• No results found

J EZUS – K ONING EN HET L AM VAN G OD

AVOND 10 – JEZUS ONDERWIJS EN HET VERRAAD (HOOFDSTUK 12)

12.5 J EZUS – K ONING EN HET L AM VAN G OD

De intocht in Jeruzalem

Vlak voor Jezus’ laatste paasfeest op aarde, gaat Hij wetend wat gaat gebeuren naar Jeruzalem, waar Hij zou worden gekruisigd.

De stemming is zeker na de opwekking van Lazarus

verwachtingsvol: zou Jezus hen verlossen van de Romeinen? De stad was vol mensen vanwege het komende paasfeest.

In alle evangeliën wordt beschreven wat er gebeurt als Jezus – het Lam van God – Jeruzalem binnengaat. Wij vieren deze dag nog steeds als palmzondag, de week voor Pasen. Markus beschrijft het zo:

Markus 11:1-5 En toen zij Jeruzalem naderden en in Bethfagé bij de Olijfberg gekomen waren, zond Jezus twee discipelen uit en zei tegen hen: Ga het dorp in dat voor u ligt, en u zult meteen een ezelin vinden die vastgebonden is, en een veulen bij haar; maak ze los en breng ze bij Mij. En als iemand iets tegen u zegt, moet u zeggen dat de Heere ze nodig heeft, en hij zal ze meteen sturen. Dit alles is gebeurd opdat vervuld zou worden wat gesproken is door de profeet, toen hij zei: Zeg tegen de dochter van Sion: Zie, uw Koning komt tot u, zachtmoedig en gezeten op een ezelin en een veulen dat een jong van een jukdragende ezelin is.

De laatste zin komt uit een profetie van Zacharia, bijna vijfhonderd jaar eerder voorzegd!

Zacharias 9:9 Verheug u zeer, dochter van Sion! Juich, dochter van Jeruzalem!

Zie, uw Koning zal tot u komen, rechtvaardig, en Hij is een Heiland, arm, en rijdend op een ezel, op een ezelsveulen, het jong van een ezelin.

En zo gebeurt het:

Markus 11:7-10 zij brachten de ezelin en het veulen, en zij legden hun kleren erop en zetten Hem daarop. En het grootste deel van de menigte spreidde hun kleren uit op de weg en anderen hakten takken van de bomen en spreidden ze uit op de weg. De menigte die vooropliep en die volgde, riep: Hosanna, de Zoon van David! Gezegend Hij Die komt in de Naam van de Heere!

Het woord Hosanna is eigenlijk een heel dwingend woord, het betekent: “Red ons nu!” of “Bevrijd ons nu!” Geen uitstel, maar nu! Men verwachtte dat Jezus nu zou laten zien dat Hij de ware Koning is en dat Hij de Romeinen zou verdrijven. In plaats daarvan gaat Jezus de tempel binnen en verdrijft er de handelaars en geldwisselaars die de tempel van God ontheiligden. Dat was een teleurstelling.

Een paar dagen later zou men roepen “Kruisig Hem!”

Het Lam van God

Jezus eerste komst was nog niet als de overwinnende Koning, maar, zoals Johannes de Doper al zei “Het Lam van God, dat de zonden van de wereld wegneemt”. Op het Joodse paasfeest zouden duizenden lammetjes geslacht worden, als herinnering aan het bloed van het lam dat ten tijde van de Exodus aan de deurpost van de Israëlieten werd aangebracht waardoor de verderfengel aan het voorbij zou gaan. Aan deze lammetjes mocht niets mankeren. De 10e van

de maand Nissan moest men het lam in huis nemen tot de 14e Nissan. Vier dagen om eigen te worden met het lam, waarna het geslacht zou worden om het gezin te redden.

Opmerkelijk is dat 1. Jezus is geboren in de tempelweiden bij Bethlehem waar de lammeren voor de tempeldienst werden geboren en 2. Jezus Jeruzalem

binnenkwam ook vier dagen voor Hij - het Lam van God - “geslacht” zou worden.

Vier dagen lang was Hij in Jeruzalem onder de mensen die Hem zouden kruisigen.

De data van de gebeurtenissen in deze laatste week na de intocht in Jeruzalem zijn niet met westerse precisie opgeschreven. Historisch is de vrijdag ingeslopen als de “goede vrijdag” waarop Jezus zou zijn gekruisigd. Waarschijnlijker is het schema van de gebeurtenissen van bijlage 3.

Jezus werd van palmzondag tot woensdag – vier dagen - in Jeruzalem getest door farizeeën en Schriftgeleerden. Er bleek niets op Hem aan te merken. Het Lam van God bleek volmaakt onschuldig, rechtvaardig en zuiver!

