• No results found

SP1: Leuk dat je deze app wilt testen! Ik zal even kort wat uitleg geven over de app. Het is een app voor mensen met prediabetes, zij voelen zich nog niet ziek maar hebben wel een verhoogd risico om diabetes te ontwikkelen. Met deze app kunnen zij hun voeding per dag bijhouden en de app geeft hierover informatie en advies. De app focust niet op calorieën en koolhydraten, maar kijkt naar de glycemische index. De index geeft aan hoe snel voeding de bloedsuikerspiegel laat stijgen. Uit onderzoek is gebleken dat dit de beste manier is voor patiënten met een verhoogd risico op diabetes. Het is een eerste versie van de app en informatie is incompleet of klopt niet helemaal. Tijdens deze test gaat het vooral om de functies en het design en ik hoor graag jouw mening hierover. Mag ik misschien eerst vragen wat je doet in het dagelijks leven en hoe oud je bent?

SP2: Ik studeer en ik freelance tussendoor. Af en toe. En ik ben 23 jaar oud. SP1: Oke, en wat voor studie doe je precies?

SP2: Ik studeer grafisch ontwerp. SP1: Oke. Ik zal de app even laten zien.

SP2: Ah kijk is. Even kijken hoe dat allemaal werkt. Kaas.

SP1: Nou heb ik alvast een vraag. Hoe ervaar je de app op het eerste gezicht?

SP2: Overzichtelijk, minimalistisch en ik vind de iconen er heel aantrekkelijk uitzien. SP1: Oke, top. En maakt het je nieuwsgierig?

SP2: Ja. Ik weet nog niet zo goed wat ik moet doen nu. Ik kijk nu naar de catalogus en ik zie hier kaas staan. Ik weet niet, volgens mij heb ik vandaag kaas gegeten, Goudse kaas. Plus, voeg aan ontbijt toe. Even kijken, oh kijk. Ik krijg een tip nu in het rood. Dus die glycemische index van deze kaas die ik vanochtend heb gegeten is dus heel hoog en ik krijg hier de tip om een ander alternatief te eten. Tof. Het is ook wel handig dat het in het rood is, want dat valt heel erg op vergeleken met alles wat heel erg grijs is en heel steriel eruit ziet. Je krijgt een rode tekst en dat valt dan ook gelijk op.

104

SP2: Oh kijk er staan ook nog kleuren bij. Die kleuren hebben waarschijnlijk te maken met hoe hoog de glycemische index is?

SP1: Heel goed, ja.

SP2: Siroop is rood en dat zal waarschijnlijk niet zo heel goed zijn. Dat is natuurlijk super gezoet. Oh ja. Heel overzichtelijk de app.

SP1: Zijn de functies van de app duidelijk?

SP2: Ja eigenlijk wel, want ik het zonder jouw hulp uitgevogeld. SP1: Vind je dat er genoeg functies zijn of juist te veel?

SP2: Nee zeker niet te veel. Alleen wat ik net wel merkte was, even kijken. Als ik hier plus ontbijt doe kan ik mijn ontbijt toevoegen, maar je hebt ook je catalogus. Dan kan je daar natuurlijk ook uitkiezen? SP1: Je kan ook voordat je iets wilt gaan eten opzoeken met de catalogus of het een goed product is. SP2: Dus de catalogus heeft eigenlijk een dubbele functie. Je kan erin kijken voor informatie en je kan ook nog een via de catalogus je ontbijtje erin zetten.

SP1: Ja precies. Wat vind je van het design als je kijkt naar afbeeldingen, kleur en bijvoorbeeld tekstlabels?

SP2: Het voelt heel erg alsof de app hoort bij je phone. Net als whatsapp, dat is eigenlijk gewoon een andere app, maar het is zo mooi blended zeg maar in het design van je algemene phone dat. Net als met dit eigenlijk, het voelt heel erg als een essentieel item omdat het ontwerp heel erg doorgaat in de telefoon. Ik vind het persoonlijk heel aantrekkelijk dat minimalistische.

SP1: Is dat een gevoel dat bij je wordt opgeroepen? SP2: Ja, heel erg.

105

SP2: Essentieel zeg maar. Dat het echt bij je phone hoort die app. Dat het niet zomaar een app is, het lijkt net alsof het in de phone hoort.

SP1: Snap je door de functies en het design wat je moet doen met de app? Is dat duidelijk?

SP2: Ja, want eerst vond ik het niet en toen tikte ik gewoon een item aan; Goudse kaas. En toen kreeg ik ineens een rood stipje te zien met een rode tekst, en oh dat is een tip. Toen besefte ik me pas dat die kleuren ergens voor stonden. Want nu lijkt ook alles heel logisch, want groen is gewoon gelinkt aan goed en rood is gelinkt aan minder goed. Nu zie ik dat.

SP1: Wat vind je van de tone of voice, door het design en de kleuren?

SP2: Het voelt totaal niet dwingend. Terwijl je zou denken dat een rode tekst heel erg dwingend overkomt. Door het lettertype misschien, dat het toch wel zo een beetje zachtaardig gebracht is. Dit is Helvetica waarschijnlijk. Het komt toch gewoon adviserend over.

SP1: Mooi. Voel je je op een bepaalde manier aangesproken door de app?

