• No results found

G EBOORTE VAN J EZUS

AVOND 8 – JOHANNES EN JEZUS (HOOFDSTUK 10)

10.2 G EBOORTE VAN J EZUS

De engel Gabriel verschijnt in de zesde maand van Elisabeths zwangerschap in het stadje Nazareth in het noorden van Israël aan een eenvoudig meisje Maria, dat op het punt staat te trouwen met Jozef, de timmerman. Allebei stamden zij af van David.

Lukas 1: 26-27 In de zesde maand werd de engel Gabriel door God gezonden naar een stad in Galilea, waarvan de naam Nazareth was, naar een maagd die ondertrouwd was met een man, van wie de naam Jozef was, uit het huis van David; en de naam van de maagd was Maria…

31 En zie, u zult zwanger worden en een Zoon baren en u zult Hem de naam Jezus geven…

34-35 Maria zei tegen de engel: Hoe zal dat mogelijk zijn, aangezien ik geen gemeenschap heb met een man? En de engel antwoordde en zei tegen haar: De Heilige Geest zal over u komen en de kracht van de Allerhoogste zal u

overschaduwen. Daarom ook zal het Heilige Dat uit u geboren zal worden, Gods Zoon genoemd worden.

Maria zou de moeder van de beloofde Verlosser uit Genesis 3 worden. Het was zover! En als Maria hoort dat haar oude onvruchtbare tante Elisabeth al zes maanden zwanger is van een zoon, begrijpt ze dat het God ernst is. Maria gelooft God en antwoordt:

Lukas 1:38 … Zie, de dienares van de Heere, laat met mij geschieden overeenkomstig uw woord.

Dat was wat! Het was een schande om ongetrouwd zwanger te zijn. Maria aanvaardde die schande!

In Genesis 3 staat dat de beloofde Verlosser nakomeling van de vrouw Eva zou zijn, en niet van Adam. De engel zegt tegen Maria dat het kind geen menselijke vader zou hebben, maar dat God zelf het kind in haar zou laten groeien. Daarom wordt Jezus ‘Gods Zoon’ genoemd, met de natuur van God en niet de zondige natuur van Adam.

Wat dit betekent is te groots om goed te bevatten: de Schepper van hemel en aarde wordt aan ons gelijk, komt onder ons leven en wonen als mens, en zal als de beloofde Nakomeling van Eva de oude slang satan verslaan, onze schuld betalen en ons verzoenen met God!

Jozef, de verloofde van Maria, schrok zich naar! Maria zwanger? Maar hij had geen gemeenschap (seks) met Maria gehad… had zij hem bedrogen? Hij besloot met pijn in zijn hart in stilte van haar te scheiden. Maar dan verschijnt een engel van God in een droom aan Jozef:

Mattheus 1: 20-23 Jozef, zoon van David, wees niet bevreesd Maria, uw vrouw, bij u te nemen, want wat in haar ontvangen is, is uit de Heilige Geest; en zij zal een Zoon baren, en u zult Hem de naam Jezus geven, want Hij zal Zijn volk zalig maken van hun zonden. Dit alles is geschied opdat vervuld werd wat door de Heere gesproken is door de profeet, toen hij zei: Zie, de maagd zal zwanger worden en een Zoon baren, en u zult Hem de naam Immanuel geven; vertaald betekent dat: God met ons.

Toen begreep Jozef het. Jesaja had immers 700 jaar eerder al geprofeteerd in Jesaja 7:14

“Zie, de maagd zal zwanger worden. Zij zal een Zoon baren en Hem de naam Immanuel geven.”

Samen met Maria ging hij voor “de schande” van “de maagd die zwanger is” van Jezus!

Bethlehem

Jozef nam Maria in huis, maar had geen seks met haar. Zij woonden nu in Nazareth, 120 km ten noorden van Bethlehem. Hun voorvader David kwam uit Bethlehem. De profetieën van Micha over Jezus’ geboorte noemen Bethlehem als geboorteplaats en zelfs de schaapstoren/stal in Bethlehem-noord. De vélden van Efratha waren schapenweiden ten noorden van Bethlehem richting

Sion/Jeruzalem. Daar werden de schapen geweid bestemd voor de offerdienst in de tempel te Jeruzalem. Daar werd Jezus geboren als het “lam van God”:

Micha 4:8 8 En u, Schaapstoren, Ofel van de dochter van Sion, naar u zal gaan, ja, naar u zal komen de heerschappij van vroeger, het

koningschap van de dochter van Jeruzalem.

Micha 5:1 En u, Bethlehem-Efratha, al bent u klein onder de duizenden van Juda, uit u zal Mij

voortkomen Die een Heerser zal zijn in Israël. Zijn oorsprongen zijn van oudsher, van eeuwige dagen af.

120 km

Er moest wel wat gebeuren om het kindje Jezus niet in een door Jozef gemaakt leuk wiegje in een babykamertje in Nazareth te laten geboren worden, maar volgens Gods Woord in de schapenstal te Bethlehem-Efratha.

En dat gebeurde ook! Ver weg in Rome vaardigde keizer Augustus het bevel uit dat iedereen moest worden ingeschreven in de stad van zijn voorouders. Maria moest daardoor – hoogzwanger – de 120 km lange reis maken naar Bethlehem, de stad van David. Hoe kwam Augustus op dat idee? …

Lukas 2:4-12 Ook Jozef ging op weg, van Galilea uit de stad Nazareth naar Judea, naar de stad van David, die Bethlehem heet, omdat hij uit het huis en het geslacht van David was, om ingeschreven te worden met Maria, zijn

ondertrouwde vrouw, die zwanger was. En het geschiedde, toen zij daar waren, dat de dagen vervuld werden dat zij baren zou, en zij baarde haar eerstgeboren Zoon, wikkelde Hem in doeken en legde Hem in de kribbe, omdat er voor hen geen plaats was in de herberg.

En er waren herders in diezelfde streek, die zich ophielden in het open veld en ‘s nachts de wacht hielden over hun kudde. En zie, een engel van de Heere stond bij hen en de heerlijkheid van de Heere omscheen hen en zij werden zeer bevreesd. En de engel zei tegen hen: Wees niet bevreesd, want zie, ik verkondig u grote blijdschap, die voor heel het volk wezen zal, namelijk dat heden voor u in de stad van David de Zaligmaker geboren is; Hij is Christus, de Heere. En dit zal voor u het teken zijn: u zult het Kindje vinden in doeken gewikkeld en liggend in de kribbe.

Deze herders waren toen de arme mensen in Israël, maatschappelijk onderaan.

Maar zij mochten als eersten het Lam van God – de baby Jezus – in de kribbe (voerbak) in hun schapenstal zien. Zij waren immers de tempelherders voor de offerlammeren! En nu zagen zij als eersten waar die offerdienst eigenlijk om ging.

Hier was het Lam van God, de vervulling van de offerdienst door de komst van de beloofde Zaligmaker, Christus, de Heere!

Het Griekse woord Christos betekent hetzelfde als het Hebreeuwse woord Masjiach (Messias), namelijk Gezalfde. De engelen zeiden van de beloofde Verlosser/Zaligmaker: Hij is Christus, de HEERE zelf!