• No results found

O: Top initiatief!

Maak me zorgen om de herkenbare kwesties: VO-raad volgend, via democratisch proces besloten tot verplichting (niet tijdens lessen), aangesproken worden van de kinderen bij niet (juist) dragen, zeer verbindend, communicatief sterk moeten zijn om in gesprek te geraken, evengoed pratend tegen dovemansoren, en geen enkel signaal van besef dat situatie absoluut onacceptabel is.

O: Al vanaf begin schooljaar 2020, gelijk na de zomervakantie een mondkapjesverplichting. Heb gelijk bezwaar gemaakt echter zonder resultaat.

O: Goed initiatief, wil me graag verenigen in de strijd tegen de mondkapjesplicht voor onze kinderen. Ik heb bezwaar ingediend op de scholen. Weiger zelf ook om een mondkapje te dragen.

O: Gaarne zou ik de nieuwsbrief ontvangen. Op het .... te Amsterdam moeten de kinderen bij het wisselen van de klassen een mondkapje dragen.

O: Het .... voert een beleid van "dringend advies" om mondkapjes te dragen, dat in de praktijk neerkomt op een plicht. Iedere dag spreken docenten en conciërges de leerlingen aan om bij binnenkomt van de school, in de gangen tussen de lessen en in de aula mondkapjes te dragen. Met de schooldirecteur hierover meermalen contact gehad, per mail en telefonisch. "Ik leidt geen politieke partij" is het antwoord en de legitimatie om de verkapte mondkapjesplicht te hanteren en

handhaven.

Een deel van de ouders en docenten vraagt hierom - uit angst en onwetendheid - en dat is dus leidend.

LL: Ik wil geen mondkapje dragen, maar het moet van school. Ik zit in mijn examenjaar en wil graag mijn diploma halen. Nu moet ik onder dwang zo een ding op, ik ben al snel duizelig en heb vaak last van hoofdpijn. Ik vind het niet normaal, dat ik dit verplicht op moet en vind naar schoolgaan zo ook niet leuk meer.

O: De mondkapjesplicht is ingevoerd per 6-11 jl. Ik heb op alle manieren per mail en telefonisch laten weten, dat ik het er niet mee eens ben. Mijn zoon wordt fysiek onderwijs ontnomen als hij geen mondkapje draagt.

O: Ik heb school een email gestuurd met mijn zorgen tot het dragen van de verplichte NIET- beschermde mondkapjes. Hierop heb ik een standaard mail ontvangen zonder antwoord op mijn vragen of bewijzen over hoe deze verplichting tot stand is gekomen, alleen dat ze de richtlijnen van de overheid en VO raad opvolgen. Ook heb ik gemeld dat mijn zorg geen belemmering mag zijn naar mijn dochter toe op school en ik acht dat zij hier met discretie mee om gaan. Echter is dit tóch bij de mentor terecht gekomen en werd dit geen leuk gesprek tijdens een oudergesprek. Alleen mijn dochter kon terecht op school als zij problemen heeft met het dragen van een mondkapje, maar dat wil ik dus juist niet! Ik heb gevraagd op welke gerechtelijke grondslag het is bepaald, maar daar heb ik nooit antwoord op gekregen. De school is vreselijk geworden. Leerkrachten gaan geen gesprek aan met kinderen, schreeuwen ‘mondkapje op!!’ zijn erg onredelijk, onduidelijk, ogen overspannen, zijn erg demotiverend en hierdoor gaat mijn dochter met

O: Vanaf maandag 19 oktober is het voor alle leerlingen en personeelsleden verplicht om een mondkapje te dragen bij het verplaatsen naar en tussen de lessen en in de gemeenschappelijke ruimtes in de pauze.

Onze zoon heeft een paarse kaart, wat wilt zeggen dat er voor hem een uitzondering is gemaakt. Ik heb een medische verklaring moeten geven om dit voor elkaar te krijgen, Willem is bekend bij kinderarts en kno arts.

