• No results found

SP1: Leuk dat je deze app wilt testen! Ik zal even kort wat uitleg geven over de app. Het is een app voor mensen met prediabetes, zij voelen zich nog niet ziek maar hebben wel een verhoogd risico om diabetes te ontwikkelen. Met deze app kunnen zij hun voeding per dag bijhouden en de app geeft hierover informatie en advies. De app focust niet op calorieën en koolhydraten, maar kijkt naar de glycemische index. De index geeft aan hoe snel voeding de bloedsuikerspiegel laat stijgen. Uit onderzoek is gebleken dat dit de beste manier is voor patiënten met een verhoogd risico op diabetes. Het is een eerste versie van de app en informatie is incompleet of klopt niet helemaal. Tijdens deze test gaat het vooral om de functies en het design en ik hoor graag jou mening hierover. Mag ik misschien eerst vragen wat je doet in het dagelijks leven en hoe oud je bent?

SP2: Ik studeer Audiovisual Media aan de HKU en doe veel freelance werk en ik ben 24.

SP1: Oke. Dank je wel. Dit is de app kijk er even rustig naar. Wat denk je op eerste gezicht als je zo kijkt?

SP2: Ik vind het design wel mooi omdat het lekker simpel is, stylisch zegmaar. Als ik kan naar ontbijt, lunch, diner, snacks, lijkt het toegankelijk, het ziet er niet ingewikkeld uit. En wetenschappelijk ofzo.. En de datum zie ik hier staan van wat je gaat eten die dag en dan druk je op plus en dan kan je gelijk iets toevoegen.

SP1: Zou je de app gebruiken?

SP2: Nou het grappige is, ik heb al een keer zo’n app gebruikt dat heet mijn fitness coach en daar kan je ook invoeren wat je eet op een dag en dan kan je ook zoeken vooral op koolhydraten. Maar deze kijkt dus naar de glycemische index, daar heb ik nog weinig over gehoord.

SP1: Zijn de functies duidelijk?

SP2: Staat er ergens wat zo’n nummer betekent? Als er staat 68 dan weet ik niet precies. Naja je kan wel ongeveer bedenken hoe hoog dat is. Maar het gaat er dus over hoe snel je bloedsuikerspiegel stijgt? Het zou mooi zijn als je erbij zet hoe snel dat gaat, hoeveel seconden, hoe snel dat gaat stijgen. SP1: Maar we moeten het een beetje simpel houden.

109

SP2: Ja nee maar ik bedoel. Leuk met die plaatjes erbij trouwens. Ja het is visueel leuk, maar je krijgt wel een introductie denk ik he?

SP1: Er komt inderdaad nog informatie in de app over de glycemische index. En ook hoe de app in elkaar zit, hoe die werkt.

SP2: Oke, oh ja hier.

SP1: Zijn er genoeg functies vind je als je zo kijkt?

SP2: Misschien zou er een verloop kunnen worden toegevoegd of een soort van overzicht. Van over je laatste weken, ik weet niet of dat er ook inkomt?

SP1: Er zit wel zo’n soort functie op. Als je naar de agenda kijkt, zie je dat er zo’n rondje om de dag heen komt en dan kan je aan de kleur zien of je goede producten hebt gegeten of niet. Oh gaan ze nog doelen instellen in de app, maar dat komt later.

SP2: Ah oke. Bij uitdagingen. En wat houden deze uitdagingen in?

SP1: Dat je doelen voor jezelf kan stellen. Bijvoorbeeld mijn waardes moeten zo laag blijven etc. En daar kan je push-berichten over ontvangen.

SP2: En die glycemische index? Hoe houdt dat verband met gezonde en ongezonde producten? SP1: Er is wetenschappelijk onderzoek naar producten en welke glycemische index deze hebben. En die waarden zijn gekoppeld aan de producten.

SP2: En als je alleen maar dezelfde producten eet? Geeft de app daar dan feedback op? Want dat is ook niet gezond.

SP1: Dat is een goed punt, dat zou ik even moeten checken. En wat vind je van het design als je zo kijkt, naar afbeeldingen, kleur en tekstlabels?

SP2: Misschien mag er nog wat meer kleur in. Ik vind het wel stijlvol, ik dat dat de app leuker zou zijn met meer kleur.

110

SP2: Ja ik denk dat dat wel werkt ja, want als je het heel simpel wilt houden. Kan je precies zien welke dag wel goed was en welke dag wat minder. Maar opzich als je gewoon een overzicht krijgt van de week, dit en dit en dit, misschien kan je beter dit en dit en dit eten. Dat zit in de my fitness pile heet het trouwens. Daar zit dat ook in. Dan krijg je ook een weekoverzicht, met je kan beter wat minder zout eten. Dat je af en toe een update krijgt van wat je beter wel en niet kan krijgen.

SP1: Ja inderdaad. Snap je verder wat je moet doen door de functies en het design?

SP2: Oh ik zie nu ook dat je feedback krijgt over producten met een lage glycemische index, dat vind ik wel goed idd. Oh ik snapte alleen niet door op het plusje te drukken dat ik een product toevoegde aan mijn agenda, maar zie het product er nu wel vaak instaan. Dat moet wel duidelijker vind ik. SP1: Wat vind je van de tone of voice? Op welke manier wordt je aangesproken?

SP2: Ja het staat er wel lekker groot in. Oh en ze communiceren wel redelijk simpel. Bij ontbijt zie je rode en groene bolletjes en dan weet je of het goed of slecht is wat je aan het doen bent.

SP1: Werkt dit motiverend denk je?

