• No results found

DILEMMA VAN EEN INTERNATIONAAL

In document Dilemma s in Duurzaamheid (pagina 72-88)

BEDRIJF J u l i e t t e v a n d e n H e u v e l

T a l j a L e m s

73 Als internationaal bedrijf vinden wij het goed en

verstandig om je bezig te houden met de SDG’s, doordat je binnen verschillende landen opereert en daardoor ook met verschillende culturen te maken hebt. Daarnaast kan je een mooie visie voor je bedrijf creëren en daarmee jezelf onderscheiden (Duurzaambedrijfsleven, 2019). In de volgende alinea’s zullen wij de dilemma’s verder uitdiepen en een eigen onderbouwde opinie geven.

DILEMMA 1

Het internationale bedrijf wil een bijdragen leveren aan de SDG’s door hun advertentie campagne aan te passen. In 2017 heeft de Verenigde Naties 17 doelen opgesteld, ook wel de SDG’s genoemd. Deze doelen hebben betrekking op aspecten als genderongelijkheid, kwaliteit van onderwijs, maar ook leven in het water en de toegang tot water en sanitaire voorzieningen.

Deze 17 doelen moeten wereldwijd behaald worden (OneWorld, 2016). Het internationale bedrijf doet hier aan mee door hun campagne aan te passen op het gebied van ongelijkheid en door hun product op een andere manier aan te prijzen. Zij willen met hun creme zich richten op de jonge zelfbewuste vrouwen van nu . Alleen is het jammer dat wanneer zij zich willen inzetten voor de SDG’s hun omzet met 30% daalt.

De donkere huid blanker maken aan de hand van een crème. Dit vinden wij klinken als een vorm van discriminatie. Het is alsof de donkere huid niet goed genoeg is en de bewoners van India hier niet trots op mogen zijn. Door de nieuwe campagne die is ingezet en te handelen aan de hand van de SDG’s is een mooie verandering gekomen in het morele gedrag van het bedrijf.

Z E M A K E N E E N M O O I E E N G O E D E A F W E G I N G T U S S E N D E S D G ’ S E N D E O M Z E T

Het is voor bedrijven makkelijk om in te spelen op de onzekerheden van de consument. De consument voelt zich hierover onzeker en wil hier producten voor aanschaffen. Wij denken dat dit het geval is bij de eerste campagne van het bedrijf. De gezichtscrème werd aangeprezen om de donkere huid blanker te maken, de omzet van het bedrijf was bij deze campagne groter dan wanneer zij zelfverzekerde jonge vrouwen willen aantrekken met de crème. Wij denken dat deze vrouwen zich al zelfverzekerd voelen en zijn daardoor minder gevoelig om iets aan hun zelf te doen. Onzekere vrouwen zijn daarbij wel gevoelig en snel over te halen wanneer zij hun uiterlijk zouden kunnen verbeteren om er bijvoorbeeld bij te horen (De Ruyter, 2000).

Met de campagne die nu is opgezet maakt het bedrijf minder omzet maar mogen trots op zichzelf zijn dat deze overweging hebben gemaakt. Ze zijn totaal niet egoïstisch, maar denken aan de gevolgen die discriminatie met zich mee kan brengen en dragen een steentje bij aan de 17 doelen van de SDG’s.

Voor nu kan het bedrijf ook nog niet daadwerkelijk zeggen of de omzet gedaald is vinden wij. Er is een verandering plaats gevonden en daar moet de consument nog aan wennen. In de toekomst, als ze zich blijven inzetten voor de SDG’s en de consument hier bewust van is, kan de omzet ook weer gaan stijgen omdat er een mooie visie vanuit het bedrijf is waar de consument achter staat, dit is een vorm van deugdethiek (van Tongeren, 2013).