O: Vandaag werd mijn 15 jarige dochter op school, door een docent, uitgescholden voor dom wijf omdat ze weigerde een mondkapje op te zetten. Ze gaf aan dat ze ervoor kiest op school geen mondkapje te dragen zolang ze die keuze nog heeft. Ik heb melding gedaan bij de school. Werd vriendelijk te woord gestaan en er wordt contact met me opgenomen.

O: De mentor van onze zoon heeft na de invoering van de mondkapjes verplichting op school hem een mail gestuurd om hem te wijzen op het feit dat onze zoon deze niet draagt en dat dit niet kan.

Verder is er een lerares die heeeel erg bang is en haar angst op hem projecteert.

Wanneer hij (gezond) zijn eigen mening hierover deelt, wordt hij als brutaal afgeschilderd.

Het is de angst en het schuldgevoel op mijn kinderen projecteren wat mij enorme zorgen baart.

Het is nu zelfs zover dat als ze geen mondkapje dragen ze een waarschuwing krijgen en bij 3 waarschuwingen worden ze geschorst.

O: Op het ... is het dragen van een mondkapje verplicht gesteld in de gangen en in de aula en mag het alleen in de klas af als je op je stoel zit.

Wij willen dat niet voor onze zoon van 13 en hijzelf wil het ook niet. We hebben een mailwisseling met de directeur gehad, met alle argumenten over gezond onderwijs aan kinderen, gedrags bëïnvloeding etc.

We hebben de keus gekregen, ofwel met mondkapje naar school, ofwel thuis werken en uitleg via In Teams.

Onze zoon werkt nu dus noodgedwongen thuis.

We kregen van de directeur te horen dat we de enige waren die zo fel reageerden, maar intussen zijn we nu toevallig in contact gekomen met een ouder van een kind uit dezelfde klas als onze zoon, die nu ook vanuit huis werkt.

Van haar hoorden we van jullie website.

We willen ons inzetten voor mondkapvrij en gezond onderwijs.

En graag zouden wij in contact komen met andere gelijkgestemde ouders uit...

Wellicht kunnen jullie ons daarbij helpen en wie weet kunnen wij ook iets doen om de mondkapverplichting op scholen op te laten heffen.

Individueel is het lastig, maar als we met veel zijn kunnen we misschien een verandering teweeg brengen.

O: Eigenlijk is het teveel om op te noemen op deze school. Onze dochter is op zoveel manieren al onjuist bejegend. Een docent klassieke talen noemde haar een asociaal kind omdat ze geen mondkapje droeg. Dit gaat zover, nb. tot de rector van deze school aan toe. Zij heeft enkele dagen later (nadat wij al beklag hadden gedaan) onze dochter in de hal van de school, te midden van allerlei leerlingen aan haar tas omgedraaid en daarna haar aangesproken als een asociaal kind, waardoor de school wellicht moet sluiten

ernstig zorgen. Wij hebben diverse mailwissels. De rector wil alleen met onze dochter in gesprek en niet met ons als ouders erbij. Zij heeft intussen ons per mail via conrector naar het bestuur door verwezen. Dit is al 2 weken geleden. tot op heden stil. Ook merken wij dat er geen enkele medewerking is voor bijles via school van bijv dezelfde wiskunde docent. Of dit met elkaar te maken heeft...geen idee. Tot op heden draag ze geen mondkapje. Uiteraard ben ik bereid meer te delen indien noodzakelijk.

O: Leerkrachten staan op tafels te schreeuwen dat de mondkapjes op moeten

O: Mijn dochter is na 2,5 dag mondkapje dragen ziek naar huis gegaan. Nu is het inmiddels gewend. Ik krijg veel hierover toegestuurd en zal dat op de mail zetten. Lijkt mij belangrijk voor het hele land. I.v.m.

privacy krijgen we geen klassenlijst meer, dus heb ik ook geen contact met andere ouders.

O: Omdat ik mij zorgen maak over de mondkapjesplicht binnen de middelbare school van mijn zoon, heb ik het bestuur een mail gestuurd. In de mail heb ik uiteengezet waarom ik vind dat de beslissing om een mondkapje te verplichten, heroverwogen moet worden. Het antwoord van het bestuur komt er naar mijn mening op neer dat zij zich verschuilen achter allerlei regels en voorschriften en niet handelen in het belang van de kinderen.

