• No results found

AVOND 3 – DE VAL IN ZONDE (HOOFDSTUK 4)

4.4 D E DOOD

Toen Adam en Eva Gods waarschuwing ongehoorzaam waren, stelden zij in zekere zin God op de proef: Meende God het? “U zult zeker sterven!” (= stervende sterven) Of was het een loos dreigement? De Bijbel is duidelijk:

Lukas 16: Het is gemakkelijker dat de hemel en de aarde voorbijgaan, dan dat één tittel van de wet (het Woord van God) wegvalt.

De dood is zo definitief en bedreigend. Overal ter wereld ervaren we de pijn van de scheiding van een geliefde. In de Bijbel betekent “dood” ook scheiding. Het betekent niet dat je niet meer bestaat, want de geest van de mens blijft na de fysieke dood namelijk leven.

De dood is door zonde in de wereld gekomen. Het is een wetmatigheid zoals vallen een gevolg van de zwaartekracht is als je misstapt.

Romeinen 6: 23 Want het loon van de zonde is de dood…

De Bijbel spreekt over verschillende aspecten van de dood:

1. De dood van ons lichaam … Adam werd als een tak met bladeren die van een boom is gezaagd. Hij zou ophouden te functioneren en wederkeren tot stof.

2. De dood van onze relatie met God. Gods heiligheid vereist de afwezigheid van zonde. Onze zonden brengen scheiding tussen God en ons (zoals rotte eieren ons noodzaken het beslag weg te doen). De Bijbel beschrijft:

Jesaja 59:2 uw ongerechtigheden maken scheiding tussen u en uw God, uw zonden doen Zijn aangezicht voor u verborgen zijn …

3. De dood van onze toekomst – de tweede dood. De Bijbel vertelt ons dat Gods reddingsplan een toekomst voor ons inhoudt, eeuwig leven, verzoend met God. De hemel op aarde. Maar zoals er eeuwig leven is, is er ook eeuwige dood. Deze dood wordt ook wel de tweede dood genoemd, omdat hij na de fysieke dood ingaat.

Het is een plaats van pijn en verdriet, van eenzaam lijden, en zeker geen plaats van oude makkers onder elkaar. De tweede dood is een weerzinwekkende plaats die God heeft gemaakt voor satan en zijn engelen: de poel van vuur.

Openbaringen 20: 11 En ik zag een grote witte troon, en Hem Die daarop zat…

12 En ik zag de doden, klein en groot, voor God staan. En de boeken werden geopend en nog een ander boek werd geopend, namelijk het boek des levens. En de doden werden geoordeeld …14 …werden in de poel van vuur geworpen. Dit is de tweede dood. 15 En als iemand niet bleek ingeschreven te zijn in het boek des levens, werd hij in de poel van vuur geworpen.

Zonde en dood heersen nu. Door de eeuwen heen zondigen mensen en wij ook.

Romeinen 5: (Uit Het Boek) 12 Samengevat is het zo: Door de schuld van één mens, Adam, is de zonde in de wereld gekomen en de dood is het logische gevolg van de zonde. De dood breidde zich uit naar alle mensen, want zij zondigden allemaal.

Zoals de stank van een rot ei zich door het deeg verspreid, zo zijn alle

nakomelingen van Adam besmet met de zondige natuur. Er is nu iets mis met ieder mens en we weten het! We hebben een zondige natuur. En de gevolgen zijn zondige daden, waarvoor wij zelf verantwoordelijk zijn.

God maakt onplezierige onderwerpen niet mooier dan ze zijn. Hij zegt het zoals het is, of je het nu wilt horen of niet. We dienen te weten wat de Bijbel zegt over zonde en dood. Het horen van de waarheid is iets wat je van een volmaakte God mag verwachten.

Maar… centraal in dit dramatische derde hoofdstuk van Genesis staat de belofte:

Er komt IEMAND die zal afrekenen met satan, zonde en dood…. dat houdt in dat HIJ ons zal verzoenen met God. Omdat God deze belofte aan Eva deed, noemen we deze de MOEDERBELOFTE.

Verwerking

Vragen

1. De zondeval en haar gevolgen worden soms weergegeven door “De brug”

illustratie.

Op de loopplank in het rechtse plaatje staat: “Uiterlijke schijn”.

Kun je voorbeelden geven van uiterlijke schijn waarmee we zelf denken dat we wel goed genoeg worden voor God?

2. Genetici hebben ontdekt dat het DNA van de mens niet wijst op een evolutie van miljoenen jaren. De evolutiebioloog S.J. Gould schreef in 1988 in

Newsweek (zie boek): “… menselijke wezens zijn … leden van één enkele entiteit met een heel recente oorsprong op één plaats…. Het DNA-spoor leidde naar één enkele vrouw van wie wij allemaal afstammen.”

Zo zijn er meer onderzoeken die naar de woorden van de Bijbel leiden, zoals ook in 1995 in Time: “… er één voorouder “Adam” heeft bestaan, wiens genetisch materiaal alle mannen die nu leven gemeenschappelijk hebben.”

Waarom horen en lezen we deze feiten niet in onze tijd?

3. De belofte in Genesis 3 dat er een dag zou komen, dat De Nakomeling van de vrouw satan de kop zal vermorzelen en zal gaan afrekenen met zonde en dood, loopt als een rode draad door de hele Bijbel. Deze belofte in Genesis 3 noemt men wel de moederbelofte.

a. Wat zal dat voor Adam en Eva betekend hebben?

b. Wat betekent het voor ons?

4. De Bijbel is uniek als hij aangeeft dat de mens zichzelf niet kan verlossen en dat hij de Nakomeling van de vrouw nodig heeft. Jezus zegt later dat er maar één weg is om het probleem van de zonde op te lossen en de mens met God te verzoenen. Hij is die weg!

a. Wat zegt dit over de andere godsdiensten?

b. Wat vind je van de uitspraak dat alle mensen uiteindelijk elkaars broeders en zusters zijn?

5. De Bijbel noemt drie vormen van doodgaan ( boek blz. 78 – 83) a. Hoe kijk jij daar tegenaan?

b. Wat reikt God als oplossing hiervoor aan?

Aantekeningen

Avond 4 – Paradox, Verzoening,