• No results found

Leeftijdsverdeling Hollands Kroon

7.3 Gemeente Londen (UK)

Content

Anders dan bij voorgaande apps richt de app van gemeente London ‘The city of London’ zich op zowel inwoners als toeristen. Als je de app voor het eerst opent wordt er een introductiepagina gestart, waar wordt uitgelegd dat je kan kiezen voor het aanmaken van een profiel en dat de app anoniem kan worden gebruikt. Voor bepaalde mogelijkheden, zoals het maken van een melding over openbare ruimte, is een account nodig. Nieuws lezen of de evenementen in Londen bekijken kan ook met een anoniem account.

Vormgeving

De vormgeving van de app ‘The city of London’ is vrij simpel. Een eenvoudig uitziend menu met veel lijnen, een schreefloos lettertype en duidelijke iconen leiden je door de app. Deze elementen sluiten aan bij de trends op het gebied van vormgeving binnen apps die beschreven zijn in §6.1.

Navigatie/usability

De app start met een introductiepagina waarin wordt uitgelegd hoe de app werkt, hoe je een account kunt aanmaken en wat voor informatie er via de app wordt aangeboden. Onderaan het

37 scherm is een menu te vinden waar je kunt kiezen uit een melding maken, een vraag stellen of voor het thema publieke zaken. Via publieke zaken kun je doorklikken naar het kopje ‘content’ waar het nieuws zich bevindt. Als je de app nog nooit eerder hebt gebruikt kan het zijn dat je dit niet kunt vinden. De indeling is onlogisch.

7.4 Nu.nl

Content

Naast de eigen redactionele artikelen plaatst de website ook aangekochte nieuwsberichten van o.a. persbureaus ANP en Novum (Wikipedia.nl, z.j.) Nu.nl staat erom bekend dat zij erg snel zijn met het plaatsen van nieuws, maar door deze snelheid ook veel spelfouten maken (Klacht.nl, z.j.).

Als er belangrijk nieuws verschijnt ontvangen gebruikers van de app een pop-up op hun smartphone met het nieuws. Zo is men snel op de hoogte. Hollands Kroon zou bij belangrijke gebeurtenissen ook een pop-up kunnen verzenden, bijvoorbeeld als de publieke balie in het gemeentehuis een dag gesloten is.

Vormgeving

Eind 2011 heeft de app van Nu.nl een aantal veranderingen qua vormgeving ondergaan. De belangrijkste verandering is dat de app letterlijk breder is geworden. Nu komt het nieuws op elk device goed tot zijn recht. Verder is de topnavigatie vernieuwd. Bovenaan kun je in een balk kiezen voor alle NU-branded sites, zoals NUZakelijk en NUSport. Tot slot is er meer ruimte gecreëerd voor reclame en banners (Uitgever Sander Stallinga, 2012). Ook gaat Nu.nl mee in een aantal trends die in hoofdstuk 6 worden genoemd, zoals het uitklapmenu en de simpele interface.

Navigatie/usability

Bij de app van Nu.nl komt er een introductiepagina in beeld als de app voor het eerst wordt gebruikt, waar wordt uitgelegd hoe je informatie kunt vinden. Als je naar de homepagina gaat komen de headlines van het algemene nieuws tevoorschijn. Als je naar beneden scrolt komen de onderwerpen politiek, sport, entertainment en het kopje overig aan bod. Er is ook een uitgebreider menu, daar zijn aan de eerdergenoemde categorieën

verdiepende onderwerpen toegevoegd, zoals bij economie ‘ondernemen’.

Bovenin het scherm is een balk te zien met actualiteiten als het weer, files en tussenstanden van het

38 Conclusie

De apps van Lansingerland en Zoetermeer hebben veel overeenkomsten. Zo plaatsen ze beide geen foto’s bij het nieuws maar het gemeentelogo en de apps lijken qua vormgeving sterk op elkaar. Ook hebben deze apps veel weg van de huidige app van Hollands Kroon. De app van Londen biedt informatie voor zowel inwoners als voor toeristen. Dit maakt dat de app erg rommelig overkomt. Er zijn vele submenu’s en je bent lang aan het zoeken naar de juiste informatie. De nieuwsapp van Nu.nl voldoet aan verschillende trends die in hoofdstuk 6 zijn genoemd. Zo heeft de app een simpele interface en kan er door de lezer worden gekozen of zij een menu willen of niet. Ook heeft de app van Nu.nl een duidelijke indeling, waardoor de gebruiker niet lang hoeft te zoeken naar de juiste informatie.