SP2: Ik voel me niet onwijs aangesproken door de app. Ik heb geen klachten ofzo. Maar het is wel interessant om te weten dat ook de soort kaas, dus echt uitmaakt. Voor mij is kaas gewoon kaas. SP1: De informatie die nu in de app staat, kan incompleet zijn of niet kloppen. Dus houd je er maar niet teveel aan vast.

SP2: Oh ja oke haha.

SP1: Zet de app jou aan tot actie en hoe?

SP2: Ik denk mij persoonlijk niet, want waarschijnlijk eet ik morgen gewoon weer dezelfde kaas, haha. Maar ik denk als ik in een risicogroep zit dan zou ik er zeker wel gebruik van maken. Ik eet nu gewoon gevarieerd, ik eet nu gewoon voor mijn gevoel al gezond. Heb net een paaseitje op, heel tegenstrijdig haha.

SP1: Je bent in balans, haha.

106

SP1: Heb je meer kennis opgedaan?

SP2: Ja. En ook meer kennis doordat de app niet alleen zegt dat de kaas niet goed is, maar er wordt mij ook verteld waarom het niet goed is. En ook wat voor ander soorten voedsel in daarvoor in de plaats kan eten, voor als vervanging van wat ik heb gegeten vanmiddag.

SP1: Zou je kennis opgedaan door de app, delen met vrienden of familie? Als deze bijvoorbeeld gekoppeld is aan Facebook of Whatsapp?

SP2: Ja, ik denk het wel. Het zijn gewoon van die weetjes die je elkaar gewoon vertelt; wist je

toevallig dat… Misschien als ik meerdere mensen ken die dezelfde klachten zouden hebben of die heel bewust met eten bezig zouden zijn, daar zou ik het misschien wel mee delen. Stel ik zou in een

risicogroep zitten en iemand anders ook toevallig, een van m’n vrienden, dan zou ik het wel delen SP1: Zou je deze app ook delen met vrienden of familie?

SP2: Ja, als ik de app zelf gebruik zou ik hem ook wel met hen willen delen. Eigenlijk iedere app die ik gebruik, als ik een app leuk of handig vind dan deel ik dat met mensen.

SP1: Welk cijfer zou je de app geven?

SP2: Lastig. Kwa ontwerp zou ik het zeker wel een 8 geven. Het is gewoon echt heel duidelijk, maar het is toevallig ook mijn smaak, kwa vormgeving. En ik vind het ook heel fijn dat het gewoon heel goed in je phone past. Het is niet zomaar een app van buitenaf geplukt, het voelt echt alsof hij verdwijnt in je telefoon. Dat vind ik heel positief.

SP1: Wat vind je goed of slecht en heb je misschien verbeterpunten voor de app?

SP2: Misschien dat je in plaats van de stipjes een plaatje zou kunnen doen, maar misschien zou dat te druk worden. Als ik bijvoorbeeld die stipjes nu zie, voor mij hebben ze niet onwijs veel functie, voor mij zou het net zo goed 1 stipje kunnen zijn. Maar verder tips? Ik zou niet verder weten, voor mij is het heel duidelijk elk geval.

SP1: Zou er toch nog dingen die je niet snapt?

SP2: Nou, ik vraag me af ik heb nu maandag de 17e heb ik bijvoorbeeld ingezet, ik eet ontbijt. Maar krijg je aan het eind van de dag nog een overzicht te zien, van hoe goed ik het heb gedaan per dag?

107

SP1: Ja volgens mij kan je dan zelf in je dagboek kijken. Oh en er komen ook doelen, dat staat hier volgens mij, bij uitdagingen. Dat zijn doelen die je kunt stellen en daar krijg je volgens mij uiteindelijk ook feedback op. En krijg je te horen hoe je dag is verlopen en of je veel goede of slechte producten hebt gegeten.

SP1: Zou deze app gaan gebruiken als hij klaar is?

SP2: Zeker als ik hier een doelgroep voor was. Ik denk hier nog niet over na, want ik ben gewoon gezond. Stel ik krijg het wel te horen dan zou ik er zeker gebruik van maken, want ik zie nu allemaal dingen van oh, voor mijn gevoel waren alle groentes hetzelfde. Ik wist bijvoorbeeld niet dat een gekookte asperge een hogere glycemische index zou hebben.

SP1: Zou het kunnen helpen om jouw levensstijl aan te passen?

SP2: Ja, dat zeker want ik wilde eigenlijk vanavond asperges eten en als ik een risicogroep zou zitten dan zou ik zeker niet meer asperges eten. Dan zou ik gewoon voor aubergines gaan bijvoorbeeld. Ja dus dat zou ik wel heel handig vinden. En ik zie ook hier dat aan het eind van de dag, als je de hele dag gezond hebt gegeten, dan krijg je ook een groen stipje voor je dag.

SP1: Oh inderdaad!

SP2: Dus dan krijg je toch een overzicht van de hele week over hoe het elke dag hebt gedaan. Dat vind ik wel een goede, dat is het enige wat ik nog miste. Dit kan een soort van werken als feedback op je doelen.

SP1: Zou je hier dan ook push-berichten bij willen krijgen, over feedback en doelen?

SP2: Ja dat zou ook motiverend helpen denk ik, omdat je dan meer geconfronteerd wordt met je doelen.

SP1: Heel erg bedankt voor het testen van de app! SP2: Geen probleem! Graag gedaan.

108