• No results found

Het analyseplan

In document Goed – Beter – Best (pagina 88-93)

1.1 Doel van vragenlijst, constructen en variabelen

1.1.1 Doel van de vragenlijst

Het doel van dit onderzoek is om het effect van intensiveerders in vacatureteksten te bekijken. Hiermee kunnen inzichten verkregen worden die een lijdraad voor arbeidsmarktcommunicatie kunnen gaan vormen. Vragen die in dit onderzoek aan bod komen zijn:

- Hebben intensiveerders effect op de waardering van de organisatie, functie en vacaturetekst?

- Is er een verschil in effecten van intensiveerders op de waardering tussen Gamma’s en Bèta’s?

- Is er een verschil tussen de effecten van intensiveerders op de waardering tussen respondenten met een assertieve persoonlijkheid tegenover respondenten zonder assertieve persoonlijkheid?

1.1.2 Constructen

De constructen die in dit onderzoek gebruikt worden zijn als volgt:

Werkleven

Sollicitatieactiviteiten

Waardering van de organisatie

Waardering van de functie

Waardering van de vacaturetekst

Persoonlijkheid Construct 1: Werkleven

Het eerste construct in de vragenlijst betreft het werkleven van de respondent. Hiermee wordt gemeten of de respondent werk heeft (bijbanen en stages uitgesloten). Daarnaast zal bevraagd worden, indien de respondent aangegeven heeft een baan te hebben, hoeveel uren hij of zij per week werkt.

Dit construct wordt gebruikt om na te kunnen gaan of respondenten die al een baan hebben anders kijken naar de vacature. Een mogelijkheid is dat respondenten die al een baan hebben niet meer gemotiveerd zijn om een vacature te lezen, omdat zij niet (meer) op zoek zijn naar een baan. Daarnaast is het belangrijk om daarin mee te nemen hoeveel uren er in de huidige baan per week gewerkt worden. Door dit te doen kan er een vergelijking gemaakt worden met de functie zoals omschreven in de experimentele vacature. Deze fictieve functie is voor 38 uur in de week. Een vergelijking zou dan gemaakt kunnen worden tussen respondenten die een baan hebben, maar verschillende aantallen uren werken (meer of minder dan in de fictieve functie).

Construct 2: Sollicitatieactiviteit

Met het construct sollicitatieactiviteit wordt getracht te achterhalen welk sollicitatiegedrag de respondent vertoont. Hierbij zijn twee elementen meegenomen. Ten eerste is het voor dit onderzoek van belang om te weten hoe geoefend de respondent is in het lezen van vacatures. Door dit mee te nemen kan gekeken worden of de intensiveerders, gebruikt in de vacaturetekst, mogelijk meer op invloed zijn op minder geoefende vacaturelezers omdat deze de tekst nog compleet lezen. Dat in tegenstelling tot de geoefende lezer die mogelijk meer kijkt naar de specifieke elementen in de vacaturetekst.

Als tweede onderdeel van het construct sollicitatieactiviteit zal de frequentie van het solliciteren op vacatures worden bevraagd. Hiermee kan in de analyse mogelijk verbanden worden gevonden tussen het waarderen van vacatureteksten (dan wel met of zonder intensiveerders) en de frequentie waarmee iemand solliciteert. Een mogelijkheid is dat iemand die vaak solliciteert in mindere mate beïnvloed wordt door het gebruik van intensiveerders dan iemand die vaker solliciteert.

Construct 3: Waardering van de organisatie

De waardering van de organisatie is een construct dat betrekking heeft op het imago van de organisatie in het hoofd van de respondent na het lezen van de vacature. Met dit construct wordt gemeten of het beeld van de organisatie in het hoofd van de respondent positief of negatief is. Door dit te meten kan er nagegaan worden of de waardering van de organisatie verschilt tussen de vacatures met en zonder intensiveerders.

Construct 4: Waardering van de functie

Met dit vierde construct zal gemeten worden hoe de respondent de functie uit de vacature waardeert. Hiermee kan nagegaan worden of de functie uit de vacature positiever wordt beoordeeld wanneer er gebruik wordt gemaakt van intensiveerders, of van een meer neutrale vacaturetekst.

Hierbij worden verschillende dimensies gemeten. Bijvoorbeeld de verantwoordelijkheid die bij deze functie verwacht wordt aanwezig te zijn en hoe professioneel de functie is. Daarnaast zal ook gevraagd worden om de functie een cijfer te geven. De reden hiervoor is dat niet iedereen de dimensies hetzelfde zal waarderen. Waar de een graag veel verantwoordelijkheid heeft, heeft de ander hier liever minder van.

Construct 5: Waardering van de vacaturetekst

Bij de waardering van de vacaturetekst zullen verschillende aspecten bekeken worden. Zo zal er bijvoorbeeld gemeten worden hoe levendig de tekst is, maar ook de duidelijkheid en natuurlijkheid van de tekst zullen meegenomen worden. Met dit construct kan een vergelijking gemaakt worden tussen de tekstkwaliteit van de vacature met intensiveerders en de vacature zonder intensiveerders.