DILEMMA 2

Ook bij dit dilemma wil het internationale bedrijf een bijdragen leveren aan de SDG’s door biologische producten te verkopen. In 2017 heeft de Verenigde Naties 17 doelen opgesteld, ook wel de SDG’s genoemd. Deze doelen hebben betrekking op aspecten als genderongelijkheid, kwaliteit van onderwijs, maar ook leven in het water en de toegang tot water en sanitaire voorzieningen. Deze 17 doelen moeten wereldwijd behaald worden (OneWorld, 2016). Het internationale bedrijf doet hier aan mee door hun sauzen als biologisch op de markt te brengen, dit heeft als resultaat dat de omzet met 30% stijgt. Er zit alleen een addertje onder het gras, er zit maar één biologisch ingrediënt in de saus. Het land, waar de sauzen verkocht worden, heeft geen richtlijnen voor biologische producten.

Het bedrijf verkoopt de sauzen als biologisch. Maar er is slecht 1 ingrediënt van de saus biologisch.

Daarom vinden wij dat het bedrijf hun saus als een leugen de markt opbrengt.

Het bedrijf kan het niet maken om de saus als

biologisch op de markt te brengen als de saus dit niet 100% is. Al zijn er in Afrika geen richtlijnen omtrent biologische producten, het bedrijf heeft ook andere vestigingen in andere landen waar ze de saus zouden kunnen verkopen. Dan kan het niet zo zijn dat de saus in Afrika biologisch is en in een ander land waar wel richtlijnen zijn de saus niet biologisch is.

Daarnaast hoor je een mooie visie te hebben wanneer je wilt bijdragen aan de doelen van de SDG’s. Wij vinden dat je met je hele bedrijf hier achter moet staan. Deze visie heeft een verkeerde insteek.

Z E O N D E R N E M E N O P E E N V E R K E E R D E M A N I E R

Het bedrijf wil op een verkeerde manier bijdragen aan de SDG’s en gebruiken het label “biologisch” nu alleen als een omzetverhoging. Ze denken egoïstisch en niet aan de gevolgen. De consument heeft een bepaald vertrouwen in het bedrijf wat hierbij beschadigd wordt wanneer ze er achter komen dat ze voor worden gelogen. Het is een verkeerde manier van ondernemen (MVOplatform, 2018).

De saus zou op een andere manier gepositioneerd kunnen worden. Door de saus niet als biologisch te verkopen maar te vermelden dat er één biologisch ingrediënt in de saus zit, dit kan al wat aandacht trekken. Zo hoeven er geen leugens de markt op gebracht te worden en kan het gehele bedrijf weer met trots achter hun product staan en erover nadenken hoe ze wel zouden kunnen bijdragen aan de SDG’s.

Agora. (z.d.). Agora theoriekamers. Geraadpleegd 31 mei 2019, van http://theoriekamers.nl/pages/nl-achtergrond-deugden-ehiek.aspx Anderson, J. &. (2007). Serving the world’s poor: innovation at the base of the economic pyramid. Journal of Business Strategy.

Around the globe. (z.j.). Land en bevolking India. Armoede. Geschreven door Marije op 26 september 2016, via: https://www.aroundtheglobe.nl/

reizen/india/land-bevolking-india-si602.html

AskNature. (2019, maart 29). Shell protects, supports, and allows for growth . Opgehaald van Website van AskNature: https://asknature.org/

strategy/shell-protects-supports-and-allows-for-growth/#.XJ4hHZhKjIU Babiloni, P. C. (2016). Transparency and Reliability in Neuromarketing Research. Italy.

Beschorner, T. (2013). Creating shared value: The one-trick pony approach. Business Ethics Journal Review, 1(17): 106–112.

Beute, B. (2010, 03 16). ‘Altijd dat gezeur om geld’ – Hoe en waarom veel Afrikanen heel anders omgaan met bezit, geld en vriendschappen dan veel Westerlingen gewend zijn . Opgeroepen op 05 29, 2019, van Bram Beute: https://www.brambeute.nl/altijd-dat-gezeur-om-geld-hoe-en-waarom-veel-afrikanen-heel-anders-o mgaan-met-bezit-geld-en-vriendschappen-dan-veel-westerlingen-gewend-zijn/

Bollen, A., & Van Humbeeck, P. (2012). Meer groene stroom vergt meer dan meer groene stroom. Samenleving en politiek. - Brussel, 1994, currens , (2), 46-63.

Bosch, E., & Kaptein, M. (2019). Leiderschap in ethiek: Inspiratie voor een baanbrekende ethiek voor bedrijven. Rotterdam: VNO-NCW.

