wanneer je een tarwe broodje eet, dat dat wel gezond lijkt, maar als je er zes eet, dan is dat minder.

SP1: Maar als je kijkt naar alle functies? Het dagboek, de catalogus, over GI en uitdagen? SP2: Nou wat ik zie is als je doelen stelt, dan doe je dat omdat je een positieve reinforcement wilt inbouwen voor patienten, dus hoe kom je dichter bij je doel? En ik zou dus willen dat wanneer ik dit invul, wat ik normaal gesproken eet. Dat ik daar een reactie op krijg, vanuit een interactieve database, die daaronder zit. Ik, tik aan, mijn dagboek, vandaag eten we een ontbijt met brood en dat ziet er goed uit. Dat heeft een lage glycemische index en dat is leuk.

114

SP2: Nou dat hebt je, dit is een database die eronder zit. Die zegmaar een positief of negatief iets teweeg brengt. En dat ziet er goed uit. Maar dan gaan we terug en dan wil ik mijn dag indelen, oh nee wacht dat gaat goed.

SP1: En wat vind je van het design?

SP2: Ja dit is wel logisch eigenlijk. Alleen die stipjes naast de categorieën die snap ik niet. SP1: Ja, als het goed is wordt dit nog vervangen door afbeeldingen van producten. Wat vind je bijvoorbeeld van de teksten die gebruikt worden, in bijvoorbeeld feedback?

SP2: Ik heb nog geen feedback. Oh ja oke. Maar als je nou voor die gezondere alternatieven zou kiezen, dan zou je er misschien een smiley bij moeten ontwikkelen.

SP1: Roept het design een bepaald gevoel op?

SP2: Omdat het te neutraal is, het is niet dicht genoeg bij de patient. Heb ik nog een beetje een steriel gevoel. Het is niet warm. En met bijvoorbeeld zo’n smiley kun je dat al verbeteren.

SP1: Waarom dan precies een smiley?

SP2: Omdat het internationaal geaccepteerde symbool voor je goed of slecht voelen. Dat is internationaal geaccepteerd, dat is wel goed.

SP1: Snap je wat je moet doen met de app?

SP2: Op een gegeven moment heb je je dagindeling klaar, je dagboek en dan moet je een beoordeling krijgen. En die beoordeling die zit er nog niet in. Oud bruin bier ga ik drinken zo vanavond.

SP1: Haha. En wat vind je van de tone of voice? SP2: Ik hoor geen voice.

SP1: Oke, waarom niet?

115

SP1: Ja en of je je aangesproken voelt op een bepaalde manier.

SP2: Ja, kijk dat is het probleem. Ik kijk hiernaar als arts, en we hebben een grote diversiteit aan patienten, van leeftijd, geslacht, opleiding noem maar op. Taal ook he. Dit is bijvoorbeeld een heel nederlands iets, terwijl de grote problemen die spelen zich ook af in de groep buitenlandse mensen. Die zijn veel moeilijker te bereiken dan de nederlandse. Daarom zou ik meer met pictogrammen. Wat je hier ziet, dat fruit bijvoorbeeld dat zou ik een beetje doorwerken. Je ziet duidelijk het fruit waar je uit kunt kiezen, maar je ziet dit dus met veel tekst. En ik zou de respons per onderdeel, per ontbijt, zou ik meteen respons geven; bijvoorbeeld goede keuze. Of niet zo’n goede keuze.

SP1: Ja met afbeeldingen wordt het duidelijker inderdaad. En dat de app meer overloopt in de functies?

SP2: Ja, de flow moet erin zitten. Van goh ik heb een goede keuze gemaakt. Laat ik nu maar naar de lunch gaan kijken, of ik daar ook een goede keuze kan maken.

SP1: En als je kijkt naar de catalogus, die alternatieve opties biedt?

SP2: Ja nou, je zou dit kunnen koppelen aan je winkelkarretje bijvoorbeeld. Dan ga je met je karretje rondrijden en dan he hups chips erin. Ja… Misschien dat je dit nog verder terug moet halen. Bij een gezin van vijf mensen heeft 1 maar invloed op wat er gegeten word, en dat is degene die het

samenstelt. Dus ik zou dit verder terugbrengen naar, wat kopen we in? In plaats van wat ontbijt ik. Die keuze heeft een kind niet.

SP1: Heb je meer kennis opgedaan met de app?

