• No results found

Fysische agentia

In document 2010 Activiteiten verslag (pagina 33-37)

5. Voorstelling van de domeinen en voornaamste adviezen uitgebracht in 2010

5.2. Fysische agentia

De opdracht van de werkgroepen in het domein van de Fysische agentia bestaat erin adviezen en aanbevelingen uit te brengen om de gezondheidsrisico’s van verschillende fysische agentia en hun toepassingen in te schatten. Zij beoordelen ook de maatregelen die genomen worden om de blootstelling van mens en leefmilieu zoveel mogelijk te beperken.

Het domein bestaat uit twee belangrijke subsecties:

• ioniserende straling;

• niet-ioniserende straling.

In 2010 werd het domein officieel gesplitst in twee subdomeinen. Het voorzitterschap werd door Gilbert Eggermont doorgegeven aan Luc Verschaeve (subdomein “niet-ioniserende straling”) en François Jamar (subdomein “ioniserende straling”). Om de continuïteit te waarborgen, blijft Gilbert Eggermont ondervoorzitter van het subdomein “ioniserende straling”. Het ondervoorzitterschap van het subdomein “niet-ioniserende straling” wordt waargenomen door Wim Passchier.

Naast een overkoepelende beleidsreflectiegroep worden er multidisciplinaire ad- hocwerkgroepen ingezet voor het behandelen van aanvragen en meer specifieke problemen.

De samenwerking tussen de “Beleidsgroep Stralingen” van de Gezondheidsraad van Nederland en de beleidsreflectiegroep “Fysische Agentia” van de HGR werd in 2010 voortgezet door de uitwisseling van ideeën, het ontwikkelen van gemeenschappelijke initiatieven en als aanvullende peer review.

Ioniserende straling

In 2010 kwamen vier werkgroepen bijeen, namelijk de werkgroepen “Optimalisatie in de nucleaire geneeskunde”, “Beleidsreflectiegroep fysische agentia”, “De rol van omgevings-factoren in leukemie bij kinderen” en “Reglementering” (in variërende samenstelling per thema).

Fysische agentia

31

Fysische agentia

In 2010 heeft de werkgroep “optimalisatie en stralingsbescherming in de nucleaire geneeskunde” zijn werkzaamheden op het gebied van de dosimetrie, de invloed van PET-scan, de opleiding van het personeel en het informeren van de patiënten voortgezet.

Een advies i.v.m. de informatie van personen betrokken bij nucleaire geneeskunde wordt afgewerkt en zal in 2011 worden gepubliceerd. Het rapport over dosimetrie volgt daarna.

De voorzitter van de reflectiegroep werd betrokken bij de kringgesprekken die door het FANC (Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle) georganiseerd werden om wijzigingen in de reglementering voor te bereiden en om de mededeling van incidenten te organiseren.

Voorts heeft een werkgroep “Reglementering” in 2010 drie adviezen uitgebracht over ontwerpbesluiten van het FANC, en meer bepaald over de periodieke toetsing aan de aanvaardbaarheidscriteria van röntgenapparatuur voor diagnostisch gebruik in de tand- heelkunde, de vrijgave van radioactieve stoffen en dual source CT.

Drie andere reglementaire adviezen werden tegen het einde van 2010 afgewerkt om officieel begin 2011 te worden overgemaakt aan het FANC.

Deze adviezen blijven evenwel vertrouwelijk tot de publicatie in het Belgisch Staatsblad van de besluiten. Gezien de vaak lange termijn tot publicatie, hebben de experten van het domein aan het FANC gevraagd of in deze gevallen eerder toestemming tot publicatie gegeven kan worden.

In het kader van het EuSANH- project vormt de multidisciplinaire werkgroep “Leukemie”

(samengesteld uit Belgische en Nederlandse experten van de groepen “fysische omgevings- factoren”, “chemische agentia”, kinderartsen en epidemiologen) o.l.v. Mark Van Eijkeren een case study voor de gezamenlijke aanpak van een transnationale problematiek.

