• No results found

Bijlage 3 TS 22-24

Doorbelastingen per

kostenplaats

Inhoudsopgave

3 Doorbelastingen per kostenplaats 3

3.1 Inleiding 3 3.2 Doorbelastingen Aviation 8 D4 Aviation/SSE - Branddoormeldsysteem 9 D5 Aviation/SSE - Gebouwenbrandbestrijding 11 D7 Aviation/ASM - Utiliteitsdiensten 13 D8 Aviation/ASM - Utiliteitsprojecten 21

D10 Aviation/ASM – Landzijdige groenwerkzaamheden 23

D11 Aviation/AO&AP - Sneeuw- en gladheidsbestrijding 25

D15 Aviation/SSE - Schipholpassen 27

D16 Aviation/SSE - Autorisaties 29

D17a Aviation/SSE - Beveiligingskosten niet SRA-gebied 31

D17b Aviation/SSE - Bedrijfsrecherche 34

D18 Aviation/ASM - Gebruik terminal 35

D20 Aviation/ASM - Onderhoud installaties utilities 46

D21 Aviation/AO&AP – Security activiteiten bij bagage (BOS) 48

D26a Aviation/SSE - 100% Goederencontrole 50

D26b Aviation/SSE – Personeel securityfilter 53

D27 Aviation/AO&AP - Ticketreaders 56

D28 Aviation/ASM - Infra Manager 58

D29 Aviation/SSE – Diverse activiteiten 59

D30 Aviation/ASM – HBS Hold Baggage Screening 61

3.3 Doorbelastingen Schiphol Commercial 62

D2a Schiphol Commercial - Terminal Verhuringen, m2 63

D2b Schiphol Commercial – Commercial Real Estate, verhuur vastgoed 65

D2c Schiphol Commercial - Gemengd gebruik GA-Terminal 67

D5 Schiphol Commercial - Terminal Verhuringen, huurders aanpassingen 69

D8 Schiphol Commercial - parkeerfaciliteiten medewerkers 70

D9 Schiphol Commercial - Continu onderzoek 72

D10 Schiphol Commercial – VIP-centrum en Perscentrum 74

D11 Schiphol Commercial - Passenger Experience 77

D12 Schiphol Commercial - Customer Contact Center en Mobiele Persoonlijke

Assistentie 78

3.4 Doorbelastingen OU IT&Data 81

3.5 Doorbelastingen Schiphol Projects 82

D1 Schiphol Projects – Uren 83

D2 Schiphol Projects – Exploitatieresultaat 85

3.6 Doorbelastingen Staven 86

D1 Staven (Strategy & Airport planning) – Aviation Costs 87

D2 Staven (Projectgerelateerde kosten aan Schiphol Projects en IT&D) 89

3.7 Doorbelastingen deelnemingen 91

Bijlage 3 – Doorbelastingen - Pagina 3 van 94

3 Doorbelastingen per

kostenplaats

3.1 Inleiding

In deze bijlage is een beschrijving opgenomen van de diverse doorbelastingen. De beschrijving beperkt zich tot de doorbelastingen die direct of indirect effect hebben op de toerekening van kosten en opbrengsten naar

luchtvaartactiviteiten. Per organisatorische eenheid is beschreven welke doorbelastingen plaatsvinden richting een andere organisatorische eenheid legal entity. In de bovenste balk staat de verwijzing van de doorbelastende organisatorische eenheid met een typering van de doorbelasting (zie ook onderstaande inhoudsopgave). In de onderste twee balken staat de van/ naar relatie gespecificeerd.

Alleen indien de ontvangende afdeling een afdeling binnen Aviation is, is het kostenplaatsnummer van deze ontvangende afdeling vermeld. Indien sprake is van doorbelasting aan meerdere kostenplaatsen met regelmatige wisselingen (bijvoorbeeld bij huurcontracten (Schiphol Commercial) of projecten (Schiphol Projects) zijn de kostenplaatsen niet individueel weergegeven. Verifieerbaarheid van de doorbelastingen naar afdelingen binnen de overige ’organisatorische eenheden wordt bereikt doordat een doorbelasting op een zodanige wijze in de administratie wordt verwerkt, dat te allen tijde inzichtelijk is wie de leverende, en wie de ontvangende partij is. Teneinde deze bijlage als afzonderlijk stuk duidelijk en volledig te laten zijn is hieronder nogmaals de uitleg gegeven over de prijsvorming indien sprake is van een doorbelasting. Deze tekst is ook opgenomen in de algemene beschrijving onder paragraaf 5.2.2.