39

8

Resultaten

Dit hoofdstuk richt zich op de resultaten die zijn voortgevloeid uit de fieldresearch. Er is op drie manieren onderzoek gedaan waarvan de aanpak te lezen is in hoofdstuk 4. De resultaten worden per onderzoeksmethode weergegeven. Indien u wilt weten hoe de fieldresearch is verlopen kunt u doorbladeren naar de evaluatie in hoofdstuk 11.

8.1 Enquête

Om antwoord te krijgen op deelvraag 3 en 4, die gaan over de doelgroep en de verwachtingen van de doelgroep met betrekking tot communicatiemiddelen van Hollands Kroon (zie bijlage 12 .1 voor deelvragen) is er een enquête uitgezet. Met het antwoord op de deelvragen wordt inzicht verkregen in het mediagebruik van de inwoners van Hollands Kroon en in hun mediumvoorkeur voor het vergaren van gemeentenieuws. De enquête is ingevuld door 293 inwoners van Hollands Kroon, wat een betrouwbaarheidsniveau van 91.5% oplevert. De belangrijkste bevindingen uit de enquête zijn in dit hoofdstuk uitgewerkt. De enquêtevragen zijn te vinden in bijlage 12.2. De overige resultaten zijn in diagrammen in bijlage 12.3 verwerkt.

Algemene resultaten

Van de 293 inwoners die de enquête hebben ingevuld, beschikt 99% over een internetaansluiting en 1% niet. De sekseverdeling gaat gelijk op, namelijk 49% van de respondenten is man en 51% vrouw. Van een kwart van de respondenten is de hoogst voltooide opleiding op MBO-niveau, van 23% HBO en van 20% HAVO/VWO. De meeste respondenten zijn tussen de 41 en 50 jaar oud (31%). Ook de 27 tot 41-jarigen hebben de enquête vaak ingevuld (27%). Dat betekent dat de meeste respondenten tot Generation X en de Young Boomers behoren en tussen de 46% en 58% actief participeren en zelf op zoek gaan naar nieuws (zie het theoretisch kader in hoofdstuk 2). De enquête is drie keer ingevuld door jongeren onder de achttien jaar, deze zijn uit de resultaten verwijderd omdat zij niet tot de doelgroep behoren. Tot slot hebben 35 respondenten aangegeven deel te willen nemen aan de paneldiscussie of aan het iteratief proces.

Huidige mediagebruik

De meeste inwoners blijven op dit moment op de hoogte van het gemeentenieuws door regionale en lokale kranten te lezen. Dit doet 30% van de respondenten. 25% van de inwoners bezoekt de website om informatie of nieuws op te zoeken. 20% blijft op de hoogte van de laatste actualiteiten door Hollands Kroon via de sociale media kanalen te volgen. Ook blijft 13% mond tot mond op de hoogte van gemeentelijke feiten en gebeurtenissen, bijvoorbeeld doordat buren, familie of vrienden het nieuws aan hen doorvertellen. Op dit moment gebruikt slechts 9% van de inwoners de app van Hollands Kroon het meest van alle mogelijke communicatiemiddelen.

40 De krant die door de inwoners van Hollands Kroon het meest gelezen wordt, is het CTR Hollands Kroon. Namelijk 21% leest deze gratis huis-aan-huis krant. Ook het gratis Zondagochtendblad (19%), de Schager Courant (18%) en het Noord-Hollands dagblad (16%) zijn populair onder de inwoners.

De inzet van de huidige media van Hollands Kroon wordt momenteel gewaardeerd met het gemiddelde cijfer van een 3,16 op een schaal van 1 tot 5. Het meest gegeven cijfer is een 3, namelijk 42% van de respondenten heeft een drie gegeven.

Mediavoorkeur

Het medium waarmee de inwoners het liefst op de hoogte willen worden gehouden van gemeentelijk nieuws is via een app op de smartphone of tablet. Bijna 30% van de respondenten geeft aan dit het liefst te gebruiken. Ook de krant is populair, 24% wil het liefst via een

gemeentepagina in de krant op de hoogte blijven. De social media staan op de derde plek met 14%. De social media kanalen die het meest worden gebruikt door de respondenten zijn Facebook (32%), Twitter (23%) en LinkedIn (16%).

