• No results found

Hoofdstuk 2 – Het theoretische fundament

3.4 Het analyseren van de data

Chronologisch overzicht van gebeurtenissen

Aan elk van de vier cases is een apart hoofdstuk gewijd. Aan de hand van de ingewonnen informatie wordt elke case beschreven in de vorm van een samenhangend verhaal waarin de ondernomen invloedspogingen en de uitkomsten chronologisch worden beschreven. Het gaat daarbij niet alleen om de gegeven antwoorden op zich, maar ook om het plaatsen van de antwoorden in het geheel van door de provincies ondernomen acties en de uitkomsten in de case. In deze beschrijving van de case is alle informatie opgenomen die, tot zover mogelijk, licht werpt op de te onderzoeken condities.

72

antwoord van een informant en daarmee een subjectieve constatering van de informant kan zijn. Van belang is om deze mogelijk subjectieve constateringen wel in kaart te brengen. Het is immers mogelijk dat een informant ten opzichte van de constatering een onafhankelijke rol vervulde en daarmee de uitspraak wel degelijk van belang is voor de context.

Analyseren van deelinvloedspogingen en schematisering

In figuur 2.1 is schematisch weergegeven dat een invloedsproces uiteenvalt in een stelsel van action arena’s. Een invloedspoging kent een hoofddoel dat wordt nagestreefd. Om dat hoofddoel te bereiken zullen in de praktijk meerdere invloedspogingen worden ondernomen die ieder afzonderlijk gericht zijn op een bepaalde action arena. Deze deelinvloedspogingen worden ingedeeld in drie categorieën:

1. De deelinvloedspoging heeft mogelijk rechtstreeks bijgedragen aan het behalen van het einddoel.

2. De deelinvloedspoging heeft mogelijk bijgedragen aan het behalen van behalen van het einddoel, maar niet rechtstreeks. De deelinvloedspoging heeft bijvoorbeeld invloed gehad op een navolgende deelinvloedspoging die mogelijk wél invloed heeft gehad op het bereiken van het einddoel. 3. De deelinvloedspoging heeft niet bijgedragen aan het behalen van het

einddoel of het is niet mogelijk om in redelijke mate aannemelijk te maken dat er een dergelijke bijdrage is geweest.

Door de aanwezigheid van deze typen deeldoelen in kaart te brengen kan worden bekeken in welke mate welk type voorkomt. Bij elke beschouwing van de vier cases op de aanwezige type deelinvloedspogingen kan per case worden beschouwd of er specifieke overwegingen zijn geweest om in te zetten op een bepaald type deelinvloedspoging. Op die manier kan worden geanalyseerd of dit overwegingen zijn die in zijn algemeenheid voorkomen of dat wellicht toch per (deel)doelstelling een specifieke keuze wordt gemaakt. De cases onderling kunnen worden vergeleken door de mate van aanwezigheid van bepaalde typen deelinvloedspogingen naast elkaar te leggen. Blijkt bijvoorbeeld dat de vier cases worden gedomineerd door deelinvloedspogingen van het derde type, dan kunnen conclusies worden getrokken over de wijze van beïnvloeden van de provincies (bijvoorbeeld dat men voornamelijk inzet op pogingen waarvan niet aannemelijk kan worden wat het effect gaat worden). Tot slot geeft een beschouwing van de deelinvloedspogingen informatie over de arena waar uiteindelijk het resultaat

73

wordt geboekt. Het is immers mogelijk dat het deelresultaat geboekt in een bepaalde action arena van doorslaggevende invloed is geweest op het uiteindelijk bereikte resultaat.

In het analyseren van de data zal het stelsel van action arena’s (figuur 2.3) een rol spelen in het inzichtelijk maken van een aantal strategische keuzes. Aan de hand van de schematisering wordt per case het volgende inzichtelijk gemaakt:

1. op welke action arena een invloedspoging is gericht;

2. of invloedspogingen voorbereidend zijn geweest op andere invloedspogingen (zoals beschreven in paragraaf 2.5);

3. het moment waarop een invloedspoging is ondernomen in het gehele besluitvormingsproces.

Te onderzoeken condities

In eerste instantie worden de cases hierbij afzonderlijk beschouwd. Per case wordt bepaald of de ingewonnen informatie licht werpt op de aanwezigheid van de condities. Het schema zoals weergegeven in hoofdstuk 2 (tabel 2.1) vormt daarbij het uitgangspunt. Onderzocht wordt welke van de condities een rol hebben gespeeld en in welke mate dit aannemelijk kan worden gemaakt. Vervolgens komt aan de orde of de aangetroffen condities verklarend zijn voor het behaalde resultaat bij de ondernomen invloedspogingen. Gepoogd wordt om de informatie over de condities te koppelen aan de strategische keuzes. Op die manier ontstaat niet alleen een beeld van de condities die het resultaat hebben bepaald maar wordt ook, binnen de mogelijkheden die de ingewonnen informatie toelaat, inzichtelijk gemaakt in hoeverre het optreden van de provincies heeft geleid tot het zich manifesteren van de condities. Van belang hierbij is om niet alleen te kijken naar de case als geheel, maar ook te kijken naar de deelinvloedspogingen als afzonderlijke onderzoekseenheden. De deelinvloedspogingen geven informatie over de strategische keuzes die provincies hebben gemaakt ten aanzien van venue shopping en het resultaat van deze keuzes.

Elke case wordt op dezelfde manier beschreven. Ook de analyse van de data en de conclusies zullen op identieke wijze worden weergegeven. De cases zijn uitgevoerd en beschreven op basis van het zelfde theoretische model zoals is uitgewerkt in hoofdstuk 2. Het stelsel van action arena’s (figuur 2.3) vormt daarbij het uitgangspunt. Dit stelsel van action arena’s is gebaseerd op de gewone besluitvormingsprocedure als zijnde de meest voorkomende procedure voor besluitvormingstrajecten die rechtstreeks de belangen van provincies raken. Cases zijn onderling vergelijkbaar als zij betrekking hebben op een vergelijkbaar

74

doorlopen stelsel van action arena’s. Er hoeft voor de case selectie daarom geen sprake te zijn van het hebben doorlopen van de gewone besluitvormingsprocedure, maar wel van het hebben doorlopen van procedurestappen waardoor, op basis van het geschematiseerde stelsel van action arena’s, onderling vergelijk mogelijk is. Deze uniformiteit in het uitvoeren en beschrijven van de casestudies maakt het mogelijk om de cases in samenhang te beschouwen. Van belang daarbij is of er patronen zijn te herkennen als alle cases op een rij worden gezet. Aan de hand van de conclusies per case en de eventueel gevonden patronen binnen het geheel aan cases, wordt het antwoord geformuleerd op de onderzoeksvraag.