• No results found

Wat doet het RB aan opleidingen op het gebied van TGC?

In document Ethics, a mutual responsibility (pagina 103-106)

8 Een Tax governance code voor het MKB

8.14 Wat doet het RB aan opleidingen op het gebied van TGC?

De RB Academy is een driejarige beroepsopleiding. Alle vakken binnen het curriculum zijn verplicht. In het tweede jaar wordt het vak ‘Algemene introductie en gedrag- en beroepsregels en ethiek’ gedoceerd. Onderdeel van het derde leerjaar is de module ‘Wwft’. De opleiding is gebaseerd op blended learning, waarbij e-learning afgewisseld wordt met hoorcolleges. Daarnaast kenmerkt de opleiding zich door uitwisseling van cases en praktijkervaring van, met en door studenten. Leden van het RB hebben, zoals gezegd, een jaarlijkse permanente

educatieplicht van ten minste 20 fiscale en 20 algemene punten. Doel is dat leden daarmee hun vakkennis actualiseren en onderhouden. Tax Governance en ethiek zijn onderwerpen die ook via het PE-programma van de vereniging worden aangeboden. Voorbeelden van cursussen zijn onder meer ‘De Wwft in uw praktijk’ en ‘Gevolgen implementatie ATAD voor de Vpb’. De wijze waarop binnen de opleiding RB Academy invulling wordt gegeven aan gedrag- en beroepsregels en ethiek is als volgt. In de bijeenkomsten komen de volgende onderwerpen aan de orde:

• Het Reglement beroepsuitoefening Register Belastingadviseurs. • Ethiek.

• Onderzoeksplicht van de belastingadviseur. • Informatieverplichting ex artikel 10a AWR. • Geheimhoudingsverplichting.

• Inkeersituaties.

• Deelnemingsvormen pleger, medepleger, medeplichtige, doen pleger. • Formele en procedurele aspecten bij boeteoplegging aan belastingadviseur.

Na deze bijeenkomsten gevolgd te hebben wordt de student geacht over voldoende kennis, inzicht en gevoel bij de genoemde onderwerpen te hebben om op een verantwoorde manier zijn of haar vak te kunnen beoefenen.

8.15 Jong RB

Vanuit het RB is speciale aandacht voor de volgende generatie belastingadviseurs. Deze groep wordt vertegenwoordigd door de jongerencommissie van het RB. Naar de mening van deze commissie is het huidige belastingstelsel zo complex geworden dat het niet meer uit te leggen valt. Toeslagen leiden tot het rondpompen van geld, en premies volksverzekeringen en de zorgverzekeringswet maken belastingheffing onoverzichtelijk. Het gevolg is dat de wil om belasting te betalen verdwijnt. Het belastingstelsel moet daarom te allen tijde eerlijk, effectief, efficiënt en eenvoudig (vier E’s) zijn. Fiscale wetgeving moet veel minder als instrument worden

gebruikt. Dit zorgt voor wetgeving die niet duurzaam is. Als schrijnend voorbeeld kan de auto van de zaak worden genomen. Jong RB is van mening dat het belastingstelsel alleen voor instrumentele doelstellingen gebruikt moet worden als het echt de beste oplossing biedt. Indien het belastingstelsel meer voldoet aan de vier E’s zal een deel van het probleem van de fiscale complexiteit kunnen worden verholpen.

Daarnaast staat Jong RB open voor een TGC waarbij vooral door de (jonge) belastingadviseurs de samenwerking wordt gezocht met de beroepsorganisaties. Transparantie en een kritische houding op het eigen handelen, vanuit zowel de belastingadviseur, als de Belastingdienst en de wetgever zijn hierbij essentieel. Onder het reeds genoemde tuchtrecht van het RB, eventueel aangevuld met de bestaande wettelijke regelingen zijn er voldoende mogelijkheden om de ‘rotte appels’ eruit te halen. Jong RB pleit ervoor om deze kans te grijpen om direct positief kritisch te kijken naar de bestaande wetten, en waar mogelijk deze te schrappen of aan te passen. Het in het Belastingplan 2020 opgenomen voorstel om overtreders met naam te noemen op de website van de Belastingdienst (het zogenaamde “naming and shaming” zoals het in de literatuur ook wordt genoemd) zou in onze visie als eerste aandacht verdienen.

8.16 Samenvatting

Een TGC voor het mkb in de vorm zoals het bedoeld is voor het grootbedrijf zoals VNO-NCW dat op haar website beschrijft is een kansloze exercitie. Om reden dat het vocabulaire daarvan niet zal aanspreken bij de spreekwoordelijke bakker op de hoek en, voor zover het achterliggende concept al door hem al begrepen wordt, niet herkend zal worden. Veel beter is het om aan te sluiten bij een iets meer dwingender vorm van het bereiken van meer compliance namelijk het verder echt doorontwikkelen en aantrekkelijker maken van HT. Maar dat is best nog een lange weg te gaan en hierboven wordt ook aangegeven waar en hoe sneller resultaat geboekt kan worden namelijk door een intensievere aanpak en controle bij de (klanten) van de

ongeorganiseerde adviseurs en administratiekantoren.

Voor de belastingadviseurs in het mkb ligt dat natuurlijk wel wat anders. Dit zijn professionals van wie je naast professionaliteit ook begrip voor een TGC voor de eigen beroepsgroep mag verwachten. Punt van grote zorg en aandacht daarbij is het grote verschil in actuele

kwaliteitseisen tussen georganiseerden en ongeorganiseerden. Daar waar de

ongeorganiseerden nog relatief gemakkelijk en goedkoop onder de radar wegkomen met weinig toezicht, sancties en kwaliteitseisen is dat voor de georganiseerden in de verschillende gradaties niet of nauwelijks nog mogelijk. En we moeten met ons allen niet willen dat er nog langer geschipperd wordt met toezicht en kwaliteit. Het RB vindt derhalve een zekere vorm van een TGC voor de sector van belastingadviseurs een goede oplossing om over de volle breedte van het beroep een grotere en bredere compliance te bewerkstelligen, mits daarmee ook maatregelen worden genomen om het verschil tussen georganiseerden en ongeorganiseerden te drastisch te verkleinen. En in dat kader zou het dan ook wenselijk zijn om al die regelgeving eens samen te brengen in één regeling. Het RB denkt daar graag over mee.

9

Tax and social responsibility – The need for business

In document Ethics, a mutual responsibility (pagina 103-106)