Het merendeel, bijna de helft, van de geënquêteerden (45%) blijft graag op de hoogte van nieuws uit de hele gemeente. Voor 28% ligt het hierbij aan het onderwerp van het nieuws. Een kwart (25%) van de respondenten leest het liefst alleen nieuws uit het dorp waar zij zelf wonen.

41 Overige opmerkingen via enquête

Hier volgen een aantal opmerkingen dia via de enquête zijn binnengekomen:

“Het liefst zie ik dat jullie het nieuws via alle kanalen verspreiden. Nieuws dat via social media wordt verspreid kan ik soms niet via de app terugvinden. Voorkom dat geïnteresseerden alle media af moeten om te vinden wat ze zoeken”, “Zorg er voor dat ook mensen zonder social media op de hoogte blijven van gemeentenieuws”, “Wees inspirerend en zorg voor meer interactie”, “Als ik te lang moet zoeken naar informatie haak ik af”, “De zoekmachine van de website werkt vaak niet goed”, “Verplicht mensen niet alles digitaal te lezen, maar zorg ook voor een papieren versie”.

8.2 Paneldiscussie

Uit de resultaten van de enquête is gebleken dat de inwoners het liefst de app gebruiken om informatie op te zoeken, producten te bestellen of het gemeentenieuws te lezen. Ook is gebleken dat de inwoners de app weinig tot niet gebruiken. Uit statistieken van Flurry, een mobile analytics systeem, blijkt dat de app op dit moment op 3006 (op 1497 Android-toestellen en op 1508 iPhones) smartphones van inwoners is geïnstalleerd. Dat is van slechts 6,3% van alle inwoners. De app wordt door 120 personen actief gebruikt, wat inhoudt dat zij de app minimaal eens per maand opstarten.

Om te onderzoeken hoe het kan dat de app weinig wordt gebruik en wat de inwoners het liefst gebruiken en lezen op de app is er een paneldiscussie georganiseerd om met de inwoner in gesprek te gaan. Zie voor het draaiboek bijlage 12.7. Met de paneldiscussie zijn antwoorden verkregen op deelvraag 3, zie bijlage 12.1. De paneldiscussie heeft op donderdagavond 24 juli plaatsgevonden, van 19.30 uur tot 21.00 uur, in de Raadzaal van het gemeentehuis De Ontmoeting van de gemeente Hollands Kroon in Anna Paulowna. Van de vijfendertig personen die zich beschikbaar hebben gesteld via de enquête, hebben er vijf personen aangegeven aanwezig te zijn bij de paneldiscussie en er hebben uiteindelijk vier respondenten deelgenomen. Het panel bestond uit de volgende deelnemers;

- Jolanda Grijpstra uit Breezand (31 jaar) - Jan Blaauw uit Anna Paulowna (43 jaar) - Gerard Bijlstra uit Hippolytushoef (51 jaar) - Peter Janse uit Anna Paulowna (59 jaar).

Huidige app

Tijdens de paneldiscussie is eerst de huidige app van Hollands Kroon besproken. Er is begonnen met de vraag of de respondenten de app vaak gebruiken. Jan en Peter hebben de app wel eens bekeken, maar gebruiken hem nauwelijks. Jolanda en Gerard gaven aan de app voornamelijk te gebruiken als zij op zoek zijn naar informatie of nieuws, bijvoorbeeld naar de openingstijden van het

gemeentehuis of naar informatie als hun paspoort is verlopen. Maar er wordt weinig ‘zomaar’ op de app gekeken. Jolanda zegt het gemeentenieuws soms op de app te bekijken, maar naar de overige informatie op de app kijkt zij dan niet. Daarnaast gaf Jolanda aan dat de app niet erg actueel is

42 waardoor zij niet vaak naar de app kijkt, omdat het vaak toch niet is bijgewerkt. Als het nieuws actueler zou zijn zou Jolanda vaker op de app kijken. Ook Jan en Gerard zouden dan het nieuws via de app gaan lezen.