Boschma, E., & Kaptein, M. (2016). Leiderschap in Ethiek. Den Haag, Nederland: VNO-NCW; MKB-Nederland; & RSM Erasmus Universiteit Rotterdam. Opgehaald van https://vnoncw.nl/system/files_force/

leiderschap_in_ethiek.pdf?download=1

Bronnen

77 Buitink, E. (2018, april 25). NUDGING EN DE ETHIEK ACHTER

GEDRAGSVERANDERING. Retrieved from Shift gedrag: https://

shiftgedrag.nl/nudging-ethiek/

Cantillon, B., Deleeck, H., Meulemans, B., & Van den Bosch, K. (1992).

Dynamiek van de bestaansonzekerheid: resultaten van het Belgisch socio-economisch panel.

Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). (2019). Vooral meer groene stroom uit zon . Nederland: Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Opgehaald van https://www.cbs.nl/nlnl/nieuws/2019/09/vooral-meer-groene-stroom-uit-zon

Chanan Foppen (z.d.) Veel ophef nadat Blokker populaire Dopper-flessen voor stuntprijs verkoopt. Gebruikt op 15 mei 2019 https://www.libelle.

nl/huis-tuin-feestje/ophef-blokker-actie-dopper/

Claassen, R. (december 2017). De publieke rol van bedrijven : macht en verantwoording in een democratische rechtsstaat. Gebruikt op 15 mei 2019 https://www.uu.nl/sites/default/files/gw_ea4_publieke-rol-bedrijven_december-2017.pdf

CLO. (2016, maart 23). Jaarlijkse hoeveelheid neerslag in Nederland, 1910-2015. Opgehaald van Website van CLO: https://www.clo.nl/

indicatoren/nl050806-jaarlijkse-hoeveelheid-neerslag-in-nederland Damme, E. V., & Zwart, G. (2002). Eigen stroom eerst?. Economisch Statistische Berichten , 87 (4390), 928-931.

Delft University of Technology. (2012). Meer waarde uit reststromen.

Delft University of Technology.

Dopper (z.d.). Missie misser van Blokker. Gebruikt op 15 mei 2019 https://dopper.com/nl/updates/missie-misser-van-blokker/

Drie belangrijke ethische stromingen. (2016, May 16). Retrieved May 30, 2019, from http://filosofiegreijdanus.blogspot.com/2016/05/drie belangrijke-ethische-stromingen.html

Duurzaam bedrijfsleven. (2019, 05 20). Welke kansen bieden de SDGs aan het bedrijfsleven? Opgehaald van duurzaambedrijfsleven: https://

www.duurzaambedrijfsleven.nl/circulaireeconomie/31613/sdg-kansen-bedrijfsleven

Duurzaam Nieuws ( 26/03/2019) Bedrijven moeten bijdragen aan duurzame samenleving. Gebruikt op 15 mei 2019 https://www.

duurzaamnieuws.nl/nederlander-verwacht-dat-bedrijfsleven-bijdraagt-aansamenleving/

Duurzaam ondernemen. (09/10/2017). 72% vindt dat bedrijven positief moeten bijdragen aan de maatschappij. Gebruikt op 15 mei 2019 https://

www.duurzaam-ondernemen.nl/72-vindt-bedrijvenpositief-moeten-bijdragen-aan-maatschappij/

Dynamisering, C. (2006). Investeren in dynamiek. Eindrapport commissie Dynamisering .

Esty, B. C., & Saldutte, G. (2018). Sandlands Vineyards. Boston: Harvard Business School Publishing.

Fromberg (Augustus 2016) Ethiek, transparantie en marketing voor of te tegen de consument. Website geraadpleegd op 23 mei 2019, via: https://www.marketingfacts.nl/berichten/ethiek-transparantie-marketing-voor-of-tegen-consument

Gomes, d & Westerhof, w. (2002) Het gebruik van chemische huidbleekmiddelen onder Indiase vrouwen in Bangalore. Website geraadpleegd op 23 mei 2019, via: http://tma.socsci.uva.nl/14_2/

huidbleek.pdf

Hawthorne, J. (2017, 12 oktober). 5 Reasons Why Donating To The Poor Makes Them More Poor | Business Connect. Geraadpleegd 31 mei 2019, van https://businessconnectworld.com/2017/06/07/donating-to-poor-makes-them-more-poor/ Herrera, A., & New York Times. (2013).

