• No results found

SP1: Leuk dat jullie deze app willen testen! Ik zal even kort wat uitleg geven over de app. Het is een app voor mensen met prediabetes, zij voelen zich nog niet ziek maar hebben wel een verhoogd risico om diabetes te ontwikkelen. Met deze app kunnen zij hun voeding per dag bijhouden en de app geeft hierover informatie en advies. De app focust niet op calorieën en koolhydraten, maar kijkt naar de glycemische index. De index geeft aan hoe snel voeding de bloedsuikerspiegel laat stijgen. Uit onderzoek is gebleken dat dit de beste manier is voor patiënten met een verhoogd risico op diabetes. Het is een eerste versie van de app en informatie is incompleet of klopt niet helemaal. Tijdens deze test gaat het vooral om de functies en het design en ik hoor graag jullie mening hierover. Mag ik misschien eerst vragen wat jullie doen in het dagelijks leven en hoe oud jullie zijn?

SP2: Ik ben medeoprichter van Balance Dietisten en ben 51 jaar en dit is onze stagiaire. SP3: Ja klopt, ik ben 25 jaar.

SP1: Oke, nou dit is de app. Ik laat jullie even rustig kijken.

SP2: Nou dan gaan we onze vezelrijke cracker maar even opzoeken he? SP3: Ja haha.

SP1: Op eerste gezicht hoe ervaren jullie de app?

SP2: Nou je moet best wel lang door scrollen om… Maar je kan ook zoeken he? SP3: Ja er staat heel veel in.

SP2: Dus ook al heb je een gezonde keuze ingevoerd, dan geeft hij een alternatief wat je ook kunt doen.

SP1: Maakt het je nieuwsgierig?

SP2: Nou nu weet ik even niet, want ik heb hem aangevinkt, waar ik naartoe moet. Heb ik iets verkeerds gedaan? En geel, wat betekent geel?

123

SP2, SP3: Ja.

SP1: Zijn er te weinig functies of juist te veel?

SP2: Nou ja het was net dus even onduidelijk waar ik naartoe moest. SP1: Jullie zijn wel de eerste die de zoekfunctie doorhebben!

SP2: Haha oke. We zijn gewoon ongeduldig. Maar eigenlijk is het zo he met de glycemische index, je kijkt van 50 gram koolhydraten van wat dat product doet. En dat is eigenlijk niet handig, omdat 50 gram koolhydraten uit boter dat neem je eigenlijk niet. Daarom wordt er vaak ook gekeken naar glycemische lading, omdat dat naar de portie kijkt? Wordt dat ook hierin meegenomen? Want dat maakt het werken met glycemische index heel lastig.

SP1: Oeh lastig. Dat weet ik niet precies. Maar volgens mij gaat het er vooral om dat een bepaald product je bloedsuikerspiegel snel kan laten stijgen, en sommige producten niet, los van de portie die genomen wordt.

SP2: Maar eigenlijk zegt dat niet zoveel he. Want bijvoorbeeld wortelen gekookt, die hebben een hoge glycemische index en rauw een stuk lager. Dus als je die 50 gram wortelen neemt heb je een kilo wortelen nodig bijwijzen van spreken. En niemand die eet een kilo wortelen. Maar we kunnen is kijken wat die zegt. Oh ik zie dat die roomboter niet heeft toegevoegd. Dus ik heb iets gedaan waardoor die niet opgeslagen is. Het kan zijn omdat ik hem niet goed begrijp, of dat ie mij niet goed door het programma heen leidt. Het zou misschien makkelijker zijn als je een vinkje hebt, dat je dan gelijk naar de dagboek weer gaat.

SP1: Wat vinden jullie van het design als je kijkt naar kleur, afbeeldingen, tekst-labels? SP2: Ja dat is wel heel fijn, ik vind het eigenlijk fijner dan de eetmeter.

SP3: Ja wel leuk, ook met die kleurtjes zo.

SP2: Maar snacks dat zou ik eerder noemen tussendoor. Want als iemand een appel tussendoor eet dan ziet die dat niet als een snack. En dan vergeet je je appel misschien snel. Maar nee verder ziet dat er prima uit.

124

SP3: Ja, misschien tussendoortjes ervan maken.

SP1: Oke. Gister zei iemand je zou smileys moeten gebruiken in plaats van kleuren, of allebei. SP2: Ik vind die kleurtjes wel prettig, alleen dan staat er hier in het rood. Ja dat maakt die glycemische index moeilijk denk ik, om die nuance hierin te leggen. Die wortelen zijn dus helemaal niet zo slecht, maar wat doen die mensen die een verhoogd risico hebben, nemen die dan wortelen of asperges? SP1: Het is meer dat mensen een keuze hebben. En niet heel streng van je mag alleen dit en dit. Maar opzoeken wat dan een alternatief is voor dat product. Stel ik wil een koekje, wat is dan het beste koekje dat ik kan eten.

