• No results found

Hoofdvraag: Hoe kan er worden omgegaan met

Deelvraag 6: Hoe denkt de doelgroep over privacy binnen een smart city? De doelgroep is geïnterviewd doormiddel van een halfgestructureerd open interview.

7. Hoofdvraag: Hoe kan er worden omgegaan met

privacy gevoelige open data in een smart city? 75-82 - 7.1. Aanbevelingen

- 7.2. Hoofdpunten - 7.3. Advies

- 7.3.1. Hoe blijft de privacy gewaarborgd binnen een project - 7.4. Wat kan je met PET binnen een project

- 7.4.1. Privacy Enhancing Technologies toepassen

- 7.4.2. Voorbeeld, hoe PET toegepast had kunnen worden binnen een project

8. Bronnen en bijlagen 83

- Bronnen (pagina 41-46)

2. Inleiding

Privacy schending is het voornaamste risico van open data. Aan de hand van dit adviesrapport worden jullie bewust gemaakt over wat de risico’s en gevolgen zijn van open data met betrekking tot de privacy in een smart city.

Open data wordt geprezen om zijn mogelijkheden. De bijkomende risico’s daarentegen worden lichtelijk toegegeven en daarnaast weggeschoven of onderbelicht. Het artikel van David Hand ‘Open data is a force for good, but not without risks’ op the Guardian website toont dit aan. In 2011 zei de Cabinet Office minister Francis Maude het volgende: "It is my intention that no personal data will be shared with any third party as part of this initiative." Hand vindt het twijfelachtig of dit haalbaar is, aangezien de verschillende bronnen van data gecombineerd tot

informatie over een individu kunnen leiden. (Hand, Open data is a force for good, but not without risks)

De aanleiding tot het probleem is de mogelijke schending van privacy met betrekking tot open data. Simpel gezegd is open data: het op eenduidige wijze, publiekelijk en elektronisch beschikbaar maken van data (Hack de overheid). Tegenwoordig wordt er steeds meer data gedigitaliseerd. Binnen deze data zitten ook data die betrekking hebben op onze persoonsgegevens. Hierbij moet je denken aan het elektronisch kind dossier, het patiëntdossier en het klantdossier. Een ander voorbeeld is de bonuskaart van Albert Heijn. (Wikipedia, Bonuskaart)

Tijdens het onderzoek is specifiek gefocust op open data. De bovengenoemde data zijn nog geen open data. Uit praktijkvoorbeelden blijkt dat open data persoonlijke data kan bevatten, dan wel data die indirect tot een persoon kan leiden. Dit wordt verder toegelicht in het adviesrapport.

Onze steden blijven zich ontwikkelen en worden steeds slimmer. Het woord slimmer verwijst naar systemen en apparaten in de stad die steeds meer informatie

uitwisselen. Deze steden worden smart cities genoemd. Een smart city is een stad waarin technologie ervoor zorgt dat er een zo efficiënt, duurzaam en veilig mogelijke stad ontstaat. (Wikipedia, Smart city) Om een smart city te ontwikkelen en draaiende te houden zal alles met elkaar moeten communiceren. Dit wordt ook wel ‘The

Internet of Things’ of ‘Ubiquitous Computing’ genoemd. (Kranenburg, The Internet of Things) Dit houdt in dat alles met elkaar in verbinding staat. Hier komen de digitale en de echte wereld bij elkaar. Dit is mogelijk door de toenemende open data, sensors, camera’s en wifi netwerken aan elkaar te koppelen. Mensen, openbaar vervoer, gebouwen en apparaten wisselen informatie met elkaar uit om de levenskwaliteit zo hoog en duurzaam mogelijk te houden.

Amsterdam is een voorbeeld van een stad die slim gebruik wilt maken van open data. Dit initiatief heet Amsterdam Smart City (Smart stories, Amsterdam Smart City). De opzet is anders dan steden waar vooral commerciële bedrijven zijn betrokken bij de ontwikkeling van een smart city. Zij zijn geïnteresseerd in data omdat het voor hun een schat aan informatie kan opleveren. In Songdo, een stad in Zuid-Korea, begint zich het volgende probleem voor te doen volgens auteur Greg Lindsay: ‘‘de inwoners van Songdo worden vooral als consument gezien aan wie allerlei diensten verkocht kunnen worden en pas in tweede instantie als burger.’’ (de Waal, Smart cities) Het betreft hier het bedrijf Cisco dat verantwoordelijk is voor de meeste techniek in de stad. Cisco is een van de grote bedrijven die zich heeft gespecialiseerd in smart cities. (Cisco. Smart + Connected Communities) Hiernaast zijn Siemens, IKEA en IBM ook bezig met het ontwikkelen van smart cities.

Door de beschikbaarheid van de open data zijn er bedrijven, overheden, politieke partijen en ook terroristen/criminelen die daar gebruik van willen maken. Zij

gebruiken onze open data zonder dat wij hier toestemming voor geven. De gevolgen hiervan kunnen een probleem zijn.

Naar aanleiding van het vooronderzoek dat is gedaan en de hierboven besproken onderdelen, is er daarna dieper onderzoek verricht naar privacy binnen een smart city met betrekking tot open data.