Questioning the TOMS Shoes Model for Social Enterprise. Geraadpleegd van https://boss.blogs.nytimes.com/2013/03/19/questioning-thetoms-shoes-model-for-social-enterprise/

79 Hengeveld, M. (2019, januari 4). Big Business has a new scam: The

Purpose Paradigm. Opgehaald van Website van The Nation: https://

www.thenation.com/article/big-business-has-a-new-scam-the-purpose-paradigm/

Herder, A., Kanchan, M., Walstra, J., & Verdonk, D. (2018). Risking animal welfare: case study on investments in chicken and pigmeat production. Amsterdam: Profundo.

https://www.managementimpact.nl/leiderschap /artikel/2016/12/

slim-omgaan-met-ethischedilemmas-1018668?vakmedianet-approvecookies=1&_ga=2.230413012.911342157.15586 03582-581307976.1558603582

Huidbleken z.d. (2019). Huid bleken, bleek uw huid bij

huidverkleuringen en pigmentvlekken. Website geraadpleegd op 23 mei 2019, via: https://huidbleken.com/donkere-huid-bleken/

Jumbe, C. B. (2004). Cointegration and causality between electricity consumption and GDP: empirical evidence from Malawi. Energy economics , 26 (1), 61-68.

Kamer van Koophandel; Centraal Bureau voor de Statistiek. (2019).

De stichting . Opgehaald van Ondernemersplein KVK: https://

ondernemersplein.kvk.nl/de-stichting/

Knapen, B. (2007, 25 juli). Schoonheidsideaal in Azië. Geraadpleegd 28 mei 2019, van https://www.nrc.nl/nieuws/2007/07/25/

schoonheidsideaal-in-azie-11364297-a1006501

Kotler, P., & Armstrong, G. (1980). Principles of Marketing. Pearson.

Kraan, O. D. E. (2019). On the emergence of the energy transition (Doctoral dissertation).

Kuada, J. (2016). A framework for Market Opportunity Analysis.

London: Adonis & Abbey Publishers Ltd.

Lush. (2019, april 12). wat zijn single use plastics en waarom moeten we ervan af. Opgehaald van lush.com: https://nl.lush.com/article/wat-zijn-single-use-plastics-en-waarom-moeten-we-ervan-af

Meldpuntverpakkingen. (2019, april 12). wat-gebeurt-er-met-het-materiaal-dat-niet-kan-worden-hergebruikt. Opgehaald van

meldpuntverpakkingen: https://meldpuntverpakkingen.nl/veel-gestelde- vragen/650/watgebeurt-er-met-het-materiaal-dat-niet-kan-worden-hergebruikt.html

Milieu Centraal. (2019, april 4). Verpakkingen van Milieu Centraal.

Opgehaald van Website va Milieu Centraal: https://www.milieucentraal.

nl/minder-afval/verpakkingen/milieu-impact-van-verpakkingen/

MilieuCentraal. (2019). Eneriebronnen. Nederland: Milieu Centraal.

Opgehaald van https://www.milieucentraal.nl/klimaat-en-aarde/

energiebronnen/

MilieuCentraal. (2019). Groene Stroom. Nederland: MilieuCentraal.

Opgehaald van https://www.milieucentraal.nl/klimaat-en-aarde/

energiebronnen/groene-stroom/

Multicopy. (2018, July 16). Liegen mag, maar doe het wel zo grappig dat klanten je geloven. Retrieved May 12, 2019, from https://www.

communicatietrends.nl/liegen-mag-doehet-dat-klanten-geloven/

MVOplatform. (2018, Juni). Bijdrage bedrijven aan de SDG’s. Opgehaald van mvoplatform: https://www.mvoplatform.nl/wp-content/uploads/

sites/5/2018/06/Visie-MVO-Platformop-de-bijdrage-van-bedrijven-aan-de-SDGs.pdf

Natasja de Groot .( 05/04/2018). Blokker verkoopt populaire flesjes met flinke korting dopper is boos. Gebruikt op 15 mei 2019 https://www.

