• No results found

Rol van de overheid: 2012:

1.3 Discours PvdA: politieke partijprogramma’s 2012 & 2017 en Tweede kamer verslagen 2016.

De gemeenschap:

2012:

-

‘Een samenleving waarin we meer zijn dan een verzameling individuen’ (Nederland sterker & socialer, 2012, p. 5)

-

‘Ook moeten we aandacht blijven houden voor de positie van minderheden in onze samenleving. Minderheden vormen

inmiddels een deel van onze naoorlogse geschiedenis, zowel als van onze gezamenlijke toekomst’ (Nederland sterker & socialer, 2012, p. 33).

2016: 18/05:

-

‘In de praktijk werkt die alleen voor mensen met een dubbele nationaliteit. Dat vind ik een zwaar argument tegen. Want wat zegt dat nu in de Nederlandse samenleving waarin de spanningen toch al groot zijn en mensen zich toch al soms terecht het

volgende afvragen: mag ik hier wel zijn, hoor ik hier wel bij? Draagt dit hier niet aan bij, zo vraag ik de minister. Dit is dus een gevaar voor de verdere verwijdering van groepen mensen in de Nederlandse samenleving’ (Recourt, p. 84-8-21b).

25/05:

-

‘Uiteindelijk zullen we Nederland en de Nederlandse waarden en vrijheden met elkaar moeten verdedigen tegen degenen die die juist willen vernietigen. Om dat voor elkaar te krijgen, moet duidelijk zijn dat het een strijd is van iedereen in dit land die zich aan de wetten wil houden, die van de rechtsstaat houdt en die deze vrijheden wil verdedigen, tegen degenen die dit niet

willen’ (Asscher, p. 87-3-20). 30/06:

-

‘Ook bij gemeenten zijn er natuurlijk zorgen over de vraag hoe het met de integratie gaat en of mensen zich vrij voelen in Nederland, wat de bedoeling is van het kabinet’ (Asscher, p. 103-11-16).

13/09:

-

‘Nee, "wij" zijn wij die onze manier van leven liefhebben: vrijheid, tolerantie, gelijkwaardigheid, rechtvaardigheid en democratie. Dat zijn waarden waar iedereen voor kan kiezen en waar je allemaal bij kunt horen, ongeacht de kleur van je huid en ongeacht de plek van je wieg, ongeacht de god die je aanbidt. Of je nu van Turkse, Marokkaanse, Chinese of Friese afkomst bent, ongeacht wat je aantrekt, wat je gelooft, wat je stemt of welke afkomst je nog recht wilt doen: dat is aan jou, in dit mooie vrije land. Maar in ons Nederland vragen we aan eenieder om in ieder geval te kiezen voor die gezamenlijke waarden van gelijk- waardigheid, vrijheid, democratie, tolerantie en rechtvaardigheid. En we vragen om ernaar te handelen’ (Samsom, p. 110-21-2).

-

‘Ondernemers die geen zaken meer kunnen of durven doen. Bedreigingen. Intimidatie. Stenen door de ruit bij organisaties. De media die in hun werk worden gehinderd en bedreigd. Het zijn taferelen die niet bij Nederland horen, die niet in Nederland mogen en waar wij dus, met alles wat wij hebben, iets aan moeten gaan doen’ (Samsom, p. 110-21-2).

-

‘Dit probleem is namelijk indringender dan dat van reljongeren of een uit de hand gelopen conflict tussen twee organisaties. Dat voelt iedereen. Dit gaat over de vraag op welke manier wij in Nederland samenleven, welke waarden wij delen en wie wij zijn; en wie zij dan zijn. Wat mij betreft is er namelijk wel degelijk sprake van een "wij" en een “zij” (Samsom, p. 110-21-2).

-

‘we beschouwen deze brief als een eerste stap op weg naar een samenleving waar we elkaar in al onze verschillen verenigen rond die typische kernwaarden die dit land zo mooi maken’ (Samsom, p. 110-21-2).