De Paasmaaltijd

De Joden zouden die week op donderdagmiddag hun paaslam slachten en die donderdagavond hun Pesach vieren. Jezus vierde het met zijn discipelen op woensdagavond.3 Direct aan het begin van de maaltijd vertelt Jezus Zijn discipelen dat één van hen Hem verraden zou:

Markus 14:18-20 En toen zij aanlagen en aten, zei Jezus: Voorwaar, Ik zeg u dat een van u, die met Mij eet, Mij verraden zal. En zij begonnen bedroefd te worden en de een na de ander tegen Hem te zeggen: Ik ben het toch niet? En weer een ander: Ik ben het toch niet? Maar Hij antwoordde hun: Het is een uit de twaalf, die met Mij in de schotel indoopt.

Jezus wist wie het was: Judas Iskariot. Deze Judas beheerde het geld van de groep volgelingen van Jezus. Hij was een dief. Het tragische was dat hij Jezus ging verraden…. en dit was de deal:

Mattheüs 26:15 Wat wilt u mij geven, als ik Hem aan u overlever? En zij kenden hem dertig zilveren penningen toe.

Mattheus verhaalt later hoe Judas spijt krijgt nu hij een onschuldige heeft

verraden, en het geld de tempel in gooit, waar de overpriesters het oprapen en er de akker van de pottenbakker voor kopen als begraafplaats voor de

vreemdelingen. Zo ging de oude profetie van Zacharia van omstreeks 520 BC. in vervulling:

Zacharia 11:13 Maar de HEERE zei tegen Mij: Werp dat de pottenbakker toe - een mooie prijs waarop Ik door hen geschat ben! Daarop nam Ik de dertig

zilverstukken en wierp ze in het huis van de HEERE de pottenbakker toe.

Als Judas weg is gegaan van de paasmaaltijd gaat Jezus verder met het uitleggen van de finale betekenis van Pasen. Dit is een ongelooflijk belangrijk moment. De ontknoping van het hele Oude Testament in de Bijbel voor de oren van de

3Calvijn noemt als mogelijke reden, dat de (overige) Joden toen afweken van de datum voorgeschreven in de wet om niet teveel sabbatten na elkaar te krijgen. Jezus hield het Pesach geheel volgens de wet.

De Essenen vierden het Pesach ook een dag eerder dan de rest van de Joden.

discipelen. Jezus legt uit dat het breken van het brood staat voor het verbreken (kruisigen) van Zijn lichaam, en dat het drinken van de beker wijn staat voor Zijn bloed dat zal vloeien als bedekking en vereffening van onze schuld bij God.

Mattheus 26:26-30 En terwijl zij aten, nam Jezus het brood en toen Hij het gezegend had, brak Hij het en gaf het aan de discipelen en Hij zei: Neem, eet, dit is Mijn lichaam.

Hij nam ook de drinkbeker en nadat Hij gedankt had, gaf Hij hun die, en zei:

Drink allen daaruit, want dit is Mijn bloed, het bloed van het nieuwe verbond, dat voor velen vergoten wordt tot vergeving van zonden.

Ik zeg u dat Ik van nu aan van de vrucht van de wijnstok niet zal drinken tot op de dag wanneer Ik die met u nieuw zal drinken in het Koninkrijk van Mijn Vader.

En toen zij de lofzang gezongen hadden, vertrokken zij naar de Olijfberg.

Dat was woensdagavond laat. De realiteit van Jezus woorden drong nog niet tot de discipelen door. Dat zouden zij later die nacht en de volgende dag wel merken.

Daar op de Olijfberg lag de hof van Getsémané, waar Jezus die nacht verraden en overgeleverd zou worden.

Verwerking

Vragen

1. De Farizeeër en de tollenaar bidden beiden tot God.

Wat is het verschil in hun gezindheid?

2. Soms voel je je te slecht om te bidden.

Is zo’n gevoel terecht?

3. Er zijn geestelijke stromingen die beweren dat alle godsdiensten ( Islam, Boeddhisme, Hindoeïsme, Christendom enz.) hetzelfde zijn en dat het dus niet uitmaakt wat en in wie je gelooft.

a. Wat vind je daarvan?

b. Wat zegt Jezus in dit verband in Joh. 10: 9,10 en 14:6 over Zichzelf?

4. Als je nog eens kijkt naar Joh. 14:6 wat kun je dan zeggen over het belang van

“goede werken” om in de hemel te komen. Lees ook Efeze 2: 8-10

5. Lazarus was 4 dagen dood toen Jezus buiten zijn graftombe bad: “Vader, … terwille van de menigte die om Mij heen staat, heb Ik dit gezegd, opdat zij geloven dat U Mij gezonden hebt.” En Lazarus kwam op Jezus’ woord uit de dood terug! Dit was nog maar een voorproefje van wat komen ging!

a. Wat zegt dit over Jezus?

b. Wat ging namelijk nog komen?

c. Zou dit wonder een beeld van de wedergeboorte kunnen zijn? Waarom wel / niet?

d. Wat zegt het jou dat Jezus Lazarus bij zijn naam uit het graf roept?

6.

Peter zegt wel eens dat je krijgt waar je nu voor kiest: Kies je voor Jezus, dat is eeuwig leven In Gods volmaakte stijl… kies je niet, dan heb je al gekozen om zonder God de eeuwigheid door te brengen.

Is het rechtvaardig van God dat er mensen naar de hel gaan?

Aantekeningen