SP2: Ja dat denk ik wel. Ik denk dat die simpelheid dat wel handig is. Het hoeft niet te veel knopjes en dingetjes te hebben, als het maar gewoon duidelijk is. En het zou bijvoorbeeld ook handig zijn, probeer is een knackebrod lichtgewicht en dat je daar gelijk op kan klikken bijvoorbeeld. In de catalogus zit dat al handig inderdaad. Ja dat is top.

SP1: Voel je je op een bepaalde manier aangesproken door de app?

SP2: Jawel… Maar ik houd niet zo van dit soort apps eigenlijk, niet meer. Maar het is wel fijn dat het redelijk simpel is. Maar ik denk om mensen gemotiveerd te houden, dat het belangrijk is dat als je ergens op klikt bijvoorbeeld… Maar het heeft niet zo veel te maken met koolhydraten he? Het gaat echt alleen om die glycemische index?

SP1: Ja inderdaad.

SP2: Ja ik zou dus wel graag een wekelijkse update willen krijgen, behalve alleen dit. Een soort van update ergens in, van hoe je ervoor staat, een verloop. Dit kan je misschien heel simpel doen met een balk ofzo. Waar het begin bijvoorbeeld rood is en het einde groen. Of hij blijft de hele tijd rood. Dat je

111

die kleuren laat terug komen. En dan zie je gewoon een verloop of per week. En dan bij uitdagingen een doel kan stellen en dat die dat ook update elke keer. Zodat mensen hun doel visueel voor ogen hebben. Maar wat ik net al zei, ik vind het design leuk gedaan.

SP1: Zet de app jou aan tot actie?

SP2: Ja opzich wel, maar ik heb alleen niet zoveel met die glycemische index. Maar stel het zouden koolhydraten zijn ofzo, dan wel. Kunnen jullie dat ook niet erin verwerken? Want dat vinden mensen ook wel belangrijk. Dat het allemaal in 1 app zit. Of kwa cijfers.

SP1: Ja dat is een goede. Maar zou je kennis opdoen met het gebruiken van deze app?

SP2: Bij mij is het belangrijk dat als je iets eet dat je dan gelijk insuline spuit. Het maakt niet zo heel veel uit hoe snel die… naja als je iets eet waarvan die suikers heel langzaam worden opgenomen, is het handig om te weten dat je niet gelijk hoeft te spuiten, omdat je anders misschien een lage

bloedsuiker krijgt. En als er iets staat wat heel hoog is, dan is het handig om te weten dat je snel moet spuiten. Opzich zou ik daar informatie uit kunnen halen. En bij mensen die een verhoogd risico hebben op diabetes, is het bij mij meer zo… gaan ze dat gebruiken? Want mensen die een verhoogd risico op diabetes hebben die zijn vaak mensen die ongezond leven; alcohol, slecht eten. Ik denk dat je mensen heel moeilijk daar vanaf krijgt. Daar mensen daar hulp bij nodig hebben en iets meer dan een app alleen.

SP1: Als je nou ook in kan vullen in de app hoe je je voelt, dat je bijvoorbeeld meer energie krijgt op korte termijn, zouden mensen dan gemotiveerder zijn om hier mee door te blijven gaan.

SP2: Ja misschien wel. Misschien als je kan invullen ik ben veel moe of heb heel erg dorst. Dat je dat dan in kan voeren, symptomen ofzo? En dat er dan tips bij worden gegeven. Die mensen hebben toch bepaalde symptomen en willen vaak concreet weten, tenminste dat heb ik altijd, ergens aan werken dat ik weet wat ik concreet zou kunnen veranderen. Dan wordt het minder een encyclopedie, maar ook een app die actie onderneemt.

SP1: Zou je kennis opgedaan door de app, delen met met vrienden of familie? En zou je deze app delen met vrienden of familie?

SP2: Mensen die een verhoogde kans hebben, ja waarom niet. Ik weet niet of ik het uit mezelf zou doen, maar als ik het er met mensen over heb kan ik zeggen; je kan dit misschien proberen.

112

SP1: En elk cijfer zou je de app geven?

SP2: Zoals die nu is een 7 en als die helemaal af is denk wel een 8 of een 9.

SP1: Oke super. Verbeterpunten heb je al gegeven voor de app. Maar zou je deze app gaan gebruiken als hij klaar is?

SP2: Nee, maar dat is omdat ik het heb gedaan maar ik weet niet. Maar het is meer bij mij, ik verander mijn levensstijl steeds beetje bij beetje. Ik ben van mening dat je dit ff gebruikt. Maar mensen met iets minder discipline en dat ben ik ook, die vergeten het weer of die laten het weer liggen. Of vinden het een gedoe of het allemaal in te gaan vullen en je hebt mensen die dat heel leuk vinden om te doen. Ik dronk vroeger bijvoorbeeld heel veel energiedrankjes, dat drink ik nu al twee jaar niet meer. Cola light doe ik ook niet meer. Ik probeer zelf om de zoveel tijd ongezonde dingen uit mijn dieet te halen. Waardoor het een leefgewoonte wordt en niet perse een soort van dieet. Ik vind dat je het ook langzaam moet kunnen afbouwen, anders houd je het niet vol.

SP1: Zou de app dan niet handig zijn als steuntje in plaats van een dieet?

SP2: Zou kunnen, maar niet voor mij. Ik heb het gedaan en het was niet voor mij. Maar als ik het objectief bekijk denk ik dat het een hele goede optie is voor mensen.

SP1: Oke, heel erg bedankt voor het testen van de app!

SP2: Oh ja, en misschien mensen die denken dat ze een verhoogde kan hebben op diabetes, dat er bijvoorbeeld een lijstje met symptomen staat. Dat je kan checken of je dat hebt. Maar je moet het ook niet helemaal volgooien met functies. Het moet ook overzichtelijk blijven.

113