Deze werkgroep kwam al tweemaal samen in 2010 en zal in 2011 een gezamenlijk advies over de rol van omgevingsfactoren in leukemie bij kinderen uitbrengen. De Belgische werkgroep die dit voorbereidde, heeft een verslag als input afgeleverd na drie vergaderingen, waarbij Duitse deskundigen werden gehoord m.b.t. leukemieclusters rond Duitse kern-centrales.

De voorbereiding en verslaggeving van de “EURATOM art. 31 adviesgroep Stralingsbescherming”

bij de Europese Commissie werd door de Belgische delegatie met de Beleidsreflectiegroep

32

Fysische agentia

besproken. De voorzitter en ondervoorzitter van de Beleidsreflectiegroep namen deel aan de UNSCEAR-meeting in Wenen en rapporteerden hierover aan de FOD Volksgezondheid en de Beleidsreflectiegroep.

Ten slotte werd de huidige voorzitter, op vraag van de directeur van DG1, bij de FOD Volksgezondheid afgevaardigd om aan het zogenoemde “Radioprotectieplatform” deel te nemen, dat drie doeleinden nastreeft, namelijk sensibilisatie, guidelines en accreditatie in de medische beeldvorming.

Voornaamste adviezen uitgebracht in 2010

Advies betreffende het ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 20 juli 2001 houdende het algemeen reglement op de bescherming van de bevolking, van de werknemers en het leefmilieu tegen het gevaar van de ioniserende stralingen – Uitbreiding Artikel 51.6.5. betreffende de periodieke toetsing aan de aanvaardbaarheidscriteria van röntgenapparatuur voor diagnostisch gebruik in de tandheelkunde (HGR 8674)

In het kader van de aanpassing van Artikel 51.6.5 van het ARBIS heeft het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) de Hoge Gezondheidsraad verzocht een advies uit te brengen over bovenstaand ontwerp van koninklijk besluit.

Om op de vraag te kunnen antwoorden, werd er een ad- hocwerkgroep opgericht, bestaande uit deskundigen in de radioprotectie en dentale radiologie. Het advies berust op het standpunt van deskundigen en de reglementering.

Advies over het ontwerp van KB “Vrijgave van radioactieve stoffen” (HGR 8665)

Vanwege het FANC werd een advies gevraagd aan de Hoge Gezondheidsraad in verband met een ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 20 juli 2001 houdende algemeen reglement op de bescherming van de bevolking, van de werknemers en het leefmilieu tegen het gevaar van ioniserende stralingen, wat vrijstelling en vrijgave betreft.

Om op de vraag te kunnen antwoorden werd er een ad- hocwerkgroep opgericht, bestaande uit deskundigen die de nodige expertise hebben inzake stralingsbescherming, afvalbeheer en in het bijzonder vrijgave, en dit in een zeer gevarieerde context. Het advies vertolkt

het standpunt van deskundigen.

33

Fysische agentia

De Hoge Gezondheidsraad heeft een aantal fundamentele opmerkingen bij het voorgelegde ontwerp van KB geformuleerd.

Niet- ioniserende straling

In 2010 is de beleidsreflectiegroep van het subdomein “Niet-ioniserende straling” eenmaal bijeengekomen. Meerdere actuele onderwerpen werden aangesneden.

Eind 2010 ontwikkelde de groep een methodologie voor het uitwerken van een toekomstig advies over de problematiek van niet-ioniserende stralingen die toe te schrijven zijn aan draadloze communicatiesystemen. De werkgroep zal zijn werkzaamheden begin 2011 aanvangen.

Tot slot maakte de administratie opmerkingen over de methodologie bij de uitwerking van adviezen betreffende de normen voor GSM-masten; een werkgroep heeft in een brief aan minister Onkelinx en de administratie hierop geantwoord.

34

Chemische agentia

In document 2010 Activiteiten verslag (pagina 33-37)