• No results found

Het denken in scenario’s blijkt een geschikte manier te zijn om structuur aan te brengen bij een groot aantal keuzemogelijkheden, in dit onderzoek voor het opzetten

In document De deur in z’n element (pagina 60-64)

van een dienst. Het rangschikken van alle keuzemogelijkheden in categorieën (verzamelingen met een bepaalde naam) van scenario’s helpt om deze structuur te creëren. Hierdoor kan de complexiteit van het maken van een keuze aanzienlijk worden gereduceerd. Waren er eerst 76 miljard mogelijke opzetten van de dienst geïdentificeerd, nu is dat gereduceerd tot 128 opzetten.

Ten tweede kijken we naar het antwoord op de centrale vraag, dat door middel van kwalitatieve aanbevelingen wordt vormgegeven. De vraag luidde: Welke scenario’s voor het op markt brengen van complete deurblokken zijn het meest geschikt om in de organisatie van Bedrijf x toe te passen? Het antwoord op deze vraag luidt:

5. Er blijkt geen ‘perfecte’ opzet te bestaan voor de dienst van complete deurblokken. Dit betekent dat op basis van de kwalitatieve analyse niet voor elke keuze één scenario eruit springt.

6. In het onderzoek zijn aanbevelingen gedaan voor de keuzemogelijkheden waar wél één of meerdere keuzes de voorkeur verdienen boven andere keuzes. Onderstaande aanbevelingen helpen bij het kiezen van geschikte scenario’s

a. Bedrijf x wordt aangeraden om, zeker in het begin, niet een te uitgebreide dienst aan te bieden. Intern kan dit namelijk voor een hoge mate van complexiteit zorgen. Dit betekent onder andere het niet aanbieden van elektrisch hang- en sluitwerk en uitbesteding van de productie van hang- en sluitwerk. Ook wordt afgeraden schilderwerk bij de dienst te leveren. Uitzonderingen op de aanbeveling zijn boven- en zijlichten die als zeer nuttige (of zelfs noodzakelijke) toevoeging worden ervaren en het aanbieden van montage bij de dienst.

b. De utiliteitsbouw komt als markt het best naar voren. Binnen deze markt verdienen binnendeuren de voorkeur.

c. Wat betreft leveranciers is het belangrijk relaties met meerdere vaste leveranciers aan te gaan.

7. Ten slotte zijn er aanbevelingen gedaan voor punten waar een keuze voor één scenario niet totaal op basis van de beoordeling gemaakt kan worden. De belangrijkste keuzes die vóór het opzetten van de dienst moeten worden gemaakt, zijn als volgt samengevat:

a. Er moet worden gekozen voor het wel of niet aanbieden van een kozijn als onderdeel van de dienst. Bedrijf x heeft aangegeven het liefst kozijnen als onderdeel bij de dienst te leveren (een deur-kozijncombinatie). Maar uit het onderzoek is gebleken dat het tevens een goede mogelijkheid is om een dienst zonder kozijn, maar met hang- en sluitwerk en montage aan te bieden. Dit vermoeilijkt echter dat een totaal brandwerend concept kan worden aangeboden. Er moet dus overwogen worden wat de voorkeur heeft. Ook kan het zijn dat Bedrijf x een dienst met beide opties aanbiedt (mét en zonder kozijn).

b. Als een kozijn wordt aangeboden moeten ook nog andere belangrijke keuzes worden gemaakt, te weten: welk materiaal, in welke vorm, in welke maten en hoe de productie gaat plaats vinden. Hierover zijn aanbevelingen gedaan.

7.2. Aanbevelingen voor vervolg(onderzoek)

Nu we aan het eind van het onderzoek zijn gekomen, is het voor Bedrijf x tijd om de conclusies te overwegen. Er is getracht inzicht te geven in de manier waarop groei te realiseren is door middel van het leveren van toegevoegde waarde door het aanbieden van de dienst van complete deurblokken. Bedrijf x moet nu beslissen of ze de dienst daadwerkelijk wil opzetten en in welke vorm. Dit onderzoek dient als hulpmiddel bij die keuze. Er kunnen enkele aanbevelingen worden gedaan hoe nu verder te gaan:

• Uit het onderzoek is gebleken dat er mogelijkheden zijn om te groeien door het aanbieden van complete deurblokken. Indien gewenst, kan een kwantitatief onderzoek worden ingesteld naar de meest geschikte scenario’s om de keuze te vergemakkelijken. Een andere mogelijkheid is het geven van weging aan de beoordelingscriteria, waardoor mogelijk duidelijker wordt welke scenario’s het meest geschikt zijn.