Mocht dat voor jullie van belang zijn dan wil ik deze mailwisseling met alle plezier delen.

Op het ... is het voor mijn zoon bijna onmogelijk om binnen te kunnen lunchen. De aula is in de pauze voor de 3e en 4e klassen, in de gang en de lokalen mag er niet gegeten worden. Dus blijft er niets anders over dan buiten te lunchen. Leuk als het goed weer is, minder leuk als het regent. Bovendien werk je zo ook in de hand dat pubers (nog meer) gaan zwerven door bv winkelcentra.

Om de leerlingen bang te maken, want ik heb er geen andere woorden voor, is de regels ingesteld dat wie geen mondkapje draagt, zich de volgende dag om 8 uur moet melden.

Ik heb overwogen om mijn kind thuis te houden van school, maar doe dit toch niet omdat dit ook niet in zijn belang is. Thuiszitten brengt hem in een isolement en zal hem emotioneel schaden wat natuurlijk ook niet in zijn belang is.

Ik zou graag zien dat scholen de discussie aan durven gaan en zich niet langer verschuilen achter wat de overheid dicteert. Dat is tenslotte ook wat scholen leerlingen onderwijzen.

O: Mijn dochter komt bijna elke dag thuis met hoofdpijn en misselijkheid door het dragen van een mondkapje! Dit kan gewoon niet gezond zijn!!!

O: Wij, als gezin, staan niet achter het mondkapjes beleid. Het is slecht voor de gezondheid en niet bewezen effectief. Nu verplicht het ... wel dat ze een mondkapje moeten dragen en bij

binnenkomst wordt daar op gecontroleerd. Nu voelen wij ons als ouders machteloos, want we zijn ook verplicht om onze kinderen naar school te sturen en ze zo goed onderwijs te bieden. Wat ze nu niet krijgen als ze niet naar school kunnen, omdat ze niet naar binnen mogen zonder mondkapje. Ook zijn wij verplicht om het beste te doen voor onze kinderen en ze gezond te houden. Het is in onze ogen

belachelijk dat scholen je kunnen dwingen om kinderen, en ons ouders, dingen te verplichten waar je niet achterstaat en zo kan ik nog wel even doorgaan😔😔

O: Ik maak mij als moeder grote zorgen over het dragen van mondkapjes door leerlingen op school. Het geeft enorm veel stress bij mijn dochters. Ze moet het bijna de hele dag dragen, dit begint al in de bus.

Ook zij krijgen geregeld nare opmerkingen, zelfs al dragen zij een mondkapje rond het OV; het is jullie schuld, door de jeugd krijgt iedereen Corona. Ik vind het niet te doen voor onze kinderen, deze schuldlast die ze moeten dragen.

Toen de school ons informeerde over het dragen van mondkapjes op school heb ik direct een bezorgde mail gestuurd. Daar heb ik een nette mail op terug gekregen.

Wel ben ik van mening dat school onnodig belast wordt met deze maatregelen. Het geeft ze als schoolleiding en team enorm veel extra werkdruk doordat ze "verplicht" worden dit in te

voeren door de overheid. Er zijn voor- en tegenstanders en daarom denk ik dat we onze zorgen moeten uiten aan degene die de maatregelen opleggen en dat zijn Rutte en de Jonge..

O: Ik ben het vooral niet eens met de mondkapjesplicht. En al helemaal niet op de middelbare school.

Mijn zoon klaagt over hoofdpijn.

Volgens mijn zoon wordt er meteen iets geroepen door leerkrachten als kinderen hun mondkapje niet of niet juist dragen.

Mijn zoon wil niet uit de toon vallen, dus draagt bij mondkapje braaf, maar hij wordt er echt niet blij van.

Ik word dus graag op de hoogte gehouden van alle ontwikkelingen.

O: De sfeer wordt negatief beïnvloed.

O: Na brieven te hebben geschreven tegen de mondkapjesplicht op school heb ik een brief van de bestuurder gekregen dat mijn dochter geen mondkapje op hoeft tot het wettelijk verplicht is. Ze wordt evengoed veelvuldig door leraren aangesproken een mondkapje te dragen op een intimiderende manier.

