• No results found

Mijn naam is Justine en ik volg momenteel de master Meertalige Communicatie aan de UGent. In het kader van mijn masterscriptie ben ik op zoek naar participanten die enkele minuten de tijd willen nemen om de volgende vragenlijst in te vullen. Die bestaat uit stellingen die peilen naar jullie houding tegenover anderstaligen en anderstalige spraak in Vlaanderen. Ik kan jullie hulp zeer goed gebruiken en apprecieer het enorm dat jullie me bij mijn onderzoek willen helpen.

Ik zou jullie willen vragen om binnen enkele weken nog een tweede vragenlijst in te vullen. Op het einde van deze vragenlijst kunnen jullie enkele persoonlijke gegevens achterlaten. De data zullen ANONIEM verwerkt worden; jullie hoeven je naam dus niet te vermelden, maar het is wel belangrijk dat jullie je geboortedatum zeker invullen, zodat ik de vragenlijst die jullie nu invullen makkelijk kan linken aan de vragenlijst die jullie binnen enkele weken zullen invullen.

In het belang van mijn onderzoek is het noodzakelijk dat jullie zo eerlijk mogelijk de vragen beantwoorden. De data blijven anoniem en er worden geen namen vermeld in mijn thesis. Er bestaan geen goede of slechte antwoorden. Gelieve dus het antwoord aan te duiden dat het dichtst bij jullie eigen mening aanleunt.

Alvast bedankt voor jullie medewerking! Met vriendelijke groeten,

Justine De Jaeger DEEL 1

Hieronder vinden jullie 34 stellingen. Gelieve bij elke stelling het cijfer aan te duiden dat het dichtst bij jullie antwoord aanleunt. Bij elke stelling zijn er vijf antwoordopties:

1 = helemaal niet akkoord 2 = eerder niet akkoord 3 = neutraal

4 = eerder akkoord 5 = helemaal akkoord

1. Anderstaligen die in Vlaanderen willen blijven wonen, moeten zo snel mogelijk Nederlands leren.

2. Er zijn te veel anderstaligen in Vlaanderen.

3. Ik erger me als anderstaligen na vele jaren in Vlaanderen nog steeds geen Nederlands geleerd hebben.

4. Veel anderstaligen doen moeite om Nederlands te leren.

5. Ik vind dat de overheid te veel geld besteedt aan lessen Nederlands voor anderstaligen. 6. Ik vind het goed dat de overheid veel geld besteedt aan lessen Nederlands voor

anderstaligen.

8. Ik vind het jammer dat anderstaligen verplicht worden om Nederlands te leren. 9. Nederlands leren is voor anderstaligen best moeilijk.

10. Het is normaal dat anderstalige sprekers van het Nederlands een vreemd accent blijven hebben.

11. Van anderstalige sprekers van het Nederlands die hier blijven wonen, verwacht ik dat ze na één jaar geen vreemd accent meer hebben.

12. Ik vind het vermoeiend om naar anderstalige sprekers van het Nederlands te luisteren. 13. Ik blijf luisteren naar een anderstalige spreker, ook als ik veel inspanning moet leveren

om hem te verstaan.

14. Ik vind het vervelend als ik een inspanning moet leveren om een anderstalige spreker van het Nederlands te verstaan.

15. Een gesprek voeren met een anderstalige vergt veel concentratie. 16. Nederlands met een vreemd accent is geschikt voor een leerkracht. 17. Een nieuwslezer mag een vreemd accent hebben in het Nederlands.

18. Ik vind het storend als een winkelbediende een vreemd accent heeft in het Nederlands. 19. Een anderstalige spreker van het Nederlands neem ik minder au sérieux.

20. Ik zou bevriend kunnen zijn met een anderstalige die niet goed Nederlands spreekt. 21. Ik vertrouw anderstalige sprekers van het Nederlands.

22. De meeste anderstaligen in Vlaanderen doen veel moeite doen om zich te integreren in de maatschappij.

23. Ik voel me veilig bij anderstaligen.

24. Ik vind het leuk om contact te hebben met anderstaligen in Vlaanderen. 25. Ik vind Nederlands met een vreemd accent lelijk.

26. Nederlands met een vreemd accent klinkt leuk.

27. Anderstalige sprekers van het Nederlands zijn vaak moeilijk te verstaan. 28. Gesprekken met anderstaligen in het Nederlands verlopen vaak vlot. 29. Als je met een anderstalige spreekt, leidt dit vaak tot misverstanden. 30. Ik moet veel moeite doen om het Nederlands van anderstaligen te verstaan. 31. Fouten tegen het Nederlands storen me.

32. Ik vind het belangrijk dat iedereen Standaardnederlands kan spreken.

33. Dialect en tussentaal mogen op de openbare omroep (radio en televisie) ook gebruikt worden.

34. Van anderstaligen die in Vlaanderen blijven wonen, verwacht ik dat ze foutloos Nederlands leren spreken.

DEEL 2

Gelieve hier enkele persoonlijke gegevens in te vullen. De data zullen ANONIEM verwerkt worden; jullie hoeven je naam dus niet te vermelden, maar het is wel belangrijk dat jullie je GEBOORTEDATUM zeker invullen, zodat ik de vragenlijst die jullie nu invullen makkelijk kan linken aan de vragenlijst die jullie binnen enkele weken zullen invullen.

1. Wat is uw geboortedatum?

2. Wat is uw geslacht? Duid aan wat van toepassing is.

M V X

3. In welke stad of gemeente woont u?

4. In welke stad of gemeente bent u voornamelijk opgegroeid?

5. In welke stad of gemeente bent u voornamelijk naar school gegaan? 6. Wat is uw hoogst behaalde diploma? Duid aan wat van toepassing is.

Primair onderwijs (basisschool) Secundair onderwijs: ASO Secundair onderwijs: TSO Secundair onderwijs: BSO Hoger onderwijs: Bachelor Hoger onderwijs: Master Hoger onderwijs: PhD

7. Welke opleiding volgde u? 8. Wat is uw huidige functie?

9. Hoe zou u uw politieke voorkeur omschrijven? Duid aan wat voor u van toepassing is.

Uiterst links Eerder links Centrum Eerder rechts Uiterst rechts 10. Wat is uw moedertaal?

11. Wat is de moedertaal van uw vader? 12. Wat is de moedertaal van uw moeder?

13. Kent u anderstaligen die Nederlands spreken of leren, maar een andere moedertaal hebben? Zo ja, welke moedertaal hebben die personen?

14. Hoe vaak heeft u contact met anderstalige sprekers van het Nederlands? Duid aan wat voor u van toepassing is.

Zelden of nooit Maandelijks Wekelijks Dagelijks

15. Welke taal hanteert u met deze sprekers? Duid aan wat voor u van toepassing is.

Nederlands Engels

Andere, namelijk: …

16. Mogen wij uw antwoorden verwerken in ons onderzoek? Wij verklaren de data anoniem te verwerken en enkel te gebruiken voor academische doeleinden. Gelieve het vakje hieronder aan te duiden om toestemming te geven.

Ja, ik geef toestemming