SP2: Nog niet. Maar zeker wel als alle informatie erin stond. Tuurlijk. Ja, maar wat erin komt te staan moet een stevige evidence hebben. Dus ik denk dat hier wel een behoorlijke redactie op moet komen te zitten.

SP1: Zou je opgedane kennis door de app of de app zelf delen? SP2: Ja, als jullie hem verder ontwikkelen.

SP1: Oke. Ja verbeterpunten hebben we het wel al een beetje over gehad. Zou je de app gaan gebruiken als die klaar is?

116

SP2: Nou ik zou hem in elk geval uitproberen en kijken hoever ik kom. Voeding is een heel erg belangrijk onderdeel. Maar ik zou proberen hem wat preventiever te krijgen. Dus bij de inkopen, wat koop je in? Er wordt wat voorgelegd op deze manier en dat heb je maar te eten. Dus ik denk dat we iets verder kunnen gaan met deze app. Dat we dat erin meenemen. Dat we het aan barcodes

bijvoorbeeld zouden kunnen verbinden.

SP1: Het probleem hierbij is alleen dat die waardes nog niet op de producten in de supermarkt zijn te vinden.

SP2: Ja maar kijk, als je een database hebt. Met een database die eronder hangt. Ik ben hier ook wel mee bezig, met de positieve reinforcements voor mensen. Heb net een enorme delegatie van het VWS hier gehad. Ik zal het even laten zien. Nou dit is een patient die rookt, die voelt zich niet goed. We gaan nu kijken, wat zijn haar positieve en negatieve reinforcements. Om van het roken af te komen, gezonder te eten. Daarvoor moeten we identificeren, wat de momenten zijn om dit te veranderen. Ze houd van gezelligheid in de kroeg wat zij moeilijk vindt om te veranderen, maar kan zij dan wel haar inkopen aanpassen. Wat in deze app zit, het lijkt erop alsof je een universele app wilt maken. Die voor iedereen toepasbaar is. Je kunt er misschien rekening mee houden, dat er in Nederland een hele grote diversiteit is, waarvan de meest kwetsbare mensen de eerste doelgroep zou kunnen zijn. Dat zijn wat oudere mensen vaak, die echt heel veel moeite hebben met het gebruik van een app. Dus die

toegankelijkheid moet ontzettend groot zijn. Ik zou het zo simpel mogelijk doen, maak een eenvoudige versie, waarbij je al meteen instant succes kunt boeken. Zodat mensen ook enthousiast worden over de app. Want als ik al moet zoeken, dan wordt het niks. Dus de eerste stap is gewoon iets wat super eenvoudig moet zijn. Bijvoorbeeld iemand steekt een sigaretje op bij het ontbijt. Ja of nee. SP1: Dus dat je dat er ook nog bijvoegt?

SP2: Nouja. Bij de algemene aanpak van gezondheid, heb je het niet alleen over calorieën of de glycemische index. Dan heb je het ook over beweging.

SP1: De beweging wordt in volgende versie inderdaad gemeten, via een andere applicatie van Apple, die aan elkaar gekoppeld zijn.

SP2: Ik denk dat je helemaal moet verkleinen en vereenvoudigen om te kijken hoe je iemand ze allereerste reinforcement kan geven. Hoe maak je iemand enthousiast? Niet door meer, maar door de eerste stap en de rest moeten jullie misschien zelfs verbergen. De eerste stap moet goed zijn en daar moet iemand constant op terug kunnen komen.

117

SP1: Voelt de app aan als een dieet?

SP2: Ja het moet meer fun zijn eigenlijk, leuk. En het dwingt wel een beetje in die richting ja. Daarom dacht ik ja misschien die smileys. Ik wil het warmer hebben. En als je het hebt over doelen, dan zou ik eigenlijk dat doel in eerste instantie uitgelegd willen hebben. We hebben het wel over doelen, maar wat zijn die dan?

SP1: De waardes naar beneden krijgen.

SP2: Ja nou dat wil ik zien! Dan wil ik een balk zien en als ik het invoer, dan wil ik een streefwaarde en daar wil ik onder of boven. En met drie drukken op de knop wil ik dat gewoon zien. Dat is wat ik nu mis. Op het eind van de dag heb ik gewoon een smiley gescoord of niet, of een balkje…

SP1: Wat voor cijfer zou je de app geven?

SP2: Nu? 6,5. Maar als je dit zo doorzet kun je tot een 9 komen. Het kan heel motiverend zijn, ik zie dat wel.

118