• No results found

Geanonimiseerd interview quant

In document De quant: een nieuw type wiskundige (pagina 67-71)

Na de afronding van een bachelor- en master wiskunde aan de UvA met enkele vakken in de filosofie, Franse taal en natuurkunde, begon mijn gast in 2003 aan een afstudeerstage bij het hedge fund Newtrade. Vervolgens is hij in 2004 aan een master Stochastic Processes in Parijs aan de Univer- sit Pierre et Marie Curie begonnen. In de jaren erna heeft hij onder meer wiskundecolleges gegeven aan studenten b`eta-gamma, natuurkunde en wiskunde aan de UvA en aan scholieren van de middelbare school. Daar- naast heeft hij tijd gevonden om een boek te schrijven en veel te reizen. Hoewel dit een nuttige en prettige tijd was, diende dit ook als uitstel van het maken van een beroepskeuze.

In 2007 begon mijn gast aan een promotieonderzoek naar de wiskun- dige modellen van semi-aride ecosystemen. Semi-aride ecosystemen val- len op als gebieden met periodieke patronen in de vegetatie. Na zijn pro- motie vond hij een baan als analist van kredietrisico bij ABN AMRO N.V., een functie die hij vond via een voormalige kamergenoot van de UvA die daar was gaan werken. Hier hield hij zich bezig met het opzetten van mo- dellen die inschatten hoe groot het risico is dat een klant een lening niet kan terugbetalen. Bij het calibreren en toetsen van deze modellen komt veel statistiek kijken.

Na ongeveer een jaar begon het werk naar zijn smaak al wat eentonig te worden. Om die reden heeft hij gesolliciteerd naar een andere functie binnen een grote Nederlandse bank. Voor deze nieuwe functie houdt hij zich bezig met de validatie en het risico van verhandelbare financi¨ele pro- ducten. De sollicitatiegesprekken voor deze nieuwe functie als quant (af- korting voor kwantitatief analist) hadden heel wat meer om het lijf dan de eerdere gesprekken voor de functie van kredietrisico analist. Het werk is afwisselend en intellectueel uitdagend: elke twee of drie maanden werkt hij aan een nieuw project en bovendien komt een grondige kennis van

wiskunde en programmeren erg van pas.

Terugkijkend op zijn bachelor wiskunde heeft hij niets gemist in het curriculum dat hem bij deze baan had kunnen helpen, wat wat hem be- treft niet betekent dat een andere invulling van de bachelor wiskunde uit den boze is. In zijn opvatting heeft een bachelor de taak om een student kritisch te leren denken en zijn of haar intellectuele ontwikkeling te sti- muleren. Andere vaardigheden die hij nu gebruikt, zoals programmeren en kennis van financi¨ele producten, heeft hij zich met name na de studie aangeleerd. Wiskunde is een goede basis voor veel functies in het bedrijfs- leven - echt vakinhoudelijke kennis komt na de studie wel.

Zijn huidige werkgever bestaat uit zes zuilen met per zuil een lid van het raad van bestuur en daarboven de directeur van de bank. Twee zui- len zorgen dat er geld binnenkomt: retail of private banking en merchant banking. Retail banking beslaat voornamelijk het verstrekken van hypo- theken, creditcards en spaarrekeningen; merchant banking beslaat het ver- kopen van leningen of (andere) verhandelbare financi¨ele producten maar ook het begeleiden van overnames. De andere vier zuilen hebben een on- dersteunende functie. Finance zorgt voor de boekhouding en houdt zicht op de schatkist van ABN AMRO. HR regelt personeelszaken. IT bestaat onder meer uit alle systeembeheerders maar ook kan gedacht worden aan telefonisten. De laatste zuil is Risk. Zeer belangrijk geworden sinds de crisis en hier is mijn gast werkzaam als quant.

Voor deze baan heeft hij zich voor de sollicitatiegesprekken flink moe- ten voorbereiden, omdat ze hem ook hebben getest op kennis die vereist werd als quant. Hierbij moet vooral gedacht worden aan ondewerpen in de financi¨ele wiskunde, zoals optietheorie. Een quant kan vervolgens met meerdere kwesties bezig zijn. Zo wordt de handel in verhandelbare (li- quide) producten, zoals derivaten, bekeken en de risico’s ervan in kaart gebracht.

Hoewel de sociale component iets groter mag, heeft mijn gast het naar zijn zin. In een normale werkweek is hij 50 uur bezig met een project en het weekend geheel vrij. Eens per week krijgt hij feedback van zijn baas, die zelf een gepromoveerd natuurkundige is. Op de afdeling waar hij werkt, zijn overigens de meeste personen gepromoveerde natuur- of wiskundigen. De verhouding man/vrouw is ongeveer 70/30.

Hij kan invloed uitoefenen op het soort project dat hij doet. Bij ABN Amro bestaat geen up-or-out systeem waar een werknemer ofwel omhoog (up) gaat ofwel wordt begeleid naar een functie buiten het bedrijf (out), zoals bij sommige adviesbureaus (McKinsey, BCG, Ernst&Young, etc.).

Bijlage D

E-mailconversatie over master

Finance and Risk Management

Aan de Duisenberg School of Finance is het mogelijk de master Finance and Risk Managgement te volgen. Op 6 juni 2014 mailde een anoniem gelaten recruitment manager van dit onderwijsinstituut mij het volgende:

Dear Ideles,

Your best option within the fields of financial mathematics is our Risk Management Programme. This is our financial engineering track sort of say:

Duisenberg school of finance offers a specialized MSc Finance, Risk Management programme to help you excel in a field where top expertise is scarce. In close collaboration with the financial sector and vast input from our specialized staff, we created a programme to bring more expertise in the field of Risk Management. The master programme includes courses such as Advanced Econometrics Methods, Asset Pricing, Credit Risk and Actuarial Math to prepare you for handling future extreme circumstances. You will be working with nationally and internationally renowned profes- sors and industry professionals who wil give intensive lexures on complex financial and economic modelling and analysis, a prerequisite for succes- ful risk management.

It is actually a programme especially created for students with a Quant background, because our partners wanted more specialized financials in this field. Students taking this course end up on positions like Risk Mana- ger, Quantitative Research Analyst, Consultant, Policy Advisor Financial Risk, Market Risk Specialist, etc.

As you mentioned, this programme is running parallel with the Dui- senberg Leadership Programme where you get a better insight in gover- nance, sustainability and ethics in finance.

I am hoping this answers your question. I would be more than happy to invite you to our campus on a day that suits you better, to show you around and tell you more.

Bijlage E

In document De quant: een nieuw type wiskundige (pagina 67-71)