• No results found

Een actief beleid inzake welzijn

In document De RVA (pagina 153-157)

Bij de RVA zijn er talrijke actoren die direct te maken hebben met preventie: de dienst Welzijn, de Sociale dienst, de Interne en externe diensten voor preven-tie en bescherming, de direcpreven-tie Werken en materieel, de directie Mess en Kantine, de Interne audit … wer-ken allemaal aan het welzijn van de medewerkers van de Rijksdienst.

4.1.1.3.1

De Koepel Welzijn: coördinatie en samenwerking Veel van die verschillende actoren komen regelma-tig samen als permanente leden van de Koepel

“Welzijn op het Werk”. Die zorgt niet alleen voor een globaal overzicht van de activiteiten eigen aan elk van die diensten, maar ook voor het efficiënt leiden van de acties die een multidisciplinaire aanpak ver-eisen.

De dienst Welzijn die de Koepel organiseert, leidt en de opvolging verzekert, kan op die manier alle acti-viteiten inzake Welzijn bij de RVA coördineren.

Ook de diensten die niet tot de Koepel behoren, maar die regelmatig tussenkomen in projecten die hij superviseert (zoals het Nationaal Opleidings-centrum, de directie Werken en materieel, de Interne audit, Mess en Kantine …) worden indien nodig uit-genodigd op de vergaderingen van de Koepel.

Sinds zijn oprichting in 2010 was de eerste opdracht van de Koepel de redactie van een vijfjarenpreven-tieplan 2011-2015 waarin de 7 volgende domeinen van het welzijn op het werk zijn vervat:

•arbeidsveiligheid;

•bescherming van de gezondheid van de werknemer;

•psychosociale last;

•ergonomie;

•arbeidshygiëne;

•verfraaiing van de werkplekken;

•milieumaatregelen.

Om dat plan op te stellen werden een stand van za-ken en mogelijke acties gedefinieerd voor elk van de 7 domeinen. Vóór 2015 zal het vijfjarenplan zijn ge-concretiseerd door jaarlijkse opeenvolgende pre-ventieplannen. Die jaarlijkse plannen bevatten voor elk domein:

•de verbeteringsprojecten in het kader van het preventiebeleid voor het lopende jaar;

•de dagelijkse activiteiten die door de bevoegde diensten worden uitgeoefend.

In 2012 heeft de Koepel een vijftiental verbeterings-projecten gesuperviseerd.

154

Tevredenheidsenquête en barometer van de responsabilisering

Om te weten in welke mate het personeel tevreden is over zijn werkomstandigheden en welke de pun-ten zijn waarvoor het verbeteringen verwacht, voert de RVA regelmatig een tevredenheidsenquête uit. In 2012 werd de tevredenheid van het personeel op-nieuw nagegaan (eerdere enquête in 2010). Hiervoor maakte de RVA gebruik van een elektronische en-quête die door de FOD Personeel Organisatie werd opgesteld.

De RVA nam op vraag van Masterkey, ook deel aan de barometer van de responsabilisering: online-en-quête om de graad van betrokkenheid van de mede-werkers ten opzichte van hun werkgever te meten.

In 2012 heeft de RVA ook de stappen ondernomen om het certificaat Investors in People te verkrijgen.

De eerste stap, namelijk gesprekken met een repre-sentatieve steekproef van het personeel, werd in september 2012 uitgevoerd.

De verantwoordelijken van die projecten hebben dus de resultaten van die drie enquêtes naast elkaar gelegd om nog meer in detail te peilen naar de ster-ke punten en de verbeteringspunten van de Rijksdienst. Die resultaten liggen in dezelfde lijn.

Concrete projecten en acties zullen worden onder-nomen om de zwakste resultaten te verbeteren. De RVA zal opnieuw deelnemen aan de barometer van de responsabilisering in 2013 en 2014. Tessa zal worden georganiseerd in 2014 en het project Investors in People wordt verder gezet.

Niettemin kan men opmerken dat:

•de tevredenheid stabiel is gebleven of is gestegen voor bijna alle gevraagde criteria ten opzichte van 2010 en dat ondanks een moeilijke periode door de economische crisis en de vele reglementaire veranderingen tijdens het jaar;

•een deel van de projecten en acties die werden ondernomen als gevolg van de resultaten van de enquête van 2010 hebben geleid en bijgedragen tot het verbeteren van sommige scores. Sommige zijn nog in ontwikkeling.

Diversiteitsbeleid

In het kader van zijn beleid inzake diversiteit en meer bepaald inzake handicaps, wilde de RVA een objectieve stand van zaken opmaken van zijn HR-processen terzake, maar ook gebruik maken van aanbevelingen die het mogelijk maken een actieplan in te voeren. Daartoe werd in 2012 een audit gerea-liseerd via de vzw Wheel It.