Prijsvorming bij toerekening

RSG houdt zich vooral bezig met luchtvaartactiviteiten. Daarnaast kent RSG ook niet-luchtvaartactiviteiten. Deze niet-luchtvaartactiviteiten worden uitgevoerd voor de externe markt (bijvoorbeeld parkeren, verhuur van

kantoorruimte, transport van energie). Het komt voor dat ten behoeve van luchtvaartactiviteiten diensten worden afgenomen van de niet-luchtvaart PMC’s. Dit betreft diensten die ook van een derde partij zouden kunnen worden betrokken. De prijs waartegen deze diensten worden afgenomen is, evenals voor de leveringen binnen de luchtvaart PMC’s, gelijk aan de integrale kostprijs, waarbij voor de component vermogenskosten de WACC voor luchtvaartactiviteiten wordt gehanteerd.

De integrale kostprijs wordt als volgt bepaald:

+ Directe exploitatiekosten van de betreffende activiteit

+ Afschrijvingskosten van de betrokken productiemiddelen (NB 1) + Vermogenskosten van de betrokken productiemiddelen (NB 1) + Opslag voor overhead:

Staf van de betreffende afdeling, (NB 2)

Staf van de BA, (NB 3)

Staven en concern. (NB 4)

Tenslotte wordt, indien sprake is van inzet van personeel, een opslag berekend voor het IT-werkplek tarief en voor de huisvestingskosten per werkplek. Het IT-werkplek tarief wordt bepaald door de totale kosten van de diensten kantoorautomatisering, ‘connectivity’ en Mobile te delen door het gewogen gemiddelde van het aantal user id’s en mobiele telefoons van de afdelingen waaraan wordt doorberekend. De formule voor het bepalen van het gewogen gemiddelde = (aantal user_id’s x 75%) + (aantal mobiele telefoons x 25%). De huisvestingskosten per werkplek wordt bepaald door de huurkosten zoals bij de Facilitaire dienst verantwoord te delen door het gebudgetteerde aantal fte’s bij Aviation, Schiphol Commercial, IT&Data en Schiphol Projects in het boekjaar.

Bijlage 3 – Doorbelastingen - Pagina 4 van 94 NB. 1

Indien er sprake is van inzet van activa ten behoeve van de levering van een interne dienst, dan kunnen de kosten van deze activa worden toegerekend naar de ontvangende afdeling door middel van een doorbelasting of door middel van een allocatie. Bij de keuze voor één van deze methodieken wordt de algemene werkwijze gevolgd zoals beschreven in paragraaf 5.1.3. Stelregel is dat indien doorbelasting kan zorgen voor vereenvoudiging van de toerekening het activum niet wordt gealloceerd naar de ontvangende partij. Toerekening vindt dan plaats door middel van een opname van de afschrijvingen (lineair, o.b.v. historische kosten) en vermogenskosten (tegen de WACC van Aviation) in het tarief voor de doorbelaste dienst.

Indien er wél sprake is van allocatie van de activa naar de ontvangende afdeling, worden de afschrijvingen en vermogenskosten niet opgenomen in het tarief van de doorbelasting. Dit om te voorkomen dat deze kosten tweemaal worden toegerekend aan de ontvangende afdeling.

NB. 2

De opslag voor overhead stafkosten van de betreffende afdeling wordt op basis van het daadwerkelijk gebruik al dan niet opgenomen in de kostprijsberekening van de doorbelasting.

