• No results found

Leeftijdsverdeling Hollands Kroon

8.6 Iteratief proces

8.6.3 Definitief concept

Met de adviezen van Nick Hiemstra en de respondenten van de paneldiscussie is er verder gewerkt aan het definitieve concept. De kritieken en adviezen zijn hierin meegenomen. Op de volgende pagina is het definitieve concept te zien. In de pagina daaropvolgend de mening van Nick over het definitieve concept, wederom verdeelt in de kopjes: content, usability/navigatie, vormgeving.

53 Content

Het idee van Nick Hiemstra om een foto te kunnen toevoegen aan de melding of klacht die kan worden gedaan via de homepagina is verwerkt in het definitieve concept. Door de bijgevoegde foto kunnen de ambtenaren de urgentie van de melding beter inschatten en zo de prioriteiten

(bij)stellen. Nick: “Ik zou eerder mijn melding doen via de app dan via de website. Zeker als de functie om een foto toe te voegen wordt gerealiseerd, omdat dat veel sneller gaat dan via de computer”.

Om het nieuws uit de hele gemeente te publiceren en hierbij geen onderscheid te maken in de dorpskernen vindt Nick prima. Nick: “Het zou niet verkeerd zijn om wel onderscheid te maken, maar het voegt niet veel toe voor de inwoners en volgens mij brengt het voor de gemeente veel werk met zich mee”.

Nick vindt het leuk om te zien dat zijn idee over de zoekbalk op de FAQ-pagina is meegenomen. Hij vindt dit gebruiksvriendelijker dan de lange lijst met mogelijke antwoorden op vragen. Nick: “Met de zoekbalk hoef je niet elke vraag te lezen en dan te hopen dat jouw vraag er tussen zit. Ook handig dat als het antwoord er niet bij staat je direct naar het contactformulier kunt om contact op te nemen met de gemeente. Dat vind ik een goede toevoeging”.

Navigatie/usability

De navigatie en usability vond Nick al duidelijk en overzichtelijk. Maar met de komst van de zoekfunctie op de FAQ-pagina vindt hij de app nog beter. “Je hoeft geen minutenlang te scrollen door de lijst met vragen, maar kunt de vraag gewoon intypen. Dit concept is voor de inwoners veel interessanter om te gebruiken dan de huidige app. Er staat een stuk meer informatie op”.

Vormgeving

Aan de vormgeving is in het definitieve concept weinig veranderd ten opzichte van het concept tijdens de refinement-ronde. Nick heeft al eerder aangegeven de vormgeving mooi te vinden en professionaliteit uit te stralen. Ook het blad van de huisstijl van Hollands Kroon in de menublokken vindt hij leuk. “De app ziet er qua vormgeving prima en professioneel uit. Beter dan de app op dit moment, met de vele witte pagina’s”.

Conclusie

Op de vraag of Nick de app vaker zou gebruiken als die eruit ziet zoals het definitieve concept, geeft hij hier positief antwoord op. Door de aanpassingen wordt de app volgens Nick breder ingezet en gaat de app de concurrentie aan met de website. Op de huidige app staat weinig actuele informatie, in dit concept is dat wel anders. “Het concept ziet er mooi uit qua vormgeving en je kunt er meer mee. Een melding maken, de antwoorden op veel gestelde vragen bekijken en een actueler nieuwsoverzicht maakt de app voor mij een stuk interessanter.

54

9

Conclusie

Er zijn een stuk meer ouderen dan jongeren vanaf achttien jaar in Hollands Kroon. Van de doelgroep bevindt zich 52.8% zich in de leeftijd tussen de 45 en 64 jaar en 25% mag zich vijfenzestigplusser noemen. Slechts 2.3% van de doelgroep zijn jongeren tussen de 18 en 25 jaar. Ook wonen er veel kinderen onder de achttien jaar in Hollands Kroon. Hoewel er veel inwoners boven de vijftig jaar zijn stijgt de populariteit van digitale middelen sterk. Bijna alle inwoners hebben een internetaansluiting (95%) en het aantal smartphone- en tabletbezitters blijft een landelijke groei kennen. Er kan worden geconcludeerd dat de digitalisering niets tot weinig te maken heeft met leeftijd.

Ondanks de digitalisering en stijging in populariteit van onder andere tablets en smartphones is het percentageverschil tussen het lezen van een krant of het gebruiken van een app relatief klein. Uit de resultaten blijkt dat 24% van de inwoners uit Hollands Kroon het liefst een krant leest om op de hoogte te blijven van nieuws en informatie en dat 30% hier het liefst een app voor gebruikt. Bovendien is uit de enquêteresultaten gebleken dat de lokale en regionale kranten goed worden gelezen. Vooral het CTR Hollands Kroon waar voorheen de gemeentepagina van Hollands Kroon in verscheen heeft een groot bereik. Maar ook het Zondagochtendblad en de Schager Courant worden veel gelezen. Daarom wordt geadviseerd om de gemeentepagina in de krant terug te laten komen, zodat de informatie zowel online als offline beschikbaar is. Voor dit advies verwijs ik u naar hoofdstuk 10. Ook de social media kanalen van Hollands Kroon zijn populair. Namelijk 14% van de respondenten heeft aangegeven (een van) de kanalen van Hollands Kroon te volgen.