-

‘laat vandaag een helder signaal zijn hoe wij in Nederland met elkaar willen leven en wat we daarvoor van elkaar vragen’ (Samsom, p. 110-21-2).

Appendix 1.3

De gemeenschap:

-

‘We constateren dat er in de Turks-Nederlandse gemeenschap, maar ook in andere gemeenschappen, een te grote groep mensen is die niet of met niet voldoende overtuiging kiest voor die waarden. Daar moeten we dus wat aan doen’ (Samsom, p. 110-21-4).

-

‘Volgens mij is er genoeg aanleiding om elkaar af en toe duidelijk te maken waar het in dit land om gaat’ (Samsom, p. 110-21-5).

-

‘Mensen die hier wonen, mensen die voor dit land gekozen hebben, kiezen daarmee voor de Nederlandse waarden of horen dat

in ieder geval te doen. Als ze dat niet doen, moeten ze daarop worden aangesproken of op worden aangepakt’ (Samsom, p. 110-21-4).

-

‘U zei aan het begin van uw eerste interruptie dat u ook pal voor die waarden staat, dat u pal voor die waarden van democratie, vrijheid en gelijkwaardigheid staat. Dan zou ik ook van een volksvertegenwoordiger, zeker van iemand met uw achtergrond, verwachten dat die ook zijn best doet om ervoor te zorgen dat iedereen in Nederland voor die waarden wil staan’ (Samsom, p. 110-21-4).

21/09:

-

‘De Nederlander bestaat niet. We zijn 17 miljoen verschillende mensen. Maar de Nederlandse manier van leven bestaat wel en die is het waard om voor te strijden. De vrijheid vieren, de tolerantie koesteren, gelijkwaardigheid doorleven en de rechtsstaat liefhebben: dat is Nederlanderschap. Met al onze verschillen kunnen we dan samen één zijn’ (Samsom, p. 2-6-46b).

-

‘Pas als wij het zelfvertrouwen herwinnen dat onze zachte waarden van tolerantie en verbinding uiteindelijk veel sterker zijn dan discriminatie en uitsluiting, pas als we het geloof in onze waarden van gelijkwaardigheid en vrijheid actiever kunnen uitdragen, kunnen we de discussie over de boerkini op de juiste manier voeren. Dan gaat die niet over het kledingstuk zelf, maar over de onvrijheid die erachter schuilgaat’ (Samsom, p. 2-6-46b).

22/09:

-

‘Dit debat ging voor een groot deel ook over de vraag wat voor land wij willen zijn, en over wie wij zijn in Nederland. De zorgen van mensen gaan namelijk, terecht, ook daarover, veel meer dan over koopkracht of inkomens. Op dat punt stemde het debat soms somber. We hoorden de ene parlementariër de ander het Nederlanderschap ontzeggen. We hoorden een partij die in een onnavolgbare logica van vrijheid, fundamentele vrijheden voor bepaalde groepen wil aantasten om, naar eigen zeggen, de vrijheid te bewaren. We hoorden een premier die in een oprisping, of in een goed doordacht moment, een hele bevolkingsgroep van zich af duwt’ (Samsom, p. 3-7-48b).

24/10:

-

‘Met deze waarden koesteren wij het ideaal van een samenleving waarin iedereen ongeacht afkomst vrij is, bestaanszekerheid heeft en zich kan ontplooien’ (Een verbonden samenleving, 2016, p. 5).

-

‘Een samenleving die uitgaat van optimisme en vertrouwen in mensen, waarin het vanzelf spreekt om je welvaart te delen met anderen, waarin vertrouwen, verbondenheid en solidariteit over grenzen heen gaan’ (Een verbonden samenleving, 2016, p. 5).

-

‘Door alle veranderingen heen zijn onze waarden van solidariteit, gelijke kansen, toegankelijkheid, recht- vaardigheid en

vooruitgang dezelfde gebleven’ (Een verbonden samenleving, 2016, p. 5).