SP2: Ja het is leuk dat ze dan gewoon even zo kunnen scrollen, en dan zien dit is groen dit is oranje. SP1: Dus dat vinden jullie wel duidelijk?

SP2, SP3: Ja, zeker.

SP1: Roept het design een bepaald gevoel op? SP2: Ja gewoon heel functioneel.

SP1: Snappen jullie wat je moet doen met de app?

SP2: Ja. Maar als je dan het een en ander hebt ingevuld, krijg je dan ook nog een advies over de dag? SP1: Ja er komen uiteindelijk uitdagingen in en als je hierop klikt, dan zie je de dagen en dan komt er een ronde omheen met een bepaalde kleur.

SP3: Ja ik denk ook dat positief benaderen, van je gaat goed of je bent er bijna, zoiets. Dat dat ook werkt.

SP1: Zet de app jullie aan tot actie?

SP2: Nou nu omdat die adviezen nog niet echt werken, nog even niet. SP1: Maar stel die zouden erin zitten?

125

SP2: Kijk hier heb je bijvoorbeeld koffiecreamer. Wat ik er dan in zou zetten is: probeer je koffie zwart te drinken. Motiverend van als je dat een aantal keer doet, dan werkt dat echt. Maar kan me ook voorstellen dat dat lastig is. Dan moet je voor al die verschillende dingen alternatieven bedenken. SP1: Zou de app als die compleet is, jullie meer kennis kunnen opdoen?

SP2, SP3: Ja.

SP3: Maar wel als die informatie klopt. Er zijn heel veel richtlijnen. Dat dat goed staat en klopt. Dat het wetenschappelijk onderbouwd is en dat het up to date blijft.

SP2: Worden die uitdagingen dan gekoppeld aan je dag of een overall beeld? SP1: Ja daar wordt nog over nagedacht. Hoe zouden jullie dat willen zien? SP3: Ja misschien dat je kan kiezen, dat het per dag is of per week.

SP2: Ja ik denk wat leuk is, als je hier op een dag klikt en dat je dan op uitdagingen klikt dat ie dan advies geeft. Maar dat lijkt me heel lastig hoor om dat te realiseren. Maar specifiek aan een dag lijkt me dan fijn om te zien. Want dit vind ik eigenlijk wel heel handig en overzichtelijk, dat je ziet van nou hier moet ik iets aan gaan doen.

SP2: Maar die app is echt puur gericht om inzicht te krijgen in je glucose pieken zeg maar. En dat doen ze dan aan de hand van de glycemische index en daar krijg jij feedback over zeg maar. SP1: Zouden jullie de app delen?

SP2: Nou zoals die nu is nog niet echt. Maar als ik denk van nou, als iemand zo’n dag neemt en er moet echt wat veranderd worden en je krijgt gerichte adviezen. Ik zou het heel erg knap vinden als dat zou lukken, maar dan zou ik hem heel graag delen.

SP1: Oke!

SP3: We hebben ook wel veel patiënten die net nog niet de stempel krijgen van diabetes, maar wel inderdaad een hoog risico zijn, dus dan zou het wel handig zijn om deze app te delen.

126

SP2: En weet je je wilt ze niet koolhydraten laten tellen, of calorieën, maar wat die voeding met hen doet, met die bloedsuikerpieken zeg maar.

SP3: Het is ook wel fijn dat die calorieën er juist niet bij staan inderdaad. SP1: Hebben jullie nog verbeterpunten voor de app?

SP2: Nou niet meer dan dat we net al besproken hebben. SP1: Zouden jullie de app zelf gaan gebruiken als die klaar is? SP2, SP3: Ja.

SP1: Welk cijfer zouden jullie de app tot dusver geven? SP2: Dat is altijd lastig he… Ik denk een 6.

SP3: Ja ik ook denk ja.

SP2: Het product staat, maar er moet nog het een en ander aan veranderd worden. Om ook echt bruikbaar te zijn.

SP3: Ja en ik vind hem gewoon rustig uitstralen, niet met te veel kleur maar gewoon leuk. Die bolletjes die dan zo gekleurd zijn.

SP1: Oke heel erg bedankt, dit waren de vragen. Willen jullie nog iets toevoegen aan ons gesprek? SP3: Wordt de app gratis?