• No results found

7 Conclusies en aanbevelingen

BIJLAGE 1. LEDEN BEGELEIDINGSCOMMISSIE

M. de Vries MSc

Functie: Beleidsmedewerker

Organisatie: Ministerie van Justitie en Veiligheid –

Directoraat-Generaal Straffen en Beschermen (DG SenB)

Bijlagen

BIJLAGE 2. VRAGENLIJST

Start of Block: Introductie

Introductie

Naar aanleiding van een motie die op 3 juli 2018 in de Tweede Kamer is aangenomen, voeren wij als onderzoekers van de Universiteit Utrecht een onafhankelijk onderzoek uit naar ervaringen met seksueel misbruik binnen de Nederlandse Jehova’s Getuigen gemeenschap. Zo onderzoeken wij de wijze waarop wordt omgegaan met personen die melding doen binnen de gemeenschap. Hierbij gaan we onder meer na of de geslotenheid in de gemeenschap van Jehova’s Getuigen bijdraagt aan het al dan niet melden van ervaringen met seksueel misbruik.

In het kader van dit onderzoek willen wij u enkele vragen stellen. U kunt er op vertrouwen dat zorgvuldig wordt omgegaan met de informatie die u aan ons verstrekt. We brengen niet naar buiten dat u informatie met ons heeft gedeeld. Ook nemen wij geen informatie in het onderzoeksrapport op die herleidbaar is naar u of andere personen. Wij delen uw gegevens niet met derden.

De onderzoekers willen niet alleen negatieve maar ook positieve ervaringen in het onderzoek betrekken. Mocht u positieve ervaringen hebben, bijvoorbeeld met betrekking tot afhandeling of nazorg van een voorval, dan hopen wij dat u ook bereid bent die met ons te delen.

Het invullen van de vragenlijst zal circa 15 minuten duren.

Let op: wij behandelen zelf geen individuele meldingen van seksueel misbruik, maar verwerken uw antwoorden in een algemeen rapport over ervaringen met seksueel misbruik binnen de Nederlandse Jehova's Getuigen gemeenschap. Het delen van informatie via het contactpunt houdt dus niet in dat u een officiële melding maakt. Wanneer u melding wilt doen van een strafbaar feit, dan adviseren wij u om contact op te nemen met de politie.

Wij realiseren ons dat het delen van uw ervaringen veel impact kan hebben. Slachtofferhulp Nederland helpt u eventueel met het doen van een melding bij de politie of biedt hulp na het doen van een melding.

End of Block: Introductie

Start of Block: Ons doel en uw toestemming 1

Ons doel en uw toestemming

Het doel van dit onderzoek is om de ervaringen met seksueel misbruik door personen die lid zijn of lid waren van de gemeenschap van Jehova’s Getuigen in kaart te brengen. Hiermee proberen we

inzicht te krijgen in de regels, gebruiken en structuren binnen de gemeenschap en de invloed hiervan op de aangiftebereidheid van deze personen.

Alle informatie die u met ons deelt op dit elektronisch contactpunt wordt opgeslagen op een beveiligde server. Alleen de onderzoekers die betrokken zijn bij dit onderzoek hebben toegang tot deze server.

We zullen de verzamelde informatie analyseren en op basis van deze analyse zullen wij een onderzoeksrapport uitbrengen over ervaringen met seksueel misbruik binnen de Jehova’s Getuigen gemeenschap. De informatie in het onderzoeksrapport zal op geen enkele wijze herleidbaar zijn naar individuele personen. Als u hierover vragen heeft, dan kunt u contact opnemen met de onderzoekers via dit e-mailadres: contactpuntjehovasgetuigen@uu.nl.

End of Block: Ons doel en uw toestemming 1 Start of Block: Ons doel en uw toestemming 2

Mocht u tijdens het invullen van onze vragenlijst willen stoppen met het onderzoek, dan kan dat op ieder moment. U hoeft daarvoor geen reden op te geven.

Door hieronder uw akkoord te geven, geeft u aan dat u bovenstaande goed gelezen en begrepen heeft en dat u het eens bent met de volgende stellingen:

o

Ik ben naar tevredenheid over het onderzoek ingelicht;

o

Ik heb de gelegenheid gehad om grondig over deelname aan het onderzoek na te denken;

o

Ik neem uit vrije wil deel aan dit onderzoek;

o

Ik vul het onderzoek naar waarheid in.

Kunt u ook ermee instemmen dat:

o

de verzamelde gegevens voor de hierboven beschreven doelen worden verkregen en bewaard door de onderzoekers van de Universiteit Utrecht;

o

de verzamelde gegevens voor de genoemde doelen door de onderzoekers worden verwerkt in een onderzoeksrapport.

Kunt u ook aangeven dat u begrijpt dat u het recht heeft om uw toestemming op ieder moment weer in te trekken zonder dat u daarvoor een reden hoeft op te geven.

o

Ja, ik heb bovenstaande goed gelezen en begrepen, en ga ermee akkoord. End of Block: Ons doel en uw toestemming 2

De vragen

Wij begrijpen dat het invullen van de vragen die zo meteen volgen emoties bij u kunnen oproepen en dat het voor u lastig kan zijn om deze vragen te beantwoorden. De informatie die u bereid bent te delen, is van grote waarde voor ons onderzoek. U bent echter zeker niet verplicht om op iedere vraag antwoord te geven, en het is aan u om te bepalen wat u wel en niet wil delen. Neemt u voor het invullen van deze vragen de tijd.

Uw antwoorden

Het is voor de onderzoekers van belang dat u uw verhaal in uw eigen woorden vertelt. Hier is geen goed of fout: kiest u alstublieft zelf de manier die het beste bij u past, en de woorden die voor u uw ervaringen het best omschrijven.

End of Block

Start of Block: A. Misbruik

A. Misbruik

De volgende vragen gaan over uw ervaringen met seksueel misbruik binnen de gemeenschap van Jehova’s Getuigen. Beantwoord de vragen zo nauwkeurig mogelijk (bijv. feitelijke handelingen, omstandigheden). Indien u het moeilijk vindt om in detail te treden, verstrek dan alleen informatie waarvan u denkt dat het nodig is dat de onderzoekers daarvan op de hoogte zijn.

Ik wil ervaringen delen over seksueel misbruik:

o

Dat mijzelf is overkomen

o

Dat iemand anders is overkomen

End of Block: A. Misbruik

Indien gekozen voor “dat mijzelf is overkomen”, doorverwezen naar Block: A. Misbruik – mijzelf.

Indien gekozen voor “dat iemand anders is overkomen”, doorverwezen naar Block A: Misbruik – iemand anders.

Start of Block: A. Misbruik - iemand anders

Wat is uw relatie met de persoon over wie u informatie wil delen? ________________________________________________________________

Ik wil ervaringen delen over misbruik...

o

Dat één keer heeft plaatsgevonden

o

Dat meerdere malen heeft plaatsgevonden

Met wat voor misbruik heeft die persoon te maken gehad? (Meerdere antwoorden zijn mogelijk)

Wij lichten deze termen kort toe. De wet maakt een onderscheid tussen seksueel geweld en seksueel misbruik. Seksuele handelingen waarbij misbruik wordt gemaakt van een leeftijds- of machtsverschil, noemen we seksueel misbruik. Seksueel misbruik is strafbaar, ook als er geen geweld gebruikt wordt. Onder seksueel geweld vallen zowel aanranding als verkrachting. Als seksuele handelingen zijn afgedwongen door geweld of dreiging met geweld, dan spreken we van aanranding of verkrachting. Bij aanranding gaat het om alle seksuele handelingen behalve penetratie. Bij verkrachting is sprake van penetratie. Als de pleger van de seksuele handeling een familielid van het slachtoffer is, wordt het seksueel misbruik ook wel incest genoemd.

o

Seksueel misbruik

o

Aanranding

o

Verkrachting

o

Incest

o

Ongewenste seks/seksuele handelingen binnen relatie, dus met een (vroegere) partner

o

Anders (graag hieronder toelichten) Hieronder kunt u uw keuze eventueel toelichten.

________________________________________________________________

In welk jaar (of welke jaren) vond het misbruik plaats?

________________________________________________________________

Hoe oud was het slachtoffer toen het misbruik plaatsvond? ________________________________________________________________

Is dit misbruik inmiddels gestopt?

o

Ja

o

Nee

Wanneer en bij welke gelegenheid kwam het misbruik voor? ________________________________________________________________

End of Block: A. Misbruik - iemand anders

Start of Block: B. Plegers en getuigen - iemand anders