Die audit werd gerealiseerd via:

•een analyse van het bestaande dankzij de docu-menten die de RVA heeft bezorgd;

•individuele gesprekken met kaderleden die een functie bekleden die in een direct verband staat met de verschillende HR-processen inzake diversi-teit;

•een multiplechoicevragenlijst die naar 190 corres-pondenten (opleidings-, communicatie- en ICT-correspondent …) van verschillende werkloos-heidsbureaus werd gestuurd om hun perceptie over de diversiteit en haar toepassing in de HR-processen te evalueren (participatiegraad: 55 %);

•focusgroepen met 31 correspondenten van de werkloosheidsbureaus.

Op basis van de verkregen resultaten en de aanbe-velingen van Wheel It zullen binnenkort acties wor-den ondernomen om:

•niet-discriminerende selectieprocedures bij de or-ganisatie te garanderen;

•de toegankelijkheid van de opleidingen voor ie-dereen te garanderen;

•de gelijke kansen inzake loopbaanevolutie te be-vorderen;

•een objectief en neutraal psychosociale begelei-ding voor te stellen;

•het imago van een organisatie te promoten die openstaat voor diversiteit;

•werkomstandigheden te garanderen die aange-past zijn aan de specifieke situaties van alle perso-neelsleden die een handicap hebben.

155

Agressie voorkomen en ermee omgaan

De RVA werkt al meerdere jaren actief aan de pre-ventie van en het omgaan met agressie waarmee zijn medewerkers kunnen worden geconfronteerd.

Een netwerk van vertrouwenspersonen werd opge-richt en speelt een belangrijke rol in dat luik. Vanaf het begin werden de noodzakelijke maatregelen ge-troffen op het vlak van het materiaal (inrichting van de lokalen, alarmknoppen …), maar het was vooral ook nodig om te investeren – en om te blijven inves-teren – in de procedures, de communicatie en de opleiding van het personeel. In 2012 werd een zeer volledige syllabus ter beschikking gesteld. Die werd gerealiseerd door de verschillende vertegenwoordi-gers van de diensten in de Koepel Welzijn. Ook de opleiding van het omkaderingspersoneel kreeg in 2012 veel aandacht. U kan meer details vinden over dat project bij punt 4.1.2.1.

Het strategisch project Telewerk

In antwoord op de tevredenheidsenquête van het personeel die in 2010 werd georganiseerd, wilde de RVA de tevredenheid van zijn personeel inzake de flexibiliteit verhogen door de uitdaging van het te-lewerk aan te gaan. Na een haalbaarheidsstudie in 2011 werd het telewerk thuis en in satellietbureaus getest vanaf juni 2012 door 108 medewerkers van directies van het hoofdbestuur en van twee werk-loosheidsbureaus. De resultaten van die testperiode werden tijdens het strategisch herfstseminarie 2012 voorgesteld. De resultaten op het vlak van tevre-denheid en productiviteit zijn positief, maar er blij-ven vragen in verband met de organisatie van het werk zelf in de diensten of over de nodige middelen (laptops, grootte van de schermen, printer …). De beslissing om het telewerk te implementeren vanaf 2013 werd uiteindelijk bevestigd, maar die imple-mentering zal geleidelijk gebeuren zodat ze in de beste omstandigheden en binnen de grenzen van het budget kan verlopen.

De communicatie en de sensibilisering inzake welzijn

Naast de organisatie en de coördinatie van de Koepel ondersteunt en promoot de dienst Welzijn talrijke evenementen in verband met gezondheid en welzijn zoals de Week van de Duurzame Ontwikkeling, de Week van het Hart, de Internationale dag zonder tabak, de Werelddiabetesdag, de sportdag voor fe-derale ambtenaren … Die promotie gebeurt, naarge-lang de thema’s, in samenwerking met de verpleger en de diëtist van het hoofdbestuur en voornamelijk door de publicatie van artikels op intranet en de ter-beschikkingstelling van documentatie.

156

4.1.1.3.2

De IDPB en de EDPB

Om de doelstellingen van het vijfjarenpreventieplan te realiseren, zetten de IDPB (Interne dienst voor preventie en bescherming) en de EDPB (Externe dienst voor preventie en bescherming) hun werk verder. Een zeer belangrijk werk aangezien het in-vloed heeft op vier van de zeven domeinen van het welzijn, namelijk: arbeidsveiligheid, bescherming van de gezondheid van de werknemers, ergonomie en arbeidshygiëne.

Er werden voorstellen geformuleerd om de houding van de werknemers voor hun scherm te verbeteren (meubilair met aangepast werkblad, ergonomische stoelen, ergonomische bureaus).