Hoewel de inwoners de app graag zouden gebruiken om nieuws te lezen en informatie op te zoeken, is in de resultaten af te lezen dat de app op dit moment weinig wordt gebruikt. Namelijk door maar 6,3% van de inwoners. Van dit kleine percentage gebruiken slechts honderdtwintig inwoners de app actief (zij openen de app een keer of vaker in de week). Dit is gebleken uit de statistieken van Flurry, het bedrijf dat de statistieken levert voor Hollands Kroon.

De redenen die uit de paneldiscussie zijn gekomen waarom de app weinig worden gebruikt zijn; - Er is te weinig informatie op de app te vinden,

- De app is niet actueel genoeg,

- Er wordt veel doorverwezen via de app naar bijvoorbeeld de website, waardoor inwoners eerder voor een ander medium kiezen,

- De inwoners weten niet van het bestaan van de app,

- Inwoners hebben geen zin om actief naar nieuws op zoek te gaan.

Door het concept van de app voor te leggen aan het discussiepanel en aan de respondent van het iteratief proces is duidelijk geworden wat de app mist, wat de gebreken zijn en op welke vlakken hij kan worden verbeterd. Doordat het concept meerdere keren is getest kan er een advies worden

55 gegeven hoe de app beter kan worden ingezet en daardoor optimaal wordt benut, zodat de app aantrekkelijker wordt voor de inwoners en zij hem meer gaan gebruiken. Naast de hierboven genoemde redenen is de huidige app volgens de respondenten van de paneldiscussie qua vormgeving te simpel. Sommige informatiepagina’s zijn wit met zwarte letters en er wordt veel doorgelinkt naar de website. De respondenten willen liever alle informatie ook op de app kunnen vinden. Ook de vormgeving mag van de respondenten vlotter en professioneler. Daarnaast zijn er een aantal functies naar boven gekomen die de respondenten graag zouden gebruiken via de app die op dit moment nog ontbreken, zoals het zoeken naar antwoorden op vragen via de FAQ-pagina.

Antwoord op probleemstelling

Door middel van bovenstaande conclusies kan antwoord worden gegeven op de probleemstelling: hoe kan de gemeente Hollands Kroon de juiste combinatie van media inzetten, die past bij de doelgroep, wat zorgt voor een optimale communicatie tussen inwoners en Hollands Kroon?

De middelen die het liefst worden gebruikt door de inwoners zijn de app (30%), de krant(en) (24%) en de social media kanalen van Hollands Kroon (14%). Door de app te optimaliseren en te verbeteren kan er voor worden gezorgd dat de app meer wordt gebruikt door de inwoners en dat het nieuws daardoor efficiënter wordt verspreid. Het wordt voor de inwoners aantrekkelijker om de app te downloaden en te gebruiken, mits de informatie en het nieuws actueel wordt gehouden en het nieuws via de verschillende middelen wordt verspreid. Dat betekent dat hetzelfde nieuws via de sociale media kanalen van Hollands Kroon moet worden verspreid, zodat de inwoners zelf kunnen kiezen waar zij hun nieuws en informatie vandaan halen. Ook zijn de kranten populair bij de inwoners.

Door de combinatie van de app, de gemeentepagina in het CTR Hollands Kroon en de social media in te zetten, kunnen de inwoners optimaal worden bereikt en kunnen zij het nieuws en de informatie van de gemeente Hollands Kroon makkelijk vinden. Deze combinatie past het best bij de doelgroep. Dit is uitgezocht aan de hand van de enquête, de paneldiscussie, het iteratief proces en het literatuuronderzoek. De inwoners kunnen de gemeente snel vinden via de middelen die zij het liefst gebruiken, en de gemeente kan de inwoner makkelijker bereiken doordat nu bekend is waar de inwoners zich bevinden op het gebied van communicatie.

56

10

Advies

In dit hoofdstuk worden er adviezen gegeven met betrekking tot de verbetering van de

communicatiemiddelen die worden ingezet tussen de gemeente Hollands Kroon en haar inwoners. De adviezen zijn gegrond op basis van onderzoek naar het mediagebruik van de inwoners Hollands Kroon en naar de optimale inzet van de gemeentelijke app.

Het actualiseren van de app

Uit de enquêteresultaten is gebleken dat de inwoners het liefst de app gebruiken om gemeentelijke informatie en nieuws op te zoeken en te lezen. Maar uit de resultaten blijkt ook dat de app

momenteel weinig wordt gebruikt. De reden hiervan is, is dat de inwoners vinden dat de huidige app te weinig (actuele) informatie biedt. Het advies aan Hollands Kroon is dan ook om de app actueel te houden en om meer informatie aan te bieden dan momenteel wordt gedaan. Dit kan worden gedaan door berichten die op de website en op de social media kanalen worden gepubliceerd, zoals het nieuws, officiële publicaties of gemeentelijke bekendmakingen ook op de app te zetten. Het systeem om berichten te plaatsen op de app is hetzelfde systeem als van de website en er zit dan ook een koppeling tussen deze twee middelen. Voor team Communicatie vraagt het weinig tijd en energie om de berichten op beide middelen te plaatsen, omdat zij bekend zijn met het systeem en zij als professionals dagelijks te maken hebben met het schrijven, redigeren en publiceren van teksten. Door de app te actualiseren zullen meer inwoners de app downloaden en gebruiken. De app zal door de inwoners dan meer worden gewaardeerd en actiever worden gebruikt.