NB. 3

De opslag voor BA-overhead wordt berekend als een percentage over de kosten die de afdeling maakt om te betreffende dienst te leveren. Dit percentage wordt vastgesteld met behulp van de volgende formule:

BA-overhead

Exploitatiekosten van afdelingen in de BA (incl. afschrijvingskosten)

NB. 4

Indien sprake is van een volledige of gedeeltelijke detachering van een fte van de ene naar de andere afdeling wordt in de bepaling van de integrale kostprijs voor die fte een opslag meegenomen voor het deel van de kosten van concern staven, dat op basis van personeelskosten wordt gealloceerd (Human Resources en Concern en Facility Management (Staven & Concern A3 en A6)). Deze te gebruiken opslag wordt jaarlijks vastgesteld bij de budgettering op basis van de volgende formule:

Totaal kosten concern staven toegerekend o.b.v. personeelskosten

Totaal personeelskosten van de PMC’s

De allocatie van de ‘Human Resources en Concern en Facility Management’ kosten drukt door middel van allocatiesleutel A3 en A6 op de PMC waar de kosten van de fte oorspronkelijk in de personeelskosten is opgenomen (dus vóór de detachering). Indien de fte deels of geheel voor een andere afdeling werkzaam is,

Stafkosten BA Aviation € 500

Exploitatiekosten incl. afschrijvingen afdelingen binnen OU Aviation (excl. Stafkosten BA)

Afdeling AO&AP Asset-management Safety Security & Environment Totaal Exploitatiekosten incl. afschrijvingen 4.000 11.000 5.000 20.000

Opslag voor BA overhead, voor diensten van afdelingen binnen Aviation = 500/20.000 = 2,5%

Getallen zijn fictief.

Deze opslag wordt berekend over de exploitatiekosten incl. afschrijvingen die de betreffende afdeling zelf maakt t.b.v. de geleverde dienst.

Bijlage 3 – Doorbelastingen - Pagina 5 van 94 blijven de kosten voor Human Resources en Concern en Facility Management gealloceerd bij de PMC waar de fte oorspronkelijk vanuit wordt gedetacheerd. De doorbelasting van de personeelskosten (de opbrengst voor de leverende afdeling) wordt niet in mindering gebracht op de kostenpost personeelskosten maar apart

verantwoord als negatieve kosten (op kostenplaats doorbelaste kosten), of interne opbrengsten. In de allocatie van Human Resources en concern en Facility Management wordt hiervoor daarom geen correctie opgenomen.

Er wordt in de integrale kostprijsmethode geen opslag meegenomen voor Staven & Concern A5 sleutel. De allocatiesleutel A5 wordt bepaald op basis van reeds toegerekende kosten (netto kosten) van de PMC’s. Hierin is, in tegenstelling tot de allocatiesleutels A3 en A6 zoals hierboven weergegeven, wel rekening gehouden met de doorbelastingen aan andere afdelingen, zodat het meenemen van een opslag voor allocatiesleutel A5 zou leiden tot een dubbeltelling bij de ontvangende PMC van de dienst. Omdat toegerekend wordt op basis van reeds toegerekende (netto) kosten wordt al direct aan de juiste PMC toegerekend.

Indien binnen de PMC’s Aviation en Security leveringen aan andere PMC’s dan wel aan derden plaatsvinden waarbij sprake is van een nevenactiviteit kan afgezien worden van het toepassen van de integrale kostprijs. Een nevenactiviteit is een activiteit die niet de hoofdactiviteit van de afdeling betreft en kan zonder of met nagenoeg geen managementaandacht dan wel inspanning van de personeelsleden van de afdeling worden gerealiseerd. In deze specifieke situatie wordt volstaan met het in rekening brengen van uitsluitend de directe kosten die gepaard gaan met de levering, dus zonder bepaling van opslagen en vermogenskosten. Voorwaarde is dat het relatief geringe bedragen betreft en de PMC voor de desbetreffende levering niet of nauwelijks een inspanning hoeft te leveren. De levering aan andere PMC’s dan wel aan derden plus de toerekening leidt per saldo tot een voordeel voor de PMC Aviation en Security bijvoorbeeld door het behalen van schaalvoordelen.