Construct 6: Persoonlijkheid

Het zesde en laatste construct in de vragenlijst zal betrekking hebben op de persoonlijkheid van de respondenten. In dit construct zal de mate van assertiviteit van de respondent gemeten worden. Met deze dimensie zal beken kunnen worden wat het effect is van intensiveerders in vacatureteksten op respondenten met verschillende mate van assertiviteit. Het is namelijk goed mogelijk dat een assertieve persoonlijkheid zich niet af zal laten schrikken door geïntensiveerd taalgebruik waardoor kwaliteiten uitvergroot worden. Dit in tegenstelling tot iemand met een minder assertieve persoonlijkheid die mogelijk door versterkt kwaliteiten wordt afgeschrikt.

1.1.3 Schematisch overzicht van constructen en variabelen

Construct Variabelen

Werkleven Het hebben van wel of geen baan (uitgesloten: bijbaan en

stage)

Aantal werkuren per week.

Sollicitatieactiviteit Frequentie van bekijken vacatures

Frequentie van daadwerkelijk solliciteren op vacatures Waardering van de organisatie Attitude ten opzichte van de organisatie

Waardering van de functie Attitude ten opzichte van de functie Waardering van de vacaturetekst Attitude ten opzichte van de vacaturetekst

Persoonlijkheid De mate van assertiviteit

1.2 De doelpopulatie

1.2.1 Kenmerken van de doelpopulatie

- Studenten en net afgestudeerden  Oriënteren zich op de arbeidsmarkt.

- Leeftijd van 21 – 28  Omdat dit starters zijn die vaak opzoek zijn naar een baan.

- Zowel mannen als vrouwen  Voor het identificeren van mogelijke en tussen mannen en vrouwen.

- Communicatie of HRM studie  Voor het identificeren van mogelijke verschillen tussen Gamma en Bèta studenten.

1.2.2 Trekken van de steekproef

De steekproef voor dit onderzoek zal getrokken worden door digitale benadering via sociale netwerken zoals facebook en twitter. Daarnaast zullen de secretariaten van de betreffende opleidingen benaderd worden voor het verspreiden van de vragenlijsten via email naar de studenten en alumni.

1.3 Meetmogelijkheden en type vragen

Construct Variabele Meetmogelijkheid Type vraag

Werkleven Het hebben van wel of geen baan (uitgesloten: bijbaan en stage)

Gesloten vraag 4

Aantal werkuren per week. Open vraag 4

Sollicitatieactiviteit Frequentie van bekijken

vacatures Geslote vraag met meerdere antwoordmogelijkheden 1 Frequentie van daadwerkelijk

solliciteren op vacatures Open vraag voor aantal per week 1 Waardering van de

organisatie Attitude ten opzichte van de organisatie Semantische differentialen voor de verschillende aspecten 2 Rapportcijfer voor de organisatie Een schaal van 1 tot 10, of een open

vraag 2

Waardering van de

functie Attitude ten opzichte van de functie Semantische differentialen voor de verschillende aspecten 2 Rapportcijfer voor de functie Een schaal van 1 tot 10, of een open

vraag 2

Waardering van de

vacaturetekst Attitude ten opzichte van de vacaturetekst Semantische differentialen voor de verschillende aspecten 2 Rapportcijfer voor de

vacaturetekst Een schaal van 1 tot 10, of een open vraag 2

Persoonlijkheid De mate van assertiviteit Likertschaal vragen 1

*= 1: gedragingen/gebeurtenissen, 2: attitudes of overtuigingen, 3: kennis en 4: demografische kenmerken. (Dit zijn alle vraagtypen. Echter, in deze vragenlijst wordt geen gebruik gemaakt van kennisvragen (3).)

2. Beknopt Analyseplan

Doel van het onderzoek: Inzicht verkrijgen in het effect van intensiveerders in vacatureteksten

De constructen: Werkleven

Sollicitatieactiviteit

Waardering van de organisatie Waardering van de functie Waardering van de vacaturetekst Persoonlijkheid

De variabelen die voortkomen uit de constructen: Werkleven

- Hebben van een baan - Aantal werkuren per week

Sollicitatieactiviteit

- Frequentie van het lezen van vacatures - Frequentie van solliciteren

Waardering van de organisatie - Mate van betrouwbaarheid - Mate van professionaliteit - Mate van openheid

- Rapportcijfer voor de organisatie Waardering van de functie

- Mate van professionaliteit - Mate van verantwoordelijkheid - Mate van zelfstandigheid - Rapportcijfer voor de functie Waardering van de vacaturetekst

- Mate van natuurlijkheid - Mate van duidelijkheid - Mate van levendigheid - Mate van correctheid

- Rapportcijfer voor de vacaturetekst Persoonlijkheid

- Assertiviteit Doelpopulatie:

WO Studenten en net afgestudeerden Leeftijd 21-28 jaar Mannen en vrouwen Communicatie of HRM/personeelszaken Meetmogelijkheden: Openvragen Gesloten vragen Semantische differentialen Likertschaal Vraagtypen: Gedragingen/gebeurtenissen Attitudes en overtuigingen Demografische kenmerken

Bijlage VIII: Voorbeeld van verzoeken zoals deze geplaatst zijn op sociale

In document Goed – Beter – Best (pagina 88-93)