• No results found

V ERBOND MET TIEN LEEFREGELS

AVOND 6 – JAKOB, EGYPTE, EXODUS, VERBOND (HOOFDSTUK 7,8)

8.2 V ERBOND MET TIEN LEEFREGELS

De HEERE JHWH had gezegd dat Israël Zijn volk zou zijn, en daarin zouden zij een voorbeeld zijn voor de hele wereld van de relatie die God met de mens wil en kan hebben.

Een priester is de vertegenwoordiger van God op aarde. Dit was Gods plan met Israël:

Exodus 19: 5 Nu dan, als u nauwgezet Mijn stem gehoorzaamt en Mijn verbond in acht neemt, dan zult u uit alle volken Mijn persoonlijk eigendom zijn, want heel de aarde is van Mij. 6 U dan, u zult voor Mij een koninkrijk van priesters en een heilig volk zijn.

“Als u nauwgezet Mijn stem gehoorzaamt” was wel een groot probleem. Israël was hardnekkig, klaagden in plaats van God te vertrouwen, en deden niet wat God zei.

Zij hadden eerlijk op deze eis van God moeten antwoorden: “Als U ons wilt aannemen op basis van onze gehoorzaamheid, dan hebben we een groot probleem.” Maar in hun enthousiasme zeggen ze:

Exodus 19:8 Alles wat de HEERE gesproken heeft, zullen wij doen!

Ze begrepen kennelijk niet helemaal waar het om ging. En God begint het aanschouwelijk duidelijk te maken:

· Zij moesten heilig zijn - dat is vrij van zonden - om hun God te ontmoeten,

· Zij moesten hun kleren wassen

· Ieder die de berg Sinaï/Horeb zou aanraken, zou gedood worden

Het moest duidelijk zijn dat je in Gods tegenwoordigheid als zondig mens niet kon leven. En als God op de berg Sinaï neerdaalt zijn er donderslagen, bliksemflitsen, een zware wolk en zeer sterk bazuingeschal. De hele berg was gehuld in rook en God daalde neer in vuur. Het volk stond te trillen op hun benen. Dan spreekt God de tien geboden… beter gezegd “Leefregels”.

Regel 1: Geen andere goden

Exodus 20:2 Ik ben de HEERE, uw God, … 3 U zult geen andere goden voor Mijn aangezicht hebben.

Er is slechts één God om te eren. De implicatie is dat je dit gebod overtreedt als je werk, je huis, je status, je auto, je vrije tijd, televisie of wat dan ook belangrijker zijn dan God.

Regel 2: Je buigt niet voor beelden

Exodus 20:4 U zult voor uzelf geen beeld maken, geen enkele afbeelding van wat boven in de hemel, of beneden op de aarde of in het water onder de aarde is. 5 U zult zich daarvoor niet neerbuigen, en die niet dienen, want Ik, de HEERE, uw God, ben een na-ijverig God, Die de misdaad van de vaderen vergeldt aan de kinderen, aan het derde en vierde geslacht van hen die Mij haten, 6 maar Die barmhartigheid doet aan duizenden van hen die Mij liefhebben en Mijn geboden in acht nemen.

Het woordje “vergeldt” staat hier voor het Hebreeuwse “Paqad” dat eigenlijk tellen betekent, iets zeer nauwgezet uitvoeren. Het is zo dat God zeer nauwgezet Zijn oog op de kinderen houdt, omdat zonden doorwerken in volgende geslachten.

Je maakt geen beeld van God. Hij is immers Geest. Nog minder aanbid je een beeld. Toch zijn er zat mensen die ervan uitgaan dat voorwerpen van hout of steen macht over hen hebben en die dat dus feitelijk hun eer geven. Alleen God verdient je eer, liefde en respect.

Regel 3: Gods naam niet ijdel gebruiken

Exodus 20:7 U zult de Naam van de HEERE, uw God, niet ijdel gebruiken, want de HEERE zal niet voor onschuldig houden wie Zijn Naam ijdel gebruikt.

De Schepper van ruimte en tijd, hemel en aarde is zo bijzonder, dat zelfs Zijn Naam niet ondoordacht gebruikt mag worden. Helaas is onze cultuur

doordrongen van gebrek aan respect. Gods naam wordt als vloek gebruikt of ten onrechte verbonden aan groeperingen die God feitelijk niet eren.

