• No results found

B EGRAFENIS EN OPSTANDING

AVOND 11 – DOOD EN OPSTANDING (HOOFDSTUK 13)

13.3 B EGRAFENIS EN OPSTANDING

Johannes 19:38-42 En daarna vroeg Jozef van Arimathea, die een discipel van Jezus was (maar in het geheim, uit vrees voor de Joden) aan Pilatus het lichaam van Jezus te mogen wegnemen; en Pilatus stond het toe. Hij dan ging en nam het lichaam van Jezus weg. En Nicodemus (die eerst ‘s nachts naar Jezus toe

gekomen was) kwam ook en bracht een mengsel van mirre en aloë mee, ongeveer honderd pond. Zij namen dan het lichaam van Jezus en wikkelden het in linnen doeken, met de specerijen, zoals het de gewoonte van de Joden is bij het begraven. En er was bij de plaats waar Hij gekruisigd was, een hof en in de hof een nieuw graf, waarin nog nooit iemand gelegd was. Daar nu legden zij Jezus vanwege de voorbereiding van de Joden, omdat het graf dichtbij was.

Het was nu donderdag tegen de avond. De speciale hoog-sabbat van het Joodse Pesachfeest zou bij zonsondergang beginnen en doorlopen in de daaropvolgende vrijdag. Dan volgde de wekelijkse sabbat op zaterdag. De derde dag zou de zondag zijn, de eerste dag van de zeven weken tot Pinksteren. Jezus had gezegd dat Hij drie dagen en drie nachten in het graf zou zijn.

Mattheüs 12:40 Want gelijk Jona drie dagen en drie nachten in de buik van het zeemonster was, zo zal de Zoon des mensen in het hart der aarde zijn, drie dagen en drie nachten.

Markus 9:31 Want Hij gaf onderwijs aan Zijn discipelen en zei tegen hen: De Zoon des mensen zal overgeleverd worden in de handen van mensen en zij zullen Hem doden, en nadat Hij gedood is, zal Hij op de derde dag opstaan.

De discipelen leken dit nog niet te begrijpen, maar de overpriesters en de farizeeën des te beter:

Mattheus 27:62-66 De volgende dag, dat is de dag na de voorbereiding, kwamen de overpriesters en de farizeeën bij Pilatus bijeen, en zeiden: Heer, wij

herinneren ons dat deze verleider gezegd heeft toen Hij nog leefde: Na drie dagen zal Ik opgewekt worden. Geef dan bevel dat het graf tot de derde dag toe beveiligd wordt, opdat Zijn discipelen Hem ‘s nachts misschien niet komen stelen

en tegen het volk zeggen: Hij is opgewekt uit de doden. En dan zal de laatste dwaling erger zijn dan de eerste. Pilatus zei tegen hen: Hier hebt u een wacht; ga heen, beveilig het naar uw beste weten. Zij gingen erheen en beveiligden het graf met de wacht, nadat zij de steen verzegeld hadden.

Ze zullen eerst in het graf gekeken hebben of Jezus er nog lag. De grote ronde steen werd voor de opening gerold en verzegeld. Romeinse wachten betaalden een schending van hun wacht met hun leven. Jezus was dus veilig begraven…

totdat… Drie nachten gingen voorbij: van donderdag op vrijdag, van vrijdag op zaterdag, en van zaterdag op zondag.

Dan gebeurt het! Jezus had het voorzegd.

Mattheüs 28:1-4 Laat na de sabbat, toen het licht begon te worden op de eerste dag van de week, kwamen Maria Magdalena en de andere Maria om naar het graf te kijken. En zie, er vond een grote aardbeving plaats, want een engel van de Heere, die uit de hemel neerdaalde, ging erheen, rolde de steen van de opening weg en ging erop zitten. Zijn gedaante was als een bliksem en zijn kleding wit als sneeuw. De bewakers beefden van angst voor hem en werden als doden.

Deze geharde soldaten vielen van angst flauw! Dat kon hen hun leven kosten.

Het gehele rijk van het kwaad moet in chaos hebben verkeerd. Wat een schok!

Wie had dat voor mogelijk gehouden, dat het graf weer leeg kon zijn!

Jezus was kennelijk weer tot leven gekomen. Maar dat kon toch niet!

Wat een heftige tijd. Zonsverduistering midden op de dag, aardbevingen, een bloedrode maan bij Jezus’ sterven en weer een aardbeving bij Jezus’ opstanding.

Het zijn vrouwen die als eerste merken dat Jezus is opgewekt uit de dood!