Ook na de wettelijke verplichting wil zij geen mondkapje dragen. Wat kunnen ik en mijn dochter nog doen om aan de mondkapjesplicht per 1 Dec. Te ontkomen

O: Ik heb bezwaar aangetekend mbt mondkapjesverplichting school, krijg afwijzing van ... om deze te behandelen, loop een beetje vast in hoe verder

O: Mijn zoon moet in de gang en tijdens twee blokuren een mondkapje dragen en kan er gewoon geen rust in vinden. Ik vind het zo erg dat we dit toestaan met z’n allen... het offeren van onze kinderen, dat gaat echt te ver. Ik weet dat dit misschien niet als exces, maar persoonlijk vind ik dat wel. Het gaat voorbij aan onze integriteit als mens. Het gaat voorbij aan de grenzen van de grondwet en het verdrag van Neurenberg. Dat op zich is een exces.

O: Deze school accepteert niet dat mijn dochter, duizelig, misselijk en hoofdpijn krijgt door het dragen van een mondkapje.

Meerdere contactmomenten gehad. Maar steeds een dictatoriaal antwoord of reactie. Huisarts en GGD willen geen verklaring afgeven.

Tevens willen alle 3 de partijen niet aansprakelijk gesteld worden voor de gevolgen op korte of lange termijn voor het dragen van een mondkapje.

Maar wie kan ik dan aansprakelijk stellen als mijn dochter Sanna flauw valt in het trappenhuis? Ook zonder mondkapje is Sanna snel duizelig en misselijk en heeft ze veel hoofdpijn.

Ik wordt door school enorm onder druk gezet. Allerlei partijen worden erbij betrokken en zelfs de leerplichtambtenaar is ingeschakeld.

Ik moet aannemelijk maken dat Sanna medisch gezien geen mondkapje kan dragen.

Ze gaan niet akkoord met een kaartje.

Ik heb een dictatoriale preek telefonisch gekregen van de directeur. En omdat ik dit gesprek heb beëindigd uit zelfbescherming heeft hij mij en in cc vele partijen een brief op dictatoriale toon geschreven.

Voor 5 december moet ik het aannemelijk hebben gemaakt, maar ik loop overal tegen een muur.

O: Mijn dochter van 14 is ineens echt depressief, wil niet meer naar school, ze is van vrolijke sporieve

Per 1 december geldt een algemene mondkapjesplicht in openbare, publieke ruimtes. Ook in het

voorgezet onderwijs wordt het dragen van een mondkapje verplicht.Op school betekent dit dat iedereen op de gang een mondkapje moet dragen. Doe je dit niet dan krijg je strafcorvee in de vorm van het schoonmaken van de school en het park.

Daarbij kunnen jullie op dit moment een mondkapje bij de receptie pakken wanneer je deze thuis vergeten bent. Vanaf dinsdag kun je alleen nog voor 1 euro een mondkapje kopen. De opbrengst gaat vervolgens naar een goed doel.

Mocht je vanwege medische redenen geen mondkapje dragen, dan dienen je ouders dit aan mij door te geven. Laten we er samen voor zorgen dat deze nieuwe regel zo soepel mogelijk verloopt. Ook ik kijk uit naar het moment dat we weer terug zijn bij normaal maar voorlopig moeten we samen deze tijd

doorkomen.

LK: Ik werkte op deze school pas 4 weken. Zou vast contract krijgen.

Ineens geconfronteerd op 5 oktober met 'dringend advies' voor mondkapjes, bovenop alle andere richtlijnen die al golden. (Leerlingen komen veelal met bussen, dus hadden in de bus al mk op.) Ik kon het moreel niet aan, noemde het kindermishandeling en heb ontslag genomen per direct.

O: Bij deze wil ik vertellen dat ik mij zorgen maak om de gezondheid van mijn twee kinderen die op deze school zitten. Ik ben radicaal tegen de mondkapjes. School heeft ze een paar weken geleden al verplicht.