* Note

Dit rapport biedt informatie en verdieping over open data, smart cities en privacy. Hopelijk is dit rapport in staat om bewustwording te creëren bij jullie afstuderende CMD studenten. Met ‘bewust’ wordt bedoeld, dat de doelgroep weet wat de risico’s/gevolgen van open data kunnen zijn met betrekking tot de privacy in een smart city. Aan de hand van het onderzoek naar de doelgroep doormiddel van

interviews, is gebleken dat de kennis op het gebied van open data, smart cities en de bijbehorende privacy ontbreken. Vandaar dat er in het rapport aandacht wordt

besteed aan de verdieping rondom deze onderwerpen. De reden hiervoor is om zeker te weten dat het doel bewustwording zo goed mogelijk bereikt kan worden. Dit kan alleen door bepaalde begrippen en ontwikkelingen doormiddel van voorbeelden te kunnen begrijpen. Hierdoor wordt inzicht geboden in de ontwikkelingen rondom open data, smart cities en privacy. Door het inzicht kan de doelgroep beter begrijpen waar het naartoe kan gaan in de toekomst en de aanbevelingen/advies beter

begrijpen. Hierdoor is de doelgroep meer bewust geworden rondom de

ontwikkelingen van de hoofdonderwerpen. De doelgroep zal hierdoor in beter in staat zijn keuzes te maken op het gebied van privacy met betrekking tot open data binnen een smart city. Bijvoorbeeld binnen een eigen project waarvoor een toepassing wordt gemaakt met open data voor een smart city.

Mocht de verdieping rondom bepaalde onderwerpen niet nodig zijn dan kunnen deze worden overgeslagen en kan er gelijk worden doorgegaan naar de aanbevelingen en het advies.

3. Vraagstuk

Het vraagstuk dat opgelost diende te worden was: doormiddel van onderzoek uitzoeken hoe er met privacy gevoelige open data omgegaan kan worden in een smart city.

Aan de hand van de oplossingen en het onderzoek kan er in het adviesrapport antwoord worden gegeven, op het volgende vraagstuk.

Hoe kan er worden omgegaan met privacy gevoelige open data in een smart city? Obama, Neelie Kroes en partijen als Hack de overheid willen meer data ‘open’ maken voor het publiek/burgers. Wat opgevallen is bij het vooronderzoek is dat de partijen toegeven dat er risico’s kleven aan gebruik van open data, maar niet concreet aangeven welke. Hiernaast werd er ook niet duidelijk aangegeven hoe er het best met deze risico’s kan worden omgegaan. Dit blijkt uit de blogberichten van Neelie Kroes waar voornamelijk de positieve mogelijkheden worden besproken (Blog of Neelie Kroes). Op The White House de site van de Amerikaanse overheid zijn ze ook niet duidelijk over de risico’s van open data. Er wordt minimaal kenbaarheid aangegeven (White house). Ook een partij als Hack de overheid geeft geen duidelijke hoorbaarheid aan de risico’s van open data (Hack de overheid).

Over het algemeen wordt er minder aandacht gegeven aan de risico’s dan aan de mogelijkheden. Dit is logisch anders hoeft er niet aan open data begonnen te worden. De mogelijkheden en positieve geluiden overschreeuwen de risico’s in de berichten over open data.

Doormiddel van dit adviesrapport wordt de ‘andere kant’ belicht en bekeken hoe er met de risico’s van open data in een steeds slimmere omgeving om kan worden gegaan.

Om het vraagstuk te kunnen oplossen is er onderzoek gedaan. Dit is begonnen met het vooronderzoek, het inlezen over open data, privacy en smart cities.

Hetgeen waar het onderzoek en dit adviesrapport advies en antwoord op wilt geven is: Hoe kan er worden omgegaan met privacy gevoelige open data in een smart city? Hiervoor is er doormiddel van onderzoek gekeken naar de risico’s en gevolgen van open data met betrekking tot de privacy. Aan de hand van het weten van de risico’s en gevolgen, kan er bepaald worden hoe met de privacy in een smart city moet worden omgegaan. Het streven was het onderzoeken en vinden van manieren, hoe de privacy beter kan worden gewaarborgd met betrekking tot open data in een smart city.

4. Het doel

Het doel dat dit adviesrapport heeft is: inzicht bieden in open data, smart cities, met de daarbij behorende risico’s en gevolgen tot de privacy. Dit helpt met

bewustwording creëren bij afstuderende CMD studenten over de gevolgen voor de privacy met betrekking tot open data in een smart city.

In het rapport worden de studenten geïnformeerd en geadviseerd over het aandeel dat zij kunnen hebben in het ontwikkelen van een smart city. De studenten zullen wellicht concepten gaan bedenken en applicaties gaan ontwikkelen voor een smart city. Hiermee dragen zij bij aan hoe de burgers zich in de stad gedragen.

4.1. Wat wil dit rapport bereiken

Met dit rapport moet bewustzijn gecreëerd worden bij de doelgroep. Om dit te kunnen is er eerst zelf onderzoek gedaan naar de onderwerpen. Hierdoor is er zelfbewustzijn ontstaan rondom open data, smart cities en privacy, hierdoor is er de kennis om de doelgroep bewuster te maken en te adviseren.

Onder het begrip ‘bewust’ wordt verstaan, dat de doelgroep weet wat de gevolgen zijn en kunnen zijn op het gebied van privacy in een smart city met betrekking tot open data. Op deze manier wordt er een eerlijke kans geboden om bewust met de privacy van iemand anders (klanten/gebruikers) om te gaan. Wat voor de doelgroep ‘bewust’ inhoudt is onderzocht doormiddel van interviews, hier wordt verder in het adviesrapport op ingegaan.

4.2. Waarvoor is het een oplossing en waarom

Het is een bewustwording voor de snel ontwikkelende technieken op digitaal gebied en de verschuivende privacy grens die ervoor zorgen dat onze privacy meer wordt aangetast. Doormiddel van het advies worden de CMD studenten bewust gemaakt van hun privacy en kunnen daarna beter inzien hoe hun privacy en die van iemand anders ervoor staat. Door een beter inzicht kan de student zelfbewust kiezen of zij privacy binnen een project met open data belangrijk vinden. Mocht het belangrijk bevonden worden, dan wordt er advies geboden om de privacy te waarborgen binnen een project met open data.