Mattheus 28:5-6 Maar de engel antwoordde en zei tegen de vrouwen: U hoeft niet bevreesd te zijn, want ik weet dat u Jezus zoekt, Die gekruisigd was. Hij is hier niet, want Hij is opgewekt, zoals Hij gezegd heeft. Kom, zie de plaats waar de Heere gelegen heeft.

De opstanding van Jezus uit de dood is het waarmerk van het hele evangelie, de goddelijke handtekening dat Hij de beloofde Verlosser was, God Zelf!

Mattheus 28:8-10 En zij gingen haastig van het graf weg, met vrees en grote blijdschap, en zij snelden weg om het Zijn discipelen te berichten. Toen zij weggingen om het aan Zijn discipelen bekend te maken, zie, Jezus kwam hun tegemoet en zei: Wees gegroet! Zij gingen naar Hem toe, grepen Zijn voeten en aanbaden Hem. Toen zei Jezus tegen hen: Wees niet bevreesd; ga heen, bericht Mijn broeders dat zij naar Galilea moeten gaan, en daar zullen zij Mij zien.

In de geschiedenis is vele malen geprobeerd de opstanding te ontkrachten. Maar het bewijs van de opstanding is onomstotelijk!4 Hoe ging het verder met de Romeinse wacht?

Mattheus 28:11-15 Terwijl zij (de vrouwen) onderweg waren, zie, enigen van de wacht kwamen in de stad en berichtten de overpriesters alles wat er gebeurd was. En zij kwamen bijeen met de oudsten, en zij kwamen gezamenlijk tot het besluit om de soldaten veel geld te geven, en zij zeiden: Zeg: Zijn discipelen zijn ‘s nachts gekomen en hebben Hem gestolen, terwijl wij sliepen. En als de

stadhouder hiervan hoort, zullen wij hem overtuigen en maken dat u zonder zorgen bent. Toen zij het geld in ontvangst genomen hadden, deden zij zoals hun was voorgehouden. En dit woord is verbreid onder de Joden tot op de huidige dag.

Satan – de vader van de leugen – was verslagen. Jezus – de Gezalfde – had satans kop vermorzeld zoals God dat in het paradijs had beloofd. Jezus was opgestaan uit de dood als voorbode voor ieder die op Hem zou vertrouwen als Verlosser.

Jezus had het gezegd:

Johannes 6:37-40 Alles wat de Vader Mij geeft, zal tot Mij komen; en wie tot Mij komt, zal Ik beslist niet uitwerpen. Want Ik ben uit de hemel neergedaald, niet opdat Ik Mijn wil zou doen, maar de wil van Hem Die Mij gezonden heeft. En dit is de wil van de Vader, Die Mij gezonden heeft, dat Ik van alles wat Hij Mij gegeven heeft, niets verloren laat gaan, maar het doe opstaan op de laatste dag.

En dit is de wil van Hem Die Mij gezonden heeft, dat ieder die de Zoon ziet en in Hem gelooft, eeuwig leven heeft, en Ik zal hem doen opstaan op de laatste dag.

4Zie het boek “Bewijs genoeg” van Lee Strobel, te koop via de boekentafel.

Verwerking

Vragen

1. Bij het verhoor van Jezus waren er alleen valse getuigen (Mark. 14:55); Jezus is schuldig verklaard op grond van Zijn éigen getuigenis ( Mark. 14:62).

a. Wat zegt dit over Jezus en Zijn sterven?

b. Pilatus zei ( in wanhoop): “Wat is waarheid?” Kun jij op die vraag een antwoord geven?

2. a. Over welke gebeurtenissen rond de kruisiging is in het O.T. geprofeteerd?

Lees hiervoor o.a. psalm 22 en 69 en Jesaja 53.

b. Wat zegt dat volgens jou over de Bijbel?

3. “Mijn Koninkrijk is niet van deze wereld” zei Jezus tegen Pilatus.

Wat is dan het Koninkrijk van God?

4. Het is volbracht! ( zie boek blz. 279) a. Welk woord wordt hier gebruikt?

b. Welke drie betekenissen heeft dit?

c. Welke betekenis spreekt jou het meeste aan?

5. Jezus sterft na drie uren duisternis van 12.00 uur ‘s middags tot 15.00 uur ‘s middags. Om die tijd werd in de tempel het paaslam geslacht. Als Jezus sterft is er een zware aardbeving en het voorhangsel scheurt.

a. Wat is de betekenis van deze gebeurtenissen?

b. Wat hebben ze ons te zeggen?

6. In dit hoofdstuk wordt benadrukt dat het voor het Evangelie essentieel is dat Jezus uit de dood is opgestaan.

Hoe kijk jij hier tegenaan?

Aantekeningen