ad.nl/economie/blokker-verkoopt-populaire-flesjes-met-flinke-korting-dopper-isboos~a5fa3c05/

Nijeboer, A. (2009, z.d. z.d.). Waarom ontwikkelingshulp niet werkt en hoe Afrika zich wel kan ontwikkelen . Opgeroepen op 05 29, 2019, van NGO professional: https://www.arjennijeboer.nl/artikelen/waarom-ontwikkelingshulp-niet-werkt-en-hoe-afrika-zich-w el-kan-ontwikkelen/

NOS. (2018, september 3). Rabobank wint Liegebeest verkiezing met

“Growing a better world together”. Opgehaald van Website van NOS:

https://nos.nl/artikel/2248753-rabobank-wint-liegebeest-verkiezing-met-growing-abetter-world-together.html

81 Ondernemen en ondernemen. (2016) G. Spaas.

OneWorld. (2016, September 30). Als iedereen de 17 doelen kent, dan lukt het ons’. Opgehaald van oneworld: https://www.oneworld.nl/

werelddoeners/als-iedereen-de-17-doelen-kentdan-lukt-het-ons/

Oosterlynck, S., Coene, J., & Van Haarlem, A. (2012). Armoede en sociale uitsluiting. Jaarboek 2012 .

Oosterlynck, S., Coene, J., & Van Haarlem, A. (2012). Armoede en sociale uitsluiting. Jaarboek 2012 .

Paardekooper.nl. (2016, november 9). verpakkingen geinspireerd op de natuur. Opgehaald van paardekooper.nl: https://www.paardekooper.nl/

nl_NL/blog/item/verpakkingen-geinspireerd-op-de-natuur-1463/

Payne, J. E. (2010). A survey of the electricity consumption-growth literature. Applied energy , 87 (3), 723-731.

Plastic Soep Foundation (z.d.) Wat is plastic soep?. Gebruikt op 15 mei 2019 https://www.plasticsoupfoundation.org/dossiers/wat-is-plasticsoep/

Poelman, Y. (2018, mei 29). De Bionoische Vrouw van Trouw. Opgehaald van Website van Trouw: https://www.trouw.nl/groen/de-natuur-kent-geen-afval~a0fb6c3eb/

Porter, M.E. & Kramer, M.R. (2006). The link between competitive advantage and corporate social responsibility. Harvard Business Review, December: 78–92.

Porter, M.E. & Kramer, M.R. (2011). Creating shared value: How to reinvent capitalism and unleash a wave of innovation and growth.

Harvard Business Review, 89(1/2): 62–77.

Prahalad, C., & Hammond, A. (2002). Serving the world’s poor, profitably. Journal of Product Innovation Management.

Radar z.d. (2018) Factsheet rassendiscriminatie. Brond

geraadpleegd op 28 mei 2019, via: https://radar.nl/ file/2823268/

Factsheet+rassendiscriminatie.pdf

Reddy, S. K., & Dula, C. (2013). Gilette’s “Shave India Movement” : Razor Sharp Against the Stubble (A). Singapore: Harvard Business Review.

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (z.j. a) Crisis- en Herstelwet.

Geraadpleegd 30 mei 2019, op https://www.rvo.nl/onderwerpen/

duurzaamondernemen/duurzame-energieopwekken/winde nergie-op-land/wetten-enregels/crisis-en-herstelwet

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (z.j. b.) Draagvlak voor Windenergie. Geraadpleegd 30 mei 2019, op https://www.rvo.nl/

onderwerpen/duurzaamondernemen/duurzame-energieopwekken/

winde nergie-op-land/tools/toolboxactieve-betrokkenheid-bijwindenergie/draagvlak-voor-windener gie

RTLZ (02/05/2018). Dopper wil zijn waterflessen niet in de schappen Blokker. Gebruikt op 15 mei 2019 https://www.rtlnieuws.nl/economie/

artikel/4138786/dopper-wil-zijn-waterflessen-niet-de-schappenvan-blokker

Ruyter, K. D. E. 3.Tevredenheid. Recente ontwikkelingen in het marktonderzoek Jaarboek 2000 van de Nederlandse Vereniging voor Marktonderzoek en Informatiemanagement, 35.

Sætra, H. (2019). When nudge comes to shove: Liberty and nudging in the era of big data Henrik Skaug Sætra ∗ . Remmen, 1757, Halden, Norway: Østfold University College, .

Saffre, S., & Pannecoucke, I. (2016). Helpt de participatiesamenleving in de strijd tegen de armoede?. ARMOEDE IN BELGIE , 207-212.

Schilthuizen, M. (2008). The loom of life. Springer-Verlag Berlin Heidelberg.

83 SchoolTV (Regisseur). (2006). Hoe groeien bomen? [Film].

SDG Nederland. (z.d.). SDG Nederland. Geraadpleegd 28 mei 2019, van https://www.sdgnederland.nl/sdgs/

SDG Nederland: een eerlijke en duurzame wereld in 2030. Doel 10.

Ongelijkheid verminderen. Geraadpleegd op 28 mei 2019, via: https://

www.sdgnederland.nl/sdgs/doel-10-minder-ongelijkheid/

Seng, L., Sum, L., & Mahfar, M. (2015). Creating Product Visibility to the Bottom of the Pyramid. Journal of Entrepreneurship, Business &

Economics.

Shiu, A., & Lam, P. L. (2004). Electricity consumption and economic growth in China. Energy policy , 32 (1), 47-54.

Shukla, S., & Bairiganjan, S. (2011). The Base of Pyramid distribution challenge: Evaluating alternate distribution models of energy products for rural Base of Pyramid in India. IFMR Research.

Sivakumar, A., & Schoormans, J. (2013). Retailers and new product acceptance in India’s base of pyramid (BoP) markets : Propositions for research. International Journal of Retail & Distribution Management.

Slooten, R. v. (2011, 06 27). Westerse hulp bracht Afrika vooral bevolkingsexplosie . Opgeroepen op 05 29, 2019, van NRC: https://

www.nrc.nl/nieuws/2011/07/27/westerse-hulp-bracht-afrika-vooral-bevolkingsexplosie-120 27610-a600654

Spaas, G. (2016). Organizing Fields, towards a breakthrough in social entrepreneurship. University of South Africa, 46-53.

Spiesschaert, F. (2005). Ervaringsdeskundige in armoede en sociale uitsluiting . Acco.

Spitz, G., & Koks, E. (2012). De groene economie (Vol. 1). NCDO.

Statista. (2017, juli 1). Population of the United States by sex and age. Opgehaald van Website van Statista: https://www.statista.com/

statistics/241488/population-of-the-us-by-sex-and-age/

Stevens, J. (2019). Egoïsme . Opgeroepen op 05 29, 2019, van De Steven: https://www.desteven.nl/leerdoelen/persoonlijke-leerdoelen/

persoonlijke-effectiviteit-leerdoelen/v alkuilen/egoisme

Svensson, J. (2003). Why conditional aid does not work and what can be done about it”. . In J. Svensson, Journal of Development Economic (p.

70).

SWOCC.( 31 januari 2019). Acht lessen voor communiceren over duurzaamheid en MVO. Gebruikt op 15 mei 2019 https://www.

marketingfacts.nl/berichten/acht-lessen-voor-communiceren-overduurzaamheid-en-mvo

TOMS. (z.d.). TOMS®: One for One. Geraadpleegd 31 mei 2019, van https://www.shoptoms.nl/werken-aan-een-beter-leven

Trouw.nl. (2018, april 3). de natuur verpakt als de beste. Opgehaald van trouw.nl: https://www.trouw.nl/groen/denatuur-verpakt-alles-al-als-de-beste~aa3ebb5a/ van der Linden, M. (2016, december 29). De huid van de slang . Opgehaald van Website van NRC: https://www.nrc.nl/

nieuws/2016/12/29/de-huid-van-de-slang-5930447-a1538918 van Hootegem, H. (2002). De vrouwelijke kant van armoede. Wij Vrouwen , 4 , 2-4.

van Loon, M. (2019, februari 12). Nederlan verduurzaamt langzaamst van alle Europese landen. Opgehaald van Website van NRC: https://www.

nrc.nl/nieuws/2019/02/12/nederland-verduurzaamt-langzaamst-van-alleeu-landen-a3653791

van Tongeren, P. (2013). Leven is een kunst: over morele ervaring, deugdethiek en levenskunst. Boekencentrum.