Bij de volgende doorbelastingen is sprake van een nevenactiviteit:

 D8 Aviation/ASM - Utiliteitsprojecten

 D10 Aviation/ASM – Landzijdige groenwerkzaamheden

 D27 Aviation/AO&AP ticketreaders

 D30 Aviation/ASM - HBS Hold baggage screening. Voor deze doorbelasting geldt niet dat het

bedrag relatief gering is, maar de doorbelasting wordt toch als nevenactiviteit beschouwd omdat het uitsluitend een administratieve overboeking betreft

Overzicht doorbelastingen

In onderstaande tabel staan alle doorbelastingen. Het doel van de doorbelastingen bij Aviation kostenplaatsen is ervoor te zorgen dat vervolgens zoveel mogelijk hele kostenplaatsen in één keer naar een PMC gealloceerd kunnen worden. De doorbelastingen bij de non-Aviation kostenplaatsen betreffen activiteiten welke direct/ indirect effect hebben op toerekening naar luchtvaartactiviteiten (PMC Aviation & PMC Security)

Nummers die in de tabel en de hiernavolgende beschrijvingen ontbreken, betreffen doorbelastingen die in het verleden hebben bestaan.

Nr. Reden Soort Kpl Naam afdeling Ontvangende Organisatorische

eenheid

Doorbelastingen Aviation

D4 4 Branddoormeldsysteem 23410 Aviation/SSE Schiphol Commercial

Transport CV

D5 4 Gebouwenbrandbestrijding 23405 Aviation/SSE Aviation/ASM

Schiphol Commercial

D7 2,4 Utiliteitsdiensten 26415 Aviation/ASM Diverse organisatorische

eenheden

D8 2, 3 Utiliteitsprojecten 26405 Aviation/ASM Schiphol Commercial,

Diverse organisatorische eenheden

D10 4 Landzijdige groenwerkzaamheden 26410 Aviation/ASM Aviation/AO&AP

Schiphol Commercial

D11 4 Sneeuw- en gladheidsbestrijding 21505 Aviation/AO&AP Schiphol Commercial

Bijlage 3 – Doorbelastingen - Pagina 6 van 94

Nr. Reden Soort Kpl Naam afdeling Ontvangende Organisatorische

eenheid

D16 4 Autorisaties 23110 Aviation/SSE Schiphol Commercial

D17a 4 Beveiligingskosten niet-SRA gebied 23100 Aviation/SSE Aviation/Other

Schiphol Commercial

D17b 4 Bedrijfsrecherche 23200 Aviation/SSE Staven

D18 4 Gebruik terminal 26300 26305 26310 26315 26200 26205 Aviation/ASM Aviation/SSE Schiphol Commercial

