• No results found

SP1: Leuk dat je deze app wilt testen! Ik zal even kort wat uitleg geven over de app. Het is een app voor mensen met prediabetes, zij voelen zich nog niet ziek maar hebben wel een verhoogd risico om diabetes te ontwikkelen. Met deze app kunnen zij hun voeding per dag bijhouden en de app geeft hierover informatie en advies. De app focust niet op calorieën en koolhydraten, maar kijkt naar de glykemische index. De index geeft aan hoe snel voeding de bloedsuikerspiegel laat stijgen. Uit onderzoek is gebleken dat dit de beste manier is voor patiënten met een verhoogd risico op diabetes. Het is een eerste versie van de app en informatie is incompleet of klopt niet helemaal. Tijdens deze test gaat het vooral om de functies en het design en ik hoor graag jou mening hierover. Mag ik misschien eerst vragen wat je doet in het dagelijks leven en hoe oud je bent?

SP2: Nee leuk om mee te doen. En ik werk in een bouwcentrum als verkoper en ben 50 jaar oud. SP1: Kijkt u maar even rustig naar de app hoe die werkt.

SP2: Ja. Kijk, voeg avondeten toe. Oh dat doet die niet nee. Nou ga ik plus doen, avondeten, groenten. Aardappels gekookt. Gereed. Andijvie, weer toevoegen.

SP1: Hoe ervaar je de app op eerste gezicht?

SP2: Ja nu krijg ik een beetje handigheid in hoe het werkt. Even kijken of die ertussen staat, kipfiletje. SP1: Maakt het je nieuwsgierig?

SP2: Ja nu heb ik ff door hoe die werkt ja. Oh kijk het alfabet erbij, dat is wel handig ja. SP1: Zijn de functies duidelijk, wat je kan met de app?

SP2: Ja in principe ga ik nu alleen de vragen af wat er nu staat. Voor de rest tik ik eigenlijk niks aan. Oh er komt dus nog meer informatie in.

SP1: Ja dat komt er wel nog in inderdaad. En wat vind je van het design van de app?

SP2: Ja het staat er allemaal duidelijk. Ja ik weet niet of dat ergens staan, die betekenis van die

kleurtjes. Dat zou handig zijn als jij… Maar aan de andere kant, je moet wel eerlijk invullen natuurlijk. Je kan wel denken oh die kleurtjes dat vul ik dan niet in, dat is slecht. En dat mensen het gewoon niet

119

aanklikken. Maar je snapt zelf wel dat het een functie heeft. Maar als het erin staat moet je het gewoon eerlijk invullen. Ja jezelf in de maling nemen haha.

SP1: Haha nee inderdaad het is wel voor jezelf. En roept het design een bepaald gevoel bij je op. SP2: Ja dat zegt mij weinig op zich, maar het staat er duidelijk. Je gaat die vragen langs en net zat ik ff te hannesen, maar daarna kreeg ik het al sneller door.

SP1: Oke, en voel je je op een bepaalde manier aangesproken?

SP2: Naja, wat ik zeg, ik loop natuurlijk al bij de dokter en de diëtist. Maar het zou een alternatief kunnen zijn voor als je dingen wilt weten en je kan het dan zo opzoeken. Wat zou ik dan wel kunnen nemen? En dan heb je wel alternatieven. Er moet natuurlijk wel de goede informatie instaan. Als het allemaal klopt en duidelijk is dan heb je er wel wat aan.

SP1: Zet de app jou dan ook aan tot actie?

SP2: Ja dat doe ik zelf in principe al zelf. Maar het zou een hulpmiddel kunnen zijn ja. SP1: Hoe zet het jou dan tot actie aan?

SP2: Naja kijk, de eerste stap die je maakt is mijn bloedsuikerspiegel te hoog en dan maak je een keuze, ga ik actie ondernemen of niet. Je kan lekker verder leven of wel denken he het is je gezondheid. Het is een heel simpel besluit en dan ga je erop letten. En dan zou het een hulpmiddel kunnen zijn, maar het is niet doordat zo’n app er is, oh ja ga ik ff kijken, oh nou moet ik opletten. Het zit eerst in je koppie en dan moet je een besluit nemen, een keuze maken en als dat niet goed is dan moet je er wat aan doen. Heel simpel. Ik vind het nog ongelofelijk dat mensen die zien het en die weten het en die negeren het. Ja oke, ga lekker verder zo. Dan ben je een voet kwijt of weet ik veel wat. En als je ziet hoe dat explosief is gestegen de laatste jaren wereldwijd, dat is echt gigantisch. Ten eerste moet het probleem erkent worden en dan pas gaan ze er iets aan doen. Het is een keuze. SP1: Dus er komt meer bij kijken?

SP2: Ja. Het blijft natuurlijk een hulpmiddel.

120

SP2: Ja dan zal je er wat aan hebben. Ja kijk, ik dit opzicht weet ik wel veel van die diëtiste en kan ik zo wel logisch nadenken, dat sausjes slecht zijn en dat soort dingen. Daar moet je gewoon op letten. SP1: Hoe zou je dan meer kennis krijgen met deze app?

SP2: Je klikt aan en er staat bij wat je eet en dan staat erbij of het goed of slecht is en of er eventueel alternatieven zijn. Van sommige dingen weet je wel dat ze slecht zijn. Maar met koolhydraten, is het wel handig om te weten wat de alternatieven zijn. Rijst mag ook weer, maar niet die witte rijst. Dan krijg je informatie waar je wat aan hebt. Kijk dat weet niet iedereen om het zo maar te zeggen. SP1: Zou je de kennis en de app delen?

SP2: Als mensen het erover hebben en je zou dat gebruiken als leidraad, dan zou ik adviseren van joh kijk hier is naar daar heb je wat aan. Dan kan je wat raadplegen. Maar mensen gaan natuurlijk al heel snel zoeken en googlen, naja ik dan niet. Maar mensen zoeken al bijna alles op op dat ding. Dus dan is het ook logisch dat je dat soort dingen hebt.

SP1: Wat vind je goed of slecht aan de app?

SP2: Ja kijk als die informatie verder klopt en hij is goed. Je moet ff in de gaten hebben hoe dat werkt. Ik ben daar natuurlijk niet handig in, maar ik heb nu wel aardig door hoe het in elkaar steekt. En dan is het gewoon alles volgen wat er staat.

SP1: Zou je hem gebruiken als die klaar is?

SP2: Ja, af en toe zou ik dingen op kunnen zoeken ja. Als ik ff benieuwd ben of wat dan ook. Maar als je twijfelt kun je wel ff zoeken.

SP1: Als je kijkt naar de glycemisch index hoe denk je daarover?

SP2: Kijk als je wat lichter bent is het altijd beter natuurlijk. Maar het belangrijkste bij suiker is je bloedsuikerspiegel en dan hoef je geen dieet te volgen maar dan kan je wel je bloedsuiker in de gaten houden. Dit kan wel helpen als leidraad.

SP1: Welk cijfer zou je de app geven?

121

SP1: Voelt de app een beetje als een dieet?

SP2: Naja dat niet. Maar het blijft een leidraad natuurlijk. Je maakt zelf de keuze en je haalt er

informatie vanaf. Het is niet, oh ja ik moet afvallen, want ik heb die app. Maar je krijgt wel informatie, je kan dingen opzoeken. Dat is wel handig.

122