• No results found

Deelvraag 6: Hoe denkt de doelgroep over privacy binnen een smart city? 1 Doelgroeponderzoek

Deelvraag 6: Hoe denkt de doelgroep over privacy binnen een smart city? De doelgroep is geïnterviewd doormiddel van een halfgestructureerd open interview.

5. Samenvatting onderzoek

6.6. Deelvraag 6: Hoe denkt de doelgroep over privacy binnen een smart city? 1 Doelgroeponderzoek

Om inzicht te krijgen in hoe er onderzoek is gedaan naar de doelgroep, zal er worden toegelicht hoe er te werk is gegaan. Doordat het duidelijk is hoe er

onderzoek is gedaan en waarom, kan er beter worden begrepen waarom er tot een bepaald advies is gekomen.

6.6.2. Doelgroep

Er is eerst onderzoek uitgevoerd om een adviesrapport te schrijven aan beginnende web ontwikkelaars die in de eindfase van hun opleiding zitten. Binnen dit onderzoek werd er onderzoek gedaan naar studenten die de opleiding Communication and Multimedia Design volgen. Zij zijn immers degene die het toekomstige digitale platform gaan vormgeven. Dit betekent dat zij wellicht ook bijdragen aan de ontwikkeling van een smart city.

6.6.3. Het doel

Aan de hand van de interviews, was het doel om erachter te komen hoe de

doelgroep over hun privacy denkt, maar ook hoe het met die van een ander om zou gaan. Aan de hand van de resultaten van de interviews zijn er conclusies getrokken. Aan de hand van de resultaten en conclusies is dit adviesrapport geschreven. Het doel van het advies is bewustwording creëren. Bewust wordt gezien als weten wat de gevolgen zijn en kunnen zijn op het gebied van privacy in een smart city. Aan de hand van het weten wat de gevolgen van bepaalde keuzes kunnen zijn, is het aan de doelgroep om te kiezen hoe ze ermee omgaan.

6.6.4. De aanpak

Er is voor gekozen om de doelgroep te interviewen doormiddel van een

halfgestructureerd open interview. Er is voor gekozen om open interviews te houden. Dit heeft namelijk te maken met de omvang van de doelgroep. Het is een kleine groep, afstuderende CMD studenten en door open interviews te houden kon er meer waardevolle informatie worden verkregen. (Verhoeven, 148).

Voor de interviews is gekozen voor een halfgestructureerd interview. Bij dit interview is er een vragenlijst of een lijst met onderwerpen. Het was belangrijk dat er ruimte was voor de geïnterviewde om zelf met eigen ervaringen te komen. Als interviewer was het de taak om hier flexibel mee om te gaan. (Verhoeven, 150).

Het interview heeft naar de gestructureerde kant geneigd, zodat de interviews naderhand met elkaar vergeleken konden worden.

Het doel van de interviews was erachter komen hoe de doelgroep afstuderende CMD studenten over hun privacy denken met betrekking tot privacy gevoelige open data.

Aan de hand van de interviews is er bepaald, hoe de doelgroep van advies kan worden voorzien.

6.6.5. Resultaten

Er zijn in zijn totaliteit acht afstuderende CMD studenten geïnterviewd. Uit de interviews die zijn afgenomen en zijn uitgewerkt, blijkt dat geïnterviewde nummer 1 tot en met 8 het volgende overeen hebben:

- Ze hebben geen idee hoeveel persoonlijke gegevens er over hun worden opgeslagen.

- Ze zijn er niet mee bezig wanneer er persoonlijke gegevens van hun worden opgeslagen.

- Ze vinden het belangrijk/noodzakelijk om gebruikers de keuze te bieden om gegevens van ze te gebruiken.

- Ze zouden persoonlijke gegevens van hun gebruiker willen hebben.

- Ze vinden het niet prettig als persoonlijke gegevens voor commerciële doeleinden worden gebruikt.

- Ze hebben toegang tot de persoonlijke gegevens van een ander en gaan hier bewust mee om.

- Ze vinden het goed als de overheid of commerciële bedrijven persoonlijke gegevens gebruikt, zolang ze toestemming hebben gevraagd.

6.6.6. Gegevens over de geïnterviewden Leeftijd: 20 tot en met 26 jaar.

Opleiding: Communication and Multimedia Design (Interactieve Media).

Afstudeerrichting: 5 geïnterviewden Content en Communicatie en 3 geïnterviewden Techniek Design en Interactie.

Na de studie te hebben afgerond, gaan ze werken als developer, designer, interactief vormgever, concept developer, studeren door aan een master of gaan een andere studie volgen.

6.6.7. Het belang van advies voor de afstuderende CMD studenten

Afstuderende CMD studenten kunnen iets aan dit advies hebben, dit is gebleken uit de interviews. Met name uit het stuk waar de CMD’ers aangesproken worden als professional. Hieruit is gebleken dat de geïnterviewden allemaal graag willen

beschikken over de persoonsgegevens van hun doelgroep/klant. Om beter inzicht te hebben in de doelgroep, maar ook om er geld aan te verdienen.

Hiernaast geven ze ook aan dat ze het zelf niet prettig vinden als hun persoonlijke gegevens gebruikt worden voor commerciële doeleinden.

Deze uitkomsten zijn eigenlijk tegenstrijdig. Vandaar dat het goed kan zijn om de afstuderende CMD studenten van advies te voorzien. Met name op het gebied van privacy en open data. Uit de interviews is gebleken dat zij zich niet bewust zijn van de risico’s met betrekking tot de privacy. Als ze zelf niet bewust zijn van de risico’s en gevolgen tot de privacy. Dan kunnen ze als professional ook niet bewust met open data en persoonsgegevens van hun klanten omgaan, bijvoorbeeld in een project voor Amsterdam Smart City. Het adviesrapport biedt inzicht in wat open data en smart cities zijn. Hiernaast geeft het inzicht in de risico’s en gevolgen die open data in een smart city met zich mee kunnen brengen. Aan de hand van het weten van de risico’s en gevolgen ben je als Afstuderende CMD’er meer bewust op dat gebied. Hierdoor kan het advies over hoe je met privacy gevoelige open data kunt omgaan binnen een smart city beter binnenkomen. Hierdoor is de kans ook groter dat de afstuderende CMD’ers iets kunnen/gaan doen met het advies.

6.6.8. Conclusie

Aan de hand van de interviews met de afstuderende CMD studenten kunnen er een aantal conclusies worden getrokken. Alle geïnterviewden zijn zich niet bewust hoe hun privacy ervoor staat op het moment. Met bewust wordt bedoeld, dat de

doelgroep weet wat de gevolgen/risico’s zijn en hiernaar handelen of niet.

Jullie willen beschikken over de persoonsgegevens van jullie doelgroep/klant. Om beter inzicht te hebben in de doelgroep, maar ook om er geld aan te verdienen. Hiernaast geven jullie ook aan dat jullie het zelf niet prettig vinden als jullie persoonlijke gegevens gebruikt worden voor commerciële doeleinden.

Deze uitkomsten zijn eigenlijk tegenstrijdig. Hierdoor kan een advies op het gebied van: hoe kan de privacy gewaarborgd blijven binnen een project met open data voor bijvoorbeeld een toepassing in een smart city van pas komen.

7. Hoofdvraag: Hoe kan er worden omgegaan met privacy gevoelige open data