Op de vraag of de informatie waar de respondenten naar op zoek zijn snel kunnen vinden waren zij het eens dat dit goed te vinden is, maar dat de informatie op de app wel erg summier is. Voor de uitgebreide informatie wordt men doorverwezen via de app naar de website van Hollands Kroon. Dit vinden zij onhandig en daardoor gaan de respondenten eerder direct naar de website voor de informatie die ze zoeken, want “we worden toch doorverwezen”. Ze willen uitgebreide informatie ook op de app lezen. Ook staat niet alle informatie dat via de social media kanalen wordt verspreid op de app, wat de respondenten wel graag willen.

Tot slot wordt de vormgeving van de huidige app besproken. Peter: “Alles is duidelijk en goed te vinden. Wel zijn sommige pagina’s wat saai. Ze zijn gewoon wit met zwarte letters en een link naar de website voor meer informatie. Het kan mooier”. Jolanda: “Het menu ziet er mooi uit. De icoontjes zijn direct herkenbaar. Maar zoals Peter zegt, sommige pagina’s zijn wel erg simpel en zien er niet professioneel uit”. Jan: “Bij sommige nieuwsberichten zit geen foto, maar het logo van de gemeente. Ik zou bij elk nieuwsbericht een bijpassende foto plaatsen”.

Hieronder zijn een aantal screenshots van de huidige app te zien. Links het menu, vervolgens een screenshot van de pagina met openingstijden en daarnaast het gemeentenieuws.

Toptakentest

De respondenten na de inleidende vragen een toptakentest uitgevoerd. Het doel van de

toptakentest is om te ontdekken welke informatie of producten de respondenten het belangrijkst vinden om op de app terug te vinden en te gebruiken. Via Google Analytics is er allereerst een selectie gemaakt uit alle producten en informatie die Hollands Kroon aanbiedt. De selectie bestond uit de 25 meest gebruikte informatie en producten. Dit is op kaartjes geschreven, waaruit de respondenten in tweetallen tien kaartjes moesten uitkiezen, waarvan zij dat de meest belangrijke producten vinden. Daarnaast konden zij iets op een leeg papiertje schrijven wat niet tussen de 25 kaartjes stond, maar wat zij wel belangrijk vinden om te gebruiken via de app.

43 De gekozen kaartjes van Jolanda/Peter en Gerard/Jan verschilden qua indeling, maar de gekozen kaarten zijn bijna hetzelfde. Hieronder zijn de twee rijen van de tweetallen te zien. Ze zijn ingedeeld op volgorde van belangrijk naar minder belangrijk.

Jan en Gerard Peter en Jolanda

Gemeentenieuws Melding maken over openbare ruimte

Evenementenoverzicht Contactgegevens van de gemeente

Werkzaamheden in Hollands Kroon Momenten wanneer het huisvuil wordt opgehaald Melding maken over openbare ruimten Melding maken gevonden/verloren voorwerpen Momenten wanneer huisvuil wordt opgehaald Werkzaamheden in Hollands Kroon

Vergaderschema van het college en de raad Evenementenoverzicht Melding maken van gevonden/verloren voorwerp De openingstijden van het gemeentehuis

Afspraak maken met burgerzaken De openingstijden van het zwembad De openingstijden van het gemeentehuis Afspraak maken met burgerzaken

De openingstijden van het zwembad Aanvragen doen

Jan en Gerard hebben het gemeentenieuws bovenaan in de rij gezet. Zij zouden het

gemeentenieuws graag lezen via de app, mits dit actueel wordt gehouden. Jolanda en Peter hebben het gemeentenieuws niet in hun rij staan. Jolanda zou het graag lezen, maar net als Jan en Gerard vindt zij dat het actueler moet. Peter vindt het gemeentenieuws op de app minder aantrekkelijk, omdat hij het niet prettig vindt om te lezen vanaf een smartphone. Dit vindt hij te klein voor lange teksten. Wanneer de app beschikbaar zou zijn op de tablet vindt hij het wel interessant.

Een actueel evenementenoverzicht en de huidige werkzaamheden die in Hollands Kroon

plaatsvinden zouden de respondenten ook graag in de app willen terugvinden. Gerard: “Hetzelfde geldt wel als bij het nieuws, het moet een actueel overzicht zijn. Maar dat zou wel een handige toevoeging zijn”.

Peter en Jolanda vinden het belangrijk dat een melding maken over openbare ruimte via de app kan. Ook Jan en Peter lijkt dit erg handig. Jan: “Dan kun je ter plaatse een foto maken en via de app doorsturen. Dat gaat veel sneller dan dat je de foto via de PC moet uploaden”. Jolanda vindt dat sowieso alle meldingen of aanvragen via de app moeten kunnen. “Tegenwoordig gaat alles digitaal, dus dan moeten aanvragen ook via de app kunnen. Ik zou hier zeker gebruik van maken als dit mogelijk wordt gemaakt”. Peter zou hier minder snel gebruik van maken. “Het nieuws vind ik op een smartphone al erg klein, laat staan een aanvraag doen voor bijvoorbeeld een vergunning. Ik zou daar niet zo snel gebruik van maken”. Jan en Gerard zouden hier misschien gebruik van maken.

Vaste informatie met weinig veranderingen, zoals de openingstijden van de zwembaden, het gemeentehuis en de servicepunten, momenten wanneer het huisvuil wordt opgehaald en de contactgegevens van de gemeente vinden de respondenten belangrijk om terug te vinden op de

44 app. Op de vraag of zij dan ook de app als eerste middel zouden gebruiken om dit op te zoeken weten de respondenten niet direct antwoord. Jolanda zegt dit voor de contactgegevens en openingstijden wel te doen, maar voor de momenten wanneer huisvuil wordt opgehaald gaat zij eerder naar de website van het huisvuilbedrijf HVC. Maar Jolanda geeft ook aan het wel handig te vinden als alle informatie bij elkaar te vinden is.

Concepten

Na de toptakentest zijn de concepten aan de panelleden voorgelegd. Er zijn namelijk drie concepten ontwikkeld voor de verbetering van de app, zodat de panelleden verschillende zaken met elkaar kunnen vergelijken. De concepten zijn gecreëerd op basis van de resultaten uit de enquête en de hoofdstukken Trends en Best practices.

De drie concepten verschillen in vormgeving, navigatie en usability. Ook zijn er een aantal nieuwe content mogelijkheden en functionaliteiten aan toegevoegd waarover is gediscussieerd met de panelleden. Met name de gebruiksvriendelijkheid en de vraag of de respondenten hier gebruik van zouden maken is aan bod gekomen. De panelleden hebben zelf ook een aantal ideeën aangedragen. Op de volgende pagina zijn de drie concepten te zien die zijn voorgelegd aan de panelleden, met vervolgens de resultaten en kritieken die uit de paneldiscussie zijn voortgevloeid. De resultaten zijn verdeeld in de kopjes usability, content, vormgeving en navigatie.

45 Concept 1 Concept 2 Concept 3

46

8.3 Concept 1

Content

Bij concept 1 is de mogelijkheid toegevoegd om direct te bellen naar de gemeente wanneer men op de groene belknop drukt. Dit lijkt de respondenten handig, maar zij vinden het niet perse een nodige toevoeging. Het intoetsen van een nummer vinden zij ook prima.

Ook is bij het eerste concept het meldpunt op de homepagina toegevoegd, zodat er direct een melding over openbare ruimte kan worden gemaakt. Tijdens de toptakentest gaven de

respondenten aan dit een belangrijke taak te vinden. Zij vinden het dan ook handig als een melding maken over openbare ruimte direct op de homepagina kan.

Navigatie/usability

Op de pagina’s zijn bovenin naast het logo pijltjes te zien die de bezoeker terugbrengt naar de homepagina. Dit is toegevoegd, omdat dit past bij de trend uit hoofdstuk 7 ‘duidelijke navigatie’. Jolanda vindt het logisch dat je teruggaat naar de homepagina als je op de pijl klikt en zou gebruik maken van de pijl. Jan heeft een andere mening: “Bij veel apps kom je terug op de homepagina door op het logo te klikken. Ook heeft mijn Samsung een pijltoets waarmee je teruggaat naar de vorige pagina. Ik zou de knop van mijn telefoon eerder gebruiken”. Ook Peter heeft een Samsung met een pijltoets en zou geen gebruik maken van het pijltje naast het logo.

Vormgeving

Er is van nog een trend gebruik gemaakt uit hoofdstuk 7, namelijk het monochrome kleurgebruik, het gebruik van één kleur op de achtergrond. De respondenten geven aan dat zij het gebruik van een kleur het mooist vinden. Gerard vindt dat dit rust geeft in het menu. De best practices (hoofdstuk 8) gebruiken allemaal iconen in hun menu. Dat wordt in de huidige app van Hollands