Regel 4: Heilig de sabbat

Exodus 20:8 Gedenk de sabbatdag, dat u die heiligt. 9 Zes dagen zult u arbeiden en al uw werk doen, 10 maar de zevende dag is de sabbat van de HEERE, uw God. Dan zult u geen enkel werk doen, u, noch uw zoon, noch uw dochter, noch uw slaaf, noch uw slavin, noch uw vee, noch uw vreemdeling die binnen uw poorten is. 11 Want in zes dagen heeft de HEERE de hemel en de aarde gemaakt, de zee, en al wat erin is, en Hij rustte op de zevende dag. Daarom zegende de HEERE de sabbatdag, en heiligde die.

Een dag niet werken om God te eren. Zo liet men zien dat God de Gever van leven en vrede, welvaart, voedsel, gezondheid en al het andere is en niet onze

economie. Een 24/7 economie staat haaks op dit gebod. In heel de schepping zien we een 7-daags ritme van werken en rust, van eencelligen tot de mens. Met dit gebod moest Israël aan de wereld tonen dat God de Schepper is.

Regel 5: Eer je vader en moeder

Exodus 20:12 Eer uw vader en uw moeder, opdat uw dagen verlengd worden in het land dat de HEERE, uw God, u geeft.

God wil dat gezinnen bronnen van liefde, orde en respect zijn en niet van chaos en boosheid. Een grote mond geven, kritiek, negeren, onderhandelen, gillen en schreeuwen als je je zin niet krijgt, enz. Het zijn allemaal uitingen van het niet eren en daarmee overtredingen van dit gebod.

Regel 6: Je zult niet doodslaan Exodus 20:13 U zult niet doodslaan.

God heeft het leven geschonken en niemand mag dat ooit nemen, niet met de daad en niet in gedachten. God doorziet ons hart met haar overleggingen. Zegen wie je vervloeken, slaat iemand je op de ene wang, keer hem ook de andere toe.

God beschouwt zelfs onterechte boosheid als overtreding van dit gebod om de naaste lief te hebben als schepsel van God.

Regel 7: Je zult niet echtbreken Exodus 20:14 U zult niet echtbreken.

Alleen binnen het huwelijk is het aanvaardbaar seks te hebben, en de enige wettige persoon om die intimiteit te delen is je huwelijkspartner. Als je met lustverlangens kijkt naar anderen dan je wettige partner overtreed je dit gebod.

Het gaat hier ook om reinheid in je denken.

Regel 8: Je zult niet stelen Exodus 20:15 U zult niet stelen.

Het gaat hier om het oneerlijk jezelf toe-eigenen, zoals iets meenemen uit een supermarkt zonder betalen, spieken op school, illegale programma’s/DVD’s, oneerlijk in zaken of belastingen.

Regel 9: Je zult geen vals getuigenis spreken

Exodus 20:16 U zult geen vals getuigenis spreken tegen uw naaste.

Satan is een leugenaar, die van nature liegt en bedriegt. God is precies het tegenovergestelde. Waarheid is het wezen van God. Elke leugen is voor God een klap in Zijn gezicht! Grote en kleine leugens, lasterpraatjes, roddel, … volgens Gods wet zijn het allemaal pijnlijke zonden.

Regel 10: Je zult niet begeren

Exodus 20:17 U zult niet begeren het huis van uw naaste. U zult niet begeren de vrouw van uw naaste, noch zijn slaaf, noch zijn slavin, noch zijn rund, noch zijn ezel, noch iets wat van uw naaste is.

Dit is de kern van de geboden. Satan had gezegd: “Ik zal gelijk worden aan de Allerhoogste”. Hij begeerde Gods positie. Met deze hoogmoed begon de ellende.

God weerstaat de hoogmoedigen, maar de nederigen geeft Hij genade. Begeren gaat soms heel subtiel: je wil hebben wat de buren hebben, je wilt hogerop

komen, enz. Ga je motieven eens na: verlang je dingen uit liefde tot God of uit hoogmoedig begeren. Ben je nederig of hoogmoedig?

Zo weten we wat God als zonde beschouwt. In de Bijbel staat

Romeinen 7:7 Ik zou de zonde niet hebben leren kennen dan door de wet. Ik zou immers ook niet geweten hebben dat begeerte zonde was, als de wet niet zei: U zult niet begeren.