D20 2, 4 Onderhoud installaties utilities 26405 Aviation/ASM Aviation/ASM

Schiphol Commercial Diverse organisatorische eenheden

D21 4 Security activiteiten bij bagage (BOS) 21510 Aviation/AO&AP Aviation/SSE

D26a 4 100% Goederencontrole 23100 Aviation/SSE Aviation/ASM

Schiphol Commercial

D26b 4 Personeel securityfilter 23100 Aviation/SSE Aviation/ASM

Schiphol Commericial

D27 4 Ticketreaders 21600 Aviation/AO&AP Aviation/SSE

D28 4 Infra Manager 26400 Aviation/ASM Aviation/ASM

D29 1 Diverse activiteiten 23420 Aviation/SSE Lelystad Airport NV

D30 4 Hold Bagage Screening HBS 26505 Aviation/ASM Aviation/SSE

Doorbelastingen Schiphol Commercial

D2a 2 Terminal verhuringen, m2 73000 Schiphol Commercial Aviation

D2b 2 Commercial Real Estate, verhuur vastgoed 72010

72005

Schiphol Commercial Aviation

D2c 2 Gemengd gebruik GA terminal 72010

72005

Schiphol Commercial Aviation

D5 2 Terminal verhuringen,

huurdersaanpassingen

73000 Schiphol Commercial Diverse organisatorische eenheden

D8 2 Parkeerfaciliteiten medewerkers 76000 Schiphol Commercial Staven

D9 4 Continu onderzoek 74300 Schiphol Commercial Aviation/Other

D10 4 VIP-centrum en perscentrum 73600 Schiphol Commercial Aviation/Other

Staven

D11 4 Passenger Experience 74200 Schiphol Commercial Aviation/Other

D12 4 Customer Contact Center en Mobiele

Persoonlijke Assistentie

74200 Schiphol Commercial Aviation/Other

Doorbelastingen Schiphol Projects

D1 3 Schiphol Projects, Uren 80000 t/m 80040 Schiphol Projects Diverse organisatorische

eenheden

D2 4 Schiphol Projects, Exploitatieresultaat 80000 Schiphol Projects Diverse organisatorische

eenheden

Doorbelastingen Staven

D1 4 Strategy & Airport Planning – Aviation

costs

16670 Staven Aviation/Other

D2 4 Staven, Projectgerelateerde kosten 15080

17015

Staven Schiphol Projects

IT&Data

Doorbelastingen deelnemingen

D1 1 Connectivity diensten Bedrijf 910 Schiphol Telematics Diverse organisatorische

eenheden

Legenda

ASM: Asset Management

AO&AP: Airport Operations & Aviation Partnerships SSE: Security, Safety & Environment

Bijlage 3 – Doorbelastingen - Pagina 7 van 94 Reden 1 t/m 4:

1. Wettelijk/verslaggevingstechnisch (indien het voor de partij die de doorbelasting ontvangt relevant is om door te belasten op grond van wettelijke/verslaggevingstechnische redenen zoals bij aparte juridische entiteiten)

2. Registratie opbrengsten (indien het voor de door belastende partij relevant is om de opbrengsten apart te registreren)

3. Kosten activeerbaar (indien doorbelaste kosten bij de ontvangende partij geactiveerd kunnen worden) 4. Vereenvoudiging allocatie (indien de doorbelasting de allocatie van de kostenplaats eenvoudiger maakt) Voor een nadere uitleg over de hierboven weergegeven redenen wordt verwezen naar het hoofddocument. Wijze en frequentie van meten

Indien in de beschrijving de “tariefperiode” is opgenomen worden voor dit Toerekeningssysteem de kalenderjaren 2022-2023-2024 bedoeld

Indien in de beschrijving de periode “2 jaar voorafgaand aan de tariefperiode” is opgenomen wordt voor dit Toerekeningssysteem het kalenderjaar 2020 bedoeld

Indien in de beschrijving de periode “het jaar voorafgaand aan de tariefperiode” is opgenomen wordt voor dit Toerekeningssysteem het kalenderjaar 2021 bedoeld.

Disclaimer basisjaren

In het Toerekeningssysteem 2022-2024 wordt bij diverse doorbelastingen en allocaties bij de wijze en frequentie van meten consultatie verwezen naar één of twee jaar voorafgaand aan de start van de tariefperiode. Voor het Toerekeningssysteem 2022-2024 betekent dit kalenderjaar 2021 respectievelijk 2020. Indien bij het opstellen van het consultatiebudget voor de jaren 2022-2024 als gevolg van COVID het genoemde referentiejaar voor een specifieke doorbelasting (of allocatie) niet als representatief kan worden beschouwd door bijvoorbeeld een veel lager verkeer en vervoer in 2020, dan zal in afwijking van de beschrijving gekozen worden voor het best passende alternatief. Dit kan bijvoorbeeld zijn: drie jaar voorafgaand aan de tariefperiode (2019). Daar waar afgeweken wordt van de beschrijving, zal dit bij de consultatie 2022-2024 nader worden toegelicht in het IATA template.

Bijlage 3 – Doorbelastingen - Pagina 8 van 94

3.2 Doorbelastingen Aviation

In de navolgende paragrafen volgt een beschrijving per doorbelasting vanuit Aviation. Zie voor een totaaloverzicht doorbelastingen paragraaf 3.1.

Bijlage 3 – Doorbelastingen - Pagina 9 van 94