Vijver, D. v. (2018). 6 manieren om zelf je elektriciteit te produceren.

Engie Electrabel. Opgehaald van https://www.engie-electrabel.be/nl/blog/

oplossingen-voor-thuis/6manieren-om-zelf-je-elektriciteit-te-produceren/

Vogel, J. (2018, april 20). Kindervoeten: Dit moet je weten. Opgehaald van Website van Famme: https://www.famme.nl/kindervoeten-dit-moet-je-weten/

85 Vos, C. (2018, z.d. z.d.). Zolang landen hun eigen honger stillen ten

koste van Afrika, verandert er niks . Opgeroepen op 05 29, 2019, van Volkskrant: https://www.volkskrant.nl/kijkverder/2018/voedselzaak/

artikelen/afrika-zou-zich-een-stuk-beter-on twikkelen-als-we-ons-er-minder-mee-zouden-bemoeien/

Vries, P. D. (2017). De invloed van democratisering op economische ongelijkheid: Een vergelijkende ecase study naar Chili en Letland

Vrooman, C. (1998). Hoofdlijnen van armoede in. Effecten van armoede:

derde jaarrapport armoede en sociale uitsluiting , 27.

Waagmeester, L. (2012, August 30). Meer succes met lichtere huid.

Retrieved May 31, 2019, from https://nos.nl/artikel/412738-meer-succes-met-lichtere-huid.html

Waardenburg, A. (2017, October 31). Het duurde lang voor de zwarte huid kon schitteren in de film. Retrieved May 9, 2019, from https://www.

nrc.nl/nieuws/2017/10/31/hetduurde-lang-voor-de-zwarte-huid-kon-schitteren-in-de-film-13749932-a1579381

Walter Sinnott-Armstrong S, Steven J. Stanton, & Scott A. Huettel.

(2016). Neuromarketing: Ethical Implications of its Use and Potential Misuse. Dordrecht : Springer Science+Business Media .

Warnar, F. J. (2016). Blijven doorgaan met een investering die haar doelen niet haalt? (Master’s thesis, Open Universiteit Nederland).

Wildschut, J. (2018). Tandje bijzetten in energiebesparing. Greenity , 26-27. Bijlage. Bijlage 1. Literatuur Verdieping Armoede

World Animal Protection. (2018, februari 28). Banken investeren miljarden in dierenleed. Opgehaald van Website van World Animal Protection: https://www.worldanimalprotection.nl/actueel/banken-investeren-miljardendierenleed

Zwetsloot, J. (2016, February 22). Ethiek is blinde vlek in bedrijfsleven.

Retrieved May 10, 2019, from https://www.volkskrant.nl/economie/

ethiek-is-blinde-vlek-inbedrijfsleven~bf634ce7/?referer=https%3A%2F%

2Fwww.google.com%2F

Colofon

Eindredactie Godelieve Spaas Met bijdragen van

Teun Swinkels, Marc Eilering, Vera Turkenburg, Jessie van Walsem, Jord Janssen, Job van Dael, Eline van der Schaar, Mirte van der Werff, Loes van den Berg, Iris Bouman, Tessa de Jong, Luka Roos, Mara Tsouvelekidis, Michelle Koolen, Sterre van den Boogaard, Gilles Rijk, Lucca Kluijtmans, Debbie Kuper, Emmely Story, Spijk Geene, Suzanne Kersjes, Bobbie Jansen, Phil van Doorn, Juliette van den Heuvel , Talja Lems

Redactieassistentie Myrthe Segeren DrukCanon

Vormgeving en DTP Imke Rademakers Contact

Expertisecentrum Sustainable Business Locatie Breda Hogeschoollaan 1

Locatie ‘s-Hertogenbosch Onderwijsboulevard 215

Locatie ‘s-Hertogenbosch Onderwijsboulevard 215

In document Dilemma s in Duurzaamheid (pagina 72-88)