De preventiediensten hebben ook verschillende risi-coanalyses gemaakt en aanpassingen voorgesteld wat de ergonomie van de werkposten betreft en het beeldschermwerk in het algemeen (flatscreens ...).

In het algemeen werd de preventie van arbeidson-gevallen en beroepsziekten verdergezet om de in-houd van het ARAB (Algemeen reglement voor ar-beidsbescherming) en de wet op het Welzijn op het werk van 4 augustus 1996 en zijn toepassingsbeslui-ten na te leven. Zo werden verschillende acties gere-aliseerd:

•tijdens het onthaal van de nieuwe personeelsleden werd een opleiding gegeven over het welzijn op het werk;

•de uitvoering van het vijfjarenpreventie- en be-schermingsplan:

•aanpassing van de Disasterplannen;

•ergonomie van het beeldschermwerk, inforums en analyse van de werkbladen in alle WB’s en directies;

•de werkgroep (de IDPB en kantine) heeft een advies geformuleerd over de hygiëne van de werkplekken in de warme keukens en heeft een opleiding gegeven over voedingswaren (HACCP-reglementering). Een verslag werd overgemaakt tijdens de basisoverlegcomités in ieder bureau;

•regelmatige controles van de technische instal-laties (ARAB 52.11);

•opvolging van de incidenten en gevallen van agressie;

•over het jaarlijks bezoek aan alle werkloosheids-bureaus, het Hospigebouw, het gebouw van Walcourt, het hoofdbestuur in samenwerking met de EDPB werden verslagen opgemaakt;

•objectieve metingen (relatieve vochtigheid, tem-peratuur, koolstofdioxide (CO2), verlichting, ge-luid, ergonomie) werden op aanvraag uitgevoerd en voorstellen tot verbetering van de werkposten werden geformuleerd;

•er werden 33 evacuatieoefeningen georganiseerd voor de 32 gebouwen waarin het personeel van de Rijksdienst is ondergebracht. De leden van de IDPB hebben 895 bestelbons gecontroleerd op conformiteit met de arbeidsveiligheid, ze hebben 167 verslagen van controle-instellingen gelezen en samengevat, woonden 57 vergaderingen bij van de basisoverlegcomités, waren aanwezig op 5 vergaderingen van het tussenoverlegcomité en hebben 44 specifieke verslagen opgesteld.

De IDPB heeft voortdurend samengewerkt met de directies Werken en Materieel, ICT en de cel ECO voor het opmaken van de bestellingen en met de dienst Signa-Expo om de veiligheidsmarkering aan te passen en te verbeteren.

157

4.1.1.3.3

De Sociale dienst

De Sociale dienst heeft als doel het bevorderen van het individuele en het collectieve welzijn van alle personeelsleden, en dat zowel op professioneel, so-ciaal als individueel vlak. De dienst staat dus ter be-schikking van het personeel in geval van psychoso-ciale problemen.

Daarnaast promoot en organiseert de Sociale dienst collectieve activiteiten:

•tussenkomst in de gewone en bijzondere maaltijd-kosten voor de personeelsleden en de gepensio-neerde personeelsleden;

•tussenkomst in de collectieve verzekering voor gezondheidszorg (358 867,49 EUR verdeeld over 2 844 personeelsleden (FSO en PWA-beambten inbegrepen);

•tussenkomst in de kosten van de preventieve me-dische onderzoeken voor de 50+’ers (264 aanvra-gen voor tussenkomst in 2012, ofwel 11 % van het personeelsbestand van 50 jaar en ouder);

•een herfstvaccinatiecampagne tegen griep (1 129 bestelde vaccins in 2012);

•toelagen aan de vriendenkringen;

•een sinterklaaspremie voor de kinderen van 0 tot 12 jaar (51 075 EUR gestort in 2012 voor de RVA-personeelsleden en 16 350 EUR voor de PWA-beambten);

•kinderopvang tijdens de schoolvakanties:

•de organisatie en de subsidiëring van opvang die tijdens de schoolvakanties wordt georganiseerd voor kinderen van 3 tot 12 jaar van de perso-neelsleden;

•de organisatie van een vakantiekamp voor kin-deren van 6 tot 12 jaar van de personeelsleden;

•de gratis ontspanningsbibliotheek;

•tussenkomst in de kosten van vakantiekampen voor kinderen van 3 tot 18 jaar van de personeels-leden;

•organisatie van zomervakanties voor de gepensio-neerde personeelsleden;

•een eindejaarssteun voor de gepensioneerde per-soneelsleden met een laag inkomen.

4.1.2

In document De RVA (pagina 153-157)