-

‘Een samenleving die uitgaat van menselijke waarden en van onderling vertrouwen, en die krachtig kan optreden tegen de destructieve krachten van haat en geweld’ (Een verbonden samenleving, 2016, p. 5).

-

‘Een verbonden samenleving: Zekerheid, zeggenschap, vertrouwen’ (Een verbonden samenleving, 2016, p. 9).

-

‘Er zijn winnaars en verliezers, kansrijken en kansarmen, die in ongelijke mate delen in de vooruitgang. Deze ongelijkheid tast fundamenteel het vertrouwen aan dat mensen in de samenleving hebben. En dat is voor niemand goed’ (Een verbonden samenleving, 2016, p. 9).

Appendix 1.3

De gemeenschap:

-

‘Daarin zit dan ook de opdracht besloten waar aan een volgend kabinet inhoud moet gaan geven. Het gaat niet om de BV Nederland maar om de samenleving zelf’ (Een verbonden samenleving, 2016, p. 9).

-

‘Maar het gaat verder dan een individuele ontwikkeling. Het gaat meer dan ooit ook om een investering in een verbonden samenleving. Verbondenheid bestaat alleen wanneer mensen werkelijk op elkaar betrokken zijn en met elkaar de kwaliteit van hun leven verbeteren’ (Een verbonden samenleving, 2016, p. 10).

-

‘Wij staan voor een veilige en open samenleving en wij koesteren de diversiteit die daarbinnen bestaat’ (Een verbonden samenleving, 2016, p. 10).

-

Ons land heeft een lange traditie in het vormgeven aan vrijheid. Het is de verworvenheid van een lange strijd waarin

sociaaldemocraten, christendemocraten en liberalen keer op keer op zoek zijn gegaan hoe vrijheid in gebondenheid betekenis kan krijgen. Het heeft ons de huidige rechtsstaat gebracht met voor iedereen dezelfde waarden, vrijheden en zekerheden.

Daarin wordt van iedereen verwacht dat deze waarden, vrijheden en zekerheden worden onderschreven en gerespecteerd' (Een verbonden samenleving, 2016, p. 12).

-

‘Het is van belang dat wij ons realiseren dat vrijheid alleen kan bestaan op voorwaarde dat je ook bereid bent de vrijheid van de ander te verdedigen. Ook als je het niet met zijn of haar keuzen eens bent. Vrijheid is bovenal een kwestie van mentaliteit, van tolerantie en van respect voor de waarden zoals wij die hebben vastgelegd in onze ‘grondwet en de daaruit volgende

rechtstaat’ (Een verbonden samenleving, 2016, p. 12).

-

‘Veiligheid en recht staan in Nederland op een hoog peil’ (Een verbonden samenleving, 2016, p. 20).

-

‘Cultuur gaat over wie we zijn en wie we kunnen zijn, waar we vandaan komen en waar we naartoe gaan, over onze drijfveren en onze dromen. Het is de schatkamer van ons verleden met haar mooie en minder mooie kanten, het geeft uiting aan de identiteit van vandaag, en het is een kraamkamer voor de ideeën en de verbeelding van de toekomst’ (Een verbonden samenleving, 2016, p. 42).

Rol van de overheid:

2012:

-

‘Op de arbeidsmarkt en in het onderwijs is nog specifiek beleid nodig om ook minderheden gelijke rechten en kansen te geven’ (Nederland sterker & socialer, 2012, p. 33).

-

‘De PvdA streeft naar een sterke samenleving en een sterke democratie, waarin burgers en gemeenschappen mede vorm geven aan de publieke zaak en waarin burgers daadwerkelijk invloed kunnen uitoefenen op het bestuur. In het klein in de buurt, op het werk, de school en in het groot op het gemeentelijke, Nederlandse en Europese beleid. Mensen en hun sociale netwerken bedenken vaak eigen oplossingen voor problemen en zijn in hoge mate bereid elkaar onderling te helpen’ (Nederland sterker & socialer, 2012, p. 68).

Appendix 1.3

Rol van de overheid:

2016: