• No results found

Totale item Er wordt zoveel mogelijk informatie gegeven. Er wordt niet veel informatie over de slachtoffers gegeven. Er wordt gebruik gemaakt van ‘telling’ in plaats van ‘showing

Er wordt een heldere analyse gegeven van wat er is gebeurd. Het item is betrokken. Dit is een mix van ‘telling’ en ‘showing’.

De informatie wordt op een eenvoudige manier

gegeven. Het nieuws wordt gepersonaliseerd. Er wordt een gezicht gegeven aan de slachtoffers door over hun leven te vertellen. Er wordt gebruik gemaakt van ‘showing’ in plaats van ‘telling.’

Tabel 3: analyse content analysis

Met deze informatie kan er uiteindelijk antwoord gegeven worden op deelvraag 2. Er kunnen nu verschillen gezien worden in de manier waarop de twee nieuwsorganisaties de informatie over de gezinsmoorden presenteren en wat de verschillen zijn tussen de items van de twee organisaties, maar ook tussen de verschillende jaren. Tijdens het analyseren van de items wordt het item in een protocol per sequentie uitgewerkt. Dit schema is te vinden in tabel 4.

Tabel 4: schema protocol

4.6 Deel 3: Framing

Wanneer de voorgaande vragen zijn beantwoord, valt te achterhalen welke frames voor deze items zijn gebruikt door de twee nieuwsorganisaties. De presentatie van het nieuws over een bepaald onderwerp, ofwel de ‘framing’ van een bepaald onderwerp, heeft invloed op de beeldvorming rond een persoon of onderwerp bij het publiek.108 De manier waarop het nieuws in beeld wordt gebracht heeft dus invloed op de manier waarop de mensen het nieuws ontvangen. Dit wordt gedaan door middel van de deductieve methode. Zoals in paragraaf 5.3 is besproken, worden bij het analyseren van de items op een deductieve manier van te voren frames opgesteld en worden de nieuwsberichten aan de hand van deze frames geanalyseerd. Voor dit onderzoek naar nieuws over filicide gezinsmoorden zijn drie frames opgesteld naar aanleiding van de drie benaderingen van het brengen van nieuws volgens Costera Meijer. Dit zijn het conventionele frame, het populaire frame en het publieke frame. Hoe het nieuws over een filicide gezinsmoord wordt gemaakt volgens de drie verschillende benaderingen, is in paragraaf 3.4 besproken. De drie frames worden in tabel 5 nog een keer besproken.

108http://www.nieuwsmonitor.net/p/4/Methoden_van_onderzoek, 23-01-2014

Schema protocol items filicide NOS en RTL Sequentie

nummer

Tekst

(woordgebruik en taalstijl)

48 Tabel 5. Framing analyse

Om elk item op dezelfde manier te analyseren wordt dit punt aan het schema in tabel 2 toegevoegd. Door aan elk item een frame toe te voegen, kan er antwoord gegeven worden op deelvraag 3: wat zijn de verschillen in frames die de nieuwsorganisaties hebben gekozen voor de items? Het frame geeft een samenvattend beeld van de items.

4.7 Werkwijze

Elk item krijgt een eigen volgnummer en elke sequentie uit het item wordt beschreven in een protocol in bijlage 1. Een protocol stelt je in staat het interview 'te lezen' zonder dat je het opnieuw hoeft te zien. In het kwantitatieve deel van dit onderzoek worden de verschillen in aantal, tijd en de plaats duidelijk. Op deze manier kan onderzocht worden wanneer, en door welke organisatie het nieuws over een filicide gezinsmoord als belangrijker werd gezien. Dit is het eerste deel van het onderzoek. Vervolgens wordt in het kwalitatieve deel duidelijk wat

Frame Kenmerken

Het conventionele frame Het nieuws wordt op een zakelijke manier gebracht met veel feiten en informatie over de dader en het slachtoffer. Er worden geen dramatische stijlelementen gebruikt om emoties op te wekken. De beelden die getoond worden geven een indruk van de woning en de omgeving van de woning van de kinderen. Er komen geen omstanders in beeld. Er is geen geluid te horen op de achtergrond. Het woordgebruik is zakelijk. Er worden verschillende experts gesproken om meerdere kanten van het verhaal te vertellen. De invalshoek is zakelijk. Er wordt gebruik gemaakt van ‘telling’ in plaats van ‘showing’.

Het populaire frame Het nieuws wordt op een eenvoudige en simpele manier gebracht. Er worden gedramatiseerde woorden gebruikt als ‘gezinsdrama’. Er worden veel emoties laten zien door dramatische stijlelementen te gebruiken als close-ups van omstanders, inzoomen op de bloemen en knuffels die bij het huis van de slachtoffers liggen en door verschillende editingtechnieken te gebruiken. De beelden roepen veel emoties op. Er komen vooral omstanders aan het woord die in de buurt wonen of de kinderen en het gezin hebben gekend. Verder heeft de journalist zelf een grote rol en treedt op als expert. Er wordt ingegaan op het leven van de kinderen. Het nieuws wordt gepersonaliseerd. De invalshoek is persoonlijk. Er wordt gebruik gemaakt van ‘showing’ in plaats van ‘telling.’

Het publieke frame Het publieke frame zit tussen het conventionele en het populaire frame in. Er worden dramatische beelden laten zien van verdrietige omstanders en bloemen en knuffels bij het huis, maar er wordt ook zakelijke informatie gegeven door experts als een woordvoerder van de politie of het OM. Er worden geen dramatische editingtechnieken gebruikt, maar het emotionele van de moord wort wel laten zien. De informatie wordt op een heldere manier gebracht. De kijker is nieuwsgierig en wil weten wat er gebeurd is. De invalshoek is betrokken. Dit is een mix van ‘telling’ en ‘showing’.

49 de verschilen zijn in de presentatie van de nieuwsitems. Elke scène wordt geanalyseerd op woordgebruik en taalstijl, beelden, geluiden en sprekers. Elk aspect wordt apart beoordeeld. Vervolgens wordt het hele item geanalyseerd. Hier wordt een samenvatting geveven van het hele narratief. Er wordt gekeken wat het doel van het item is. Een item kan aspecten uit verschillende benaderingen bevatten, maar er wordt gekeken waar het zwaartepunt van het item ligt. Aan de hand hiervan wordt duidelijk welk frame aan het item is toegevoegd. Dit is het derde deel van het onderzoek.

Op deze manier kan onderzocht worden of het nieuws over filicide gezinsmoorden is gepopulariseerd. Werd dit door de NOS bijvoorbeeld in 2004 of 2007 nog volgens de conventionele benadering gebracht en in 2013 vooral volgens de publieke benadering? Dan is er sprake van popularisering. De verschillen in de loop der jaren worden per organisatie duidelijk, maar de twee nieuwsorganisaties worden ook met elkaar vergeleken. Vervolgens wordt het duidelijk of er sprake is van popularisering.

4.8 Conclusie

De items uit 2004, 2007, 2010 en 2013 van het NOS Journaal en het RTL Nieuws worden geanalyseerd op kwantitatief en op kwalitatief niveau. De items worden geanalyseerd op de vier punten van de uitwerking van popularisering op nieuws uit model 1 (pagina 13). Dit zijn de keuze van populaire onderwerpen (kwantitatief onderzoek), een verhalende manier van berichtgeven, het gebruik van audiovisuele middelen en interactie met het publiek (kwalitatief onderzoek). In het kwantitatieve gedeelte worden het aantal items, de rangorde en de lengte van deze items geanalyseerd. Wanneer dit is toegenomen, is dit een aspect van popularisering. De drie aspecten uit het kwalitatieve deel van het onderzoek worden omgezet in woordgebruik, beeldgebruik, geluid en de bronnen. De resultaten worden besproken in hoofdstuk 5 (NOS Journaal) en hoofdstuk 6 (RTL Nieuws). In hoofdstuk 7 worden de resultaten van de twee organisaties vergeleken.