• No results found

Deelvraag 6: Hoe denkt de doelgroep over privacy binnen een smart city? De doelgroep is geïnterviewd doormiddel van een halfgestructureerd open interview.

5. Samenvatting onderzoek

6.1. Deelvraag 1: Wat is een smart city?

Het is van belang dat je als doelgroep CMD studenten weet wat een smart city is. Uit alle interviews die zijn afgenomen, bleek dat de geïnterviewden tijdens de opening van het interview niet wisten wat een smart city is. Door te weten wat een smart city is en wat de ontwikkelingen rondom een smart city zijn, kan er beter worden

ingeschat wat voor gevolgen of risico’s hieraan vastzitten met betrekking tot de privacy.

6.1.2. Hoe is de term ontstaan?

De term smart city is afkomstig uit het ICT werkveld. Bedrijven als Cisco en IBM zijn de meest vooruitlopende bedrijven die zich bezig houden op dit gebied. Zij verkopen steden en bedrijven (Information Communication Technologies, ICT bedrijven) het smart city concept om de stad zo leefbaar mogelijk te houden. (The Committee of Digital and Knowledge-based Cities of UCLG, 3)

Geïnterviewde nummer 1, 6 en 7 hebben de afstudeerrichting Techniek Design en Interactie. Dit houdt in dat ze technische kennis hebben en hun ideeën ook kunnen vormgeven. In de toekomst zou het mogelijk kunnen zijn dat een van de

geïnterviewde bij een bedrijf terechtkomt dat zich met smart cities bezighoudt. (Duinker, Jesper. Hoe kan er worden omgegaan met privacy gevoelige open data in een smart city. Interviews. Augustus 2013. pagina 84-107)

6.1.3. Wat is een smart city en wat maakt een stad smart?

Ger Baron: programma manager van Amsterdam Smart City en tevens ook betrokken bij andere smart city initiatieven maakt duidelijk wat een smart city is. Baron beschrijft wat nu eigenlijk ‘smart’ is. Met smart wordt bedoelt ‘informatie gedreven’. De systemen en apparaten in de stad wisselen steeds meer informatie met elkaar uit. Dit is niet iets nieuws. Volgens Baron zit het grote verschil in dat mensen in tegenstelling tot de afgelopen honderden jaren nu de beschikking hebben over ICT. Hierdoor kunnen ze beslissingen nemen, waarbij fysieke menselijke

aanwezigheid vaak niet meer nodig is. Bedrijven als Cisco, een van de bedrijven die zich specialiseert in smart cities, voorspelt dat aan het eind van dit decennium 50 miljard apparaten met elkaar verbonden zullen zijn. Dit komt erop neer dat de informatiebronnen ons kunnen helpen beslissingen te nemen. Om een paar voorbeelden te geven: stoplichten communiceren met het huidige verkeer en verlichting is er alleen als er behoefte aan is.

initiatieven vanuit Amsterdam Smart City (ASC). Dit blijkt uit een betrouwbare bron, namelijk een docent (Shirley Niemans) van de opleiding en Nuray Gokalp. Nuray is geïnterviewd voor het onderzoek met betrekking tot de initiatieven van Amsterdam Smart City. Dit houdt in dat er in de toekomst wellicht een samenwerking komt in de vorm van een project samen met ASC.

Martijn de Waal is een hoogleraar en tevens onderzoeker en schrijver op het gebied van smart cities. Hij schreef samen een artikel met Maartje Duin. Hierin geven zij een definitie van een smart city: ‘’binnen een smart city worden nieuwe technologieën vooral ingezet om de stad efficiënter, veiliger en aangenamer te maken. Vertrekpunt is het idee van de stad als een grote kluwen infrastructuur die we zo optimaal

mogelijk moeten beheren.’’ (de Waal, Smart Cities). 6.1.4. De smart cities van nu

Masdar city wordt als een van de ‘ultieme’ smart cities gezien op het moment. De stad is ontworpen door het architectenbureau Foster and Partners en gelegen in het emiraat Abu Dhabi. Het zal een duurzame stad worden, die volledig van zonne- energie en andere duurzame energie gebruik zal maken. De stad zal een omvang hebben van zes vierkante kilometer en er zullen naar verwachting 50.000 mensen in kunnen wonen. De kosten van de stad liggen rond de 20 miljard Dollar en ze

verwachten dat de stad tussen 2020 en 2025 af zal zijn. (Collins, Amsterdam leads the way in becoming a Smart City)

Dit is een manier om een stad ‘slimmer’ te maken. Volgens Collins editor van World Cities Network, bewijst Amsterdam dat je ook op een goedkopere en snellere manier het effect van een slimme stad kunt hebben. Amsterdam won in 2012 de World Smart Cities Award met haar open data initiatieven. Met de data kunnen developers en ondernemers applicaties maken die nieuwe inzichten geven in Amsterdam als stad. Een voorbeeld van een app is ‘Bike like a local’, die toeristen helpt met het fietsen door Amsterdam. De app helpt onder andere met het onthouden van de plaats waar de fiets is neergezet.

6.1.5. Conclusie

Smart cities zijn steden waar efficiëntie, veiligheid en een aangename leefomgeving voorop staan. Althans dit is het beeld van een smart city, wat bedrijven zoals IBM en Cisco graag zien (lees verkopen). Er kunnen verschillende opvattingen zijn van wat een smart city ofwel een slimme stad is. Amsterdam Smart City is op een andere wijze dan IBM en Cisco bezig om de stad Amsterdam een stukje ‘slimmer’ te maken. Dit doen zij doormiddel van open data projecten en aan te moedigen om hiermee projecten aan te gaan. Jullie als CMD studenten kunnen een rol spelen bij de ontwikkeling van een smart city doormiddel van open data projecten. Kijk hier bijvoorbeeld naar een project als ‘Bike like a local’.

Er zijn en komen nieuwe ontwikkelingen rondom een stad die ‘slimmer’ moet worden. Als afgestudeerd CMD’er liggen hier kansen om bijvoorbeeld interactieve projecten met open data te starten.

6.2. Deelvraag 2: Wat is open data?