Het definitieve concept van de app

De app kan volgens de inwoners naast de actualiteit en het aanbod van content ook qua vormgeving worden verbeterd. De inwoners hebben namelijk aangegeven dat de app op het gebied van usability en navigatie duidelijk is en goed werkt, maar de pagina’s met informatie te simpel en te summier zijn. Zowel qua content als vormgeving, waardoor de app weinig toevoeging biedt. In het advies met de verbeteringen voor de app in de vorm van het definitieve concept, zijn verbeterpunten getroffen voor de vormgeving. Er is onder andere meer kleur toegevoegd aan de app en de huisstijl van Hollands Kroon is verwerkt in de vormgeving. Er wordt geadviseerd om deze punten door te voeren in de huidige app van de gemeente Hollands Kroon en op die manier de app te laten voldoen aan de wensen van de inwoners. Het doorvoeren van de aanpassing kan worden gedaan door het bedrijf te benaderen dat de app van de gemeente Hollands Kroon heeft gebrouwd en vormgegeven. Er wordt geadviseerd om vooraf een kostenoverzicht te laten maken door de vormgever. Als de gemeente akkoord gaat met dit kostenoverzicht en als het aansluit op het budget kan er een briefing worden geschreven. Door een duidelijke briefing te schrijven aan het bedrijf kan de vormgever de

aanpassingen doen en de veranderingen verwerken. Het definitieve concept kan ter ondersteuning worden gebruikt in de briefing, die is te vinden op pagina 52.

57 Bekendheid geven aan de app

Als de gemeente Hollands Kroon meer bekendheid geeft aan de app, zal die meer worden gebruikt en gedownload. Een aantal inwoners heeft namelijk tijdens de paneldiscussie aangegeven niet te weten dat de gemeente een app heeft. Meer kenbaarheid aan de app geven kan worden gedaan door;

- Advertenties te plaatsen in de lokale en regionale kranten binnen Hollands Kroon. - Promoten via de website van Hollands Kroon. Dit kan worden gedaan door een banner te

maken op de homepagina van de website waarin wordt verwezen naar de app. - Promoten via de social media kanalen die Hollands Kroon gebruikt door in de content te

verwijzen naar de app.

- Posters op te hangen in het gemeentehuis en de servicepunten waardoor men op het bestaan van de app wordt gewezen.

- Bij de gemeentebalie de inwoners op de app wijzen.

Door de voordelen van de app te benadrukken en te vertellen waar de app kan worden gedownload, zal die naar waarschijnlijkheid in gebruik en aantal downloads stijgen.

Gemeentepagina in de krant

Ook de krant wordt graag gebruikt door een groot deel van de inwoners om informatie en nieuws van de gemeente te lezen. Tot begin 2014 publiceerde de gemeente Hollands Kroon de

gemeentepagina met onder andere de officiële bekendmakingen (hierbij kun je denken aan wet- en regelgevingen, verordeningen, publieke plannen, vergunningen etc.), nieuws dat zich in de

gemeente afspeelt en informatie over bijeenkomsten die de gemeente organiseert. De gemeente verwacht van inwoners dat zij zelf meer actief op zoek gaan naar nieuws en informatie en heeft daarom besloten te stoppen met het publiceren van het gemeentenieuws in het CTR Hollands Kroon. Ook bezuinigingen en een minder aantal medewerkers spelen hierbij een rol.

Maar bijna een kwart van de inwoners (24%) geeft aan de informatie en het nieuws graag uit de krant te halen. En dan het liefst uit het CTR Hollands Kroon, de krant waar tot voor kort de gemeentepagina in werd gepubliceerd door de gemeente. Er wordt dan ook aan de gemeente geadviseerd om de gemeentepagina terug te laten komen, zodat er zowel wordt voldaan aan de behoefte van de inwoners die informatie digitaal willen verkrijgen als aan de mensen die het liever analoog lezen. Omdat de journalisten van de regionale en lokale kranten veel nieuws overnemen van de website en social media van de gemeente kan de gemeentepagina iets minder uitgebreid, het nieuws kan er worden uitgelaten of worden ingekort. Er wordt geadviseerd om de officiële bekendmakingen weer te publiceren in het CTR Hollands Kroon. Voorheen werd dit wekelijks gepubliceerd en er word geadviseerd dit weer te doen, zodat de inwoners op tijd op de hoogte zijn van de ontwikkelingen binnen de gemeente.

58

10.1 Checklist

Om het advies stapsgewijs op te is volgen is er een checklist samengesteld die helpt om de punten te behandelen, zodat alle aspecten van het advies aan bod komen.

Taakverdeling

Bekendmaken van de plannen en het advies voor de verbetering van de app en het terugbrengen van de