• Als wordt besloten daadwerkelijk complete deurblokken aan te bieden dient te worden gekeken naar het type klant waaraan Bedrijf x de dienst wil aanbieden. Uit de interne interviews is namelijk gebleken dat dit belangrijk is. Wil Bedrijf x de dienst gaan aanbieden aan alle klanten of aan een selecte groep klanten? Bovendien dienen bij keuze voor een selecte groep klanten selectiecriteria te worden gekozen. Het is aannemelijk dat de selectiecriteria overeen zullen komen met de criteria die gebruikt zijn om aannemers voor dit onderzoek op te selecteren.

• Aangezien is gebleken dat er grote verschillen zijn in de meningen van de acht geïnterviewde aannemers over complete deurblokken, is het raadzaam goed te communiceren met de klanten aan wie geleverd gaat worden. Het is belangrijk te weten welke specifieke eisen een bepaalde klant heeft.

• Het is aan te bevelen de dienst eerst klein op te zetten en enkele orders als proef uit te voeren met klanten waar Bedrijf x een goede relatie mee heeft. Gefaseerde invoering wordt aangeraden.

7.3. Discussie

Er is een aantal beperkingen verbonden aan de manier waarop het onderzoek is uitgevoerd. Hieraan gerelateerd is de mate waarin de onderzoeksresultaten te generaliseren zijn.

Allereerst is er de beperking dat alleen aannemers zijn geraadpleegd en geen andere klanten. Tevens is de unit bouw buiten beschouwing is gelaten. Deze keuzes zijn gemaakt om het onderzoek af te bakenen. Er kan door bestudering van het onderzoek geen uitspraak worden gedaan over de marktvraag van andere klanten dan aannemers. Mocht er de wil zijn binnen Bedrijf x om complete deurblokken ook voor de industrie op de markt te brengen of aan unit bouwers aan te bieden, dan wordt aangeraden die markt eerst aan een nader onderzoek te onderwerpen.

Ten tweede is er de beperking dat slechts acht aannemers en twee architecten zijn geïnterviewd. Ook voldeden de aannemers aan bepaalde selectiecriteria die niet voor alle klanten van Bedrijf x gelden. Hierdoor is een beperkte generalisatie van de conclusies mogelijk. In dat opzicht kan het onderzoek worden beschouwd als een casestudy. In feite kunnen de conclusies niet worden gegeneraliseerd en kunnen ze niet voor het formuleren van de vraag van andere aannemers worden gebruikt. Wel kan er vanuit worden gegaan dat andere aannemers op bepaalde punten een zelfde interesse hebben in de dienst voor complete deurblokken, in het bijzonder aannemers die ook aan de selectiecriteria voldoen. Maar dit is een aanname en het is verstandig dieper onderzoek te doen naar de interesse van andere aannemers mocht de dienst aan hen aangeboden willen worden.

Ten derde kan worden gesteld dat er wel een generalisatie mogelijk is wat betreft de methode. De beoordelingscriteria zijn dan wel specifiek opgesteld voor het beoordelen van de opzet van de dienst voor complete deurblokken, maar de methode om tot deze criteria kan opnieuw worden gebruikt om andere opzetten te evalueren. Voor scenariodenken geldt hetzelfde. Sommige scenario’s kunnen misschien direct worden overgenomen bij een alternatief project en andere scenario’s niet, maar de methode van identificatie kan opnieuw worden gebruikt.

Verder geldt ook voor de methode van de uiteindelijke beoordeling dat deze voor andere projecten opnieuw kan worden uitgevoerd.

Ten slotte kan over de manier van onderzoeken worden vermeld dat deze zich beperkt heeft tot een kwalitatief onderzoek. Hiervoor is gekozen, omdat het onderzoek voornamelijk een diagnostisch karakter heeft en in een omgeving met veel onzekere factoren werd uitgevoerd. Hierdoor kunnen geen “harde” uitspraken gedaan worden over de absolute winst die een bepaalde opzet met zich mee brengt.

BRONVERMELDING

In document De deur in z’n element (pagina 60-64)