In de avond om 22u kregen wij daar een mail over. De volgende dag werden de kinderen al geacht een mondkapje te dragen. Wij kregen geen tijd om er rustig met de kinderen over te praten of een strategie te bepalen.

Het ging allemaal wel relaxed zeiden de kinderen dus alleen als ze een leraar tegen kwamen deden ze even kapje of sjaal voor. Verder niet. Gister kwam een mail nav de plicht van 1 december. Maar de mail was vervelend weer. Wegens de hoge aantallen positieve testen (??) (71 in 6 weken tijd) moesten de maatregelen verscherpt worden. leerlingen die zich structureel niet aan de maatregelen houden worden naar huis gestuurd...

Hiermee wordt de angstcultuur verder geschapen. Ik wordt er misselijk van. De rector wil geen GGD op bezoek, hij doet zijn best, staat er zelf ook niet echt achter, heeft met dreigende pro maatregelen ouders te maken...ik snap t allemaal maar het kan gewoon NIET! Vandaar mijn melding. Omdat ik hoop dat het helpt om deze waanzin te stoppen. Een keer kwam mijn dochter wel ontdaan thuis, ik hoorde aan haar stem dat het niet fijn was gegaan. Ze was aangesproken op "waarom draag jij geen

mondkapje?" door een leraar...ze was het gewoon vergeten...mijn dochter is geen dwarse puber...ze doet die dingen gewoon om...en dan toch zo streng aangesproken worden...dat raakt

haar...heeft impact..is niet veilig zo op school..geen veilige emotionele plek meer. mijn zoon heeft sinds een tijdje een zenuwtick...toeval of?....Dank voor jullie werk!

O: Via deze weg wordt het volgende nieuws met u gedeeld. De schoolleiding van het .... te .... heeft afgelopen vrijdag een bericht naar alle leerlingen gestuurd, waar het volgende aan de leerlingen gevraagd wordt: "We vragen jullie dan ook om leerlingen die weigeren of geen mondkapje dragen door te geven, zodat de straf kan worden opgelegd". Wat erop neerkomt dat de kinderen op deze school ertoe worden aangezet hun medeleerlingen te verklikken. Dit bericht is niet naar de ouders verzonden.

Het gaat niet om het wel of niet dragen van het mondkapje, maar de manier waarop de kinderen hier tegen elkaar worden opgezet. Deze verantwoordelijkheid zou niet bij 12 t/m 18 jarigen kinderen moeten worden neergelegd.

In het bericht wordt de wet aangehaald dat voor het niet dragen van een mondkapje een boete van 95 euro geldt.

De uitleg van de rector vind ik ongeloofwaardig. In het begin van het jaar werd een mondkapjesbrigade

op school opgericht. Na veel aandacht in de social media werd het weer opgeheven. De rector heeft het destijds uitgelegd in een persoonlijke e-mail aan mij dat een ludieke actie van oudere leerlingen was, alle ouders werden geïnformeerd dat het een straf was omdat ze huiswerk vergeten waren.

O: Ik heb al mail gezonden waarin ik op diverse bewijsstukken en juridische verklaringen Etc heb gevraagd waar onder bewijs dat mondkapje werkt en geen schade geeft

Etc

O: Mijn zoon krijgt hoofdpijn van dragen van mondkapje, school heeft het verplicht gesteld en er wordt nog strenger gecontroleerd en straft als ze hier geen gehoor aangeven per 1 december.

Kan ik de school verantwoordelijk/aansprakelijk stellen voor eventuele gezondheidsschade. En hebben jullie een voorbeeldbrief die ik daarvoor kan gebruiken?

O: Per 1 dec, wordt zoals op elke vo het mondkapje verplicht. Mijn dochter is net 12 en heeft , ook op dringend verzoek van mij geen mondkapje gedragen, de school wist hiervan. Aangezien t een vrij nieuwe school is willen zij zich aan de opgelegde regels houden per 1 dec. Hoe ga ik hiermee om, wat kan ik dien?

O: Ik maak mij zorgen om (door het dragen van mondkapjes en daardoor het inademen van eigen

O: Ik maak mij zorgen om (door het dragen van mondkapjes en daardoor het inademen van eigen